Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 30 квітня 2024, питання №107179 400₴

Постійний догляд за інвалідом 2 групи ( група пожиттєво)

На який термін надається довідка сімейним лікарем на постійний догляд за інвалідом 2 групи призначеної пожиттєво для служби соціального захисту? Чи можна з нею звернутися в службу соціального захисту не за місцем прописки? Де повинен проходити медичний огляд доглядальник? Які документи потрібно надати доглядальнику в ТЦК , надавати особисто чи можна заказним листом?

Відповіді юристів (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Вікторе!

    Зазвичай довідка ЛКК видається строком на 1 рік.

    Якщо Ви надаєте соціальні послуги за місцем проживання/перебування особи, якій надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, але маєте інше зареєстроване місце проживання, структурні підрозділи перевіряють (із використанням інформаційних систем) відомості щодо неотримання Вами компенсації за зареєстрованим місцем проживання.

    Для медичного огляду Вам необхідно звернутись до сімейного лікаря.

    Щодо документів в ТЦК, то потрібно розуміти ступінь рідства з особою, за якою Ви здійснєєте догляд: це один з Ваших батьків? Це бабуся або дідусь?

    Заяву про оформлення відстрочки та підтверджувальні документи Ви можете подати особисто, а також надіслати останні Укрпоштою рекомендованим листом з описом вкладення. Проте, в останньому випадку немає гарантії того, що ТЦК оформлять Вам відстрочку.

    Тому Ви можете спочатку направити документи поштою, а вже потім, отримавши зворотнє повідомлення від пошти про те, що Ваші документи отримані представником ТЦК, йти до військкомату.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, На який термін надається довідка сімейним лікарем на постійний догляд за інвалідом 2 групи призначеної пожиттєво для служби соціального захисту?

    Термін дії довідки Лкк про потребу постійного догляду діє один рік.

    Якщо зазначено на зворотній стороні висновку МСЕК про потребу постійного догляду, то безстроково.

    Чи можна з нею звернутися в службу соціального захисту не за місцем прописки?

    Для оформлення догляду треба звертатися до соціальної служби за місцем реєстрації особи з інвалідністю.

    Де повинен проходити медичний огляд доглядальник? Які документи потрібно надати доглядальнику в ТЦК , надавати особисто чи можна заказним листом?

    Тут треба розбиратись, ким доводиться вам особа з інвалідністю, чи є інші працездатні члени сім'ї і т.д

    Для отримання відстрочки треба звертатися особисто.

    Пономаренко Наталія
    100%

    Доброго вечора, шановний Віктор!

    А у довідці МСЕК не вказано, що особа потребує догляду? Якщо ні, то дійсно потрібен висновок ЛКК медичного закладу за формою 080-4/о "Висновок про наявність порушення функцій організму через які невиліковно хворі особи не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися і потребують соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі".

    Особам, яким встановлено інвалідність безстроково, висновок видається безстроково. Особам, яким інвалідність встановлена на певний строк, висновок видається на строк не більше ніж до завершення строку встановлення їм інвалідності, але не менше ніж на 12 місяців. Іншим категоріям осіб (тобто особам без інвалідності МСЕК) висновок видається на 12 місяців з дати видачі.

    Строк зберігання Висновку - 3 роки.

    Це встановлено Наказом Міністерства охорони здоров'я України від 09.03.2021 № 407 "Про затвердження форм первинної облікової документації та інструкцій щодо їх заповнення, що використовуються у закладах охорони здоров’я"

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0510-21#Text

    На постійний догляд мають право:

    • ті, хто має інвалідність з дитинства, незалежно від свого нинішнього віку;
    • люди, які мають інвалідність І групи;
    • ті, хто досяг 80-річного віку;
    • люди, які мають стійке психічне захворювання та І чи II групу інвалідності у зв’язку з ним;
    • громадяни літнього віку та люди з інвалідністю, які не здатні до самообслуговування.

    Щоб оформити постійний догляд, необхідно звернутися до сімейного лікаря людини з інвалідністю II групи та попросити надати відповідну довідку.

    Під довідкою сімейного лікаря мається на увазі саме висновок ЛКК за формою 080-4/о медичного закладу в якому особа з інвалідністю перебуває на обліку (має декларацію).

    Якщо у довідці МСЕК вказано, що особа потребує постійного догляду (таке також буває) - то ніякі довідки та висновки ЛКК не потрібні.

    Для оформлення догляду має зазначатися ключова фраза: "Особа потребує постійного догляду".

    Після отримання довідки потрібно звернутися до органів соціального захисту населення, де й оформити постійний догляд над особою з інвалідністю II групи.

    Процедура встановлення постійного догляду оформляється простіше за опікунство, адже немає потреби у судовому порядку визнавати людину недієздатною.

    Якщо йдеться про дієздатну особу, яка може усвідомлювати свої дії, однак потребує догляду у зв’язку зі станом здоров’я, потрібна її обов’язкова згода.

    Необхідні документи:

    • Заява про те, що ви хочете здійснювати постійний догляд за певною особою.
    • Ваш паспорт та РНОКПП / ІПН (потрібен як оригінал, так і копія). Також потрібен паспорт особи, за якою буде здійснюватися догляд.
    • Медична довідка. Важливо, щоб особа, яка хоче здійснювати такий догляд, сама мала достатнє для цього здоров’я.
    • Довідка щодо реєстрації вашого місця проживання.
    • Документи щодо права власності на майно або права користування ним.
    • Довідка лікарської комісії, яка підтверджує те, що у зв’язку зі станом здоров’я особа має потребу в постійному догляді.

    Вам можуть відмовити у призначенні постійного догляду над особою з II групою інвалідності, якщо:

    • ви подали неправдиві документи;
    • неналежний стан житлових умов особи, яка хоче забрати до себе на проживання того, за ким планує доглядати;
    • відсутність реальної потреби особи, за якою прагнуть встановити догляд, у такому догляді. Представники соціальних служб встановлюють, наскільки побутове обслуговування людини, за якою встановлюватимуть догляд, справді залежить від сторонньої допомоги.

    Як бачите, особливо складного в цьому нічого немає, якщо особа дійсно потребує постійного догляду. Але не скажу, що так легко отримати висновок за формою 080-4/о, якщо особі з інвалідністю не встановили потребу в догляді на МСЕК. Хоча причини бувають різні і ситуації також.

    ДРУГА ЧАСТИНА ВАШОГО ПИТАННЯ. ТЦК та відстрочка

    Якби з ТЦК можна було б комунікувати поштою чи через адвоката, то ТЦК стояли б пусті.

    Це неможливо.

    Хоча й може стати частково реальністю після 18.05.2024 року, коли набуде чинності нове законодавство з питань військового обліку та мобілізації.

    Зокрема, пропонується запровадити Електронний кабінет військовозобов'язаного. В ньому обіцяють запровадити функціонал створення, відправлення та реєстрації Заяв до ТЦК. В тому числі і заяви про відстрочку. Як це все буде виглядати - складно уявити.

    Маю об'єктивні сумнів, що ТЦК дозволить. Відговірки будуть різні, в тому числі дитячі та недолугі, що спостерігаємо 2.5 роки.

    Наприклад: "А як Ви докажете, що це у вас оригінальні документи, а не підброка" (можна подувати працівник ТЦК дипломований експерт і може оцінити чи документ справжній на око).

    В будь-якому разі готуйтеся, що подання заяви черех Електронний кабінет буде мати лише значення доказу, що Ви щось подавали.

    Але це не зніме з Вас обов'язку йти до ТЦК з оригіналами документів і проходити військово-лікарську комісію (ВЛК), якщо з часу її проходження пройшло більше 5 років.

    Проте, певна, що Ви оновите свої облікові дані куди швидше і коректніше, ніж працівник ТЦК. В цьому від Реєстру можемо отримати плюс, адже дуже багато наразі питань до того, куди ділися дані з Реєстру за попередні роки? Реєстр фактично діє з 2017 року. Алетам даних майже немає. І наразі все виглядає, як те, що влада перекладає на людей тягар оновлення того, чого не створено і немає і чому не приділяли увагу з 2017 року та й з 2022 року так само. Тобто фактично мова йде про первісне формування даних про військовозобов'язаного у Реєстрі, а не про оновлення даних.

    В іншій частині - ні, ніхто Вас у ТЦК не замінить і шансів не спілкуватися з цими людьми, не вийде у більшості випадків. Але ж можна себе підстрахувати, щоб не дати простору для зловживань владою або службовим становищем.

    З повагою,

    адвокат Наталія Пономаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    На який термін надається довідка сімейним лікарем на постійний догляд за інвалідом 2 групи призначеної пожиттєво для служби соціального захисту?

    Наскільки я розумію, Ви зараз маєте на увазі висновок ЛКК форми 080-4/о або форми 080-2/о? Якщо так, то як правило, його строк дії зазначається прямо в документі і складає 1 рік. Якщо є об'єктивні медичні показання, може видавати і на постійний термін. Єдиних правил та підходів у даній ситуації немає.

    Чи можна з нею звернутися в службу соціального захисту не за місцем прописки?

    Можна. Але враховуйте наступне:

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 23 вересня 2020 р. № 859 Київ

    Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі

    ...

    9. Якщо фізична особа надає соціальні послуги з догляду за місцем проживання / перебування особи, якій надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, але має інше зареєстроване місце проживання, уповноважений орган на підставі даних, отриманих в електронній формі шляхом автоматизованого доступу/обміну, перевіряє відомості щодо неотримання фізичною особою, яка надає соціальні послуги, компенсації за зареєстрованим місцем проживання.

    10. Компенсація призначається на 12 місяців і виплачується щомісяця.

    Де повинен проходити медичний огляд доглядальник?

    У будь-якому комунальному закладі охорони здоров'я.

    Які документи потрібно надати доглядальнику в ТЦК , надавати особисто чи можна заказним листом?

    Про яку ступінь родинних стосунків йде мова? Справа в тому, що з 18 травня 2024 року постійний догляд, наприклад, за рідною бабусею, не завжди надає права на відстрочку від мобілізації, адже потрібно доводити факт відсутності інших осіб, зокрема родичів першого ступеня споріднення.

    Якщо мова йде про постійний догляд за родичем першого ступеня споріднення, враховуйте наступне:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

    Із 18 травня дана норма звучатиме наступним чином:

    "...9) зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду..."

    ТАКИМ ЧИНОМ, КЛЮЧОВИМ Є ДОВЕДЕННЯ ФАКТУ ЗДІЙСНЕННЯ ДОГЛЯДУ.

    Які є способи підтвердження факту здійснення догляду.

    1. Оформлення постійного догляду через управління соціального захисту населення з отриманням компенсації.

    2. Оформлення постійного догляду шляхом встановлення юридичного факту в судовому засіданні. До прикладу, Вам може бути цікава позитивна практика з цього. Одне із таких рішень: https://opendatabot.ua/court/109832708-fe627eb3275...

    Втім, наразі вистачає безліч рішень судів про відмову у встановленні даного юридичного факту, тому треба заздалегідь опрацювати практику суду, до якого Ви територіально належите, на предмет таких справ.

    3. Шляхом оформлення Акту встановлення факту здійснення догляду або Акту про спільне проживання. Це вважається найбільш простий і водночас також дієвий спосіб доведення факту здійснення догляду.

    Якщо плануєте оформляти відстрочку, то для початку направляйте документи поштовим зв'язком (рекомендований лист з повідомлення про вручення з описом вкладення). Далі можна йти до ТЦК. Можливо доведеться пройти ВЛК, якщо Ви востаннє проходили ВЛК 5 і більше років тому.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня, пане Вікторе!

    Для більш детальної відповіді прикріпіть до питання довідку, яку видав сімейний лікар та вкажіть за ким будете здійснювати догляд (дружина, батьки, родич чи стороння особа)?

    На який термін надається довідка сімейним лікарем на постійний догляд за інвалідом 2 групи призначеної пожиттєво для служби соціального захисту?

    Як правило, довідка ЛКК видається на термін до 1 року, проте в певних ситуаціях вона може видаватися безстроково. Якщо Ви оглянете довідку - знайдете на ній термін дії.

    Чи можна з нею звернутися в службу соціального захисту не за місцем прописки?

    Краще звертатись до соцзахисту за місцем реєстрації.

    Згідно статті 19 ЗУ "Про соціальні послуги" підставою для розгляду питання надання соціальних послуг за рахунок бюджетних коштів є подання до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій, виконавчого органу міської ради міст обласного значення, ради об’єднаної територіальної громади за місцем проживання/перебування особи:

    1) заяви особи або її законного представника про надання соціальних послуг;

    2) звернення, повідомлення інших осіб в інтересах осіб/сімей, які потребують соціальних послуг.

    Де повинен проходити медичний огляд доглядальник?

    Якщо Ви плануєте отримати Акт встановлення здійснення догляду або Компенсацію фізичній особі, яка надає соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі - доглядальнику не потрібно проходити медичний огляд.

    Які документи потрібно надати доглядальнику в ТЦК , надавати особисто чи можна заказним листом?

    Для відповіді на це питання - потрібно знати за ким Ви плануєте доглядати?

    Існують різні підстави для відстрочки:

    • зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;
    • які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи;
    • які мають одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю I чи II групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю;
    • члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього пункту поширюється на ч

    Для оформлення відстрочки Вам необхідно підготувати заяву про відстрочку, документ про родинні зв'язки, довідку ЛКК про необхідність здійснення догляду, Акт встановлення здійснення догляду або Компенсація за догляд, документи про відсутність членів сім’ї першого ступеня споріднення (в залежності від підстави для відстрочки) та військово-обліковий документ. Для військовозобов'язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

    Влітку повинен зафункціонувати електронний кабінет військовозобов’язаного, цілком можливо, що оформити відстрочку можна через нього.

    Проте, на даний час це відбувається через ТЦК

    Якщо до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України