Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 26 квітня 2024, питання №106773 250₴

Таблиця Додаткових Вимог "Б"

Вітаю! Підкажіть, на проходження служби в якій частині можна розраховувати, якщо згідно ТДВ "Б" особа придатна тільки за:

графою "4" – Повітряні Сили Збройних Сил України, ракетні, зенітно-ракетні військові частини, військові частини зв’ язку та кібербезпеки
та графою "7" – "інші військові частини Збройних Сил України, (усі частини)"

Відповіді юристів (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Дмитре!

    Таблиця додаткових вимог "Б" затверджена наказом Міністерства оборони України від 14 серпня 2008 року №402 затверджено Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України зі змінами, передбаченими Наказом МОУ від 18.08.2023 № 490, і є невід'ємною частиною даного нормативного акту, що визначає додаткові вимоги до стану здоров'я осіб, які приймаються (призиваються) та проходять військову службу, службу у військовому резерві з числа осіб рядового, сержантського, старшинського та офіцерського складу, тобто, якщо коротко, - для військовозобов'язаних, військовослужбовців та резервістів.

    Таблиця додаткових вимог використовується військово-лікарськими комісіями (далі - ВЛК) при визначенні ступеня придатності військовозобов'язаних, військовослужбовців та резервістів.

    Поясню більш детально.

    Після проведення медичного огляду ВЛК будь якого рівня приймає, як правило, приймає одну з таких постанов:

    придатний до військової служби;

    тимчасово непридатний до військової служби, потребує лікування у ___ (вказати заклад охорони здоров’я (установу) та орієнтовний строк лікування);

    потребує направлення на додаткове медичне обстеження та проведення повторного медичного огляду ___ (зазначити дату проведення медичного огляду);

    непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний час;

    непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку.

    Постанови ВЛК про "придатність" мають переважно такий зміст:

    • до військової служби;
    • до військової служби за контрактом;
    • до служби у військовому резерві;
    • для підготовки до участі у МО;
    • до участі у МО;
    • до служби (роботи) у національному персоналі;
    • до навчання у ВВНЗ ___ (вказати назву ВВНЗ);
    • до служби на підводних човнах, на надводних кораблях, у морській піхоті, Десантно-штурмових військах, спеціальних спорудах, підрозділах спеціального призначення;
    • до підводного водіння танків;
    • до роботи з ДІВ, КРП, джерелами ЕМП, ЛВ, мікроорганізмами I-II груп патогенності, особливо небезпечними інфекційними хворобами;
    • до навчання в учбовій частині за спеціальністю водолаза, водолаза-глибоководника, акванавта;
    • до служби водолазом на глибині до ___ метрів, водолазом-глибоководником на глибині до ___ метрів, акванавтом на глибині до ___ метрів;
    • до навчання (служби) за спеціальністю ... (вказати спеціальність. Постанова приймається щодо військовослужбовців, які відбираються для навчання, проходження військової служби за окремими військовими спеціальностями, вказаними у ТДВ).

    Іноді в постанові про придатність ВЛК робить відмітки щодо спеціальних вимог до стану здоров'я осіб з числа військовозобов'язаних, військовослужбовців або резервістів, які пройшли медичний огляд. В таких відмітках уточнюється, до служби в яких саме родах військ придатна особа.

    У випадку, про який йдеться у Вашому питання, можна розраховувати на службу:

    за графою 4 - на службу у Повітряних Силах Збройних Сил України, ракетних, зенітно-ракетних військових частинах, військових частинах зв’ язку та кібербезпеки;

    за графою 7 - на службу в інших військових частинах Збройних Сил України, (маються на увазі всі частини).

    При тому, окрім основного визначення ВЛК щодо родів військ в постанові про придатність (дивись ТДВ-Б по горизонталі), в таблиці ТДВ-Б по вертикалі вказуються обмеження по зрісту, зору та слуху, поза межі яких така служба вважається неможливою, як також наданий перелік статтей з Розкладу хвороб згаданого вище Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України, які можливість такої служби виключають повністю.

    З приводу тлумачення поняття "інші військові частини Збройних Сил України" сказати щось важко, оскільки якихось роз'яснень з цього приводу в самому Положенні немає. Відсутнє таке відокремлене логічно та організаційно поняття і в структурі ЗСУ, ознайомитись з якою можна тут:

    https://www.ukrmilitary.com/p/armed-forces-of-ukra...

    Можливо, з цього приводу варто звернутись із запитом щодо отримання відповідних роз'яснень до Міноборони.

    Втім є сенс дочекатись змін до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України, які неодмінно стануться після пасхальних свят. Причиною змін є Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку", який набере чинності 18 травня. При обіцяються зміни і до Розкладу хвороб Положення.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Яка стаття зазначена у Вашій постанові ВЛК?

    Якщо Ви говорите, що придатні лише за графами 4 та 7, то саме в цих частинах Ви і можете проходити військову службу.

    В травні плануються зміни до наказу МОУ 402 - виключать статус обмежено придатного, змін зазнає Роклад хвороб, можливо і ТДВ. Крім того всіх обмежено придатних направлять на повторний медичний огляд.

    4 травня набуде сили Закон 3621-IX про повторний медичний огляд обмежено придатних https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3621-20#Text

    Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень:

    2. Установити, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби.

    3. Кабінету Міністрів України протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим Законом забезпечити:

    • прийняття нормативно-правових актів, необхідних для реалізації цього Закону;
    • приведення своїх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом;
    • приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

    Наразі триває погодження змін до 402 наказу. Скоріш за все із середини травня розпочнеться переогляд на підтвердження придатності до служби тих людей, які були визнані обмежено придатними. Порядок оповіщення військовозобов’язаних (резервістів) та їх прибуття до ТЦК повинен бути розроблений Кабінетом Міністрів.

    Отже, якщо відбуться зміни до наказу МОУ 402, то цілком можливо, що Ви будете придатним за більшою кількість граф ТДВ "Б". Поки що Вас можуть направити служити в Повітряні Сили Збройних Сил України, ракетні, зенітно-ракетні військові частини, військові частини зв’ язку та кібербезпеки або інші військові частини Збройних Сил України, які не зазначені в ТДВ "Б", але Ви придатні до служби в них.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Про яку статтю Розкладу хвороб йде мова? Бажано побачити висновок ВЛК у повному обсязі. Чи медичний огляд ще не пройдено?

    • Дмитро Клієнт 9 днів тому

      Добрий день! Огляд ще не пройдено. Спираюсь на вже існуючі діагнози лікарів звичайних державних лікарень, округлюючи в сторону більшої придатності (віддаю перевагу статтям В, де цілком ймовірні і Б)

      Якщо більш конкретно, то 46-в, 47-в, 79-в.

      Особливо хочется зрозуміти що на пракцтиці стоїть за графою "7". Чи можуть це бути в тому числі бойові частини на фронті?


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України