Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 10 квітня 2024, питання №105228 240₴

Як переоформити авто якщо власник транспортного засобу знаходиться за кордоном?

Батько знаходиться в Польщі і хоче переоформити авто на дочку, як юридично правильно це зробити щоб не звертатися до консульства

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Ірина!

    Оскільки батько знаходиться за кордоном, то йому потрібно оформити довіреність на особу в Україні, яка буде займатись відповідним питанням від його імені.

    Варіантів оформлення довіренності за кордоном два:

    звернення до консульства України у Польщі,

    звернення до польського нотаріуса.

    Довіреність видана у консульстві України не потребує жодного додаткового засвідчення.

    Щодо довіренності, оформленої у місцевого нотаріуса у Польщі, то слід врахувати, що оформлена таким чином довіреність не стає автоматично чинною на території України.

    Між Україною та Польщею діє Конвенція, що скасовує вимогу апостиля на документах, виданих у Польщі, для їх чинності в України. Отже, для того, аби довіреність оформлена в Польщі була дійсною в Україні її доведеться лише перекласти українською мовою та завірити переклад в українського нотаріуса.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    75%

    Доброго дня, пані Ірино!

    Батько може укласти з дочкою договір купівлі-продажу авто через ДІЮ. Ознайомтесь з матеріалом за посиланням https://diia.gov.ua/news/zminyuyemo-pidhid-do-kupi... Податки сплачувати за перший продаж авто не потрібно. Обмінюватись грошима за авто через ДІЮ не потрібно.

    Підписані документи надійдуть до адміністратора сервісного центру МВС, який закріпить вибрані номери та роздрукує свідоцтво про реєстрацію авто. Готовий пакет документів надійде новому власнику у вибране відділення Укрпошти. А електронні документи на автівку підтягнуться в Дії.

    Тут є свої нюанси, так як це буде вважатись продажем, то якщо батько захоче продати друге по рахунку авто протягом року - йому потрібно буде сплатити з нього податок ПДФО 5 % та 1,5% військовий збір.

    Якщо Ви хочете , щоб батько подарував авто дочці - тоді потрібно оформити довіреніть на дарування авто в консультві або у іноземного нотаріуса з нотаріальним перекладом на державну мову.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України