Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 07 квітня 2024, питання №105050 500₴

Як отримати право на сумісну власність?

Чоловік взяв іпотеку на квартиру до шлюбу, закрив іпотеку вже у шлюбі. Як отримати право на сумісну власність? Приватизація дасть право дружині на квартиру ? Які ще є варіанти дружині отримати права на квартиру ?

Відповіді юристів (6)

    Дерій Владислав Олегович
    28%

    Доброго дня!

    За загальним правилом, майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу).

    Статтею 63 Сімейного Кодексу України (далі - СКУ) передбачено, що дружина і чоловік мають рівні права на володіння, користування і розпорядження майном, що належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено домовленістю між ними.

    Відповідно до пунктів 1, 3 частини 1 статті 57 СКУ особистою частковою власністю чоловіка, дружини є майно, набуте нею, ним до шлюбу.

    Верховний Суд України в цьому питанні дотримується такої позиції: якщо квартира куплена в іпотеку до укладення шлюбу, то вона є такою, що придбана одним з подружжя на його особисті гроші, тому і є його особистою приватною власністю.

    Водночас сплата другою особою частини коштів за кредитним договором, укладеним для придбання квартири, не змінює правового статусу квартири, в зв'язку з тим, що кредитний договір укладений не в період перебування сторін в шлюбі.

    Сплата боргів одного з подружжя, що виникли до укладення шлюбу, за рахунок спільних коштів подружжя може при певних обставинах враховуватися при вирішенні спору про поділ спільного майна або боргових зобов'язань, однак не може бути підставою для визнання права на майно, придбане до укладення шлюбу.

    Тобто іпотека, взята до шлюбу, є особистим зобов'язанням того з подружжя, хто її оформив.

    Підписання шлюбного договору значно спрощує процес поділу майна при розлученні.

    У шлюбному договорі Ви можете або розділити нерухомість на частки (встановити режим часткової власності), або зробити іпотечну нерухомість спільним майном подружжя.

    Проте, якщо Ви не укладали шлюбного договору, чоловік уклав іпотечний договір до шлюбу, а закрив договір та зареєстрував майно на себе під час шлюбу - Ви зможете лише відсудити частину коштів, які були вкладені в оплату іпотеки, але визнати квартиру спільною сумісною власністю не вийде.

    В постанові Верховного Суду від 03.07.2019 року у справі № 554/14662/15-ц суд не визнає нерухомість спільною власністю, якщо іпотека оформлювалася до укладення шлюбу. В цьому випадку, навіть якщо кредит сплачувався за рахунок спільних коштів подружжя, право на майно набуте особою до шлюбу і не може бути змінене.

    Отже, щоб перевести квартиру в режим спільної сумісної власності можна укласти шлюбний договір або чоловік з дружиною можуть укласти договір дарування квартири.

    Якщо питання поділу квартири вирішується у зв'язку з розірванням шлюбу, а чоловік не бажає визнавати квартиру спільною сумісною власністю - суд буде на його стороні.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    28%

    Доброго дня, Анна!

    Згідно із статтею 60 Сімейного кодексу України, майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу).

    Стаття 57 Сімейного кодексу зазначає, що в шлюбі у кожного з подружжя може бути і особисте майно. Зокрема, особистою приватною власністю дружини або чоловіка є майно, набуте нею, ним до шлюбу, майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування, та майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але за кошти, які належали їй, йому особисто.

    Тобто суд може не визнати нерухомість, взяту в іпотеку, спільною власністю, якщо, приміром, борг сплачував лише один із подружжя за рахунок особистих коштів.

    Суд не визнає нерухомість спільною власністю, якщо іпотека оформлювалася до укладення шлюбу. В цьому випадку, навіть якщо кредит сплачувався за рахунок спільних коштів подружжя, право на майно набуте особою до шлюбу і не може бути змінене. Схожий висновок міститься, зокрема, в постанові Верховного Суду від 03.07.2019 року у справі № 554/14662/15-ц.

    Отже, оскільки чоловік взяв іпотечний кредит до укладення шлюбу, то Вам не вдасться визначити нерухомість, як спільну сумісну власність. Єдине, що Ви можете зробити, якщо також брали участь у погашенні кредиту, - це відсудити в чоловіка відповідні кошти.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович
    22%

    Доброго дня.

    Згідно законодавства майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу).

    Тобто квартира належить Вашому чоловікові на праві особистої приватної власності.

    Згідно з ч. 1 ст. 64 СК України дружина та чоловік мають право на укладення між собою усіх договорів, які не заборонені законом, як щодо майна, що є їхньою особистою приватною власністю, так і щодо майна, яке є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

    Як наслідок лише укладання з чоловіком, наприклад договору дарування, надасть Вам право власності на певну частку квартири.

    Тобто необхідна згода чоловіка на такий правочин.

    Якщо розглядати ситуацію з розлученням, ти в судовому порядку можна ставити питання щодо поділу квартири та визнання за дружиною права власності на певну частку лише за умови надання доказів участі дружини витратах щодо погашення іпотечного кредиту.

    Корнійчук Євген Іванович
    6%

    Доброго дня, тут не грає ролі, що іпотека була оформлена до шлюбу, якщо кредит сплачувався під час шлюбу ви будете мати право на частку у разі поділу майна відповідно сплаченої суми у період шлюбу.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    8%

    Вітаю Вас.

    Згідно із сімейним законодавством, майно, набуте чоловіком та дружиною в період шлюбу є їх спільною сумісною власністю. На це не впливає наявність заробітку в кожного з них. Є певні виключення з цього правила, але то окрема категорія справ та все визначається в індивідуальному порядку.

    Ви хочете отримати саме компенсацію за суму, вкладену в розрахунок, чи Вас цікавить виключно частка у квартирі?

    Остропольський Василь Леонідович
    8%

    Право спільної сумісної власності юридично не оформляється, тобто під час шлюбу у Вас не буде ніяких документів, оскільки не залежно від того, хто набув власність і на кого вона оформлена (чиє імя в договорі), чоловік та дружина будуть де-факто мати право на свою частину (50% кожний).Щоб юридично/документально мати вже право на квартиру, то є декілька варіантів, один з яких, щоб чоловік подарував Вам 50% даної квартири, або після розлучення подати позов про поділ майна, і в судовому порядку, на підставі рішення суду стати власником квартири (50%).


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України