Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 26 квітня 2024, питання №106816 800₴

За новим законом чи повинен я оновлювати свої дані в ТЦК, якщо рішенням ВЛК я виключений з реєстру військовозобов'язаних?

За новим законом про мобілізацію, чи маю я оновлювати свої дані в ТЦК, якщо рік тому рішенням ВЛК я виключений з реєстру військовозобов'язаних?

Відповіді юристів (7)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, оновити дані повинні всі військовозобов'язані. Якщо вас саме виключно з військового обліку. Ви є не військовозобов'язаний і тому вам не треба, оновлювати свої дані.

    Це лише для тих хто перебуває на обліку, як військовозобов'язаний. У вашому випадку це вас не стосується. Головне рекомендую ні у якому разі ні кому не віддавати свій військовий квиток. Зробіть нотаріально завірену копію і використовуйте її у разі потреби.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Максиме!

    Ні, за новим законом Ви не повинні оновлювати дані, оскільки у зв'язку з виключенням Вас з військового обліку вже є невійськовозобов'язанним. Умова щодо оновлення даних стосується лише тих громадян, які є військовозобов'язанними та перебувають на обліку в ТЦК.

    Відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку", який набере чинності 18 травня:

    "громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    у разі перебування на території України – шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності)".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Якщо Вас виключили з військового обліку - Ви не маєте статусу військовозобов'язаного і оновлювати дані не зобов'язані.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Ні, Вам оновлювати дані не потрібно!

    Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень закону 10449

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані.

    Тому, якщо Ви виключені з військового обліку - йти до ТЦК чи ЦНАП не потрібно, адже Ви не перебуваєте на військовому обліку.

    Крім того, поновити Вас на військовому обліку та направити на ВЛК не мають права, адже згідно п.2 ч.1 ст.37 "Про військовий обов'язок і військову службу" взяти на військовий облік можуть громадян, які ЗНЯТІ за наказом МОУ, а Ви є ВИКЛЮЧЕНИМ з військового обліку згідно ЗАКОНУ, підтвердженням цього повинна бути відповідна відмітка у військово-обліковому документі, а згідно законодавства діючого на сьогоднішній день та законопроєктом 10449 поновлення на військовому обліку виключених з нього – не передбачене.

    Відповідно до ст. 19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    Відповідно до статті 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    Відповідно до абзаців першого-четвертого пункту 5 мотивувальної частини Рішення Конституційного Суду України про офіційне тлумачення статей 58, 78, 79, 81 Конституції України та статей 243-21, 243-22,243-25 Цивільного процесуального кодексу України (у справі щодо несумісності депутатського мандата) від 13 травня 1997 року № 1-зп/1997

    Стаття 58 Конституції України закріплює один з найважливіших загальновизнаних принципів сучасного права - закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. Це означає, що вони поширюють свою дію тільки на ті відносини, які виникли після набуття законами чи іншими нормативно-правовими актами чинності.

    Закріплення названого принципу на конституційному рівні є гарантією стабільності суспільних відносин, у тому числі відносин між державою і громадянами, породжуючи у громадян впевненість у тому, що їхнє існуюче становище не буде погіршене прийняттям більш пізнього закону чи іншого нормативно-правового акта. Принцип незворотності дії в часі поширюється також на Конституцію, яка є Основним Законом держави (Преамбула Конституції України).

    Виняток з цього принципу допускається лише у випадках, коли закони та інші нормативно-правові акти ПОМ'ЯКШУЮТЬ АБО СКАСОВУЮТЬ відповідальність особи .

    Отже, у Вас немає обов’язків військовозобов’язаного тому Вас не можуть притягнути до відповідальності за небажання проходити ВЛК або відмову від повістки. Тим більше, що вручення таких повісток буде незаконним. Уточнювати дані також не потрібно, адже Ви не перебуваєте на військовому обліку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    50%

    Вітаю Вас!

    За новим законом про мобілізацію, чи маю я оновлювати свої дані в ТЦК, якщо рік тому рішенням ВЛК я виключений з реєстру військовозобов'язаних?

    Звертаю увагу, що з 18 травня законодавство передбачатиме, що:

    "...громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані..."

    Ви не перебуваєте на обліку, відповідно нічого уточнювати або оновлювати Ви не повинні. Вас не мають права ставити на облік, адже Ви виключені з військового обліку.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

    ...

    6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    ...

    3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку.

    ...

    Щодо мобілізації, то Вам не можуть і не мають ніякого права навіть вручити повістку про явку, не говорячи про мобілізацію або ВЛК. Втім, на жаль, повістку можуть вручити будь-кому, в чому не один раз пересвідчувався на своїй практиці. Думаю це і стало предметом Вашого питання та мотивуючим фактором звернутися до юристів платформи. Тим не менше, це не повинно Вас хвилювати. Ви визнані непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку один раз, остаточно. Жодних переглядів по неправильній процедурі чи щось на кшталт цього - порушення Конституції та законів України.

    Чинне законодавство не передбачає права ставити виключених з обліку за станом здоров'я на повторний військовий облік за бажанням окремих нешанованих українцями громадян, не хвилюйтеся. Органи державної влади, на відміну від громадян, сповідують принцип - дозволено все, що прямо передбачено законом.

    Якщо Ви маєте на руках всі документи про виключення з військового обліку - Вам немає про що турбуватися. Ви не зобов'язані виконувати незаконні дії та вимоги органів влади та їх посадових осіб. Ви вже невійськовозобов'язаний!

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141)

    Стаття 58. Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    Ніхто не може відповідати за діяння, які на час їх вчинення не визнавалися законом як правопорушення.

    З повагою!

    Мамай Ірина Євгеніївна
    50%

    Доброго дня,

    Новими змінами зазначено в ЗУ «Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку» наступне:

    Ч. 3 Ст. 22 Під час мобілізації громадяни зобов’язані з’явитися:

    • військовозобов’язані та резервісти, які приписані до військових частин для проходження військової служби у воєнний час або до інших підрозділів чи формувань для виконання обов’язків за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, на збірні пункти територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих ними повістках або мобілізаційних розпорядженнях;
    • резервісти, які проходять службу у військовому резерві, – до військових частин у строки, визначені командирами військових частин;
    • військовозобов’язані, резервісти Служби безпеки України – за викликом керівників органів, в яких вони перебувають на військовому обліку; військовозобов’язані, резервісти розвідувальних органів України – за викликом керівників відповідних підрозділів;
    • особи, які уклали контракти про перебування у резерві служби цивільного захисту, – за викликом керівників відповідних органів управління центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту.
    • Інші військовозобов’язані

    протягом 60 днів з дня набрання чинності указом Президента України про оголошення мобілізації, затвердженим Верховною Радою України, зобов’язані уточнити свої облікові дані через центри надання адміністративних послуг або електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста, або у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки за місцем свого перебування або знаходження.

    МИ БАЧИМО, ЩО ЗОБОВ’ЯЗАНІ З’ЯВИТИСЯ ВІЙСЬКОВОЗОБОВ’ЯЗАНІ ТА РЕЗЕРВІСТИ.

    Хто такі військовозобов’язані?

    військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави (П. 9 ст. 1 Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу»).

    резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

    ВИ НЕ Є АНІ ВІЙСЬКОВОЗОБОВ’ЯЗАНИМ, АНІ РЕЗЕРВІСТОМ.

    Ч. 6. Ст. 37 ЗУ «Про військову службу та військовий обов’язок» зазначено, щовиключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку.

    ІІ. Прикінцеві та перехідні положення нового Закону зазначають, що

    2. Установити, що:12) військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа.

    ТОБТО ВАШ ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК ДІЙСНИЙ.

    "Стаття 22 ЗУ «Про МП та мобілізацію» зазначає:

    Обов’язки громадян щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації

    6. У період проведення мобілізації (крім цільової) громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти його за вимогою уповноваженого представника територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейського, а також представника Державної прикордонної служби України у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України.

    НОСІТЬ ВАШ ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК ПРИ СОБІ.

    Максим Клієнт 8 днів тому

    2 уточнюючих питання.

    1. Чи можу я носити с собою ноторiальну копiю тимчасового посвiдчення? (вiйськового документу)

    2. "протягом 60 днів з дня набрання чинності указом Президента України про оголошення мобілізації, затвердженим Верховною Радою України" - тобто пiсля прийняття цього закону, ще президент України має видати указ про мобілізацію?


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України