Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 08 травня 2024, питання №108089 450₴

Чи можуть мобілізувати при наявності бронювання від мобілізації?

Доброго дня. Питання стосовно мобілізації. Хлопець, 28 років, має дійсне бронювання від ЗОЗ. З середини травня, згідно нового закону про мобілізацію, у термін до двох місяців необхідно прийти в ТЦК для обновлення даних та/або проходження ВЛК. Чи можна, враховуючи наявність бронювання, пройти ВЛК, отримати військово-обліковий документ із кодом для с-ми "Оберіг" і не бути ургентно призваним? Чи наявність бронювання, враховуючи ситуацію з забезпеченням війська, зараз вже не є гарантієї відстрочки від мобілізації і таку людину всеодно можуть призвати?

Відповіді юристів (3)

    Корнійчук Євген Іванович
    33.1%

    Доброго дня, ні ви маєте право на відстрочку у зв'язку з бронюванням. Коли будете оновлювати дані візьміть з собою витяг або рішення Міністерства економіки України про ваше бронювання. Також підприємство самостійно повідомляє про це ТЦК про наявність броні у своїх робітників. В принципі вам нічого не загрожує. Мобілізувати вас можуть лише за вашою добровільною згодою.

    У разі спроби вручення вам бойової повістки на відправку відмовляйтеся її підписувати у такому разі буде складено акт відмови, в якому ви зазначте причину відмови у вашому випадку це наявність броні. У такому випадку вас не мобілізують і будь яка відповідальність буде відсутня.

    Дерій Владислав Олегович
    33.1%

    Доброго дня!

    Заброньовані працівники не підлягають мобілізації відповідно до статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”. Уточнити дані Ви можете не тільки в ТЦК, а через ЦНАП або електронний кабінет військовозобов'язаного.

    Вам отримувати новий ВОД не потрібно, адже згідно ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа.

    Для оформлення відстрочки Вам необхідно підготувати заяву про відстрочку, Витяг про бронювання та військово-обліковий документ. Для військовозобов'язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

    Найближчим часом повинен зафункціонувати електронний кабінет військовозобов’язаного, цілком можливо, що оформити відстрочку можна через нього. Проте, на даний час це відбувається через ТЦК

    Якщо до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.8%

    Доброго дня, Андрію!

    Не бачу у Вашому випадку підстав для хвилювання. Ви маєте належним чином оформленне бронювання, а отже, підставу для відстрочки. Якщо б Ви не мали бронювання, то тоді це було б інше питання...

    Тому, Ви без проблем, можете йти до ТЦК та оновлювати дані.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набере чинності з 18 травня:

    11) статтю 23 викласти в такій редакції:

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    1) заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, і перебувають на спеціальному військовому обліку;".

    З метою погодження списки, подані відповідно до Порядку, розглядаються щодо повноти заповнення та наявності обґрунтувань Генеральним штабом Збройних Сил (СБУ, Службою зовнішньої розвідки) у строк не більше ніж 10 робочих днів з дня їх отримання. Генеральний штаб Збройних Сил (СБУ, Служба зовнішньої розвідки) подає погоджені відповідно до абзацу першого цього пункту списки до Мінекономіки.

    За результатами перевірки списків, щодо повноти їх заповнення, наявності обґрунтувань та погодження Генеральним штабом Збройних Сил (СБУ, Службою зовнішньої розвідки) Мінекономіки приймає у строк не більше ніж п'ять робочих днів з дня отримання зазначених списків рішення про бронювання військовозобов’язаних. З метою оформлення військовозобов’язаним відстрочок Мінекономіки надсилає рішення про бронювання військовозобов’язаних:

    1. органам державної влади, іншим державним органам, якими подано списки;
    2. Генеральному штабу Збройних Сил.

    Генеральний штаб Збройних Сил (СБУ, Служба зовнішньої розвідки) у триденний строк доводить зазначене рішення до відома відповідних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

    Орган державної влади, інший державний орган, орган місцевого самоврядування, підприємство, установа і організація видає військовозобов’язаному витяг із зазначеного рішення за формою згідно з додатком 3 та у п’ятиденний строк з дня видачі витягу військовозобов’язаному надсилають до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, де військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку , повідомлення про бронювання військовозобов’язаного за формою згідно з додатком 5 для зарахування його на спеціальний військовий облік.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України