Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 17 березня 2024, питання №103803 240₴

Учеба и мобилизация

Здравствуйте,есть вопрос который меня волнует,я военный,срочник и меня в апреле должна отпускать домой с отсрочкой 12 месяцев,если я пойду учится в колледж (на данный момент я имею образование проф техническое ,училище),если я иду учится в колледж то после окончания отсрочки меня не смогут мобилизовать?А то много кто наговаривает что меня просто заберут,так как я военнообязанный считаюсь

Відповіді юристів (7)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    У разі навчання Ви матимете право на відстрочку від призову під час мобілізації на час навчання. Тобто не підлягатимете мобілізації.

    Після завершення навчання - Вас можуть мобілізувати.

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Доброго дня!

    Якщо Ви маєте лише професійно-технічну освіту, то після вступу до коледжу або університету на денну форму навчання Ви матимете відстрочку та не підлягатимете мобілізації.

    Кабінет Міністрів України вніс до Верховної Ради новий законопроєкт №10449, що стосується мобілізації, військового обліку та проходження військової служби.

    Якщо змін до законопроекту не відбудеться - нова редакція статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" буде виглядати так : "Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої̈ та вищої̈ освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній у частині другій статті 10 Закону України “Про освіту” (крім аспірантів, які здобувають рівень освіти за кошти фізичних або юридичних осіб на умовах контракту), а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури."

    Згідно частини 2 статті 10 ЗУ "Про освіту"

    Рівнями освіти є:

    • дошкільна освіта;
    • початкова освіта;
    • базова середня освіта;
    • профільна середня освіта;
    • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • фахова передвища освіта;
    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
    • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
    • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Тому, якщо Ви здобули будь-який рівень професійно-технічної освіти освіти Ви можете вступити до фахового коледжу (фахова передвища освіта) або коледжу/ академії/ інституту/ університету (вища освіта) та матиме право на відстрочку.

    Тому не хвилюйтесь - при вступі на денну форму навчання до закладів фахової передвищої або вищої освіти Ви матимете право на відстрочку та не підлягатимете призову на військову службу під час мобілізації.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, навчання повинно бути поступового рівня, тобто вам треба поступати у навчальний заклад вищого рівня за попередніми,тобто ви повинні навчатись на бакалавраті, у такому випадку буде мати право на відстрочку. Передбаченої ст 23 ЗУ про мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Олеже!

    Якщо після демобілізації Ви підете навчатись на денну форму у коледж (фахова передвища освіта), то будете мати право на відстрочку і не підлягатимете мобілізації. Тому не слухайте тих, хто говорить зворотнє. Той факт, що Ви є військовозобов'язанною особою щн не означає, що Вас повинні мобілізувати в обов'язковому порядку, для того і існує перелік підстав для відстроки, який визначений у статті 23 Закону України "Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку".

    У новому законопроекті 10449 (орієнтуємось вже на нього) станом на зараз Ваша підстава для відстрочки виглядає наступним чином:

    "здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої̈ та вищої̈ освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній у частині другій статті 10 Закону України “Про освіту” (крім аспірантів, які здобувають рівень освіти за кошти фізичних або юридичних осіб на умовах контракту), а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури."

    Відповідно до частини 2 статті 10 Закону України "Про освіту":

    Рівнями освіти є:

    • дошкільна освіта;
    • початкова освіта;
    • базова середня освіта;
    • профільна середня освіта;
    • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • фахова передвища освіта;
    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
    • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
    • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Отже, якщо при вступі до коледжу Ви будете здобквати освіту за рівнем, що є вищим за раніше здобутий, то будете мати право на відстрочку. Так як Ви закінчили заклад професійно-технічної освіти, то 100% будете мати право на відстрочку при вступі до коледжу.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Здравствуйте,есть вопрос который меня волнует,я военный,срочник и меня в апреле должна отпускать домой с отсрочкой 12 месяцев,если я пойду учится в колледж (на данный момент я имею образование проф техническое ,училище),если я иду учится в колледж то после окончания отсрочки меня не смогут мобилизовать?А то много кто наговаривает что меня просто заберут,так как я военнообязанный считаюсь

    Насправді не все так погано, як Вам хтось говорить. Проста порада: менше слухайте всяких пліткарів та довіряйте краще юристам-адвокатам, які роз'яснять Вам ситуації з точки зору чинного законодавства. А ось що воно каже про Вашу ситуацію.

    26.02.2024 року Президентом України було підписано Закон України "Про внесення зміни до глави ХІІ "Прикінцеві положення" Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" щодо строків строкової військової служби".

    Він передбачає, що:

    "...Главу ХІІ "Прикінцеві положення" Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" (Відомості Верховної Ради України, 2006 р., № 38, ст. 324 із наступними змінами) доповнити пунктом 71 такого змісту:

    "7-1 . Установити, що під час проведення загальної мобілізації, оголошеної Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 65/2022 "Про загальну мобілізацію", затвердженим Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 3 березня 2022 року № 2105–ІХ, та дії воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні", затвердженим Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року № 2102–IX, військовослужбовці строкової військової служби, строк військової служби яких, встановлений частиною першою статті 23 цього Закону, закінчився під час дії воєнного стану та військову службу яких продовжено понад встановлені строки відповідно до частини дев’ятої статті 23 цього Закону, як виняток з положень частини дев’ятої статті 23 цього Закону звільняються з військової служби в запас у строки, визначені Указом Президента України. Такі особи не можуть бути призвані на військову службу під час мобілізації протягом дванадцяти місяців з дня звільнення з військової служби в запас, якщо вони не висловили бажання продовжувати військову службу...".

    На сайті Президента України оприлюднено Указ від 07.03.2024 "Про звільнення в запас військовослужбовців строкової військової служби".

    Указ передбачає:

    "На виконання пункту 71 глави ХІІ "Прикінцеві положення" Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" звільнити у квітні – травні 2024 року в запас зі Збройних Сил України, Державної спеціальної служби транспорту, інших утворених відповідно до законів України військових формувань військовослужбовців строкової військової служби, строк військової служби яких, встановлений частиною першою статті 23 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", закінчився під час дії воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні", затвердженим Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року№ 2102-ІХ, та військову службу яких продовжено понад встановлені строки відповідно до частини дев'ятої статті 23 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу"."

    Таким чином, строковики у квітні-травні 2024 року мають бути звільнені в запас. Далі, якщо буде проголосовано законопроєкт 10449, вони матимуть 1 рік відстрочки від мобілізації.

    Таким чином, у квітні-травні всі строковики будуть звільнені з військової служби. Далі їм буде надано 1 рік офіційної відстрочки від мобілізації.

    Далі, наразі у ВРУ знаходить на розгляді законопроєкт 10449, який передбачає внесення до змін до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    Зокрема перше читання законопроєкту 10449 передбачає наступну умову для відстрочки.

    "...Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої̈ та вищої̈ освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній у частині другій статті 10 Закону України “Про освіту” (крім аспірантів, які здобувають рівень освіти за кошти фізичних або юридичних осіб на умовах контракту), а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури..."

    Рівні освіти визначені статтею 10 Закону України "Про освіту".

    Стаття 10. Складники та рівні освіти

    ...

    2. Рівнями освіти є:

    дошкільна освіта;

    початкова освіта;

    базова середня освіта;

    профільна середня освіта;

    перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    фахова передвища освіта;

    початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;

    перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;

    другий (магістерський) рівень вищої освіти;

    третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Училище - це професійна (професійно-технічна) освіта, коледж - фахова передвища та/або вища освіта. Тому якщо Ви підете в коледж, це вважатиметься здобуття освіти рівнем вище за раніше здобутий і надаватиме Вам право на відстрочку. Не хвилюйтеся.

    ВИСНОВОК: Ви матимете право на відстрочку.

    З повагою!

    Пономаренко Наталія
    25%

    Здравствуйте, Олег! Кто Вам сказал, что Вас в апреле отпустят домой? Ни один из поданных законопроектов такие быстрые сроки не предусматривает. В лучшем случае думаю будете дома к Новому Году.

    По поводу отсрочки после демобилизации.

    Вас обманывают. На Вас как и на всех других военнообязанных распространяется и будет распространяться норма о праве на отсрочку от мобилизации по учёбе (статья 23 Закона Украины "О мобилизационной подготовке и мобилизации").

    На данный момент это может быть любым образованием дневной формы. Но пока Вас демобилизуют, должны принять новый закон о мобилизации с правом на отсрочку в случае получения последовательного образования.

    В таком случае Вам нужно получить образование уровнем выше, чем то, что у Вас есть.

    Уровни определяются в соответствии со статьей 10 Закона Украины "Об образовании".

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2145-19#Text

    Рівнями освіти є:

    • дошкільна освіта;
    • початкова освіта;
    • базова середня освіта;
    • профільна середня освіта;
    • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • фахова передвища освіта;
    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
    • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
    • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    ПОТОМУ, Вы будете после демобилизации и срока отсрочки по демобилизации полное право на получение отсрочки по учёбе на общих основаниях с теми, кто никогда не служил.

    С уважением, адвокат Наталья Пономаренко

    Турчин Ярослав Александрович
    25%

    ПРИВЕТСТВУЮ ВАС, ОЛЕГ!

    Во-первых, 28 февраля 2024 года вступил в силу Закон от 23.02.2024 г. № 3600-IX "О внесении изменения в главу XII "Заключительные положения" Закона Украины "О воинской обязанности и военной службе" о сроках срочной военной службы". Закон вступил в силу со дня, следующего за днем его опубликования.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3600-20#

    Документом унормируется во время действия в Украине военного положения возможность увольнения в запас военнослужащих, отслуживших установленные сроки срочной военной службы.

    Как ранее отмечалось, это позволит отправить в запас военнослужащих, отслуживших установленные сроки срочной военной службы в 2024 году.

    Такие лица не могут быть призваны на военную службу во время мобилизации в течение двенадцати месяцев со дня увольнения с военной службы в запас, если они не выразили желания продолжать военную службу, говорится в тексте документа.

    Кабинету Министров в месячный срок со дня вступления в силу настоящего Закона поручено:

    • привести свои нормативно правовые акты в соответствие с настоящим Законом;
    • обеспечить приведение министерствами и другими центральными органами исполнительной власти их нормативно правовых актов в соответствие с настоящим Законом.

    Во-вторых, Президент Украины подписал 7 марта 2024 г. Указ №149/2024 "Об увольнении в запас военнослужащих срочной военной службы".

    Постановлено уволить в апреле - мае 2024 года в запас из Вооруженных Сил Украины, Государственной специальной службы транспорта, других образованных в соответствии с законами Украины военных формирований военнослужащих срочной военной службы, срок воинской службы которых истек во время военного положения и был продлен сверх установленных сроков.

    У Вас действительно будет 12-месячная отсрочка с момента демобилизации.

    После этого Вы подлежите мобилизации на общих основаниях с другими военнообязанными гражданами Украины независимо от того, служили они или нет. Единственная разница, что Вас не будут готовить на полигоне, а могут сразу отправить в боевые подразделения согласно приобретённой ВОС.

    В-третьих. По поводу отсрочки, то на Вас как на гражданина Украины распространяются все права и льготы, которые предусмотрены Законом Украины "О мобилизационной подготовке и мобилизации", в том числе право на отсрочку от мобилизации в связи с учёбой (абзац 2 части третьей статьи 23 Закона).

    Сейчас отсрочку даёт любая учёба на стационаре.

    Но, в связи с тем, что в Раде лежит законопроект об изменении условий отсрочки, предполагается, что отсрочка по учёбе будет даваться только при последовательном образовании.

    соискатели (здобувачі) профессионального (профессионально-технического), профессионального предвысшего и высшего образования, которые учатся по дневной или дуальной форме получения образования и получают уровень образования, который выше ранее полученного уровня образования в последовательности, определенной в части второй статьи 10 Закона Украины "Об образовании".

    Это не окончательная редакция. Как будет выглядеть закон можем узнать либо в апреле, либо в мае... Либо вообще не узнать, если депутаты взбунтуются )

    То есть, Вам для получения отсрочки на перспективу - надо учесть нормы закона, который будет действовать на тот момент, который будет действовать. А также тот факт, что ТЦК за такими как Вы будет очень сильно охотиться и использовать любые уловки, чтоб пополнить Вами боевые подразделения ВСУ.

    В нынешних реалиях лучше вступить ДО окончания отсрочки по демобилизации со срочной службы на уровень образования выше того, который Вами был приобретен ранее.

    Каждая степень обучения в учреждении профессионального (профессионально-технического) образования имеет теоретическую и практическую завершенность и подтверждается присвоением выпускникам (учащимся) образовательно-квалификационных уровней "квалифицированный рабочий", "младший специалист" (младший бакалавр) согласно приобретенным профессиональным знаниям, умениям и навыкам.

    То есть, если у Вас уже есть присвоенная образовательная квалификация - "квалифицированный рабочий", Вам нужно поступать на дневное отделение образовательного учреждения, дающее квалификацию - не ниже "младшего специалиста" (младшего бакалавра).

    С уважением, юрист Ярослав Турчин


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України