Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 07 квітня 2024, питання №105049 500₴

Чи можуть виписати мобілізаційне розпорядження?

Я звільнився зі строкової служби і наразі повинен стати на облік у ТЦК. Також я є чинним студентом денної форми навчання, який вперше отримує вищу освіту. У ТЦК наразі видаються звільненим строковиками мобілізаційне розпорядження на наступний рік (тому що є відстрочка 12 місяців за законом після звільнення). Згідно частини 3 статті 22 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію":

3. Під час мобілізації громадяни зобов’язані з’явитися до військових частин або на збірні пункти територіального центру комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках керівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки), або у строки, визначені командирами військових частин (військовозобов’язані, резервісти Служби безпеки України - за викликом керівників органів, в яких вони перебувають на військовому обліку, військовозобов’язані, резервісти Служби зовнішньої розвідки України - за викликом керівників відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України, військовозобов’язані Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту - за викликом керівників відповідних органів управління центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту).

Тобто мобілізаційне розпорядження може бути видане лише під час мобілізації. Представники ж ТЦК виписують повістку на рік вперед, коли не відомо, чи буде мобілізація чи ні.

На фото приклад виписаної повістки.

Також було б цікаво, як треба діяти, щоб не отримати її. Так розумію, що треба робити акт відмови.

Відповіді юристів (5)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, отримайте розпорядження, поважна причина не явки це лікарняний. Якщо ви навчаєтесь на денній формі навчання, ви будете мати право на відстрочку. Тому вам нічого хвилюватися, вам не загрожує мобілізація. Перед тим числом , на коли буде виписано мобілізаційне розпорядження, відвідайте ТЦК та подайте заявку на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації, додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Студентський квиток

    Довідка з навчального закладу

    Наказ про зарахування до навчального закладу

    Цих документів цілком достатньо додатково можно додати ще договір про навчання, чек про оплату навчання.

    Заяву пишіть у двох екземплярах, щоб на одному поставили штамп про її прийняття і вона залишилась у вас. У такому випадку, якщо ви не з'яветесь подавши заяву на відстрочку, будь яка відповідальність вам не загрожує.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Як таких правил вручення повісток немає, однак процес вручення повісток має певні особливості, які регламентовані законодавством, зокрема:

    – Законом України «Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку»

    – Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів».

    Повістка – є виключно письмовим документом, який видається на ім’я конкретної особи, тобто військовозобов’язаного із зазначенням обов’язку такої особи з’явитись у територіальний центр комплектування та соціальної підтримки та зазначення строку такого з'явлення.

    Щоб мати юридичну силу повістка повинна містити:

    – назву «ПОВІСТКА»;

    – ПІБ військовозобов’язаного;

    – адресу місця реєстрації або місця фактичного проживання військовозобов’язаного;

    – номер повістки;

    – номер і дату розпорядження ТЦК та СП про необхідність явки військовозобов’язаного;

    – дату, час і адресу ТЦК та СП для явки військовозобов’язаного;

    – найменування посади та ініціали (ініціал власного імені) і прізвище керівника ТЦК та СП, який видав повістку;

    – підпис керівника ТЦК та СП, що видав повістку;

    – дату видачі повістки;

    – мокру печатку ТЦК та СП, посадова особа якої видала повістку.

    Як наслідок, повістка де зазначено необхідність прибути до ТЦКСП через 12 місяців є цілком законною.

    Також Ви не можете відмовитись від отримання повістки оскільки це не передбачено законом.

    У разі наявності у Вас права на відстрочку 05.06.2025 року - МР буде анульовано.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    50%

    Вітаю Вас!

    Також було б цікаво, як треба діяти, щоб не отримати її. Так розумію, що треба робити акт відмови.

    Не потрібно нічого вигадувати. Якщо видають мобілізаційні розпорядження через 1 рік, нехай видають, загалом це законно і сенсу оскаржувати немає. Не буде через 1 рік мобілізації - не потрібно буде з'являтися, бо в тому не буде жодної потреби. Буде мобілізація, але буде відстрочка - треба буде повідомити ТЦК та СП про наявність такої та отримати відстрочку від мобілізації.

    Детальний опис ситуацію з строковиками робив у пості: https://uristy.ua/ua/blogs/zvilnenna-strokovikiv

    Тому не потрібно ні відмовлятися, ні ігнорувати чи ще щось. Спокійно отримуйте те ж мобілізаційне розпорядження та живіть в повні груди. Якщо Ви студент, ближче до часу явки по МР, направте до ТЦК та СП лист про наявність у Вас права на відстрочку від мобілізації. Вас не можуть мобілізувати, навіть якщо у Вас МР, при наявності відстрочки, не хвилюйтеся.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Адаме!

    Станом на зараз це типова практика ТЦК та СП. Як тільки почали звільняти строковиків, усі питання пов'язанні саме з цим моментом, тобто з видачею повістки на 2025 рік, а саме на дату закінчення строку відстрочки у 12 місяців, яку надає Вам закон.

    Щодо відповідних дій ТЦК, то чинним законодавством, на жаль, не визначено на який строк наперед військкомат має право видавати повістку, тому назвати дії ТЦК незаконними - не вийде.

    Ви все вірно розумієте, для того, аби не отримувати повістку Вам потрібно відмовитися від останньої. При тому буде складений акт відмови і, скорше за все, за відповідні дії Вас буде притягнуто до адмінистративної відповідальності.

    Отже, зваживши все, Вам необхідно подумати, чи буде все це того варте? Відмова, оскарження дій ТЦК тощо. Моя порада: спокійно отримувати мобілізаційне розпорядження, бо оскарження навряд чи Вам щось дасть.

    Більш того, у Вас я не бачу підстави для хвилювання з цього приводу, оскільки Ви навчаєтесь та маєте право на відстрочку. Тому, перед тією датою на яку Вам виписали повістку на відправку Вам потрібно з'явитись до ТЦК та надати заяву про оформлення відстрочки з підтверджуючими документами:

    наказ про зарахування до ВНЗ,

    довідку форми 20,

    копію контракту (за наявності),

    копію студентського квитка (за наявності)

    Мобілізувати Вас не зможуть ні в якому разі, оскільки закон надає Вам право на відстрочку.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Законодавчої заборони виписувати повістку на рік вперед немає. Тому це досить поширене явище серед працівників ТЦК.

    А от якщо Ви відмовитесь від повістки - на Вас можете чекати адміністративна або кримінальна відповідальність (залежить від виду повістки).

    Якщо через рік у Вас буде підстава для відстрочки згідно статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, Вам потрібно буде до дати зазначеної у повістці подати до ТЦК документи, які підтверджують право на відстрочку і в такому разі Вас не зможуть призвати на військову службу без Вашої згоди.

    У Вашому випадку потрібно буде подати заяву про відстрочку, довідку ф-20 з ВНЗ, контракт про навчання (за наявності), студентський квиток (за наявності).

    Згідно статті 24 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу" для громадян, призваних на військову службу під час мобілізації - початком проходження військової служби вважається день відправлення у військову частину з відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

    ОТЖЕ, якщо у Вас буде бронь або підстава для відстрочки до дати зазначеної у повістці та Ви про це належним чином сповістите ТЦК - Вам повинні будуть надати відстрочку від призову на військову службу.

    Згідно частини 11 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу" особи, звільнені з військової служби, зобов’язані у п’ятиденний строк прибути до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язані Служби безпеки України - до Центрального управління або регіональних органів Служби безпеки України, військовозобов’язані Служби зовнішньої розвідки України - до відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки України) для взяття на військовий облік.

    Тому , якщо Ви протягом 5 днів не станете на військовий облік Вас можуть притягнкти до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу за статтею 210 КУпАП (850-1700 грн)

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України