Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 25 квітня 2024, питання №106687 700₴

Як підготуватись до розлучення?

Маємо наступну ситуацію: у нас є дитина - дівчинка, якій 4 роки. Моя дружина 31 рік, я також 31 рік.

Здається, що дружина прагне до розлучення. У нашому володінні є котедж (блокований будинок), записаний на моє ім'я, придбаний під час шлюбу на кошти від продажу моєї квартири та гаражу, а також зроблений ремонт за кошти моєї зарплати.

Також є автомобіль, записаний на моє ім'я, куплений також під час шлюбу за мої особисті кошти з зарплати.

Маю кілька питань:

1. Які документи потрібно підготувати моїй дружині до розлучення? Що потрібно нотаріально завірити, що сканувати? Цікавить весь перелік документів, а також можливі нюанси, щоб бути готовим до розлучення.
2. Чи можу я через суд зберегти майно і автомобіль для себе? Моя дружина має свою квартиру, а дитину я забезпечу. Не бажаю розлучення і нікого не виганяю. У моєму розпорядженні є документи про продаж квартири і гаражу, куплені до весілля, а також можуть бути виписки з банків і чеки за оплату ремонту чи автомобіля.
3. Як нараховуються аліменти, якщо я - фізична особа-підприємець 3 групи, плачу 5% податків, і зараз сиджу без роботи? З якої суми будуть нараховуватися аліменти, якщо немає зарплати?
4. Що я ще міг пропустити? Крім основних питань про підготовку документів і збереження власного майна, що ще варто врахувати?
6. Чи діляться кошти з моїх рахунків ФОП і звичайних банківських рахунків при розлученні?

Дякую.

Відповіді юристів (9)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Потрібно виходити з СК України.

    Відповідно до положень Сімейного кодексу України – дружина і чоловік мають право на поділ майна, що належить їм на праві спільної сумісної власності, незалежно від розірвання шлюбу.

    Згідно статті 60 Сімейного кодексу України майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу). Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

    СК України:

    Стаття 57. Майно, що є особистою приватною власністю дружини, чоловіка

    1. Особистою приватною власністю дружини, чоловіка є:

    1) майно, набуте нею, ним до шлюбу;

    2) майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування;

    3) майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але за кошти, які належали їй, йому особисто;

    4) житло, набуте нею, ним за час шлюбу внаслідок його приватизації відповідно до Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду";

    5) земельна ділянка, набута нею, ним за час шлюбу внаслідок приватизації земельної ділянки, що перебувала у її, його користуванні, або одержана внаслідок приватизації земельних ділянок державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій, або одержана із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених Земельним кодексом України.

    2. Особистою приватною власністю дружини та чоловіка є речі індивідуального користування, в тому числі коштовності, навіть тоді, коли вони були придбані за рахунок спільних коштів подружжя.

    3. Особистою приватною власністю дружини, чоловіка є премії, нагороди, які вона, він одержали за особисті заслуги.

    Суд може визнати за другим з подружжя право на частку цієї премії, нагороди, якщо буде встановлено, що він своїми діями (ведення домашнього господарства, виховання дітей тощо) сприяв її одержанню.

    4. Особистою приватною власністю дружини, чоловіка є кошти, одержані як відшкодування за втрату (пошкодження) речі, яка їй, йому належала, а також як відшкодування завданої їй, йому моральної шкоди.

    5. Особистою приватною власністю дружини, чоловіка є страхові суми, одержані нею, ним за обов'язковим особистим страхуванням, а також за добровільним особистим страхуванням, якщо страхові внески сплачувалися за рахунок коштів, що були особистою приватною власністю кожного з них.

    6. Суд може визнати особистою приватною власністю дружини, чоловіка майно, набуте нею, ним за час їхнього окремого проживання у зв'язку з фактичним припиненням шлюбних відносин.

    7. Якщо у придбання майна вкладені крім спільних коштів і кошти, що належали одному з подружжя, то частка у цьому майні, відповідно до розміру внеску, є його особистою приватною власністю.

    Стаття 62. Виникнення права спільної сумісної власності подружжя на майно, що належало дружині, чоловікові

    1. Якщо майно дружини, чоловіка за час шлюбу істотно збільшилося у своїй вартості внаслідок спільних трудових чи грошових затрат або затрат другого з подружжя, воно у разі спору може бути визнане за рішенням суду об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

    2. Якщо один із подружжя своєю працею і (або) коштами брав участь в утриманні майна, належного другому з подружжя, в управлінні цим майном чи догляді за ним, то дохід (приплід, дивіденди), одержаний від цього майна, у разі спору за рішенням суду може бути визнаний об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

    Відповідно до частини п`ятої статті 1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

    Пунктом 2 частини першої статті 57 СК України передбачено, що особистою приватною власністю дружини, чоловіка є майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування.

    Згідно з частиною першою статті 62 СК України, якщо майно дружини, чоловіка за час шлюбу істотно збільшилося у своїй вартості внаслідок спільних трудових чи грошових затрат або затрат другого з подружжя, воно у разі спору може бути визнане за рішенням суду об`єктом права спільної сумісної власності подружжя.

    Аналіз положень статей 57 та 62 СК України дає підстави для висновку про те, що стаття 57 цього Кодексу визначає правила віднесення майна до об`єктів особистої приватної власності одного з подружжя, тоді як стаття 62 цього Кодексу встановлює спеціальні умови, з настанням яких визначені попередньою нормою об`єкти особистої приватної власності одного з подружжя можуть бути визнані за рішенням суду об`єктами спільної сумісної власності подружжя.

    Для застосування статті 62 СК України збільшення вартості майна повинне відбуватися внаслідок спільних затрат подружжя, незалежно від інших чинників (зокрема, тенденцій загального подорожчання конкретного майна), при цьому суттєвою ознакою повинне бути істотне збільшення вартості майна як об`єкта, його якісних характеристик.

    Збільшення вартості майна та істотність такого збільшення підлягає з`ясуванню шляхом порівняння на час вирішення спору вартості об`єкта до та після поліпшення; при цьому сам по собі розмір грошових затрат подружжя чи одного з них, а також визначену на час розгляду справи вартість ремонтних робіт не можна вважати тим єдиним чинником, що безумовно свідчить про істотність збільшення вартості майна як об`єкта.

    Визначаючи правовий статус спірного майна як спільної сумісної власності подружжя, суд має враховувати, що частка в такому майні визначається відповідно до розміру фактичного внеску кожної зі сторін, у тому числі за рахунок майна, набутого одним з подружжя до шлюбу, яке є його особистою приватною власністю, у придбання (набуття) майна. Якщо в придбання (будівництво) майна вкладено, крім спільних коштів, особисті приватні кошти однієї зі сторін, то частка в такому майні відповідно до розміру внеску є її власністю.

    Вказані правові висновки викладені у постанові Верховного Суду України від 08 листопада 2017 року у справі № 6-1447цс17.

    Отже Вам необхідно максимально зібрати докази того, що майно належить Вам на праві приватної особистої власності.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Маю кілька питань:1. Які документи потрібно підготувати моїй дружині до розлучення? Що потрібно нотаріально завірити, що сканувати? Цікавить весь перелік документів, а також можливі нюанси, щоб бути готовим до розлучення.

    Якщо на даний момент ми говоримо про розлучення, то воно у Вашій ситуації можливе виключно в судовому порядку. Дружина повинні підготувати позовну заяву про розлучення, до якої додати: копії паспорту, РНОКПП, свідоцтва про народження дитини, платіжну інструкцію про сплату судового збору, а також оригінал свідоцтва про шлюб. Це базовий пакет документів саме для розірвання шлюбу.

    2. Чи можу я через суд зберегти майно і автомобіль для себе? Моя дружина має свою квартиру, а дитину я забезпечу. Не бажаю розлучення і нікого не виганяю. У моєму розпорядженні є документи про продаж квартири і гаражу, куплені до весілля, а також можуть бути виписки з банків і чеки за оплату ремонту чи автомобіля.

    Тепер ми переходимо до другого процесу, який може між Вами виникнути. Якщо дружина консультуватиметься в адвокатів, ті порядать їй не об'єднувати в одну справу розлучення та поділ майна, тому щодо майна це може бути взагалі окремий позов. На жаль, але у Вас не дуже позитивна ситуація щодо майна, адже і будинок, і автомобіль було прибдано Вами у шлюбі, відповідно юридично мова йде про презумпцію спільності майна, як то передбачено Сімейним кодексом України.

    СІМЕЙНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2002, № 21-22, ст.135)

    Стаття 60. Підстави набуття права спільної сумісної власності подружжя

    1. Майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу).

    2. Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

    ...

    Тому у даній ситуації у Вас два варіанта:

    1. Дружина подає проти Вас позов про поділ майна, а Ви в рамках цього подаєте зустрічний позов про визнання Вашого права власності на майно. Потрібно буде доводити, що майно було придбано виключно за Ваш кошт. Справа досить не проста, відверто кажучи.

    2. Ви подаєте позов проти дружини про визнання права особистої власності на майно.

    У постанові Великої Палати Верховного Суду від 21 листопада 2018 року у справі № 372/504/17 (провадження № 14-325цс18) зроблено висновок, що «у статті 60 СК України закріплено, що майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу). Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об`єктом права спільної сумісної власності подружжя. Таке ж положення містить і стаття 368 ЦК України. Частиною першою статті 70 СК України встановлено, що у разі поділу майна, що є об`єктом права спільної сумісної власності подружжя, частки майна дружини та чоловіка є рівними, якщо інше не визначено домовленістю між ними або шлюбним договором. Зазначені норми закону свідчать про презумпцію спільності права власності подружжя на майно, яке набуте ними в період шлюбу. Ця презумпція може бути спростована й один із подружжя може оспорювати поширення правового режиму спільного сумісного майна на певний об`єкт, в тому числі в судовому порядку. Тягар доказування обставин, необхідних для спростування презумпції, покладається на того з подружжя, який її спростовує».

    Тобто, той із подружжя, який заявляє про спростування зазначеної презумпції, зобов`язаний довести обставини, що її спростовують, на підставі належних та допустимих доказів.

    Відповідно до роз`яснень наданих у п.24 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя" від 21.12.2007 року №11, не належить до спільної сумісної власності майно одного з подружжя, набуте особою до шлюбу; набуте за час шлюбу на підставі договору дарування або в порядку спадкування; набуте за час шлюбу, але за кошти, які належали одному з подружжя особисто; речі індивідуального користування, в тому числі коштовності, навіть якщо вони були придбані за рахунок спільних коштів подружжя; кошти, одержані як відшкодування за втрату (пошкодження) речі, що належала особі, а також як відшкодування завданої їй моральної шкоди; страхові суми, одержані за обов`язковим або добровільним особистим страхуванням, якщо страхові внески сплачувалися за рахунок коштів, що були особистою власністю кожного з них.

    Отже, належність майна до спільної сумісної власності подружжя визначається не тільки фактом придбання його під час шлюбу, але й спільною участю подружжя коштами або працею в набутті майна. Застосовуючи норму ст.60СК України та визнаючи право спільної сумісної власності подружжя на майно, суд повинен установити не тільки факт набуття майна під час шлюбу, але й той факт, що джерелом його набуття були спільні сумісні кошти або спільна праця подружжя.

    У зв`язку з викладеним, у разі придбання майна хоча й у період шлюбу, але за особисті кошти одного з подружжя, це майно не може вважатися об`єктом спільної сумісної власності подружжя, а є особистою приватною власністю того з подружжя, за особисті кошти якого воно придбане.

    Тому сам по собі факт придбання спірного майна в період шлюбу не є безумовною підставою для віднесення такого майна до об`єктів права спільної сумісної власності подружжя.

    Вказана правова позиція викладена у постанові Верховного Суду від 29 травня 2019 року у справі № 522/19610/15-ц (провадження 61-35779ск18).

    Якщо один з подружжя доведе, що майно набуте ним у шлюбі було придбано за особисті, а не спільні кошти, то таке майно не є спільною сумісною власністю подружжя, а є особистою власністю цього члена подружжя, зазначене узгоджене з позицією ВСУ (Постанова ВСУ у справі №6-1568цс16).

    3. Як нараховуються аліменти, якщо я - фізична особа-підприємець 3 групи, плачу 5% податків, і зараз сиджу без роботи? З якої суми будуть нараховуватися аліменти, якщо немає зарплати?

    Щодо аліментів, це взагалі третій момент Ваших можливих стосунків через призму суду. Чинне законодавство передбачає 2 способи стягнення аліментів:

    • тверда грошова форма.
    • частка від доходів платника аліментів.

    Щодо Вашого доходу, то зайняття підприємницькою діяльністю та отримання у зв'язку з цим доходу - свідчить про наявність грошових коштів та доходів платника аліментів.

    4. Що я ще міг пропустити? Крім основних питань про підготовку документів і збереження власного майна, що ще варто врахувати?

    Варто врахувати, що Ви маєте право виступати проти розлучення з дружиною, або вимагати та подати позов про визначення місця проживання дитини з Вами. У такій ситуації мова про аліменти взагалі не може йти. Щодо поділу майна, питання дуже складне. Чим більше доказів буде купівлі об'єктів права за Ваш кошт, тим більше шансів.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олександре!

    1. Які документи потрібно підготувати моїй дружині до розлучення? Що потрібно нотаріально завірити, що сканувати? Цікавить весь перелік документів, а також можливі нюанси, щоб бути готовим до розлучення.

    При подачі позову до суду Вашій дружині знадобляться копії наступних документів: її паспорт та РНОКПП, Ваш паспорт та РНОКПП, свідоцтво про шлюб, свідоцтво про народження дитини. Відповідні документи не потрібно завіряти нотаріально. Достатньо навіть не сканів, а ксерокопій, які будуть завірені адвокатом Вашої дружини.

    2. Чи можу я через суд зберегти майно і автомобіль для себе? Моя дружина має свою квартиру, а дитину я забезпечу. Не бажаю розлучення і нікого не виганяю. У моєму розпорядженні є документи про продаж квартири і гаражу, куплені до весілля, а також можуть бути виписки з банків і чеки за оплату ремонту чи автомобіля.

    З приводу даного питання, то тут є два шляхи:

    1. Добровільний розподіл майна.

    Ч. 3 ст. 368 ЦК України встановлює, що майно, набуте подружжям у шлюбі є їх спільною сумісною власністю, якщо інше не встановлено договором, або законом. Спільна сумісна власність, як різновид права спільної власності виникає з підстав, не заборонених законом.

    У ст. 9 СК України законодавець закріпив право подружжя на укладення між собою сімейних договорів. При цьому, подружжя може врегулювати свої відносини за домовленістю (договором), якщо це не суперечить вимогам СК України, інших законів та моральним засадам суспільства. Особи, які проживають однією сім'єю, також можуть врегулювати свої сімейні відносини за договором, який має бути укладений у письмовій формі. Такий договір є обов'язковим до виконання, якщо він не суперечить вимогам Сімейного Кодексу, інших законів України та моральним засадам суспільства.

    Сімейне законодавство передбачає виникнення спільної сумісної власності на майно і рівні права подружжя щодо володіння, користування і розпорядження ним (ст. 63 СК України).

    2. Судовий розподіл майна.

    Якщо між подружжям виникає спір щодо розміру належних їм часток, порядку або способу поділу спільного майна, то добровільний порядок поділу майна змінюється на судовий. При поділі майна суду в першу чергу необхідно визначити його предмет, тобто те майно подружжя, яке підлягає поділу. При поділі майна подружжя мають враховуватися три категорії об'єктів:

    • речі (окрема річ або сукупність речей), які належать подружжю на праві спільної сумісної власності;
    • кредиторські вимоги подружжя (право вимоги за договором позики, купівлі-продажу тощо, коли подружжя виступає як кредитор і вправі вимагати повернення боргу, передачі речі тощо);
    • боргові зобов'язання подружжя (зобов'язання, за якими подружжя виступає як боржник і зобов'язане повернути борг, повернути або передати річ тощо).

    Поділ майна здійснюється з урахуванням вартості речей, які належать подружжю на праві спільної власності, а також розміру їх кредиторських вимог та боргових зобов'язань.

    Поділ майна подружжя здійснюється в два етапи:

    • по-перше, суд визначає розмір часток чоловіка та жінки в праві на майно;
    • по-друге, здійснює поділ майна відповідно до встановлених часток.

    Разом із тим, законодавство встановлює два винятки із загального правила щодо рівності часток подружжя в праві на майно. Відповідно до цього суд може зменшити або збільшити частку одного з подружжя. По-перше, суд може відступити від засади рівності часток і зменшити частку одного з подружжя за обста: вин, що мають істотне значення, зокрема якщо один із них не дбав про матеріальне забезпечення сім'ї, приховав, знищив чи пошкодив спільне майно, витрачав його на шкоду інтересам сім'ї.

    По-друге, суд може збільшити частку в праві на майно того з подружжя, з яким проживають неповнолітні або повнолітні непрацездатні діти, за умови, що розмір аліментів, які вони одержують, недостатній для забезпечення їхнього фізичного, духовного розвитку та лікування (ч. 3 ст. 70 СК). Відповідно до ч. 3 ст. 70 СК збільшення розміру частки одного з подружжя в майні пов'язується лише з випадками стягнення аліментів на дитину. Така новела сімейного законодавства здається невдалою.

    При визначенні розміру часток кожного з подружжя суд виходить з того, що відповідно до законодавства частки майна дружини та чоловіка є рівними (ч. 1 ст. 70 СК). Це правило не змінюється і в тому разі, якщо один із подружжя не мав з поважних причин (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу) (ч. 1 ст. 60 СК).

    Отже, у Вашому випадку Вам потрібно буде мати якомога більше доказів, які підтверджують, що майно було придбано за особисті кошти. Проте, в кінцевому віранті все буде залежати від рішення судді.

    3. Як нараховуються аліменти, якщо я - фізична особа-підприємець 3 групи, плачу 5% податків, і зараз сиджу без роботи? З якої суми будуть нараховуватися аліменти, якщо немає зарплати?

    Якщо необхідно стягнути аліменти з ФОП на єдиному податку, то тут законодавство не зовсім чітко регулює дані відносини.

    Згідно норм Податкового кодексу України фізична особа-підприємець, що перебуває на спрощеній системі оподаткування, веде спрощений облік доходів і витрат. Для таких осіб не передбачено визначення чистого доходу (лист ДФС від 11.11.2015 № 10480 / П / 99-99-17-02-02-14), що в свою чергу ставить в скрутне становище не тільки платника, а й одержувача аліментів.

    В даному випадку державні виконавці, відповідно до Інструкції про порядок вчинення виконавчих дій, повинні розраховувати аліменти відповідно до середнього доходу по регіону.

    Дана норма також закріплена в ст.195 Сімейного кодексу України: заборгованість по аліментах платника аліментів, який є фізичною особою – підприємцем та знаходиться на спрощеній системі оподаткування, або є громадянином України, який отримує заробіток (дохід) в державі, з якою Україна не має договору про правову допомогу, визначається виходячи з середньої заробітної плати працівника для даної місцевості.

    На практиці складається так, що виконавці розраховують суму аліментів виходячи з валового доходу (обороту) відповідно до податкової звітності, не враховуючи при цьому витрати і податки підприємця. В результаті, виникає заборгованість, заарештовуються рахунки та призупиняється робота ФОП. Тому так важливо стежити за нарахуваннями органів виконавчої служби та в разі виявлення подібної ситуації вживати заходів.

    Щодо вище викладеного, у постанові Об'єднаної палати КЦС ВС від 5 вересня 2019 р. у справі № 760/4569/18 зроблено висновок, що норми СК України вказують на необхідність визначення розміру аліментів від частки доходу платника, а не його заробітку. Перелік видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів, до поняття «заробіток» включає також і виплати, які заробітною платою не є, зокрема доходи від підприємницької діяльності, кооперативів тощо, що свідчить про більш широке тлумачення змісту поняття «заробіток», ніж виплати, які виплачуються в межах трудових правовідносин. Водночас у цій справі суд дійшов висновку, що кошти, отримані від продажу особистого нерухомого майна, не можуть вважатися доходом, з якого сплачуються аліменти.

    Розраховуючи розмір аліментів з повної середньої зарплати для регіону, чи треба від такої суми віднімати суму податкових зобов'язань? Відповідь на це питання містить постанова КЦС ВС від 14 квітня 2021 року у справі № 759/1727/16. Суд вказав, що поняття «середня заробітна плата для даної місцевості» є макроекономічним показником, вона не належить до доходу (прибутку) або його частини, як макроекономічний показник не є реальною і не може бути об'єктом оподаткування.

    Частина 2 ст. 195 СК України не допускає двозначного тлумачення. Якщо боржник ФОП на єдиному податку, то розмір аліментів розраховується за середнім заробітком у регіоні. Це умовна величина, і з неї не можна обчислювати податки та збори.

    Крім того, Верховний Суд дійшов висновку про те, що можуть розглядатися як дохід, з якого слід сплачувати аліменти, кошти, зараховані на платіжну картку.

    https://www.hsa.org.ua/blog/stiagnennia-alimentiv-z-fop#:~:text=195%20СК%20України%20не%20допускає,можна%20обчислювати%20податки%20та%20збори.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    1. Які документи потрібно підготувати моїй дружині до розлучення? Що потрібно нотаріально завірити, що сканувати? Цікавить весь перелік документів, а також можливі нюанси, щоб бути готовим до розлучення.

    Для розірвання шлюбу та поділу майна дружина повинна подати до суду Позовну заяву про розірвання шлюбу і поділ спільного майна подружжя.

    Загалом дружині потрібно підготувати такі документи

    1) Копія свідоцтва про шлюб

    2) Копія свідоцтва про народження дитини

    3) Документи про заробіток та інші доходи позивача та відповідача.

    4) Опис та оцінка спільного майна.

    5) Копія позовної заяви та доданих до неї документів та ін.

    2. Чи можу я через суд зберегти майно і автомобіль для себе? Моя дружина має свою квартиру, а дитину я забезпечу. Не бажаю розлучення і нікого не виганяю. У моєму розпорядженні є документи про продаж квартири і гаражу, куплені до весілля, а також можуть бути виписки з банків і чеки за оплату ремонту чи автомобіля.

    Так, можете.

    За загальним правилом, майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу).

    Статтею 63 Сімейного Кодексу України передбачено, що дружина і чоловік мають рівні права на володіння, користування і розпорядження майном, що належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено домовленістю між ними.

    Проте не підлягає поділу особисте майно одного із подружжя.

    Згідно статті 57 Сімейного Кодексу України

    1. Особистою приватною власністю дружини, чоловіка є:

    1) майно, набуте нею, ним до шлюбу;

    2) майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування;

    3) майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але за кошти, які належали їй, йому особисто;

    4) житло, набуте нею, ним за час шлюбу внаслідок його приватизації відповідно до Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду";

    5) земельна ділянка, набута нею, ним за час шлюбу внаслідок приватизації земельної ділянки, що перебувала у її, його користуванні, або одержана внаслідок приватизації земельних ділянок державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій, або одержана із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених Земельним кодексом України.

    Якщо Ви доведете, що будинок та авто Ви повністю купили повністю за особисті кошти (за гроші отримані від продажу особистого майна) - суд визнає їх Вашою особистою приватною власністю та вони не підлягатимуть поділу.

    3. Як нараховуються аліменти, якщо я - фізична особа-підприємець 3 групи, плачу 5% податків, і зараз сиджу без роботи? З якої суми будуть нараховуватися аліменти, якщо немає зарплати?

    Той з батьків, хто проживає з дитиною повинен визначитись з варіантом стягнення аліментів:

    • добровільне відрахування узгодженої суми коштів;
    • звернення за судовим наказом до суду;
    • позов про стягнення аліментів у частці від доходу одного з батьків;
    • заява про стягнення аліментів у твердій грошовій сумі.

    Так як Ви є ФОП на спрощеній системі оподаткування та у Вас відсутній дохід - розмір аліментів визначатиметься виходячи із середньої заробітної плати для Вашої місцевості (ч. 2 ст. 195 Сімейного кодексу України).

    4. Що я ще міг пропустити? Крім основних питань про підготовку документів і збереження власного майна, що ще варто врахувати?

    Ви можете з дружиною укласти нотаріальний договір щодо поділу майна та сплати аліментів у досудовому порядку. Якщо не вдасться - спір потрібно вирішувати у судовому порядку.

    Згідно Постанови ВС у справі 158/2229/16 поділ спільного майна подружжя здійснюється за правилами, встановленими статтями 69-72 СК України та статтею 372 ЦК України. Вартість майна, що підлягає поділу, визначається за погодженням між подружжям, а при недосягненні згоди - виходячи з дійсної його вартості на час розгляду справи; вирішуючи спори між подружжям, необхідно встановлювати обсяг спільно нажитого майна наявного на час припинення спільного ведення господарства, з'ясовувати джерело і час його придбання.

    До складу майна, що підлягає поділу включається загальне майно подружжя, наявне у нього на час розгляду справи, та те, що знаходиться у третіх осіб; у випадку, коли при розгляді вимоги про поділ спільного сумісного майна подружжя буде встановлено, що один із них здійснив його відчуження чи використав його на свій розсуд проти волі іншого з подружжя і не в інтересах сім'ї чи не на її потреби або приховав його, таке майно або його вартість враховується при поділі.

    Відповідно до положень частини першої статті 71 СК України майно, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя, ділиться між ними в натурі. Якщо дружина та чоловік не домовилися про порядок поділу майна, спір може бути вирішений судом. При цьому суд бере до уваги інтереси дружини, чоловіка, дітей та інші обставини, що мають істотне значення.

    6. Чи діляться кошти з моїх рахунків ФОП і звичайних банківських рахунків при розлученні?

    Грошові кошти банківського вкладу є спільною сумісною власністю подружжя і підлягають поділу між ними в рівних частках.

    Презумпція спільної сумісної власної поширюється на правовідносини про поділ майна та доходів ФОП.

    Зі змісту пункту 29 Постанови Пленуму ВС від 21.12.2007 року № 11 вбачається, що при поділі між подружжям майна приватного підприємства чи фізичної особи-підприємця інший із подружжя має право на частку одержаних доходів від цієї діяльності. Доленосним для визначення правового режиму майна юридичної особи у спорах про поділ спільного майна подружжя стало рішення Конституційного Суду України від 19 вересня 2012 року у справі № 17-рп/2012 щодо офіційного тлумачення положення частини першої статті 61 Сімейного кодексу України. Конституційним Судом України роз’яснено положення ст. 61 Сімейного кодексу України та вказано про те, що статутний капітал та майно приватного підприємства є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя.

    Ознайомтесь з корисним матеріалом за посиланням https://www.hsa.org.ua/blog/doxodi-vid-pidprijemni...

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, надаю відповіді на ваші запитання.

    1.Які документи потрібно підготувати моїй дружині до розлучення? Що потрібно нотаріально завірити, що сканувати? Цікавить весь перелік документів, а також можливі нюанси, щоб бути готовим до розлучення.

    Паспорти, коди, довідка про місце реєстрації ваші та чоловіка.

    Свідоцтво про народження дитини

    Свідоцтво про шлюб

    2. Чи можу я через суд зберегти майно і автомобіль для себе? Моя дружина має свою квартиру, а дитину я забезпечу. Не бажаю розлучення і нікого не виганяю. У моєму розпорядженні є документи про продаж квартири і гаражу, куплені до весілля, а також можуть бути виписки з банків і чеки за оплату ремонту чи автомобіля.

    Згідно статті 60 Сімейного кодексу України майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу). Вважається, що Відповідно до речення другого пункту 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя» від 21.12.2007 № 11 спільною сумісною власністю подружжя, що підлягає поділу (статті 60, 69 СК, ч. 3 ст. 368 ЦК), відповідно до частин 2, 3 ст. 325 ЦК можуть бути будь-які види майна, за винятком тих, які згідно із законом не можуть їм належати (виключені з цивільного обороту), незалежно від того, на ім’я кого з подружжя вони були придбані чи внесені грошовими коштами, якщо інше не встановлено шлюбним договором чи законом

    3. Як нараховуються аліменти, якщо я - фізична особа-підприємець 3 групи, плачу 5% податків, і зараз сиджу без роботи? З якої суми будуть нараховуватися аліменти, якщо немає зарплати?

    1 січня 2024 року мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину віком до 6 років становить 1281,50 грн

    Точну суму будуть визначати у суді. Або можуть стягувати 1/4 від заробітної плати, якщо ви не отримуєте зарплату, аліменти будуть рахуватися від середньої заробітної плати по регіону де ви проживаєте.

    4. Що я ще міг пропустити? Крім основних питань про підготовку документів і збереження власного майна, що ще варто врахувати?

    У вашому випадку, якщо хочете зберегти майно домовляйтесь з дружиною у добровільному порядку.

    6. Чи діляться кошти з моїх рахунків ФОП і звичайних банківських рахунків при розлученні.

    Якщо жінка подасть позов на поділ майна у тому числі діляться і грошові кошти.

    Олександр Клієнт 10 днів тому

    По першому питанні я мав на увазі, які документи мені потрібно підготувати для розлучення з дружиною.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Ті ж самі, що і Вашій дружині. Різниці немає.

    • Дерій Владислав Олегович

      Тут багато нюансів. Можливо дружина подадуть лише позов на розлучення та аліменти, а через рік на поділ майна. Можливо все відразу. Тому точний перелік документів складно передбачити, потрібно орієнтуватись на позовні вимоги.

      Якщо дружина буде позивачем лише розірвання шлюбу - вона повинна сама надати всі необхідні документи.

      Якщо Ви будете ініціатором позову:

      1) позовна заява про розірвання шлюбу;

      2) оригінал свідоцтва про шлюб

      3) копія свідоцтва про народження дитини;

      4) копія паспорту з відміткою про реєстрацію місця проживання відповідача;

      5) копія акту обстеження умов проживання складений ОСББ;

      6) копія довідки про реєстрацію місця проживання дитини;

      7) оригінал квитанції про сплату судового збору;

      8) копія позовної заяви з копіями додатків для відповідача.

      В залежності від поважності причин перелік документів для розірвання шлюбу може бути значно більшим.

      Якщо буде розглядатися і поділ майна - Вам потрібно дивитися, яке майно було включено до поділу та надати документи, що підтверджують факт особистої приватної власності.

      При визначенні розміру аліментів, Ви можете надати виписки з рахунків, що у Вас немає підприємницького доходу, тощо.

      Все індивідуально.

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      Олександре! Не зовсім зрозуміло, що мають на увазі під документами. Якщо позов подавати Ваша дружина і Ви виступатимете проти, Вам потрібно підготувати відзив на позовну заяву, у якому викласти аргументи цього. Зокрема можна використати аргументи, що розірвання шлюбу суперечитиме інтересам Вашої дитини, до прикладу. Якщо плануєте, аби дитини після розлучення проживала з Вами, варто подумати вже зараз про відповідну доказову базу (довідки з дитсадка про участь у вихованні, покази свідків і так далі)

      Якщо позов міститиме й інші моменти (поділ, аліменти), відповідно відзив буде набагато об'ємнішим. Все індивідуально.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України