Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 18 березня 2024, питання №103834 500₴

Служба у ЗСУ по контракту

Як особі чоловіку, яка немає громадянства, яка знаходиться на Україні потрапити на службу в Збройні сили України по контракту?

Відповіді юристів (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Андрію!

    Відповідно до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», на військову службу за контрактом приймаються громадяни, які пройшли професійно-психологічний відбір і відповідають установленим вимогам проходження військової служби.

    Військова служба є державною службою особливого характеру, яка полягає у професійній діяльності придатних до неї за станом здоров’я і віком громадян України (за винятком випадків, визначених законом), іноземців та осіб без громадянства, пов’язаній із обороною України, її незалежності та територіальної цілісності. Час проходження військової служби зараховується громадянам України до їх страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби.

    Проходження військової служби здійснюється:

    громадянами України - у добровільному порядку (за контрактом) або за призовом;

    іноземцями та особами без громадянства - у добровільному порядку (за контрактом) на посадах, що підлягають заміщенню військовослужбовцями рядового, сержантського і старшинського складу Збройних Сил України, Державної спеціальної служби транспорту та Національної гвардії України.

    Згідно з Указом Президента України «Про Положення про проходження військової служби у Збройних Силах України іноземцями та особами без громадянства», іноземці та особи без громадянства (далі іноземці) можуть бути прийняті у добровільному порядку на військову службу за контрактом до Збройних Сил України на посади рядового, сержантського і старшинського складу.

    Основними умовами прийняття на військову службу за контрактом іноземця є:

    визнання і виконання іноземцем Конституції України та законів України;

    перебування іноземця на законних підставах на території України;

    відсутність в іноземця судимості;

    наявність в іноземця дійсного паспортного документа іноземця або документа, що посвідчує особу без громадянства.

    Організація проведення перевірки відомостей покладається на керівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки шляхом направлення запитів до Міністерства внутрішніх справ України, Державної міграційної служби України, Адміністрації Державної прикордонної служби України та Служби безпеки України, які в межах своїх повноважень здійснюють зазначену перевірку.

    У разі встановлення за результатами перевірки відомостей, які не відповідають установленим вимогам прийому на військову службу, іноземець не підлягає прийому на військову службу.

    У територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки проводяться такі заходи з відбору іноземців на військову службу за контрактом:

    попереднє вивчення особистих якостей іноземців до прийняття на військову службу;

    направлення іноземців до командирів військових частин для отримання письмової згоди (за необхідності);

    медичне обстеження іноземців;

    професійно-психологічний відбір іноземців;

    перевірка відомостей, поданих іноземцями у порядку, визначеному цим Положенням;

    оформлення особових справ іноземців;

    направлення іноземців до військових частин для подальшого прийняття на військову службу.

    Іноземці, які виявили бажання проходити військову службу за контрактом, подають до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання заяву з проханням щодо прийняття їх на військову службу за контрактом, а також за встановленою формою - письмову згоду на обробку персональних даних, у разі потреби - письмову згоду на проведення перевірки поданих ними відомостей.

    Попереднє вивчення особистих якостей іноземців, які виявили бажання до прийняття на військову службу, включає вивчення:

    документів, що подають іноземці;

    результатів індивідуальних бесід з іноземцями.

    Результати вивчення особистих якостей іноземців відображаються в Аркуші вивчення особистих якостей кандидата за формою, затвердженою Міністерством оборони України.

    Медичне обстеження іноземців проводять військово-лікарські комісії відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

    Для прийнятих на військову службу іноземців встановлюється випробувальний строк два місяці, про що зазначається в контракті про проходження військової служби.

    Перший контракт про проходження військової служби укладається:

    з військовослужбовцями, прийнятими на посади рядового складу, - строком на 3 роки;

    з військовослужбовцями у разі їх призначення на посади сержантського і старшинського складу - строком від 3 до 5 років залежно від згоди сторін.

    Іноземець не може бути прийнятий на військову службу за контрактом у разі:

    наявності в іноземця судимості;

    ненадання іноземцем під час прийняття на військову службу згоди на проведення перевірки відомостей або документів, які засвідчують особу, або встановлення факту подання іноземцем недостовірної інформації або підроблених документів - за результатами перевірки поданих іноземцем відомостей;

    коли час, що залишився іноземцю до досягнення граничного віку перебування на військовій службі, менший за строк дії першого контракту про проходження військової служби, крім випадків, визначених частиною третьою статті 23 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу";

    незаконного перебування іноземця на території України.

    Більш детально про проходження військової служби особами без громадянства Ви можете ознайомитись в Указі Президента України «Про Положення про проходження військової служби у Збройних Силах України іноземцями та особами без громадянства» за посиланням:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/248/2016#Text

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України