Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 08 травня 2024, питання №108024 240₴

Відстрочка від мобілізації по догляду за батьками

Вітаю. Підскажіть чи зможемо з братом оформити відстрочку від мобілізації по догляду за батьками інвалідами 2 групи. Чи можливо щоб я оформив догляд за мамою , а брат за татом. Є ще сестра інвалід 3 групи та брат , який проживає за кордоном багато років. Згідно нового закону

Відповіді юристів (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Василю!

    Ваш брат, який проживає за кордоном є військовозобов'язанним? Скільки років Вашому батьку? В принципі це можливо. Оскільки Ваша сестра має інвалідність ІІІ групи, то у Вашій сім'ї залишається три військовозобов'язаних особи поміж яких один з батьків може обрати тільки одного по догляду за собою (за умови того, що батько також є вже невійськовозобов'язаним - у випадку з відстрочкою по матері).

    Отже Ваша матір, наприклад, обирає Вас серед трьох братів, а Ваш батько - так само Вашого брата.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набере чинності з 18 травня, Ваша підстава для відстрочки виглядатиме наступним чином:

    11) статтю 23 викласти в такій редакції:

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю I чи II групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю;".

    Для оформлення відстрочки кожному з Вас прийдеться подати заяву до ТЦК та докласти до неї нотаріально завірені копії наступних документів:

    паспорт та РНОКПП,

    чотири свідоцтва про народження,

    свідоцтво про шлюб,

    документи, що підтверджують інвалідність обох батьків та Вашої сестри,

    паспорти батьків,

    нотаріально завірену заяву від одного з батьків про те, що він/вона обирають одного з Вас для догляду.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович
    25%

    Доброго дня.

    Згідно законодавства право на відстрочку мають військовозобов’язані:

    які мають одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю I чи II групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю.

    З огляду на наявність Вашого брата на зазначеній вище підставу відстрочку Ви не отримаєте.

    Розглянте оцю підставу:

    "зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду".

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Доброго дня!

    Підскажіть чи зможемо з братом оформити відстрочку від мобілізації по догляду за батьками інвалідами 2 групи. Чи можливо щоб я оформив догляд за мамою , а брат за татом.

    Так, це цілком можливо.

    Є ще сестра інвалід 3 групи та брат , який проживає за кордоном багато років.

    Сестра не має обов'язку утримувати Ваших батьків. Надайте більше інформації про брата, який проживає за кордоном - скільки йому років, чи є в нього військовий квиток, чи стоїть він на обліку в ТЦК?

    Згідно ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (який набуде чинності 18 травня) нова редакція статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" виглядає так:

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону ЗОБОВ'ЯЗАНІ їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю.

    Тому, якщо Ваш брат, який проживає за кордоном є військовозобов'язаним, Ви матимете право на відстрочку.

    Для оформлення відстрочки Вам (для брата аналогічний пакет документів) необхідно подати до ТЦК:

    1. Заяву про відстрочку

    2. Ваше свідоцтво про народження

    3. Паспорт мами та документ про інвалідність мами

    4. Паспорт батька та документ про інвалідність батька

    5. Свідоцтво про шлюб або Витяг про шлюб батьків

    6. Паспорт, свідоцтво про народження та документ про інвалідність сестри

    7. Свідоцтва про народження братів

    8. Копії військово-облікових документів братів

    9. Нотаріальна заява одного із батьків про обрання Вас доглядальником/утримувачем

    10. Відомості про батьків мами/батька (пенсійне, документ про інвалідність, свідоцтво про смерть)

    Найближчим часом повинен зафункціонувати електронний кабінет військовозобов’язаного, цілком можливо, що оформити відстрочку можна через нього.

    Проте, на даний час це відбувається через ТЦК

    Якщо до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Вітаю Вас!

    Вітаю. Підскажіть чи зможемо з братом оформити відстрочку від мобілізації по догляду за батьками інвалідами 2 групи. Чи можливо щоб я оформив догляд за мамою , а брат за татом. Є ще сестра інвалід 3 групи та брат , який проживає за кордоном багато років. Згідно нового закону

    Так, теоретично Ви маєте право на відстрочку за описаних Вами умов.

    Якщо Ваша мати розлучена та окрім Вас відсутні інші особи, які зобов'язані здійснювати його утримання, Ви матимете право на відстрочку від мобілізації.

    16 квітня 2024 року Президент України підписав законопроєкт 10449 (новий мобілізаційний законопроєкт), який набирає чинності 18 травня 2024 року. Що передбачає законопроєкт 10449 в контексті відстрочки від мобілізації:

    "...13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одногоз батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю,потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю..."

    Враховуючи, що сестра має 3-ю групу інвалідності, вона не входить до переліку осіб, які зобов'язані здійснювати догляд. За таких умов, один із батьків може обрати Вас для догляду, інший - Вашого брата. Дана опція буде реалізована через нотаріальну заяву, форма якої вже розробляється чинним законодавством.

    Який перелік документів потрібен для подачі в ТЦК згідно з даної ситуації?

    Тепер щодо того, яким чином оформити відстрочку та довести факт відсутності інших осіб. Мої практичні поради щодо її оформлення, виходячи з мого регіону:

    1. Зверніться до РАЦС із заявою про надання інформації про наявність актових записів народження дітей Ваших батьків. Заяву варто подавати не про видачу Витягу з РАЦС, а про надання інформації у формі інформації, вибачте за тавтологію. На цю заяву варто отримати офіційну відповідь.

    2. На формальну відповідь РАЦСу (скоріше за все вона буде негативна) зверніться до нотаріуса, який посвідчить заяву Ваших батьків про обрання конкретного сина для здійснення за ними догляду.

    3. Далі після цього сформуйте заяву про оформлення відстрочки разом з іншими документами (паспорти, коди, свідоцтво про народження, документи про інвалідність, у тому числі Вашої бабусі) та направте поштовим зв'язком рекомендованим листом з описом вкладення. Після цього можете сміливо йти до ТЦК. При чому, описані дії актуальні як до 18 травня, так і після цієї дати

    Коротко процес оформлення відстрочки виглядає таким чином. Звісно, є свої деталі, але це все все індивідуально.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України