Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 02 травня 2024, питання №107367 250₴

Право на відстрочку для науковців з науковим ступенем, які працюють у ВУЗі за сумісництвом на 0.5 ставки

Доброго дня! Маю науковий ступінь к.т.н. ще з 2008 року. Працював довгий час у 2-х різних ВУЗах. Наразі основне місце роботи - промислове підприємство (головний технолог), яке вже не має можливостей для бронювання працівників. А у ВУЗі займаюсь науковою та викладацькою роботою за сумісництвом на 0.5 ставки на посаді доцента.
Чи маю я право на відстрочку від мобілізації згідно ст.23 ч.3 закону про мобілізацію, в т.ч. з урахуванням змін згідно закону 10449, хоча здається з 2022р. в цій частині немає змін в законі.
В деяких адвокатів в т.ч. на даному сайті є позиція, що норма про 0.75 ставки та основне місце роботи стосується лише тих, в кого немає наукового ступеня/вченого звання. А ті, в кого науковий ступінь є, мають право на відстрочку безвідносно до їх основного місця роботи чи % ставки (0.75). Але хотілось би більше впевненості в такій позиції, перш ніж її пред'являти ТЦК в заяві на відстрочку.

Відповіді юристів (15)

    Богун Сергій Павлович
    24.8%

    Доброго дня.

    Згідно законодавства право на відстрочку мають

    наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

    Тобто в вашому випадку грає роль виключно ваша наукова ступінь.

    Як наслідок ви маєте право на відстрочку.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Згідно нової редакції статті 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

    Якщо слідувати правилам уживання розділових знаків, то Ви матимете право на відстрочку, якщо є науково-педагогічним працівником ВНЗ (стаття 55 ЗУ «Про вищу освіту), маєте науковий ступінь та працюєте не менш як на 0,75 ставки.

    Для оформлення відстрочки Вам необхідно підготувати заяву про відстрочку, довідку про працевлаштування з ВНЗ, документ про здобуття наукового ступеню та військово-обліковий документ. Для військовозобов'язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

    Найближчим часом повинен зафункціонувати електронний кабінет військовозобов’язаного, цілком можливо, що оформити відстрочку можна через нього.

    Проте, на даний час це відбувається через ТЦК

    Якщо до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Віталію!

    На мою думку, Ви матимете право на відстрочку тільки у тому разі, якщо працюєте у закладі вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набере чинності з 18 травня, Ваша підстава для відстрочки виглядатиме наступним чином:

    11) статтю 23 викласти в такій редакції:

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    3. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    2) наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;".

    Якщо б умова щодо ставки була віднесена лише для педогагічних працівників, то норма була би викладена наступним чином:

    "наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Сергій Клієнт 15 днів тому

      Так а на скільки я зрозумів пояснення і обгрунтування до закону, то прописали його в останній редакції так тому, що хотіли додатково дати право на відстрочку науковим і науково-педагогічним працівникам, які працюють у відповідних закладах на 0.75 ставки, але не мають наукового ступеня, щоб не було дискримінації (це аспіранти і здобувачі, які тільки готуються до захисту). А по тим, в кого ступінь є, норма була безвідносною до ставки і основного місця роботи. Але я можу помилятись.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        На жаль, Сергію, Ви не матимете права на відстрочку, якщо працюєте на 0,5 ставки. Норма нового закону зазначає, що Ви повинні бути науковим (науково-педогагічним) працівником закладу вищої освіти, який має найковий ступінь та працює за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки. Тобто, норма щодо ставки віднесена до всіх працівників, які згадуються у даній підставі для відстрочки.

    Мамай Ірина Євгеніївна

    Вітаю,

    Право на відстрочку матимуть:

    - наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь,

    - і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти

    за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно- технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

    Тобто умови для вас чотири:

    - основне місце роботи

    - 0, 75 ставки

    - науковий працівник закладу вищої освіти

    - наявність наукового ступеню.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ви немаєте право на відстрочку, треба мати ставку не меньше 0.75 за основним місцем роботи.

    Це передбачено ст. 23 ЗУ про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;

    Ваше основне місце роботи на 0.5 ставки. Для уникнення питань, відкорегуйте зі своїм керівництвом, щоб у вас чітко у наказі про призначення на посаду було 0.75

    Писата, щось і стверджувати, що ви маєте право на відстрчоку не будучі в цьому впевненим, я немаю жодного морального права. Для Вирішення вашого питання, рекомендую подати відповідні запити до державних органів, з вимогою надати роз'яснення з цього приводу, чи маєте ви право на відстрочку у вашому випадку.

    Ви можете звернутись на гарячу лінія до освітнього омбудсмена

    +380 95 143-87-26

    Сергій Клієнт 14 днів тому

    Прочитав усі відповіді і хочу закликати адвокатів постаратись розгледіти такі деталі в даному питанні і скоригувати свої відповіді (стосується деяких, без образ), щоб не ганьбитись і не вводити нікого в оману:

    1) Норма по науковим і пед. працівникам не змінювалась, починаючи з липня 2015р., коли вона взагалі була включена в закон про мобілізацію згідно іншого закону 570-VIII https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/570-19/ed20150...

    2) Єдині будь-які зміни в ст.23 ч.3 були внесені лише в 2022р. згідно 2196-IX (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2196-20#n5), і жодних змін в той абзац/речення (навіть коми) не було внесено. Таким чином питання: невже за майже 9 років дії в т.ч. 2 роки повномасштабної війни, коли всі ці норми запрацювали на практиці, не виробилось якоїсь сталої практики застосування вимог цієї статті і роз'яснень? Таке враження, що або мій випадок не дуже масовий (але точно він не унікальний, бо в мене є знайомі і колеги з таким же точно питанням), що немає роз'яснень, або просто цьому питанню було присвячено мало уваги.

    • Корнійчук Євген Іванович

      Треба подавати запити до державних органів для прояснення ситуації, ви можете це зробити самостійно, або за допомогою адвоката.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Дана підстава для відстрочки завжи передбачала наявність 0,75 ставки для усіх категорій, які зазначені у нормі закону.

      наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої освіти мають право на відстрочку:

      2015 - "що вони працюють відповідно у вищих навчальних закладах, наукових установах та організаціях, загальноосвітніх навчальних закладах за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки".

      2022 -" що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки."

      2024 - "що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки"

      • Сергій Клієнт 14 днів тому

        На мою думку (можу помилятись, потрібні дійсно роз'яснення від уповноваженого органу) відстрочку від мобілізації точно повинні мати особи з науковим ступенем та/або вченим званням, які є науковими або науково-педагогічними працівниками (не важливо, чи є ця наукова установа/ВНЗ, де вони працюють і що дає їм право вважатись науковим/науково-педагогічним працівником взагалі їх основним місцем роботи чи ні, і не важливо яка там в них в них ставка - 1, 0.75, 0.5, чи 0.25, все одно вони є науковими/науково-педагогічними працівниками по закону). Головне, щоб вони до цих установ мали офіційне відношення (були в штаті) і мали той науковий ступінь/вчене звання.

        Також окремо слід розглядати педагогічних працівників (тут законодавець допустив трохи прогалин на мою думку). Бо по закону у ВНЗ та наукових установах взагалі немає педагогічних працівників. Там тільки наукові (м.н.с., с.н.с., академік і т.і.) та науково-педагогічні (асистент, ст. викладач, доцент, професор) працівники. Тому якщо на ситуацію дивитись формально і довести її до абсурду, то людина, яка не має наукового ступеню/вченого звання, працює викладачем у ВНЗ (є науково-педагогічним працівником), оформлена на 0.75 ставки і виходить не має права на відстрочку, тому що не є педагогічним працівником. При цьому такий же викладач у професійно-технічному училищі чи у загальноосвітній школі (є педагогічним працівником), який оформлений на 0.75 ставки, відсрочку має згідно закону. Абсурд же, чи не так?

        • Айвазян Юрий Климентьевич

          Так, Сергію, можливо, Ви й праві. Проте наразі норма закону виглядає (та виглядала) так, як виглядає, й іншого тлумачення, на мій погляд, не має.

          Тобто, є перелік працівників вищих навчальних закладів, які мають право на відстрочку.

          Для того, аби дана норма передбачала Ваше право на відстрочку, остання повинна бути викладена наступним чином:

          "2) наукові і науково-педагогічні працівники, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах фахової передвищої освіти, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;".

          • Сергій Клієнт 14 днів тому

            На мою думку таке трактування після "..., і педагогічні працівники..." вийшло тому, що законодавець в такий дивний спосіб намагався втиснути в цю норму разом з педагогічними працівниками також і науково-педагогічних працівників ВНЗ та наукових установ, в яких немає наукового ступеня/вченого звання, щоб у них не було дискримінації порівняно з педагогами в закладах професійно-технічної та середньої освіти. Хотіли як краще, а вийшло як завжди. Але вже таке маємо як результат на наші голови. Тому не зовсім згоден, з приведеним вище прикладом можливого трактування, де прибрано згадування для педагогів про ВНЗ та наукові установи. Це така типова прогалина, що жанглюють з термінами і вона часто зустрічається на рівні постанов різних, в законах звичайно рідше, тому і дивно так.

            • Айвазян Юрий Климентьевич
              75.2%

              Можливо й так, проте, як Ви і зазначили "маємо результат на наші голови", а отже, намагатись щось довести, оперуючи "нашими думками" буде вкрай важко, особливо зараз.

    • Дерій Владислав Олегович

      Єдине, що зміниться з 18 травня у даній підставі для відстрочки, так це те, що відстрочку отримають педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти та виключили необхість вченого звання, а от норма про основне місце роботи на 0,75 ставки для всіх категорій педагогів залишилась незмінною.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України