Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 16 квітня 2024, питання №105817 250₴

Відсутність військово облікового документу

Непросте питання до шановних юристів. Не вдаючись в деталі...без припущень та суб'єктивних тверджень. Служив срочку при СРСР, рядовий. В 2012 році виключений з обліку за гранічним віком (у 40 років), але документально підтвердити це не можу. В 2015 року встановлений факт відсутності ВОД (якщо коротко - він зберігався у військоматі разом зі справою, разом з нею ж і був військоматом втрачений ( зі слів посадових осіб не під запис- тоді вони справи виключених просто палили). Відновити ВОД у військоматі тоді не змогли...бо саме тоді був встановлений факт відсутності первинної облікової справи у військоматі. 2023 рік - усе теж саме. Відновлювати справу у посадових осіб бажання нема...запити писати також. Направили на ВЛК. Після зауваження з мого боку....що це можна робити виключно після постановки на облік...спробували примусити написати заяву на постановку на облік. Після зауваження з мого боку...що згідно 1487 взяття на облік без ВОД не допускається...його спершу треба відновити, що перш ніж писати заяву на постановку на облік, потрібно встановити - а чи я вже на ньому перебуваю, чи знятий, чи виключений з обліку і на яких підставах.....а факт відсутності облікової справи не дає змогу це зробити.......посадові особи спробували виписати мені тимчасовий військовий квиток (новий). Після мого зауваження...що згідного того ж 1487 ВОД має бути саме відновлений...а не виписаний новий...ще покошмарили...і вигнали з очей подалі. На мої подальші запити чи є я військовозобов'язаним..чи перебуваю у запасі та на обліку......у відповідях цитують норми конституції і пропонують писати заяву про постановку на облік. Питання: Як, згідно чинних змін до мобілізаційного законодавства, яке вступить в дію через місяць, мені, не маючи ВОД, взагалі можна існувати і що робити в цій ситуації згідно викладеного вище, аби не наражатися на штрафні санкції та затримання з боку органів державної влади? Якщо хтось з адвокатів візьметься за мою справу - підтвердіть та надайте контакт. Дякую.

Відповіді юристів (2)

    Турчин Ярослав Александрович
    100%

    ВІТАЮ ВАС, пане АНДРІЙ!

    Не знаю чи співчувати Вам у такій ситуації, чи вітати!

    Так, дійсно на радість багатьох громадян України, що чоловічої, що жіночої статі - документи облікових справ у тоді ще військових комісаріатах до 2014 року спалювалися (принаймні до жовтня 2014 року так точно), а диму з подвір"я військкомату особи, чиї документи спалювали - раділи більше ніж католики диму, що сповіщає обрання у Ватикані нового Папи Римського )))

    Щодо Вашої ситуації.

    Дійсно, передбачено відновлення військово-облікового документу.

    І ще цікавий момент. Для поновлення на обліку ТЦК наразі часто використовують схему - скасування наказів про виключення з обліку.

    Накази про виключення з обліку ТЦК теж знищив? Маю сумніви, адже вони зберігаються окремо і не підлягають знищенню на відміну від особових справ.

    В іншому - відновити військово-обліковий документ буде досить складно, якщо немає ніде ні його копій, ні даних про записи, які до нього вносились, в тому числі про військову службу. Маю сумніви, що ці дані взагалі збереглись десь, навіть у військовій частині.

    Ситуація патова.

    Максимум, що Вам в такому випадку загрожує - це штраф за ст. 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення за порушення порядку військового обліку.

    І то, станом на досягнення Вами 40-річного віку - Ви підлягали виключенню з обліку за віком. Це прямо передбачали норми Закону України "Про військовий обов"язок і військову службу" (стаття 22 Закону).

    Все інше вже має доводити ТЦК.

    До скасування наказу про Ваше виключення з обліку - Ви не є військовозобов"язаним. Зворотнє має доводити орган державної влади, а не громадянин. Хоча і скасування акту індивідуальної дії, який вичерпав свою чинність фактом його виконання - це згвалтування правовою науки, яке допускають вітчизняні суди нажаль.

    У нас усі забувають, що презумпцію невинуватості (стаття 62 Конституції України) ніхто не скасовував і на паузу не ставив. І громадянин нікому нічого не має доводити, виконуючи роботу слідчого, прокурора, інших державних клерків, які відсижуються в тилу, навіть не роблячи якісно свою роботу.

    Отже, Ви на моє переконання діяли аргументовано, правильно і мобілізувати Вас до вирішення питання відновлення ВОД не мають права.

    При цьому невиконання злочинних вказівок ТЦК у Вас не має приводити до будь-якої відповідальності.

    Якщо будуть намагатися притягнути - це можна намагатися оскаржувати в суді. Тут вже гарантії не дам, бо судді останні пів року - гіперлояльні правлячому режиму.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    • Андрій Клієнт 15 днів тому

      Ярослав, день добрий! Дякую за відповідь...і окремо - за співчуття... Акцентую увагу... По факту маємо: мене, як встановлену особу з громадянством і віком до 60 років, факт служби в ЗС СРСР (підтвердження цього факту є), відсутність БУДЬ ЯКИХ даних - в паперовому або електронному вигляді у ТЦК за місцем реєстрації. Призов на служду, ВОС, звільнення, зняття/постановки, виключення з обліку - НУЛЬ. Я не можу підтвердити, що звільнений у запас - рядовим. ТЦК- тіьки разводять руками. Запити до архівів МО росії..а я служив поза межами України...ну або пошук справи по ТЦК на території України - робити не хочуть. Ба більше... Я, як людина, яка життя не з лопатою в руках провів, чітко розумію безумовний алгоритм дій посадових осіб ТЦК та СП при встановленні факту втрати облікової справи. Вони ж навіть пояснення в мене у письмовому вигляді не пропонують відібрати. Службова перевірка - то взагалі для них щось космічне... Але це все - лірика. Питання залишається: Чи є сенс писати адвокатьські запити і працювати на упередження? Щоб хоч якісь папери були б на руках?


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України