Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 16 березня 2024, питання №103765 400₴

Перевод в іншу військову частину

Доброго дня! Мої документи на переміщення в іншу військову частину з КДШВ підшли на ген штаб уже третій місяць ніякого результату скільки часу чекати наказ?!

Відповіді юристів (6)

    Богун Сергій Павлович
    25%

    Доброго дня.

    Вам необхідно звернутися з рапортом щодо надання інформації про розгляд Ваших документів.

    Крім того, згідно п.п. 110-113 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України усі військовослужбовці мають право надсилати заяви чи скарги або особисто звертатися до посадових осіб, органів військового управління, органів управління Служби правопорядку, органів, які проводять досудове слідство, та інших державних органів у разі:

    - прийняття незаконних рішень, дій (бездіяльності) стосовно них командирами (начальниками) або іншими військовослужбовцями, порушення їх прав, законних інтересів та свобод;

    - незаконного покладення на них обов’язків або незаконного притягнення до відповідальності.

    Заява чи скарга з інших питань службової діяльності подається безпосередньому командирові (начальникові) тієї особи, дії якої він оскаржує, а в разі, якщо особи, які подають скаргу, не знають, з чиєї вини порушені їх права, заява чи скарга подається в порядку підпорядкованості. У такому самому порядку подаються пропозиції.

    Військовослужбовці, які подали заяву чи скаргу, мають право:

    - особисто викласти свої аргументи особі, яка перевіряє заяву чи скаргу, звернутися з вимогою залучити до розгляду свідків;

    - подати додаткові матеріали, що стосуються справи, або клопотати, щоб їх вимагав командир (начальник) або орган, який розглядає заяву чи скаргу;

    - бути присутнім під час розгляду заяви чи скарги;

    - одержати письмову відповідь про результати розгляду заяви чи скарги;

    - ознайомитися з матеріалами перевірки заяви чи скарги;

    - оскаржити прийняте за їх заявою чи скаргою рішення в суді;

    - вимагати відшкодування завданих їм збитків у встановленому законом порядку.

    Усна скарга може бути направлена на гарячі лінії Міністерства оборони України за цими номерами: +38(044) 226-23-60, +38(044) 230-73-64, за коротким номером: 15-12. Але краще – писати офіційне письмове звернення і направляти або на поштову адресу Міністерства оборони України, або на електронну адресу: zvernmou@post.mil.gov.ua, vzg@mil.gov.ua. Контакти військової служби правопорядку в ЗСУ: електронна пошта: och_vsp@mil.gov.ua, тел.: (044) 454-73-08, (044) 454-73-03). Окрім цього, якщо відбулося порушення прав людини, скаргу також можна подати до Уповноваженого з прав людини. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини: тел.: 0-800-501-720, електронна пошта: hotline@ombudsman.gov.ua, адреса: 01008, м. Київ, вул. Інститутська, 21/8.

    Мамай Ірина Євгеніївна
    7.5%

    ВІтаю,

    якщо у вас було відношення, то його дія два місяці. Ви б дійсно написали рапорт із запитанням яка доля вашого рапорту про переміщення. Якщо ви знаєте, що він у Генштабі, то значить запитували про його долю. Це дуже поширений випадок. Можна ще писати адвокатський запит, однак тут теж питання - куди писати. На рахунок строків розгляду рапорту, то це 30-45 днів.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Богдане!

    Переміщення військовослужбовців відбувається на підставі статті 110 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України. Переміщення військовослужбовців здійснюється в разі, коли звільнення їх із посад або призначення на інші посади належить до номенклатури призначення різних посадових осіб.

    Переміщення осіб рядового складу, сержантського та старшинського складу за наявності обґрунтованих підстав з урахуванням висновків атестування, рекомендацій їх безпосередніх і прямих начальників на підставі клопотань командирів (начальників), які порушили питання про переміщення, здійснюється:

    між з'єднаннями, військовими частинами, оперативними командуваннями - наказами посадової особи, якій підпорядковані відповідні з'єднання, військові частини та оперативні командування;

    між видами Збройних Сил України та військовими частинами, які підпорядковані начальникам структурних підрозділів Генерального штабу Збройних Сил України, - наказом Головнокомандувача Збройних Сил України;

    між військовими частинами видів, родів військ (сил) Збройних Сил України та військовими частинами, які підпорядковані Міністерству оборони України, - наказом керівника служби персоналу Міністерства оборони України.

    Терміни розгляду питань щодо переведення військовослужбовця в інший підрозділ або частину не визначені законодавством, тому процедура довготривала і має пройти багато погоджень на різних рівнях і стадіях.

    Отже, Ви можете звернутись із рапортом до командира частини про стан розгляду питання щодо Вашого переміщення. Проте, якщо Ви говорите, що документи знаходяться вже у Генштабі, то тоді Ваш командир, навряд чи зможе відповісти на це питання.

    Насамкінець хотів би підсумувати:

    На жаль, вибір у Вас у тій ситуації, яка склалася не дуже великий - або звертатися до Оперативного Командування/Генштабу із запитом про стан розгляду питання про Ваше переміщення, або звернутись до спеціаліста-правника, якій міг би зробите це більш професійно замість Вас.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня, Богдане!

    В яку саме частину Ви вирішили перевестись? В Генштаб направляються документи лише в тому разі, якщо переміщення відбувається з в/ч ЗСУ до в/ч Генштабу. Якщо Ви переводитесь в іншу військову частину ЗСУ - погодження з Генштабом не потрібно

    Згідно пункту 110 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України

    Переміщення осіб рядового складу, сержантського та старшинського складу за наявності обґрунтованих підстав з урахуванням висновків атестування, рекомендацій їх безпосередніх і прямих начальників на підставі клопотань командирів (начальників), які порушили питання про переміщення, здійснюється:

    • між з'єднаннями, військовими частинами, оперативними командуваннями - наказами посадової особи, якій підпорядковані відповідні з'єднання, військові частини та оперативні командування;
    • між видами Збройних Сил України та військовими частинами, які підпорядковані начальникам структурних підрозділів Генерального штабу Збройних Сил України, - наказом Головнокомандувача Збройних Сил України. У період дії - воєнного стану таке переміщення здійснюється наказом начальника Генерального штабу Збройних Сил України;
    • між військовими частинами видів, родів військ (сил) Збройних Сил України та військовими частинами, які підпорядковані Міністерству оборони України, - наказом керівника служби персоналу Міністерства оборони України.

    В законодавстві не передбачено терміну, за який потрібно щоб розглянули документи, як правило це відбувається протягом 30-45 днів.

    У разі, якщо представники в/ч затягують процес , зверніться до адвоката, який шляхом направлення адвокатського запиту до Вашої військової частини вияснить чи розглянутий рапорт на переведення, якщо розглянутий, то які результати його розгляду.

    Якщо рапорт не розглянутий, то просити повідомити чому ігнорується передбачене Законом України “Про військовий обов’язок і військову службу” право на переміщення та коли буде розглянутий зазначений рапорт і повідомити, коли буде переміщений військовослужбовець, в інтересах якого подавався відповідний адвокатський запит.

    Якщо Вам повідомлять, що документи направлені до Генштабу, Вам потрібно подати адвокатський запит до Генштабу.

    Відповідно до ст. 19 ЗУ «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» передбачається право військовослужбовця на оскарження неправомірних рішень та дій (бездіяльністі) органів військового управління та командирів (начальників), які можуть бути оскаржені військовослужбовцями в порядку, передбаченому законами, статутами Збройних Сил України та іншими нормативно-правовими актами.

    Скаргу потрібно подавати в письмовому вигляді, щоб завжди було підтвердження Ваших дій.

    Відповідними органами для звернення стосовно проблем з розглядом рапортів є:

    • Міністерство Оборони України: можна звернутися як з усною скаргою на гарячу лінію, так і на електронну пошту чи поштову адресу;
    • Командування Сухопутних військ України, направивши дану скаргу на поштову адресу;
    • Оперативне командування відповідного регіону, до якого належить Ваша військова частина, направивши дану скаргу на поштову адресу.

    Загалом, що стосується скарг, направити їх можливо і до військової служби правопорядку та структурних підрозділів Спеціалізованої військової прокуратури. А також, є можливість звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    12.5%

    Вітаю Вас!

    3 місяці - це ще не критичний строк, не хвилюйтеся. Я так розумію, переміщення відбувається до військової частини ГШУ. Якщо має сумніви та побоювання, на Вашому місці я б звернувся до адвоката для направлення адвокатського запиту.

    Це достатньо дієвий спосіб отримання інформації, у тому числі щодо стану розгляду рапорту на переміщення. Тому не втрачайте час, а звертайтеся до адвоката.

    З повагою!

    Пономаренко Наталія
    15%

    Доброго дня, шановний Богдане!

    На превеликий жаль в Міністерстві оборони України за зразком інших пристойних міністерств і відомств вертикалі органів центральної виконавчої влади України - не реалізовано адекватний наскрізний електронний документообіг та контроль, що значно сповільнює виконавську дисципліну та контроль виконання рапортів та інших документів.

    Все через секретність.

    Можливо Ваш рапорт вже давно розглянутий і Вас просто не повідомили про результат.

    Дійсно спробуйте написати рапорт, в якому поцікавитися долею Вашого рапорту від такого-то числа з такою то проблематикою.

    Для розгляду рапортів спеціальних строків не встановлено ні правилами діловодства, ні Військовими Статутами, ні іншими законами. В теорії рапорт мали розгяладти не більше 45 днів (відповідно до ст. 20 Закону України "Про звернення громадян"), але практика є іншою і Міністерству оборони (коли це їм не вигідно) закони України не наказ. У них там в тилових та штабних підрозділах своя мікрофлора і свої поняття.

    Тож цікавитись долею рапорта Ви можете або офіційно по лінії командира від безпосереднього до вищого. Або шляхом неформальної комунікації з відповідними кадровими службами. Все залежить від атмосфери в колективі і адекватності конкретних командирів.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України