Задайте питання юристу

833 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 23 березня 2024, питання №104267

Реєстрація новонародженої дитини ВПО

Доброго дня! Допоможіть, будь ласка, вирішити питання. Жінка ВПО з тимчасово окупованих територій має народжувати дитину у Чернігові. Реєстрація у жінки стара, на ТОТ, батько дитини прописаний у Чернігові. Підкажіть, чи може вона зареєструвати дитину за своєю старою адресою, що залишалася на ТОТ?

Відповіді юристів (15)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Іванна

    !На тимчасово окупованих територіях України органи місцевого самоврядування не здійснюють свої повноваження, а тому зареєструвати місце проживання за місцем розташування нерухомості наразі неможливо.

    Але можливо за місцем фактичного проживання внести відомості про зареєстроване або задеклароване місце проживання на підставі:

    • документів, що підтверджують зареєстроване місце проживання (наприклад, витяг із реєстру територіальної громади),
    • або відомостей, внесених до документів особи, що підлягають обміну (наприклад, відомості про реєстрацію місця проживання у паспорті-книжечці громадянина України).

    З повагою,адвокат Айвазян.

    Иванна Клієнт місяць тому

    Дуже дякую! Але не зовсім зрозуміло другу частину відповіді..

    Але можливо за місцем фактичного проживання внести відомості про зареєстроване або задеклароване місце проживання на підставі:- документів, що підтверджують зареєстроване місце проживання (наприклад, витяг із реєстру територіальної громади),- або відомостей, внесених до документів особи, що підлягають обміну (наприклад, відомості про реєстрацію місця проживання у паспорті-книжечці громадянина України).

    Вона винаймає житло за усною домовленістю і не має документів та відомостей "про зареєстроване або задеклароване місце проживання". Що їй можна зробити?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Роз'яснення Мінреінтеграції.

      Як прописати новонароджену дитину, якщо її батьки зареєстровані на тимчасово окупованій території?

      1f539.pngНа гарячу лінію Мінреінтеграції почастішали звернення внутрішньо переміщених осіб, які нещодавно стали батьками. Серед питань, які їх турбують, – як прописати дитину, якщо її батьки зареєстровані на тимчасово окупованій території?

      1f539.pngЗа законом, мама й тато зобов’язані це зробити протягом 3 місяців з дня народження дитини.

      1f4a1.pngРоз’яснюємо:

      25aa.pngМісцем проживання дитини до 10 років є місце реєстрації її батьків (усиновлювачів чи опікуна). Тож прописати її можна лише за адресою батька або матері. При цьому згода власника чи інших осіб, які проживають у такому житлі, не потрібна.

      25aa.pngОднак, якщо батьки зареєстровані на тимчасово окупованій території Донецької, Луганської областей, Автономної Республіки Крим і м. Севастополя, прописати новонароджену дитину разом із ними не вдасться.

      25aa.pngНатомість батьки можуть задекларувати своє нове місце проживання без зняття з реєстрації попереднього. І вже після цього прописати дитину.

      25aa.pngОтримати таку послугу можна в електронному вигляді через портал «Дія». Щоправда, інформація про житло має бути розміщена у Реєстрі нерухомості, а майно не має перебувати в іпотеці або довірчій власності.

      https://www.facebook.com/MReintegration/posts/pfbi...

    Иванна Клієнт місяць тому

    Дякую. Так, прописати дитину за старою адресою на окупованих територіях неможливо. А чи можна прописати її за адресою квартири, яку мати орендує? Це ж повинна бути, напевно, згода власника житла, але ніхто не хоче у себе прописувати дитину.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      По-перше, сама мати повинна задекларувати своє місце проживання у згаданій квартирі, оскільки дитина не може бути зареєстрована в квартирі чи будинку, де не зареєстрований ні один з її батьків. А яка проблема з батьком? Вони не проживають разом?

    Иванна Клієнт місяць тому

    Живуть разом, але в тій квартирі, що знимають неоіфційно, без письмової угоди. Батько прописаний в іншій квартирі і власниця теж не хоче прописувати дитину. Така ситуація.. Як краще бути..

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Власниця і не повинна приймати в цьому участь. Реєстрація місця проживання дитини до 14 років може бути здійснена виключно за місцем реєстрації одного з батьків. При цьому згода власника житла на реєстрацію дитини не потрібна.

      Тобто, жінка може прописати дитину за адресою батька без згоди власника квартири.

    Иванна Клієнт місяць тому

    Зрозуміло. А таке питання, чи може мати слідом за дитиною теж прописатися на тій квартирі без згоди власниці?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Ні, такого права мати дитини немає. Для цього вже потрібна буде згода власника нерухомості.

    Иванна Клієнт місяць тому

    Дякую, Юрій! А правда, що потім власниця не зможе виписати дитину і стикнеться з трунощами, якщо захоче продати свою квартиру?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      У разі подання власником житла заяви про «виписку» батьків або інших законних представників дитини чи одного з них така дитина підлягає зняттю із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) разом із її батьками або іншими законними представниками чи одним із них

    Иванна Клієнт місяць тому

    Тобто власниці нічого боятися? Справа в тому, що вона саме з побоювання "не виписати" дитину, хоче й батька виписати, хоча вона і дальня родичка.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Не бачу проблеми. Можете навести їй норми законодавства, які регулюють данне питання.

      Закон України "Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1871-20#Text

      Стаття 18. Зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування)

      "1. Зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) у разі звернення до органу реєстрації або через центр надання адміністративних послуг за місцем задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) здійснюється:

      1) за заявою про зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування), поданою у паперовій формі такою особою, її законним представником або представником;

      2) за заявою власника житла приватної форми власності, поданої у паперовій формі, стосовно повнолітньої особи, місце проживання (перебування) якої зареєстровано або задекларовано в житлі, що належить власнику на підставі права власності. У разі подання власником житла заяви про зняття із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) батьків або інших законних представників дитини чи одного з них така дитина підлягає зняттю із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) разом із її батьками або іншими законними представниками чи одним із них.

      2. Зняття із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) дитини не здійснюється за заявою власника житла, якщо власником такого житла є один із батьків або інших законних представників дитини".

    Иванна Клієнт місяць тому

    Супер! Дуже дякую! Може це якось зможе її переконати. Принаймні є надія!

    Ще раз дякую Вам, Юрію! Найкращих побажань! Здоров'я й миру!

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Прошу, Іванна! Вдачі Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України