Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 14 квітня 2024, питання №105589 400₴

Отсрочка от мобилизации

Привет.
Есть ряд вопросов.
1. Я являюсь ограниченно пригодным на основании комиссии за 2010 год. Статья 26, пункт б, закона 402.
Есть военно учётная книжка вместо военного билета.
С тех пор в военкоматах не бывал.
Вопрос - я являюсь военнообязанным или ограниченно пригодным?
Как это будет трактоваться после принятия нового закона, мне надо будет в течении 60 дней обновить данные или 12 месяцев?

2. У меня мама инвалид второй группы, 65 лет, пенсионер, работает на пол ставки официально. Её родители умерли, муж умер, других детей нет, кроме меня.
Как я понимаю, по новой редакции и по нынешней это право на отсрочку, так?
Не будет ли проблемой то что мама оформлена официально на работе?
Вопрос - какой алгоритм подачи и оформления документов на отсрочку?
Я опасаюсь беспредела в военкомате, что придя туда с документами, ты уже оттуда не выйдешь.
Можно ли прийти туда с адвокатом, обязаны ли его пустить?
Обяжут ли проходить влк или нет если есть право на отсрочку?
Можно ли будет это всё отправить по почте, электронной почте, оформить через е-кабинет, что бы минимизировать риски беспредела?
Если да, то для получения того самого военного документа, всё равно надо будет ехать в военкомат лично?
За пакет документов я уже читал на этом ресурсе, надо ли нотариально заверять копии о смерти родителей и мужа мамы?

3. У меня есть учёная степень - младший специалист. Если поступить заочно в вуз на бакалавра это будет считаться правом на отсрочку?
Не совсем ясна формулировка - дуальная форма обучения. Это очное обучение с практикой? Что это значит?

Благодарю.

Відповіді юристів (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Віталію!

    Вопрос - я являюсь военнообязанным или ограниченно пригодным?

    Ви є військовозобов'язанною особою. Обмежено придатні, так само, як і придатні до військової служби особи, є військовозобов'язанними. Тобто, у статусі обмежено придатного Ви підлягаєте мобілізації.

    У відповідності з підпунктом г) пункту 20.3 глави 20 розділу ІІ Наказу МОУ №402 від 14 серпня 2008 року Про затвердження Положення про військово-лікарську експфертизу в Збройних Силах України:

    "г) "Обмежено придатний до військової служби"

    Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.".

    Как это будет трактоваться после принятия нового закона, мне надо будет в течении 60 дней обновить данные или 12 месяцев?

    Після набрання чинності новим законом упродовж 60 днів Вам буде необхідно обновити дані.

    2. У меня мама инвалид второй группы, 65 лет, пенсионер, работает на пол ставки официально. Её родители умерли, муж умер, других детей нет, кроме меня.Как я понимаю, по новой редакции и по нынешней это право на отсрочку, так?Не будет ли проблемой то что мама оформлена официально на работе?

    Так, Ви все вірно розумієте. Чинне законодавство надає Вам право на відстрочку:

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;".

    Щодо нового закону, то станом на зараз ще немає офіційного та опрелюденного тексту закону, підписанного головою Верховної Ради та Президентом. Тому 100% відповідь на Ваше питання з приводу того, як буде виглядати дана підстава для відстрочки у новому законі, можливо буде надати тільки після його підписання.

    Якщо ж підстава залишеться саме у такому вигляді, як передбачає остання оприлюднена редакція, то Ви також будете мати право на відстрочку:

    "які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи, або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов'язаними та відповідно до закону зобов'язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами із інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов'язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов'язаних за вибором такої особи з інвалідністю".

    Той факт, що матір працює не грає жодної ролі. Має значення лише те, що вона є сосбою з інвалідність ІІ групи.

    Вопрос - какой алгоритм подачи и оформления документов на отсрочку?

    Готуєте заяву про оформлення відстрочки та додаєте до останньої нотаріально завірені копії підтверджувальних документів: Ваше свідоцтво про народження, документ, що підтверджує інвалідність матері, свідоцтва про смерть чоловіка та батьків матері. Заяву до ТЦК подаєте у двох примірниках на одному з корих (Вашому) представник ТЦК повинен проставити дату та підпис. Це буде означати, що Вашу заяву зареєстровано.

    Я опасаюсь беспредела в военкомате, что придя туда с документами, ты уже оттуда не выйдешь.Можно ли прийти туда с адвокатом, обязаны ли его пустить?

    Так, Ви маєте право з'явитись до ТЦК у супроводі Вашого адвоката.

    Обяжут ли проходить влк или нет если есть право на отсрочку?

    ВЛК Ви зобов'язані пройти незважаючи на наявність у Вас відстрочки.

    Можно ли будет это всё отправить по почте, электронной почте, оформить через е-кабинет, что бы минимизировать риски беспредела?

    Ви можете направити заяву про оформлення відстрочки з додатками Укрпоштою рекомендованим листом з описом вкладення на адресу ТЦК. Проте, гарантія того,що Вам оформлять відстрочку без чинного військово-облікового документу та без проходження ВЛК - нульові.

    Если да, то для получения того самого военного документа, всё равно надо будет ехать в военкомат лично?

    Отримати військово-обліковий документ Ви можете тільки за особистої явки до ТЦК.

    За пакет документов я уже читал на этом ресурсе, надо ли нотариально заверять копии о смерти родителей и мужа мамы?

    Так, потрібно завірити всі документи нотаріально.

    3. У меня есть учёная степень - младший специалист. Если поступить заочно в вуз на бакалавра это будет считаться правом на отсрочку?

    Заочна форма навчання не надає Вам право на відстрочку, тільки денна або дуальна.

    Не совсем ясна формулировка - дуальная форма обучения. Это очное обучение с практикой? Что это значит?

    Дуальна форма здобуття освіти – це спосіб навчання, за яким теоретичний матеріал опановується в закладі з педагогом, а практичне навчання проходить на виробництві.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович
    25%

    Доброго дня.

    Ви є військовозобов'язаним.

    Ви матимете право на відстрочку з огляду на інвалідність вашої мами.

    Для отримання відстрочки достатньо віднесення вашої мами до категорії осіб з інвалідністю.

    В контексті законодавства ви маєте стовідсоткове право на відстрочку.

    Заяву щодо надання відстрочки та відповідні документи необхідно надавати особисто.

    Жодних проблем з її отриманням у вас не буде.

    Так що не вигадуйте з навчання.

    Дуальна форма здобуття професійної освіта – це спосіб навчання, за яким теоретичний матеріал опановується в закладі з педагогом, а практичне навчання проходить на виробництві.

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Вітаю Вас!

    Вопрос - я являюсь военнообязанным или ограниченно пригодным?Как это будет трактоваться после принятия нового закона, мне надо будет в течении 60 дней обновить данные или 12 месяцев?

    Ви являєтесь військовозобов'язаним. Вам доведеться змінити військово-облікову книжку на військовий квиток або тимчасове посвідчення. На жаль, обмежена придатність не звільняє від мобілізації.

    Згідно пункту 20.3 глави 20 розділу ІІ Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у Десантно-штурмових військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах (за винятком підрозділів забезпечення). Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, ТЦК та СП, установах, організаціях, навчальних закладах.

    Законопроєкт 10449 (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/43604), прийнятий Верховною радою, але ще не підписаний Президентом.

    Немає остаточного тексту законопроєкту підписаного головою Верховної ради.

    Закон набуває чинності через 1 місяць після його підписання Президентом та опублікування

    Згідно редакції, яка відома на даний час військовозобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності указом Президента України про оголошення мобілізації, затвердженим Верховною Радою України, зобов’язані уточнити свої облікові дані через центри надання адміністративних послуг, або електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста, або у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки за місцем свого перебування або знаходження.

    2. У меня мама инвалид второй группы, 65 лет, пенсионер, работает на пол ставки официально. Её родители умерли, муж умер, других детей нет, кроме меня.Как я понимаю, по новой редакции и по нынешней это право на отсрочку, так?Не будет ли проблемой то что мама оформлена официально на работе?Вопрос - какой алгоритм подачи и оформления документов на отсрочку?Я опасаюсь беспредела в военкомате, что придя туда с документами, ты уже оттуда не выйдешь.Можно ли прийти туда с адвокатом, обязаны ли его пустить?Обяжут ли проходить влк или нет если есть право на отсрочку?Можно ли будет это всё отправить по почте, электронной почте, оформить через е-кабинет, что бы минимизировать риски беспредела?Если да, то для получения того самого военного документа, всё равно надо будет ехать в военкомат лично?За пакет документов я уже читал на этом ресурсе, надо ли нотариально заверять копии о смерти родителей и мужа мамы?

    Так, Ви маєте право на відстрочку. Той факт, що мама працює не впливає на отримання відстрочки.

    Вам необхідно підготувати та надати ТЦК такий пакет документів:

    • заява про відстрочку;
    • Ваше свідоцтво про народження
    • паспорт мами
    • свідоцтво про смерть чоловіка мами та її батьків
    • витяг про розірвання шлюбу
    • документ про інвалідність мами

    Але скоріш за все в ТЦК будуть вимагати надати довідку РАЦС про відсутність у Вашої мами інших осіб які за законом зобов'язані її утримувати (інші діти).

    Згідно Інструкції з ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян Витягу про відсутність працездатних дітей просто не існує.

    Як варіант Ви можете прийти в РАЦС і вимагати письмову відповідь про те, що вони таких довідок не дають саме для Вас. А потім принесіть цю відповідь у ТЦК. Якщо співробітники РАЦСу не будуть горіти бажанням давати Вам цю письмову відповідь - потрібно відправити їм запит поштою рекомендованим листом. За Законом України "Про звернення громадян" РАЦС зобов'язаний Вам відповісти.

    Якщо ж після надання такої відповіді РАЦСу працівники ТЦК все одно будуть наполягати, що мають сумнів, чи немає у Вас інших родичів, то Ви повідомляєте, що обов'язок доводити їхню наявність покладено на них як на орган державної влади. І Ви не зобов'язані доводити їх відсутність. Також при спробі вручення повістки на відправлення - потрібно відмовлятися від її підпису та вимагати скласти акт відмови від підпису, де зазначите, що маєте право на відстрочку. Якщо працівники ТЦК вчиняють неправомірні дії - відстоювати власні інтереси доведеться в судовому порядку.

    Обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    До ТЦК Ви можете піти з адвокатом.

    При зверненні до ТЦК - Вам видадуть направлення на ВЛК, адже у Вашому випадку Ви давно її не проходили. За відмову від проходження ВЛК можлива адміністративна відповідальність у вигляді штрафу.

    Документи про відстрочку можете відправити поштою, але забрати військово-обліковий документ повинні особисто.

    Бажано мати нотаріальні копії документів, що підтверджують відстрочку або можете взяти звичайні копії та оригінал, а в ТЦК завірять їх самостійно.

    3. У меня есть учёная степень - младший специалист. Если поступить заочно в вуз на бакалавра это будет считаться правом на отсрочку?Не совсем ясна формулировка - дуальная форма обучения. Это очное обучение с практикой? Что это значит?

    Заочна форма навчання не дає право на відсточку.

    Відстрочку Ви отримаєте якщо будете навчати на денній або дуальній формі в університеті або інститутуті.

    Дуальна форма здобуття освіти - це спосіб здобуття освіти, що передбачає поєднання навчання осіб у закладах освіти (в інших суб’єктів освітньої діяльності) з навчанням на робочих місцях на підприємствах, в установах та організаціях для набуття певної кваліфікації. Тобто, теорія у закладі освіти, а практика на підприємстві.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Корнійчук Євген Іванович
    25%

    Доброго дня, надаю відповіді на ваші запитання:

    1. Я являюсь ограниченно пригодным на основании комиссии за 2010 год. Статья 26, пункт б, закона 402.Есть военно учётная книжка вместо военного билета.С тех пор в военкоматах не бывал.Вопрос - я являюсь военнообязанным или ограниченно пригодным?Как это будет трактоваться после принятия нового закона, мне надо будет в течении 60 дней обновить данные или 12 месяцев?

    Ви вважаєтесь військовозабов'язаним, але у будь якому випадку, ви вже порушили правила військового обліку. Тому без отриманої повістки під особистий підпис не раджу звертатись до ТЦК,

    2. У меня мама инвалид второй группы, 65 лет, пенсионер, работает на пол ставки официально. Её родители умерли, муж умер, других детей нет, кроме меня.Как я понимаю, по новой редакции и по нынешней это право на отсрочку, так?Не будет ли проблемой то что мама оформлена официально на работе?Вопрос - какой алгоритм подачи и оформления документов на отсрочку?Я опасаюсь беспредела в военкомате, что придя туда с документами, ты уже оттуда не выйдешь.Можно ли прийти туда с адвокатом, обязаны ли его пустить?Обяжут ли проходить влк или нет если есть право на отсрочку?Можно ли будет это всё отправить по почте, электронной почте, оформить через е-кабинет, что бы минимизировать риски беспредела?Если да, то для получения того самого военного документа, всё равно надо будет ехать в военкомат лично?За пакет документов я уже читал на этом ресурсе, надо ли нотариально заверять копии о смерти родителей и мужа мамы?

    так ви маєте право на відстрочку. Без повістки ні куди не ходіть. раджу вам отримати Акт про встановлення факту здійснення постійного догляду для цього вам треба звернутися у виконком міської ради за місцем реєстрації матері з заявою про видачу акту)

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    {Абзац десятий частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;

    Для отримання відстрочки, у разі отримання повітски під особистий підпис, вам потрібно з'явитись до ТЦК та подати заяву на ім'я комісара ТЦК про відстрочку від мобілізацї, додавши до неї нотаріально завірені копії такиїх документів

    Паспорти + коди

    Свідоцтво про народження

    Довдіка МСЕК бажано з позначкою потреба у постіному догляді.( якщо немає рекомендую отримати довідку ЛКК форми 080-4/о про потребу у постійному догляді, для цього треба звернутися до сімейного лікаря за напрвленням на ЛКК)

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда матері

    Заяву пишіть у двох экземплярах, щоб на одніій поставили штамп про її прийняття і вона залишились у вас.

    Також ви маєте право на перетин кордону, наразі це на багато легше ніж отримати відстрочку.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд. Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;

    Для перетину кордону вам потрібно мати такі документи

    Свідоцтво про народження

    Закордонні паспорти

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда матері

    3. У меня есть учёная степень - младший специалист. Если поступить заочно в вуз на бакалавра это будет считаться правом на отсрочку?Не совсем ясна формулировка - дуальная форма обучения. Это очное обучение с практикой? Что это значит?

    Право на відстрочку надає лише очне навчання, денна форма!!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України