Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 21 квітня 2024, питання №106284 250₴

Відстрочка по Статті 23 – (9) vs (13)

Вітаю, панове юристи.

Моєму батьку (69 років) призначили ІІ групу інвалідності довічно. Я в нього єдиний син (інших близьких родичів вже нема). Я розумію, що маю право на відстрочку за Статтею 23 пункт 13. Але моє питання стосується відмінностей пунктів 9 та 13 цієї статті, адже вони, здається, частково дублюють один одного.

Поясніть, будь ласка, чи є якась суттєва різниця між цими пунктами з огляду на отримання відстрочки по одному чи іншому?
Тобто, чи відрізняються мої шанси на успішне отримання відстрочки від ТЦК, якщо я:
а) подам заяву за Статтею 23 пункт 13 (більш простий варіант для мене);
б) або якщо батько отримає висновок ЛКК 080-4/o про потребу в догляді на непрофесійній основі, я оформлю на себе Догляд в соц. службі та подам заяву за Статтею 23 пункт 9 (більш складний для мене варіант)?

Заздалегідь дякую за відповіді.

Відповіді юристів (5)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, якщо ваша мати пенсійного віку, ви зможете отримати відстрочку по 13 пункту. Або якщо мати пенсійного віку та ви зможете отримати довідку Лкк форми 080-4/о і отримати відстрочку за пунктом 9.

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Свідоцтво про народження

    Довідка МСЕК+ акт огляду

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда батька

    Пенсійне посвідчення матері

    Довідка про склад сім'ї.

    Довідка про з РАТЦс про кількість дітей у батька.

    Свідоцтво про шлюб батьків

    Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття і вона залишилась у вас.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олеже!

    Відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку", який набере чинності через місяць, Ваші підстави для відстрочки будуть виглядати наступним чином:

    "13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю;".

    У даному випадку Ви маєте право на вістрочку у зв'язку з наявністю інвалідністі ІІ групи у батька.

    "9) зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду".

    Ця ж підстава для відстрочки зазначає, що для отримання останньої Ваш батько повинен потребувати постійного догляду, А ви в свою чергу, такий догляд за ним здійснювати.

    Отже, у Вас є два варіанти для відстрочки, проте, другий з варіантів більш складніший, оскільки для того батьку прийдеться пройти ЛКК, а Вам оформити або довідку про надання компенсації за догляд на непрофесійній основі, або ж акт встановлення факту здійснення догляду. У першому ж варіанті (на підставі інвалідності) ніяких додаткових кроків ані від Вашого батька, ані від Вас робити не потрібно.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Доброго дня!

    Згідно законопроєкту 10449 (який набуде чинності в травні) нова підстава для відстрочки виглядає так: не підлягають призову під час мобілізації військовозобов'язані:

    9) зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі).

    Поясніть, будь ласка, чи є якась суттєва різниця між цими пунктами з огляду на отримання відстрочки по одному чи іншому?

    Різниця в тому, що згідно пункту 9 Ви матимете відстрочку, якщо здійнюватиме постійний догляд за батьком. В такому випадку потрібно , щоб у Вашого батька була довідка МСЕК або ЛКК, де зазначено, що він потребує постійного догляду.

    Згідно пункту 13 Ви матиме право на відстрочку якщо у Вашого батька є встановлена інвалідність І або ІІ групи, але немає інших невійськовозобов'язаних осіб, які зобов'язані його утримувати (інші повнолітні діти, дружина, батьки)

    Тобто, чи відрізняються мої шанси на успішне отримання відстрочки від ТЦК, якщо я:а) подам заяву за Статтею 23 пункт 13 (більш простий варіант для мене);б) або якщо батько отримає висновок ЛКК 080-4/o про потребу в догляді на непрофесійній основі, я оформлю на себе Догляд в соц. службі та подам заяву за Статтею 23 пункт 9 (більш складний для мене варіант)?

    Шанси отримати відстрочку однакові. Проте, якби Ви оформили догляд - відпала б необхідність доводити відсутність інших невійськовозобов'язаних осіб, які мають обов'язок утримувати батька.

    За пунктом 13 ТЦК можуть вимагати надати довідку РАЦС про відсутність у Вашого батька інших дітей. В такому випадку Ви можете прийти в РАЦС і вимагати письмову відповідь про те, що вони таких довідок не дають. А потім принесіть цю відповідь у ТЦК. Якщо співробітники РАЦСу не будуть горіти бажанням давати Вам цю письмову відповідь - потрібно відправити їм запит поштою рекомендованим листом. За Законом України "Про звернення громадян" РАЦС зобов'язаний Вам відповісти.

    Якщо ж після надання такої відповіді РАЦСу працівники ТЦК все одно будуть наполягати, що мають сумнів, чи немає у Вас інших родичів, то Ви повідомляєте, що обов'язок доводити їхню наявність покладено на них як на орган державної влади. І Ви не зобов'язані доводити їх відсутність. Також при спробі вручення повістки на відправлення - потрібно відмовлятися від її підпису та вимагати скласти акт відмови від підпису, де зазначите, що маєте право на відстрочку.

    Якщо працівники ТЦК вчиняють неправомірні дії - відстоювати власні інтереси доведеться в судовому порядку.

    Чернівецький окружний адміністративний суд у рішенні у справі № 600/5410/23-а від 11.09.2023р., з яким Ви можете ознайомитися за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/113367266, суд критично поставився до позиції ТЦК та СП, щодо того, що з наданого ним переліку документів точно сказати, чи є інші родичі, неможливо. І зобов'язав ТЦК і СП прийняти рішення про надання відстрочки від мобілізації військовозобов'язаному.

    За пунктом 9 проблеми можуть виникнути, якщо лікарська комісія не надасть довідку 080-4/o або якщо соцзахист не призначить компенсацію за догляд або не оформить Акт здійснення догляду.

    Як висновок, можна сказати, що відстрочку Ви повинні отримати за двома підставами. Нюанси є як за пунктом 9 так і пунктом 13 статті 23.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    50%

    Вітаю Вас, Олег!

    Поясніть, будь ласка, чи є якась суттєва різниця між цими пунктами з огляду на отримання відстрочки по одному чи іншому?Тобто, чи відрізняються мої шанси на успішне отримання відстрочки від ТЦК, якщо я:а) подам заяву за Статтею 23 пункт 13 (більш простий варіант для мене);б) або якщо батько отримає висновок ЛКК 080-4/o про потребу в догляді на непрофесійній основі, я оформлю на себе Догляд в соц. службі та подам заяву за Статтею 23 пункт 9 (більш складний для мене варіант)?

    Звісно, що між даними пунктами існує доволі суттєва різниця.

    16 квітня 2024 року Президент України підписав законопроєкт 10449 (новий мобілізаційний законопроєкт), який набирає чинності 18 травня 2024 року. Так, до цього часу мають діяти чинні підстави для відстрочки від мобілізації, передбачені в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", але наскільки охоче по них ТЦК та СП надаватимуть відстрочку - питання серйозне. По статті 19 Конституції України (органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України) мають надавати по чинному законодавству, але так чи інакше, громадяни повинні враховувати те, що зовсім скоро набере чинності. Що передбачає законопроєкт 10449 в контексті відстрочки від мобілізації:

    "...Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    9) зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою,оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

    ...

    13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю..."

    Різниця полягає в тому, що для абзацу 9 потрібно:

    - висновок ЛКК про те, що батько потребує постійного догляду (як правило, особи, маючи 2-у групу інвалідності, не мають права за станом здоров'я на отримання такого висновку);

    - довести ЗАЙНЯТІСТЬ постійним доглядоом (соцзахист, Акт встановлення факту здійснення догляду, довідка про спільне проживання, рішення суду тощо).

    У свою чергу, для абзацу 13 не потрібно ніякого постійного догляду, але критичнго важливо довести факт відсутності інших осіб.

    Мої практичні поради щодо її оформлення, виходячи з мого регіону:

    1. Зверніться до РАЦС із заявою про надання інформації про наявність актових записів народження дітей Вашому батьку.

    2. На формальну відповідь РАЦСу зверніться до нотаріуса, який посвідчить заяву Вашого батька про відстуність у нього інших працездатних осіб.

    3. Далі після цього сформуйте заяву про оформлення відстрочки разом з іншими документами (паспорти, коди, свідоцтво про народження, про спільну реєстрацію) та направте поштовим зв'язком рекомендованим листом з описом вкладення.

    Після цього можете сміливо йти до ТЦК. При чому, описані дії актуальні як до 18 травня, так і після цієї дати.

    З повагою!

    Олег Клієнт 13 днів тому

    Всім дякую за ваші відповіді. Окрема подяка пану Владиславу та пану Вячеславу, які звернули увагу на важливу суть питання - мої "шанси на успіх" при зверненні по одному або іншому пункту, та висвітлили "підводні камені" що можуть виникнути при першому чи другому варіанті.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України