Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 08 травня 2024, питання №108112

алгоритм действий с 18 мая.

18 мая наступил. теперь получается любой человек в форме ( либо полиция либо армейский) может сказать проходящему мне - "эй ты иди сюда, показывай документы," ? если не так - что они должны предъявить. второй вопрос - у меня паспорт ( либо Дия) + военнник старого образца ( СССР) обновление данных последний раз делал в 2001 году. показываю. - штраф на месте выписывают? повестку вручают? или у меня все же есть право( ?) отказаться и актулизировать свои данные на протяжение 60 дней после 18 мая?
и последнее - при проверке документов - имею ли я право не давать и в руки представителям власти, а открывать самому и показывать им нужные страницы? вроде в законе сказано именно предъявить, а не передать в руки? спасибо заранее!

Відповіді юристів (2)

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 11 днів тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    Ви повинні надати документи поліцейському або представнику ТЦКСП.

    В РАЗІ ВРУЧЕННЯ ПОВІСТКИ, ВИ ПОВИННІ З'ЯВИТИСЯ ДО ТЦКСП.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Валерію!

    Штраф не накладуть, а повістку мають право вручити.

    Під час вручення повістки представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки на вимогу громадянина, якому вручається повістка, зобов’язані назвати свої прізвища, ім’я та по батькові, посади, а також пред’явити службові посвідчення.

    "4. У період дії воєнного стану громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ разом з документом, що посвідчує особу, та пред’являти їх за вимогою уповноваженого представника районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейського, а також представника Державної прикордонної служби України у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України.

    "2. У період дії воєнного стану та/або під час мобілізації (крім цільової) поліцейський має право вимагати в особи чоловічої статі віком від 18 до 60 років пред’явлення нею військово-облікового документа разом з документом, що посвідчує особу, у спосіб, який дає можливість поліцейському прочитати та зафіксувати дані, що містяться в документах".

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України