Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 08 квітня 2024, питання №105076 250₴

На что имеют право водители трактора в селе и их ограничения по передвижению по нецентральным улицам

Суть вопроса такова, мы раз в год выставляем сетку за забор ближе к дороге, чтобы птица вычистила траву. Улица совсем немноголюдная, дом крайний.
Ехал трактор с сеялкой, сорвал сетку и потянул на дорогу. Соседи позвонили и предупредили, как могла убрала, так как штырь в земле он погнул. Я ему позвонила и объяснила в абсолютно вежливой форме, что мы виноваты, раз так вышло, просто надо было выкинуть сетку в нашу сторону. На что услышала крик и фразы, типа на дорогу вышли. Я просто ответила, значит сделал на зло, тем более, ограничители мы поставили.
Вечером он позвонил мужу на работу и сказал, что не заметил сетку. Муж очень компромиссный и адекватный человек, сказал, давай уберу, если мешает, на что оппонент ответил, что места хватает.
На следующий день началось самое интересное. К нам приехал депутат зафиксировать факт нарушения и предупредил, что человек намерен идти дальше. Что мы имеем право выходить только на метр от забора. Мы, в принципе, это знаем, но проблем никаких никогда не было, три дня и травы нет, мы не рецидивисты, понимаем нормальную речь. НО!
Он по спуску задел не начало забора, а конец. Он поехал не прямо по дороге, а свернул на крайний от нас участок без ограждения. Это чужой участок, он об этом прекрасно уведомлен. Он, в принципе, и проделал там дорогу, так как ему так удобнее.
У меня огромная просьба, уважаемые адвокаты, помогите мне пожалуйста, напишите, на что он имеет права, может ли ездить по нашей дороге на гусеничном ходу (в том числе), так как ездит тоже. У нас дорога из жерствы, асфальта нет. Депутаты, к сожалению, быстро реагируют на вот такое, но не на дороги.
Этот тракторист проживает на этой же улице, что и мы. Мне соседи помогли и мы тут же убрали забор, без проблем. Но человек, как по мне, перешел нормы грани по человечески, поэтому хочу быть готовой к развитию разный сценариев, благодарю заранее.

Відповіді юристів (3)

    Богун Сергій Павлович
    45.2%

    Доброго дня.

    Згідно п.4.1. мотивувальної частини Рішення Конституційного Суду України від 22 грудня 2010 року N 23-рп/2010 у справі за конституційним зверненням щодо офіційного тлумачення положень частини першої статті 14-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (справа про адміністративну відповідальність у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху) зазначено, що Конституційний Суд України дійшов висновку, що адміністративна відповідальність в Україні та процедура притягнення до адміністративної відповідальності ґрунтуються на конституційних принципах та правових презумпціях, які зумовлені визнанням і дією принципу верховенства права в Україні.

    Пунктом 13.1 Правил дорожнього руху передбачено, що водій залежно від швидкості руху, дорожньої обстановки, особливостей вантажу, що перевозиться, і стану транспортного засобу повинен дотримувати безпечної дистанції та безпечного інтервалу.

    Тобто водій трактора є учасником дорожнього руху, який несе відповідальність за порушення правил дорожнього руху.

    Відповідно до ст. 1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

    В разі постійного порушення правил дорожнього руху ви маєте право звернутись до патрульної служби. Крім того, у разі нанесення вам матеріальної шкоди ви маєте право звернутись до суду.

    Дерій Владислав Олегович
    44.8%

    Вітаю Вас, пані Ларисо!

    По-перше, уточніть у землевпорядної організації крайні точки Вашої ділянки, щоб Ви мали уявлення де закінчується Ваша власність. В минулому році виставлення однієї точки коштувало 150 грн.
    По-друге, уточніть розміщення дороги. Можливо тракторист їзде взагалі не по дорозі, а по чиїйсь території. Це можна дізнатись також у землевпорядній організації
    По-третє, Вам потрібно дізнатись, яка ширина сіялки. Згідно пункту 22.5 Правил дорожнього руху рух транспортних засобів та їх составів допускається у разі, коли їх параметри не перевищують максимальну ширину 3.75 м для сільськогосподарської техніки, яка рухається за межами населених пунктів, дорогами сіл, селищ, міст районного значення, без винесення габариту на смугу зустрічного руху.

    Згідно пункту 22.7 ПДР. Сільськогосподарська техніка, ширина якої перевищує 2,6 м, повинна обладнуватися знаком “Розпізнавальний знак транспортного засобу”.

    Сільськогосподарська техніка, ширина якої перевищує 2,6 м, повинна рухатися в супроводі автомобіля прикриття, який рухається позаду та займає крайнє ліве положення відносно габаритів сільськогосподарської техніки і який обладнується з додержанням вимог стандартів проблисковим маячком оранжевого кольору, ввімкнення якого не дає переваги в русі, а є тільки допоміжним засобом інформації для інших учасників руху. Під час руху такій техніці заборонено хоча б частково займати смугу зустрічного руху. На супровідному автомобілі також встановлюється дорожній знак “Об’їзд перешкоди з лівого боку”, який повинен відповідати вимогам стандартів.

    Обов’язковим також є встановлення габаритних вогнів по ширині габаритів сільськогосподарської техніки зліва та справа.

    Тому, якщо тракторист тягне сіялку, ширина якої перевищує 2.6 м, - його повинен супроводжувати автомобіль прикриття з проблисковим маячком жовтого кольору або якщо сіялка взагалі перевищує 3.75 м, а внього немає дозволу на переміщення - викликайте поліцію. Перед цим бажано зробити відеофіксацію правопорушення.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Корнійчук Євген Іванович
    10%

    Доброго дня, якщо ви прибрали цю сітку, будь яка відповідальність у такому випадку буде відсутня.

    Якщо відсутній знак 3.5 рух тракторів заборонено, тракторист має право на пересування вулицею.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України