Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 06 квітня 2024, питання №105015 250₴

Повістка на рік вперед. Чи законно?

Вітаю. Згідно з наказом президента строковиків звільняють в запас. Частина, приписуючись в відповідних ТЦК, отримують повістки з датами приблизно 07.25го року. Чи відповідає це порядку вручення повістки або проведення мобілізації? Чи можливо відмовитись від такої повістки або оскаржити її?

Відповіді юристів (5)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас!

    Складне питання, але скоріше за все - законно. Справа в тому, що закон не урегульовує випадків видачі повісток та мобілізаційних розпоряджень на певний строк наперед. Але не раджу через це сильно хвилюватися. Чому? Строк дії довідки ВЛК для військовозобов'язаних в умовах воєнного стану складає 1 рік. Відповідно військовозобов'язана особа через 1 рік (у 2025) має повне право спочатку подати заяву про направлення на повторну ВЛК, перш ніж виконувати вимоги мобілізаційного розпорядження.

    Тому оскаржувати такі повістки сенсу немає, Закон не забороняє вручати хоч на два роки вперед. Але через рік військовозобов'язана особа має повне право подати рапорт про направлення на повторне ВЛК або скористатися правом на відстрочку (за наявності такого).

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Костянтине!

    Повістку на мобілізацію можуть вручити, якщо в ній буде зазначена дата, яка співпадає з кінцем строку відстрочки і в цьому немає протизаконних дій ТЦК, оскільки це питання взагалі не врегульоване чинним законодавством.

    Станом на зараз такі повістки видають не тільки демобілізованим строковикам, а, наприклад й тим, хто має бронювання від підприємства.

    Отже не бачу сенсу оскаржувати таку повістку. Головне, аби на закінчення строку відстрочки у 12 місяців чоловік ма підстави для відстрочки, які передбачені статтею 23 ЗУ "Про мобілізацію".

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Відмовлятись від повістки також не рекомендую, бо чоловіка притягнуть до адмінистративної відповідальності.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    Законодавчої заборони виписувати повістку на рік вперед немає. Тому це досить поширене явище серед працівників ТЦК.

    А от якщо Ви відмовитесь від повістки - на Вас можете чекати адміністративна або кримінальна відповідальність (залежить від виду повістки).

    Якщо через рік у Вас буде підстава для відстрочки згідно статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, Вам потрібно буде до дати зазначеної у повістці подати до ТЦК документи, які підтверджують право на відстрочку і в такому разі Вас не зможуть призвати на військову службу без Вашої згоди.

    Згідно статті 24 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу" для громадян, призваних на військову службу під час мобілізації - початком проходження військової служби вважається день відправлення у військову частину з відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

    Тому, якщо у Вас з'явиться бронь або підстава для відстрочки до дати зазначеної у повістці та Ви про це належним чином сповістите ТЦК - Вам повинні будуть надати відстрочку від призову на військову службу.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, у змінах передбачено надання відстрочки протягом 12 місяців з моменту демобілізіції строковиків, у цей період мобілізація може бути лише за добровільною згодою.

    Тому у разі спроби вручення вам бойової повістки на відправку раніше ніж через 12 місяців ви маєте право від неї відмовитися і не підписувати, у такому разі буде складено акт відмови, у якому ви зазначте, причину своєї відмови у вашому випадку це, наявність відстрочки протягом 12 місяців з моменту демобілізіції.

    Для уникнення мобілізації, я би вам радив протягом цього терміну , знайти підстави для відстрочки, наприклад поступити у навчальний заклад. Або інші підстави зазначені у с. 23 ЗУ про мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Богун Сергій Павлович
    20%

    Доброго дня.

    Як таких правил вручення повісток немає, однак процес вручення повісток має певні особливості, які регламентовані законодавством, зокрема:

    Законом України «Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку»

    – Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів».

    Повістка – є виключно письмовим документом, який видається на ім’я конкретної особи, тобто військовозобов’язаного із зазначенням обов’язку такої особи з’явитись у територіальний центр комплектування та соціальної підтримки та зазначення строку такого з'явлення.

    Щоб мати юридичну силу повістка повинна містити:

    – назву «ПОВІСТКА»;

    – ПІБ військовозобов’язаного;

    – адресу місця реєстрації або місця фактичного проживання військовозобов’язаного;

    – номер повістки;

    – номер і дату розпорядження ТЦК та СП про необхідність явки військовозобов’язаного;

    – дату, час і адресу ТЦК та СП для явки військовозобов’язаного;

    – найменування посади та ініціали (ініціал власного імені) і прізвище керівника ТЦК та СП, який видав повістку;

    – підпис керівника ТЦК та СП, що видав повістку;

    – дату видачі повістки;

    – мокру печатку ТЦК та СП, посадова особа якої видала повістку.

    Як наслідок, повістка де зазначено необхідність прибути до ТЦКСП через 12 місяців є цілком законною.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України