Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Спадщина, 29 лютого 2020, питання №12363 100₴

Как отстоять право на дом

Добрый день.Меня зовут Сергей.
Есть земельный участок,который по дарственной бабушка передала мне и дедушке в равных долях,разграничения где чья часть нет.На свою часть дедушка сделал завещание на меня.
На этом участке я построил дом,получил все разрешения и тд,получил паспорт на дом,где собственниками указаны я и дедушка.Свидельство о праве собственности я не получил,отложил на потом.Есть планы,акты,других документов нет.
Бабушка умерла,у дедушки появилась сожительница,ее зовут Мария(возможно оформили брак,информации нет.)
Дедушка умер.Мария хочет потребовать свою часть дома и участка.Она не знает на кого и что оформлено,и оформлено ли вобще. Информации по другим завещаниям нет.
Суть вопроса:могу ли я получить право собственности на дом только на себя каким либо образом сейчас,когда дедушка умер,?
Мне нужно ждать 6 месяцев,и потом оформлять,если Мария не заявит о праве на наследство(конкретно на дедушкину часть дома)
Или же вариантов кроме как и мне подавать на право на вступление в наследство на его часть дома?
Мой отец,сын дедушки умер ,у меня есть сестра,с ней споров не возникнет.
Эта женщина,Мария,по сути приходила в гости,а теперь хочет отобрать мои деньги.возможно она законная супруга,они прожили 6 лет вместе.

Відповіді юристів (10)

    Сергеев Артем
    25%
    Сергеев Артем 4 роки тому

    Юрист, м. Харків, 25 років досвіду

    "возможно она законная супруга" - нужно с этого начинать, это ключевой момент.

    Если заключен брак - она вправе претендовать на 4 часть дома.

    Нужно детально изучать обстоятельста и документы.

    Обратитесь к нотариусу по месту открытия наследства с заявлением о вступлении.

    Крикун Сергій  Павлович
    25%
    Крикун Сергій Павлович 4 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Семейный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14):

    "Стаття 57. Майно, що є особистою приватною власністю дружини, чоловіка

    1. Особистою приватною власністю дружини, чоловіка є:

    1) майно, набуте нею, ним до шлюбу;...";

    ст.21 - "2. Проживання однією сім'єю жінки та чоловіка без шлюбу не є підставою для виникнення у них прав та обов'язків подружжя.".

    Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    ст.1261 - "1. У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.";

    ст.1266 - "1. Внуки, правнуки спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові, бабі, дідові, якби вони були живими на час відкриття спадщини.;

    ст.1264 - "1. У четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім'єю не менш як п'ять років до часу відкриття спадщини.";

    ст.1258 - "1. Спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.

    2. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених статтею 1259 цього Кодексу.".

    Таким образом: во-первых, права общей совместной собственности на дом сожительница не имеет; во-вторых, Вы являетесь наследником первой очереди, а сожительница (еще при установлении судом факта проживания одной семьей) - четвертой. Сестре следует подать заявление об отказе от наследства в Вашу пользу. Вам подать заявление о принятии наследства, а сестре отказ в течение 6 месяцев с момента смерти дедушки (до истечения 6 месяцев).

    Токмач Галина Николаевна
    50%
    Токмач Галина Николаевна 4 роки тому

    Юрист, м. Мирноград, 12 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Здравствуйте. Однозначно, вам надо вступать в наследство, если завещание на вас. В течении полугода. Сожительница может претендовать на наследство, только если она признает по суду факт проживания одной семьёй с дедушкой, и если она его досматривала, стать в первую очередь родства. НО, есть завещание. И тут будет играть роль, является ли она нетрудоспособной (пенсионеркой). Тогда она может претендовать на 1/8 часть, то есть на обязательную долю в наследстве.

    Что касается дома, он не введен в эксплуатацию. Поэтому, вам, даже если вы вступите (а вступать надо), по суду нужно будет признавать права застройщика после дедушки и получать декларацию о вводе дома в эксплуатацию.

    Токмач Галина Николаевна
    Токмач Галина Николаевна 4 роки тому

    Юрист, м. Мирноград, 12 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Получить право собственности на дом без дедушки не получится, так как хозяевами земли числитесь вы оба, и раздел участка не делали

    Ковальчук Владимир

    Надо знать были ли они в браке.а так .никаких проблем я не вижу .Алгоритм действий разработаем .Завещание есть Звоните наши адвокаты вам помогут.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 4 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню можу сказати наступне:

    1. Вам однозначно треба подавати заяву нотаріусу про відкриття спадкової справи тим паче, що в заповіті вказано саме Вас.

    2. Інші питання наразі важко консультувати , так як достеменно невідомо чи є зареєстрований шлюб між дідусем Вашим та вказаною жінкою

    3. Потрібно детально опрацьовувати документи і лише потім оцінювати ситуацію!

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    изначально нужно знать официальна она супруга или нет

    детали построек и многое другое

    - звоните - узнаем жена она или нет , ее возраст и т.д. и будем исходить из этого

    детально проконсультирую

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 4 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго вечора.

    На разі зареєструвати право власності на будинок саме на себе Ви не можете, так як по паспорту Ви з дідусем є співвласниками.

    Тим паче земельна ділянка поки також належить Вам обом на праві спільної сумісної власності.

    А тому Вам наразі необхідно успадкувати земельну ділянку, адже документи на неї будуть Вам необхідіні для введення будинку в експлуатацію (відбуваєьться шляхом реєстрації відповідним органом державного архітектурно-будівельного контролю поданої Вами декларації про готовність об'єкта до експлуатації).

    Реєстраційний номер декларації є підтвердженням того, що об'єкт введений (прийнятий) в експлуатацію, і дає Вам можливість звернутися за реєстрацією права власності на будинок.

    Якщо ця жінка не перебувала в офіційному шлюбі з вашим дідусем, то переживати Вам не потрібно. Ви успадкуєте все, що йому належало.

    Однак, якщо все-таки вони офіційно одружилися, то вона у разі визнання її непрацездатною (так як на Вас був заповіт) зможе претендувати на половину частки земельної ділянки дідуся. Право на іншу половину буде належати Вам.

    Так само і з будинком: право на одну половину частки дідуся матиме вона, а на другу - Ви.

    Тобто, якщо шлюб був зареєстрований, то вона зможе претендувати на 1/4 земельної ділянки та квартири.

    У будь-якому разі Ви маєте лише 6 місяців для прийняття спадщини. А тому покваптесь, ідіть негайно до нотаріуса та подавайте заяву про прийняття спадщини.

    Всього доброго. Пишіть, якщо будуть додаткові питання.

    Иваненко Мария Владимировна
    Иваненко Мария Владимировна 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 27 років досвіду

    Вы же пишете, что на Вас завещание от дедушки? Подавайте заявление нотариусу о вступлении в наследство по ходу выясните, есть ещё претенденты или нет.

    Нешик Татьяна
    Нешик Татьяна 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 23 роки досвіду

    Вам необходимо вступать в наследство. По заявлению открывайте у нотариуса «спадкову справу» , ждите пол года и получайте право собственности на землю. После этого, когда земля будет юридически в вашей собственности, оформите дом. Второй момент- Мария. Даже если она была законной женой, надо выяснять нюансы. Вы уверены, что дедушка ей ничего не завещал? Потому что , если у неё имеется завещание от дедушки, например, на все его имущество датой позже вашего, то Ваше можно считать недействительным. Поскольку Ваше завещание автоматически аннулируется, потому что было составлено новое. Это гипотетически. Обращайтесь, разберёмся


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України