Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 09 травня 2024, питання №108226

Продаж частки квартири, де прописана малолітня дитина

Чи можна продати мені свою частку в квартирі, де 3 співвласників і прописана 1 малолітня дитина? Дитина і 2 власники залишаються, але не хочуть придбати мою частку. Чи можу я її продати комусь іншому?

Відповіді юристів (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Лілія!

    Якщо ви офіційно володієте часткою у праві власності на житло, ви маєте право розпоряджатися нею на власний розсуд. Проте варто враховувати вимоги статті 362 Цивільного кодексу України (ЦКУ).

    Ця норма говорить: співвласники мають переважне право на купівлю частки у спільній частковій власності за ціною продажу та на інших рівних умовах, окрім продажу на публічних торгах.

    Алгоритм дій наступний:

    • продавець повідомляє співвласників про намір продати свою частку. Інформує про бажані строки угоди та ціну продажу. Бажано надіслати це повідомлення у письмовій формі. Інколи це може зробити нотаріус, що посвідчуватиме операцію купівлі-продажу;
    • протягом 1 місяця з дати повідомлення інші власники мають надати свою відповідь. Відсутність відповіді рахується як відмова від купівлі частки. Та все ж бажано зафіксувати факт відмови письмово.
    • якщо купити вашу частку зголосилися одразу декілька власників – ви можете обрати покупця на власний розсуд;
    • якщо ніхто не виявив бажання придбати ваше майно, ви маєте право продати його будь-кому.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України