Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 02 травня 2024, питання №107395 400₴

Оформлення постійного догляду за інвалідом 2 групи

Маю наступну ситуацію: мама інвалід 2 групи (довічно без чергового перегляду), є висновок форми #080-4/о (дійсний безстроково), яким чином син може оформити догляд за мамою із компенсацією, або без компенсації від держави? Син одружений, дітей немає. Чи зобовʼязана дружина сина доглядати за мамою сина чи лише рідний син має такий обовʼязок згідно нового закону про мобілізацію? Мама розлучена. Яким чином виконати статтю 51 Конституції України, не отримавши відстрочку від мобілізації в ТЦК? Яким чином в даній ситуації отримати відстрочку від мобілізації в ТЦК?

Відповіді юристів (12)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, жінка сина не повинна доглядати за батьками чоловіка. Ви будете мати право на відстрочку.

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Свідоцтво про народження

    Свідоцтво про розірвання шлюбу батьків

    Висновок МСЕК+акт огляду

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда матері

    Довідка про склад сім'ї

    Витяг з РАТЦс про кількість актових записів про народження дитини у вашої матері.

    Довідка Лкк

    Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття і вона залишилась у вас, це буде доказом подачі заяви.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Вікторе!

    Ви можете оформити відстрочку за двома підставами які передбачені у новому законодавстві.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набере чинності з 18 травня, Ваша підстава для відстрочки виглядатиме наступним чином:

    11) статтю 23 викласти в такій редакції:

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    9) зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;".

    або

    "13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю I чи II групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю;".

    Отже, у випадку відстрочки у зв'язку з постійним доглядом Вам потрібно оформити або компенсацію за догляд на непрофесійній основі, або акт встановлення факту здіснення догляду. Цих документів до наявной в Вашої матері довідки ЛКК форми 080-4 та Вашого свідцтва про народження буде достатьно для ТЦК.

    У випадку оформлення відстрочки у зв'язку з інвалідністю Вашої матері ІІ групи Вам потрібно буде надати до ТЦК свідоцтво про розлучення (рішення суду), Ваше свідоцтво про народження, відмову РАЦСу Вашій матері про надання інформації щодо наявності в неї інших повнолітніх дітей та нотаріально завірену заяву від матері про те, що вона немає інших повнолітніх дітей та не перебуває у шлюбі.

    Щодо Вашої дружини, то вона не зобов'язана відповідно до законодавтва утримувати Вашу матір.

    Згідно з СКУ такий обов'язок мають:

    Стаття 202 СКУ:

    «повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги».

    Статтія 75 СКУ:

    «1. Дружина, чоловік повинні матеріально підтримувати один одного.

    2. Право на утримання (аліменти) має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу.

    3. Непрацездатним вважається той із подружжя, який досяг пенсійного віку, встановленого законом, або є особою з інвалідністю I, II чи III групи».

    Стаття 198 СКУ:

    «Батьки зобов'язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати».

    Для оформлення відстроки Вам необхідно подати до ТЦК відповідну заяву та прикласти до неї підтверджувальні документи, які я зазначив вище. Заяву необхідно подати до ТЦК у двох примірниках на одному з котрих представник ТЦК повивнен проставити дату та підпис. Проте, у зв'язку з тим, що станом на зараз ТЦК не приймають заяви про оформлення відстрочки до проходження ВЛК, бажано направити пакет документів перед явкою до ТЦК Укрпоштою рекомендованим листом з описом вкалдення. Отримавши зворотнє повідомлення від Укрпошти про вручення документів, можна йти до ТЦК.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Ви маєте право на відстрочку від мобілізації. Постійний догляд (з компенсацією або без неї) оформлювати не потрібно. Ваша дружина не має обов'язку утримувати Вашу маму і на Ваше право відстрочки ніяким чином не впливає.

    Згідно ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (який набуде чинності 18 травня) нова редакція статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" виглядає так:

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону ЗОБОВ'ЯЗАНІ їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю.

    Згідно статті 202 Сімейного кодексу України

    1. Повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги.

    Тому, якщо Ваша мама розлучена, інших дітей крім Вас у неї немає, а батьки мами є пенсіонерами або їх немає в живих - Ви маєте право на відстрочку.

    Для оформлення відстрочки Вам необхідно подати до ТЦК:

    1. Заяву про відстрочку

    2. Ваше свідоцтво про народження

    3. Паспорт мами

    4. Документ про інвалідність мами

    5. Витяг про розірвання шлюбу батьків

    6. Відомості про батьків мами (пенсійне посвідчення, свідоцтво про смерть, тощо)

    Обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлюватися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших 30 державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на одну з вищезазначених відстрочок. Порядок оформлення відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою цього реєстру визначається Кабінетом Міністрів України.

    Якщо в ТЦК будуть вимагати надати довідку РАЦС про відсутність у Вашої мами інших дітей - Ви можете прийти в РАЦС і вимагати письмову відповідь про те, що вони таких довідок не дають. А потім принесіть цю відповідь у ТЦК. Якщо співробітники РАЦСу не будуть горіти бажанням давати Вам цю письмову відповідь - потрібно відправити їм запит поштою рекомендованим листом. За Законом України "Про звернення громадян" РАЦС зобов'язаний Вам відповісти.

    Якщо ж після надання такої відповіді РАЦСу працівники ТЦК все одно будуть наполягати, що мають сумнів, чи немає у Вас інших родичів, то Ви повідомляєте, що обов'язок доводити їхню наявність покладено на них як на орган державної влади. І Ви не зобов'язані доводити їх відсутність. Також при спробі вручення повістки на відправлення - потрібно відмовлятися від її підпису та вимагати скласти акт відмови від підпису, де зазначите, що маєте право на відстрочку.

    Якщо працівники ТЦК вчиняють неправомірні дії - відстоювати власні інтереси доведеться в судовому порядку.

    Чернівецький окружний адміністративний суд у рішенні у справі № 600/5410/23-а від 11.09.2023р., з яким Ви можете ознайомитися за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/113367266, суд критично поставився до позиції ТЦК та СП, щодо того, що з наданого ним переліку документів точно сказати, чи є інші родичі, неможливо. І зобов'язав ТЦК і СП прийняти рішення про надання відстрочки від мобілізації військовозобов'язаному.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Маю наступну ситуацію: мама інвалід 2 групи (довічно без чергового перегляду), є висновок форми #080-4/о (дійсний безстроково), яким чином син може оформити догляд за мамою із компенсацією, або без компенсації від держави?

    Якщо у матері з 2-ою групою інвалідності відсутні інші родичі, син має право на відстрочку за двома підставами, але по все по порядку.

    16 квітня 2024 року Президент України підписав законопроєкт 10449 (новий мобілізаційний законопроєкт), який набирає чинності 18 травня 2024 року. Що передбачає законопроєкт 10449 в контексті відстрочки від мобілізації?

    Підстава № 1:

    "...13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одногоз батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю..."

    По цій підставі мої практичні поради для її отримання:

    1. Зверніться до РАЦС із заявою про надання інформації про наявність актових записів народження дітей Вашої матері.

    2. На формальну відповідь РАЦСу зверніться до нотаріуса, який посвідчить заяву Вашої матері про відстуність у неї інших працездатних осіб.

    3. Далі після цього сформуйте заяву про оформлення відстрочки разом з іншими документами (паспорти, коди, свідоцтво про народження, про спільну реєстрацію) та направте поштовим зв'язком рекомендованим листом з описом вкладення.

    Після цього можете сміливо йти до ТЦК. При чому, описані дії актуальні як до 18 травня, так і після цієї дати.

    Підстава 2:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

    Із 18 травня дана норма звучатиме наступним чином:

    "...9) зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду..."

    ТАКИМ ЧИНОМ, КЛЮЧОВИМ Є ДОВЕДЕННЯ ФАКТУ ЗДІЙСНЕННЯ ДОГЛЯДУ.

    Які є способи підтвердження факту здійснення догляду.

    1. Оформлення постійного догляду через управління соціального захисту населення з отриманням компенсації.

    2. Оформлення постійного догляду шляхом встановлення юридичного факту в судовому засіданні. До прикладу, Вам може бути цікава позитивна практика з цього. Одне із таких рішень: https://opendatabot.ua/court/109832708-fe627eb3275...

    Втім, наразі вистачає безліч рішень судів про відмову у встановленні даного юридичного факту, тому треба заздалегідь опрацювати практику суду, до якого Ви територіально належите, на предмет таких справ.

    3. Шляхом оформлення Акту встановлення факту здійснення догляду або Акту про спільне проживання. Це вважається найбільш простий і водночас також дієвий спосіб доведення факту здійснення догляду.

    Син одружений, дітей немає. Чи зобовʼязана дружина сина доглядати за мамою сина чи лише рідний син має такий обовʼязок згідно нового закону про мобілізацію? Мама розлучена. Яким чином виконати статтю 51 Конституції України, не отримавши відстрочку від мобілізації в ТЦК? Яким чином в даній ситуації отримати відстрочку від мобілізації в ТЦК?

    Дружина не зобов'язана здійснювати догляд та утримання своєї свекрухи, такого обов'язку для неї чинним законодавством не передбачено. Як оформити догляд та відстрочку у даній ситуації - описав вище.

    З повагою!

    Віктор Клієнт 14 днів тому

    маю ряд питань для уточнення:

    1) який зразок заяви в ТЦК у звʼязку з постійним доглядом сина за мамою інвалідом 2 групи з терміном довічно, та висновку #080-4/о з терміном безстроково згідно нового закону про мобілізацію

    2) на який термін видається відстрочка від мобілізації в даному випадку

    3) довідка про склад сімʼї , яка процедура отримання

    4) довідка про кількість проживаючих людей у квартирі , яка процедура отримання

    5) Акт встановлення факту здійснення догляду або Акт про спільне проживання, яка процедура отримання

    6) є ще один повнолітній військовозобовʼязаний син, прописаний також в цій квартирі, це на щось впливає?

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      1) який зразок заяви в ТЦК у звʼязку з постійним доглядом сина за мамою інвалідом 2 групи з терміном довічно, та висновку #080-4/о з терміном безстроково згідно нового закону про мобілізацію

      Заява пишеться в довільній формі, але Ви можете знайти зразки цього в мережі Інтернет або замовити послугу у будь-якого юриста на сайті.

      2) на який термін видається відстрочка від мобілізації в даному випадку

      Це залежить від конкретного ТЦК та СП, але, як правило, вона оформляється на 6 місяців. В Києві, буває, шо видають взагалі на 3 місяці. Абсурд, але що маємо, то маємо.

      3) довідка про склад сімʼї , яка процедура отримання

      Довідки про склад сім'ї, як такої, взагалі наразі чинним законодавством. Факт спільного проживання підтверджується витягом з Реєстру територіальної громади або відповідними довідками ЖЕКу, ОСББ.

      4) довідка про кількість проживаючих людей у квартирі , яка процедура отримання

      Звертайтеся до ЦНАПу Вашого міста або знову ж таки до ЖЕКу чи ОСББ.

      5) Акт встановлення факту здійснення догляду або Акт про спільне проживання, яка процедура отримання

      Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;

      6) є ще один повнолітній військовозобовʼязаний син, прописаний також в цій квартирі, це на щось впливає?

      Особливо не впливає, але права на відстрочку має один із синів.

      З повагою!

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Доброго дня, Вікторе!

      1) який зразок заяви в ТЦК у звʼязку з постійним доглядом сина за мамою інвалідом 2 групи з терміном довічно, та висновку #080-4/о з терміном безстроково згідно нового закону про мобілізацію.

      Зразок заяви про оформлення відстрочки Ви можете знайти в інтернеті або звернутись до спеціаліста.

      2) на який термін видається відстрочка від мобілізації в даному випадку.

      Відстрочка надається на весь термін, допоки існує підстава. Проте, Вам прийдеться оновлювати дані в ТЦК кожні 3-6 місяців. Після того, як запрацює електроний кабінет, сподіваюсь, що це можна буде робити в електроному вигляді.

      3) довідка про склад сімʼї , яка процедура отримання.

      Довідка про склад сім'ї скасована згідно з наказом Мінсоцполітики від 17 липня 2019 № 1106.

      4) довідка про кількість проживаючих людей у квартирі , яка процедура отримання.

      Вам потрібно звернутись до ОСББ, останній може надати відповідну довідку.

      5) Акт встановлення факту здійснення догляду або Акт про спільне проживання, яка процедура отримання.

      Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю І чи ІІ групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

      6) є ще один повнолітній військовозобовʼязаний син, прописаний також в цій квартирі, це на щось впливає?

      Якщо в Вас є повнолітній військовозобов'язаний брат і Ви оформлюєте відстрочку на підставі наявності інвалідності в матері, то тоді Вашій матері прийдеться писати нотарільно посвідчену заяву, що з двох синів вона обирає Вас для догляду.

    • Дерій Владислав Олегович

      Доброго дня! Якщо Ви вирішили йти важчим шляхом та оформлювати постійний догляд - надаю відповіді на Ваші питання

      1) який зразок заяви в ТЦК у звʼязку з постійним доглядом сина за мамою інвалідом 2 групи з терміном довічно, та висновку #080-4/о з терміном безстроково згідно нового закону про мобілізацію

      Заява на відстрочку через зайнятість постійним доглядом за батьками, які за висновком ЛКК потребує постійного догляду: https://is.gd/SrRdma (заяву потрібно адаптувати під себе).

      З 18 травня зміниться абзац для Вашої підстави для відстрочки

      2) на який термін видається відстрочка від мобілізації в даному випадку

      Ви маєте право на відстрочку поки існує сама підстава для відстрочки. Проте, ТЦК можуть оформити відстрочку на 3, 6, 12 місяців та видати повістку на уточнення даних.

      3) довідка про склад сімʼї , яка процедура отримання

      Довідка про склад сім'ї скасована згідно з наказом Мінсоцполітики від 17 липня 2019 № 1106.

      Ви можете отримати лише Акт обстеження житлових умов - https://guide.diia.gov.ua/view/vydacha-akta-obstez...

      4) довідка про кількість проживаючих людей у квартирі , яка процедура отримання

      Видача довідки про склад сім'ї або зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб - скасована. https://guide.diia.gov.ua/view/vydacha-dovidky-pro...

      5) Акт встановлення факту здійснення догляду або Акт про спільне проживання, яка процедура отримання

      Підставою для складання Акту встановлення факту здійснення догляду є письмове звернення (заява) у довільній формі до виконавчих органів (управління соціальної політики або ЦНАП) міської ради від особи з інвалідністю II групи або особи, яка здійснює догляд, з наданням наступних документів:

      • копія паспортів заявника та особи з інвалідністю II групи;
      • документи, що підтверджують родинний зв'язок;
      • копія висновку медико-соціальної експертної комісії про інвалідність;
      • довідка ЛКК про потребу у постійному догляді
      • документ, що підтверджує спільне проживання (Витяг про місце проживання або штамп у паспорті книжечці)

      Акт складається протягом 5 днів.

      6) є ще один повнолітній військовозобовʼязаний син, прописаний також в цій квартирі, це на щось впливає?

      Для оформлення постійного догляду - не впливає.

      Він також не впливає, якщо Ви будете оформлювати відстрочку лише на підставі інвалідності мами. Для оформлення відстрочки мамі достатньо написати нотаріальну заяву про те, що вона обрала Вас як утримувача/доглядальника.

    Корнійчук Євген Іванович

    1. Заява пишеться у довільній формі на ім'я комісара тцк, я п.і.б заявляю про своє право на відстрочку у зв'язку з наявністю у матері другої групи інвалідності. Додатки : 1. 2.3.

    Головне додати нотаріально завірені копії документів які підтверджують право на відстрочку.

    2.на 6 місяців.

    3. Вам треба звертатися у ЦНАП

    4. Це і є довідка про склад сім'ї.

    5. Для отримання акту про встановлення факту здійснення постійного догляду треба звертатися до виконкому міської ради за місцем реєстрації матері, акт отримується якщо ви маєте різне місце реєстрації.

    Заява пишеться у довільній формі, голову виконкому з проханням видати акт про встановлення факту здійснення постійного догляду. У виконкомі повинен бути зразок заповнення заяви.

    Віктор Клієнт 10 днів тому

    - Якщо відповідно до абзацу 9 частини 1 статті 23 ЗУ, я не можу претендувати на роль доглядальника на непрофесійній основі, бо дохід сімʼї перевищує потрібний мінімум, то інший варіант скористатися цим пунктом статті це оформлення Акт встановлення факту здійснення догляду або Акт про спільне проживання?

    - Якщо обрати підставу для відстрочки згідно абзацу 13 частини 1 статті 23 ЗУ, то я стаю утримувачем мами. Які критерії до утримувача, чи маю я підтверджувати свою платоспроможність для утримання мами? Я в даний момент офіційно не працюю і офіційних доходів немаю. Чи маю я взагалі право офіційно працювати згідно цього пункту статті? Чи маємо ми згідно цього пункту статті проживати разом? Які конкретні обовʼязки накладаються на утримувача? Планую обрати даний пункт статті для підстави на відстрочку, як вважаєте який краще обрати абзац 9 чи 13 ?

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      25%

      1. Так, станом на зараз. Це акт встановлення факту здійснення догляду або рішення суду про те, що Ви є особою, яка здійснює постійний догляд за своїм батьком. Теоритично, можливо й таке, що будуть прийняті нормативно-правові акти, які визначатимуть яким саме документом потрібно підтверджувати постійний догляд.

      2. Вам не потрібно ніяким чином підтверджувати утримання своєї матері, оскільки цей обов'язок покладений на Вас законом. Якщо мова йде про абзац 13, то у даній нормі не зазначено, що для оформлення відстрочки Ви повивнні проживати разом із матір'ю.

      3. Ви можете обрати абзац 13 статті 23, оскільки в Вашої матері немає інших родичів першого ступеня споріднення, окрім Вас, які зобов'язані її утримувати. Тобто Ваше право за цієї підстави - 100%.

    Дерій Владислав Олегович
    75%
    Якщо відповідно до абзацу 9 частини 1 статті 23 ЗУ, я не можу претендувати на роль доглядальника на непрофесійній основі, бо дохід сімʼї перевищує потрібний мінімум, то інший варіант скористатися цим пунктом статті це оформлення Акт встановлення факту здійснення догляду або Акт про спільне проживання?

    Так. Проте, краще оформити Акт встановлення факту здійснення догляду

    - Якщо обрати підставу для відстрочки згідно абзацу 13 частини 1 статті 23 ЗУ, то я стаю утримувачем мами. Які критерії до утримувача, чи маю я підтверджувати свою платоспроможність для утримання мами? Я в даний момент офіційно не працюю і офіційних доходів немаю. Чи маю я взагалі право офіційно працювати згідно цього пункту статті? Чи маємо ми згідно цього пункту статті проживати разом? Які конкретні обовʼязки накладаються на утримувача? Планую обрати даний пункт статті для підстави на відстрочку, як вважаєте який краще обрати абзац 9 чи 13 ?

    За даною підставою Вам достатньо лише того факту, що Ваша мама є особою з інвалідністю 2 групи, відсутні інші невійськовозобов'язані особи, які зобов'язані її утримувати (чоловік, повнолітні діти, батьки). Офційне працевлаштування не впливає на оформлення відстрочки.

    Шанси отримати відстрочку по обом підставам однакові. Проте, якби Ви оформили догляд - відпала б необхідність доводити відсутність інших невійськовозобов'язаних осіб, які мають обов'язок утримувати маму.

    За пунктом 13 ТЦК можуть вимагати надати довідку РАЦС про відсутність у Вашої мами інших дітей. В такому випадку Ви можете прийти в РАЦС і вимагати письмову відповідь про те, що вони таких довідок не дають. А потім принесіть цю відповідь у ТЦК. Якщо співробітники РАЦСу не будуть горіти бажанням давати Вам цю письмову відповідь - потрібно відправити їм запит поштою рекомендованим листом. За Законом України "Про звернення громадян" РАЦС зобов'язаний Вам відповісти.

    Якщо ж після надання такої відповіді РАЦСу працівники ТЦК все одно будуть наполягати, що мають сумнів, чи немає у Вас інших родичів, то Ви повідомляєте, що обов'язок доводити їхню наявність покладено на них як на орган державної влади. І Ви не зобов'язані доводити їх відсутність. Також при спробі вручення повістки на відправлення - потрібно відмовлятися від її підпису та вимагати скласти акт відмови від підпису, де зазначите, що маєте право на відстрочку.

    Якщо працівники ТЦК вчиняють неправомірні дії - відстоювати власні інтереси доведеться в судовому порядку.

    Чернівецький окружний адміністративний суд у рішенні у справі № 600/5410/23-а від 11.09.2023р., з яким Ви можете ознайомитися за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/113367266, суд критично поставився до позиції ТЦК та СП, щодо того, що з наданого ним переліку документів точно сказати, чи є інші родичі, неможливо. І зобов'язав ТЦК і СП прийняти рішення про надання відстрочки від мобілізації військовозобов'язаному.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України