Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 10 квітня 2024, питання №105198 250₴

законопроекті № 10449 виїзд за кордон

Доброго дня. У законопроекті № 10449 виїзд за кордон будуть потрібні військово-облікові документи для перетину кордону. З 2017р., інвалід 3 групи довічно, живу в Україні з пропискою окупованої території з 2014 року. В армії не служив, було тільки приписне обмежено придатний в 2004р. потрібно виїжджати закордон за сімейними обставинами. Військово-облікових документів немає ніяких . Підкажіть як діяти?

Відповіді юристів (5)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Вам необхідно отримати військово-обліковий документ. Для цього необхідно звернутись з військкомат за місцем вашої реєстрації як ВПО. Згідно законодавства ви не підлягаєте мобілізації оскільки маєте статус людини з інвалідністю.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас.

    Дійсно, наразі висновок Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки передбачає в законопроєктів № 10449 наступне:

    "...4. У період дії воєнного стану громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ разом з документом, що посвідчує особу, та пред’являти їх за вимогою уповноваженого представника районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейського, а також представника Державної прикордонної служби України у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України...".

    Моя позиція проста - це не остаточне голосування, а лише проєкт. Так, по ньому вже зрозуміло, в якому напряму рухатимуться депутати, але не сприймаємо це як за істину. Коментувати повністю 108 сторінок тексту не буду, у кожного і так сьогодні по 100 разів в стрічках соцмереж будуть з'являтися відповідні пости. Неозброєним оком видно, що правки доволі суттєві (до прикладу, зникає норма про виключення з обліку на підставі вчинення тяжкого злочину, неповнорідний брат не матиме відстрочки при загибелі брата на війні і так далі, не говорячи вже про підстави для відстрочки або звільнення з військової служби).

    Наголошую: це лише проєкт, остаточна редакція буде лише після голосування по кожній правці. В сесійній залі кожна правка може бути врахована або відхилена. Тому остаточна версія буде саме після розгляду Парламентом і голосування в цілому.

    Станом на зараз Ви маєте 100 % право на виїзд.

    Ось Ваша підстава для виїзду за кордон:

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 27 січня 1995 р. № 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    ...

    особи з інвалідністю за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність).

    Ваші основні документи:

    - пенсійне посвідчення по інвалідності;

    - закордонний паспорт.

    Якою взагалі є тенденція та що робити, коли Вам відмовляють?

    1. Підготуватися заздалегідь (сформувати чітку правову позицію, орієнтовану на постанову КМУ № 57), за потреби роздуркувати нормативно-правовий акт, бути готовим відстоювати свої права). Не зайвим буде супровід юриста (адвоката) в офлайн або онлайн режимі.

    2. Багато в чому успіх залежить навіть від конкретної зміни прикордонників та відповідної посадової особи.

    3. По можливості - намагайтеся перетинати кордон в денну пору доби, аби працівники ДПСУ не мали змоги обгрунтувати відмову як неможливість перевірки Ваших документів.

    4. Беріть із собою якомога більшу кількість документів (виписки, медичні документи, посвідчення тощо). При змозі спробуйте документально оформити мету виїзду за кордон (особливо стосується тих, хто здійснює супровід особи з інвалідністю або особи, яка потребує постійного стороннього догляду).

    5. Відмова у перетині кордону на одному пункті не забороняє Вам спробувати виїхати через інший, у тому числі за наявності письмової відмови.

    З повагою! Нехай у Вас все вийде.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Сергію!

    Наразі Ви маєте право на виїзд.

    Згідно Постанови КМУ від 27 січня 1995 р. № 57 Київ Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України

    "У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи з інвалідністю за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність).

    Для виїзду потрібно мати наступні документи:

    - пенсійне посвідчення по інвалідності;

    - закордонний паспорт.

    Що стосується законопроекту, насправді всім на такі питання відповідаю: подивимось, що станеться в результаті голосування законопроекту. Тим більше, що чекати залишилось всього-нічого - можливо, сьоголлдня і буде все вирішено у ВР України.

    Наскільки мені відомо, ніякі обмеження щодо чоловіків-інвалідів не передбачаються, як у плані відстрочки, так і у плані виїзду за кордон.

    Наявність же військово-облікового документу при виїзді - це реальність, яка вже практично застосовується прикордонниками.

    Для Вас це чиста формальність, оскільки, без огляду на свою інвалідність, Ви залишаєтесь на військовому обліку, проте маєте відстрочку по інвалідності.

    На жаль Вам прийдеться звернутись до ТЦК за місцем фактичного проживання та отримати ВОД. Можливо при тому Вас направлять на проходження ВЛК. Можливо, також Вам прийдеться сплатити штраф за порушення правил обліку. Але це все.

    У отриманому ВОД в ТЦК Вам повиннрі поставити відмітку, що Ви маєте відстрочку у зв'язку з інвалідністю. Це для виїзду.

    Також треба мати, про всяк випадок, довідку ВЛК.

    Інших проблем з перетином кордону я у Вас не бачу.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    Якщо Вас визнали обмежено придатним - у Вас повинно бути тимчасове посвідчення військовозобов'язаного або військовий квиток.

    Якщо ж у Вас посвідчення про приписку до призовної дільніці - Вам необхідно звернутися до ТЦК із заявою про видачу військового квитка та заявою про надання відстрочки.

    Документи для отримання військового квитка

    • заява про видачу військового квитка (додаток 1),
    • копія паспорта та ідентифікаційного коду;
    • копія документа про освіту, копія свідоцтва про одруження, копія свідоцтва про народження дитини (в разі наявності);
    • приписне свідоцтво;
    • медична картка;
    • три фотографії 3х4.

    Документи для отримання відстрочки від призову під час мобілізації:

    • заява про відстрочку
    • документ про інвалідність

    Вас можуть зобов'язати пройти ВЛК, проте, у Вас є підстава для відстрочки, тому спокійно можете її проходити. Подавайте заяву про відстрочку в 2-х екземлярах. На другому екземлярі військомат має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів!

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    На сьогоднішній день Ви маєте право на виїзд без військово-облікового документу. Вам для виїзду за межі України знадобиться закордонний паспорт та документ про інвалідність (довідка МСЕК на кордоні не приймається).

    Згідно п.2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України:

    У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право особи з інвалідністю за наявності

    • посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,

    або

    або

    • довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність).

    Правила перетину кордону регулюються постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57. Змін до Правил не відбувалось, тому офіційної заборони на перетин кордону без військово-облікового документу або без довідки з ТЦК немає.

    Крім того, державна прикордонна служба України згідно з Законом України «Про Державну прикордонну службу України» не є органом державної влади, який формує або реалізує державну політику з питань здійснення військового обліку осіб.

    Але, в реаліях сьогодення, в діях деяких прикордонників вбачається явне перевищення службових повноважень та явне обмеження прав громадян. Адже вони можуть вимагати військово-облікові документи або довідку з ТЦК про відстрочку, які не є обов'язковими документами, які передбачені пунктом 2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України ще до прийняття законопроєкту 10449.

    Якщо Вам не дозволяють перетнути кордон Ви повинні вимагати письмову відмову у праві на перетин кордону, що оформляється у вигляді рішення.

    Відмовити Вам можуть лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови.

    Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення.

    Рішення про відмову у перетині кордону може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним у судовому порядку.

    Або Ви зможете спробувати перетнути кордон на іншому пункті пропуску.

    Якщо ж Ви оформите відстрочку та матимете належний військово-обліковий документ - до Вас не буде зайвих питань зі сторони прикордонної служби та ТЦК

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Корнійчук Євген Іванович
    40%

    Доброго дня. Виїзжайте зараз і все буде гаразд. Наразі для перетину кордону вам потрібно мати такі документи:

    Закордонний паспорт

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда.

    Питання врегульовано правилами перетину кордону:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи з інвалідністю за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність);


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України