Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 08 травня 2024, питання №108018 240₴

Перетин кордону чоловіком з дитиною з інвалідністю....

Добрий день. Плануємо виїхати за кордон я чоловік і двое дітей 11 і 17 років, молодша дитина з інвалідністю. Які зараз потрібно пред'являти документи на кордоні чоловіку. В военкоматі був в лютому, данні обновив, документи про дитину віддав, ВЛК пройшов, тимчасовий военний квиток отмав. Цього достатню, чи треба ще якийсь дозвіл брати з военкомату на виїзд? 17 річний отримав приписне рік тому. Питалась дзвонити на пропускні пункти перетину, не беруть трубку, можливо змінились номера, два роки тому вже перетинали кордон потім повернулись. Дякую.

Відповіді юристів (8)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, дозвіл з ТЦК брати не потрібно. Для перетину кордону вам потрібно мати такі документи

    Закордонні паспорти

    Свідоцтво про шлюб

    Свідоцтво про народження

    Довідка ЛКк що підтверджують інвалідність дитини або довідка про отримання допомоги у зв'язку з інвалідністю дитини.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    батьки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років, за наявності свідоцтва про народження дитини або документів, що підтверджують відповідні повноваження особи, що супроводжує дитину з інвалідністю (у разі здійснення супроводу опікуном, піклувальником, одним або обома прийомними батьками, батьками-вихователями), посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, в якому зазначено статус “дитина з інвалідністю”, або довідки про отримання державної соціальної допомоги дітям з інвалідністю, виданої структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчим органом міської ради, до території територіальної громади якої входить територія міста обласного значення, районної у місті (у разі її утворення) ради (незалежно від того, кого призначено отримувачем допомоги), або індивідуальної програми реабілітації дитини з інвалідністю, виданої лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я, або медичного висновку про дитину з інвалідністю до 18 років (їх нотаріально засвідчених копій);

    Впевнитися в цьому можна зателефонувавши на гарячу лінію прикордонної служби України.

    +38 (044) 527-63-63

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Добрий день. Плануємо виїхати за кордон я чоловік і двое дітей 11 і 17 років, молодша дитина з інвалідністю. Які зараз потрібно пред'являти документи на кордоні чоловіку. В военкоматі був в лютому, данні обновив, документи про дитину віддав, ВЛК пройшов, тимчасовий военний квиток отмав. Цього достатню, чи треба ще якийсь дозвіл брати з военкомату на виїзд? 17 річний отримав приписне рік тому. Питалась дзвонити на пропускні пункти перетину, не беруть трубку, можливо змінились номера, два роки тому вже перетинали кордон потім повернулись. Дякую.

    Давайте так, право на перетинання державного кордону у Вас безумовне, зокрема воно гарантовано постановою КМУ.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 27 січня 1995 р. № 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України

    ...

    "...2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    батьки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років, за наявності свідоцтва про народження дитини або документів, що підтверджують відповідні повноваження особи, що супроводжує дитину з інвалідністю (у разі здійснення супроводу опікуном, піклувальником, одним або обома прийомними батьками, батьками-вихователями), посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, в якому зазначено статус “дитина з інвалідністю”, або довідки про отримання державної соціальної допомоги дітям з інвалідністю, виданої структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчим органом міської ради, до території територіальної громади якої входить територія міста обласного значення, районної у місті (у разі її утворення) ради (незалежно від того, кого призначено отримувачем допомоги), або індивідуальної програми реабілітації дитини з інвалідністю, виданої лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я, або медичного висновку про дитину з інвалідністю до 18 років (їх нотаріально засвідчених копій)...".

    Відповідно, якщо Ви маєте один із зазначених документів - Ви маєте повне право на перетинання державного кордону.

    Щодо практичної складової цього, то дійсно, вона інколи відрізняється від теоретичної. На практиці частенько працівники ТЦК та СП вимагають актуальний військово-обліковий документ і останнім часом - ВІН-КОД ВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНОГО.

    Моя позиція така - Ви можете сміливо їхати до України, далі - спробувати перетнути кордон з тим, що є, якщо не вийде - йти до ТЦК та отримувати він-код.

    Якою взагалі є тенденція та що робити, коли Вам відмовляють?

    1. Підготуватися заздалегідь (сформувати чітку правову позицію, орієнтовану на постанову КМУ № 57), за потреби роздуркувати нормативно-правовий акт, бути готовим відстоювати свої права). Не зайвим буде супровід юриста (адвоката) в офлайн або онлайн режимі.

    2. Багато в чому успіх залежить навіть від конкретної зміни прикордонників та відповідної посадової особи.

    3. По можливості - намагайтеся перетинати кордон в денну пору доби, аби працівники ДПСУ не мали змоги обгрунтувати відмову як неможливість перевірки Ваших документів.

    4. Беріть із собою якомога більшу кількість документів (виписки, медичні документи, посвідчення тощо). При змозі спробуйте документально оформити мету виїзду за кордон (особливо стосується тих, хто здійснює супровід особи з інвалідністю або особи, яка потребує постійного стороннього догляду).

    5. Відмова у перетині кордону на одному пункті не забороняє Вам спробувати виїхати через інший, у тому числі за наявності письмової відмови.

    З повагою! Нехай у Вас все вийде.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Тетяна!

    Станом на зараз підстава для перетину кордону для чоловіка, який супроводжує дитину з інвалідністю виглядає наступним чином:

    Згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України, Ваша підстава для виїзду та перелік документів, необхідних для того, зазначені наступним чином:

    21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    батьки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років, за наявності

    свідоцтва про народження дитини або документів, що підтверджують відповідні повноваження особи, що супроводжує дитину з інвалідністю (у разі здійснення супроводу опікуном, піклувальником, одним або обома прийомними батьками, батьками-вихователями),

    посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, в якому зазначено статус “дитина з інвалідністю”,

    або довідки про отримання державної соціальної допомоги дітям з інвалідністю, виданої структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчим органом міської ради, до території територіальної громади якої входить територія міста обласного значення, районної у місті (у разі її утворення) ради (незалежно від того, кого призначено отримувачем допомоги),

    або індивідуальної програми реабілітації дитини з інвалідністю, виданої лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я,

    або медичного висновку про дитину з інвалідністю до 18 років (їх нотаріально засвідчених копій);"

    Щодо Вашої другої дитини, то закордонного паспорта та приписного свідоцтва буде цілком достататньо, оскільки виїзд за кордон обмежено щодо чоловіків у віці від 18 до 60 років.

    Оскільки Ваш чоловік був у ТЦК тільки три місяці тому та оновив всі дані, пройшов ВЛК, має тимчасове посвідчення, то не вбачаю якихось складнощів з перетином кордону. Єдине з чим можуть виникнути проблеми, так це з так званим "вин-кодом", бо зараз прикордонники у багатьох випадках вимагають наявність останнього у військово-облікових документах. Чи є в наявності у ТП Вашого чоловіка останній?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Таня Пусикова Клієнт 11 днів тому

      Дуже, дякую, так в него на військовому посвідченні в правому верхньому углу наклеїн якийсь код.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Тоді, не бачу у Вашому випадку проблем з виїздом. Чоловік має все необхідне для того, як станом на зараз, та й після 18 травня. Якщо вклеєний код, то всі дані про відстрочку вже є у реєстрі ""Оберіг.

        • Таня Пусикова Клієнт 10 днів тому

          Дякую, можно ще уточню? Вони не можуть причетипись після 18 травня, що треба оновити данні? Бо не впевнена що зможемо уїхати до 18 травня.

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Переконаний, що до того не дійде. Тим більше, що в ТП чоловіка вклеєний штрих-код. Він дає всю необхідну прикордонникам інформацію, як також підтверджує той факт, що чоловік оновив свої дані зовсім недавно, і повторного оновлення після 18-го вони не потребують. Так що можете сміливо виїжджати і після 18 травня. Все буде добре.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Чи вклеєний штрих-код (ВІН-код) військовозобов'язаного у тимчасовоме посвідчення чоловіка?

    Це єдине до чого можуть причепитися прикордонники. Ніяких дозволів з ТЦК брати не потрібно.

    Загальний пакет документів для перетину кордону виглядає так:
    • закордонні паспорти (якщо є можливість - зробіть його і дитині)
    • Свідоцтво про народження дитини
    • документ про інвалідність дитини
    • тимчасове посвідчення військовозобов'язаного (бажано з вклеєним ВІН-кодом)

    Якщо Вам не дозволяють перетнути кордон Ви повинні вимагати письмову відмову у праві на перетин кордону, що оформляється у вигляді рішення.

    Відмовити Вам можуть лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови.

    Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним судом.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України