Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 08 квітня 2024, питання №105082 250₴

Тимчасове посвідчення військовозобов'язаного і ВЛК

Вітаю! Наперед дякую за відповідь. Моя ситуація:
мені 22 роки зараз навчаюся в коледжі - до червня 2026 року. І одразу після цього хочу вступати в університет, але знаю, що для вступу потрібно буде військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного (яке в мене є). Але я звернув увагу що в 9 пункті ТПВ я підлягаю повторному медичному пересвідченню - 16.04.2026 року.
Моє питання - чи для вступу у ВНЗ взагалі зважають на цей пункт номер 9 (тобто чи потрібно буде проходити ВЛК) чи для вступу достатньо буде пред'явити просто ТПВ? І відповідно якщо я в квітні 2026 року все ж повторно пройду ВЛК і буду визнаний придатним - чи мене зможуть мобілізувати (враховуючи що я ще буду студентом до 6.2026) і на скільки часу мені автоматично поновлять після ВЛК цей термін до наступного повторного проходження ВЛК?

Відповіді юристів (6)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    22%

    Вітаю Вас.

    Моє питання - чи для вступу у ВНЗ взагалі зважають на цей пункт номер 9 (тобто чи потрібно буде проходити ВЛК) чи для вступу достатньо буде пред'явити просто ТПВ?

    Зважають, оскільки вже зараз, до вимог щодо військово-облікових докуменітв доволі серйозні вимоги. А, якщо, не дай Боже, війна продовжиться до 2026 року, тим паче. Тому на цей момент будуть зважати. Але знову ж таки, ситуація в різних ВУЗах - абсолютно різна, тому точно сказати складно. І не варто забігати так наперед.

    І відповідно якщо я в квітні 2026 року все ж повторно пройду ВЛК і буду визнаний придатним - чи мене зможуть мобілізувати (враховуючи що я ще буду студентом до 6.2026) і на скільки часу мені автоматично поновлять після ВЛК цей термін до наступного повторного проходження ВЛК?

    Ні, Вас не матимуть права мобілізувати, але при умові, що на той момент студенти матимуть право на відстрочку. Сподіваємося, що так і буде, але війна вносить свої корективи.

    Після проходження ВЛК строк переосвідчення у Вас буде у 2031 році.

    З повагою!

    Остропольський Василь Леонідович
    12%

    1. На практиці буде достатньо Вашого тимчасово посвідчення, тобто на дату проходження повторного ВЛК майже ніхто не дивиться. 2. Якщо Ви подасте до ТЦК документи, що Ви навчаєтесь, тобто маєте право на відстрочку, то Вас не заберуть.

    Богун Сергій Павлович
    12%

    Доброго дня.

    Для вступу до університету буде достатньо наявності вашого тимчасового посвідчення.

    Згідно законодавства про освіту заклади освіти не мають право вимагати проходження ВЛК.

    Оскільки Ви будете студентом даної форми навчання Ви не будете підлягати мобілізації.

    Корнійчук Євген Іванович
    12%

    Доброго дня, для вступу треба просто мати військово-обліковий документ, це може бути військовий квиток або тимчасове посвідчення. Вимагати у вас ВлК та інші документи, навчальний заклад не має право.

    Тому на мій погляд, вам нічого хвилюватися, у вас все буде гаразд.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    26%

    Доброго дня, Дмитро!

    При вступі до ВНЗ можлива увага з боку останнього щодо дати проходження ВЛК, так само, як і при прийомі на роботу тощо. Хоча, звісно, все залежить від самого ВНЗ, наприклад, Вас можуть зарохувати до вищу, а потім вже направити на уточнення облікових даних.

    Відповідно до пункту 3.8 глави 3 розділу II Наказу МОУ №402:

    Постанова ВЛК ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби, прийнята в облікових цілях, дійсна протягом п’яти років з дня закінчення медичного огляду. Якщо в стані здоров’я військовозобов’язаного, незалежно від строку, за його заявою або висновками лікарів закладу охорони здоров’я виникли зміни, то за направленням начальника ТЦК та СП проводиться повторний медичний огляд з метою визначення ступеня придатності до військової служби".

    Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період оформлюється довідкою ВЛК (додаток 4 до цього Положення) у двох примірниках, яка дійсна протягом одного року з дня медичного огляду. Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про тимчасову непридатність або непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку підлягає затвердженню штатною ВЛК. Копія довідки видається особі, яка пройшла медичний огляд.

    Проте, навіть, якщо направлять на ВЛК, у Вас немає причин для хвилювання, оскільки Ви навчаєтесь та плануєте навчатись далі, здобуваючи послідовний рівень освіти.

    Станом на зараз Ви маєте право на відстрочку.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    {Абзац другий частини статті 23 в редакції Законів № 2745-VIII від 06.06.2019, № 2196-IX від 14.04.2022}".

    У разі прийняття нового законопроекту 10449 у такій редакції, яка є станом на сьогодня, Ви також матимете таке право, оскільки підстава для відстрочки буде виглядати наступним чином:

    "Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої̈ та вищої̈ освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній у частині другій статті 10 Закону України “Про освіту” (крім аспірантів, які здобувають рівень освіти за кошти фізичних або юридичних осіб на умовах контракту), а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури.".

    Відповідно до статті 10 ЗУ ""Про освіту рівнями освіти є:

    дошкільна освіта;

    початкова освіта;

    базова середня освіта;

    профільна середня освіта;

    перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    фахова передвища освіта;

    початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;

    перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;

    другий (магістерський) рівень вищої освіти;

    третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Хоча до 2026 року ще багато часу і можливо будуть прийняті зміни у законодавстві щодо відстрочки, тому, я би радив Вам, не забігати так далеко. Наразі Ви маєте право на відстрочку і, навіть за умови визнання Вас "придатним", не можете бути мобілізовані.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    16%

    Доброго дня!

    Моє питання - чи для вступу у ВНЗ взагалі зважають на цей пункт номер 9 (тобто чи потрібно буде проходити ВЛК) чи для вступу достатньо буде пред'явити просто ТПВ?

    На даний час для вступу головне мати належний військово-обліковий документ, на ВЛК ніхто не дивиться. Хоча, як показує практика, деякі ВНЗ приймали на навчання і без військового документу, але під розписку про надання такого документу протягом 6 місяців після зарахування, адже ВНЗ також потрібно якось функціонувати та залучати більше студентів для навчання. В протилежному випадку - вони втрачають дохід.

    Крім того, не виключено, що Вас можуть направити на ВЛК і в 2024 або 2025 році, адже під час мобілізації довідка ВЛК дійсна протягом року.

    Згідно пункту 3.8. Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України Постанова ВЛК ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби, прийнята в облікових цілях, дійсна протягом п’яти років з дня закінчення медичного огляду. Якщо в стані здоров’я військовозобов’язаного, незалежно від строку, за його заявою або висновками лікарів закладу охорони здоров’я виникли зміни, то за направленням начальника ТЦК та СП проводиться повторний медичний огляд з метою визначення ступеня придатності до військової служби.

    Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період оформлюється довідкою ВЛК (додаток 4 до цього Положення) у двох примірниках, яка дійсна протягом одного року з дня медичного огляду.

    І відповідно якщо я в квітні 2026 року все ж повторно пройду ВЛК і буду визнаний придатним - чи мене зможуть мобілізувати (враховуючи що я ще буду студентом до 6.2026) і на скільки часу мені автоматично поновлять після ВЛК цей термін до наступного повторного проходження ВЛК?

    Поки Ви є студентом - Ви маєте право на відстрочку, тому відразу після ВЛК Вас ніхто не мобілізує. Проте, до ТЦК краще йти із заявою про відстрочку та документами, які її підтверджують.

    Крім того, не відомо буде в 2026 році мобілізація та воєнний стан чи ні. Тому Вам не потрібно передчасно хвилюватись, а вже ближче до закінчення навчання Ви можете звернутись до юристів для консультації.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України