Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Спадщина, 16 березня 2024, питання №103754 250₴

Членство в Гаражному Кооперативі

Добрий день. Проконсультуйте, будь ласка, з питання членства в ГК.
Батько був членом ГК, помер. Переоформили на сина право власності на земельну ділянку під гаражем. Будівля не переоформлена.
Чи може син, за таких умов, стати членом ГК?
Бо керівник ГК відмовляє в членстві сину, апелюючи тим, що будівля теж має бути переоформлена.
Членські внески за ГК беруть і квитанцію виписують на померлого батька.
Дякую.

Відповіді юристів (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Ольга!

    В даному випадку треба дивитись Статут гаражного кооператива. В мене була аналогічна ситуація, коли син став членом ГК замість померлої матері. Тобто це цілком реально. Перш за все, на мою думку, попросіть голову кооперативу - надати Вам можливість ознайомитись зі статутом кооперативу, та зробіть з нього копію (хоча б фото). Хотілоя б його бачити, звичайно.

    Іноді в статутах є пункт, який передбачає у разі смерті члена кооперативу - першочергове право вступу до кооперативу спадкоємцям померлого.Якщо відмовлять у можливості ознайомитись зі статутом, напишіть заяву до голови кооперативу, і з резолюцією про відмову, зверніться до районної адміністрації, де зареєстровано кооператив, і попросіть їх надати Вам можливість ознайомитись зі статутом , який зберігається в їхньому архіві.

    У моєму випадку, я саме так отримав можливість зняти копію зі статуту кооперативу.

    Добре, якщо є, членська книжка Вашого батька в цьому кооперативі, де зафіксовані всі внески а також квитанції про сплату таких внесків. Можливо також, що в книжці записані сумми цільових внесків до кооперативу, які робив не тільки батько, але і син.

    Головне, щоби статут передбачав таку опцію, як "успадкування" членства, тобто пріоритетне прийняття близьких родичів до членів ГК.

    Якщо всі внески внесені на ім'я батька, то ще є варіант приватизації, за яким голова кооперативу може видати довідку, про те що такий то громадянин, є членом кооперативу, згідно рішення загальних зборів (номер протоколу), та затверджений рішенням ВК райради (номер дата), що громадянин є власником гаражного боксу, що сумма пайового внеску становить таку то сумму, що є рішення ВК Міськради про відведення зем. ділянки, а також про те, що гаражний бокс(наприклад) побудований господарським способом, та про те що вказаний бокс не проданий, під забороною чи арештом не знаходиться. Як раз можна додати до того документи про право власності на земельну ділянку.

    Питання тільки в тому, чи він погодиться на таке?

    Одним словом, треба розбиратися.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Перш за все потрібно проналізувати Статут Кооперативу, адже саме в ньому вказуються умови і порядок вступу до кооперативу та виходу (виключення) з нього.

    Згідно статті 11 ЗУ "Про кооперацію"

    Вступ до кооперативу здійснюється на підставі письмової заяви. Особа, яка подала заяву про вступ до кооперативу, вносить вступний внесок і пай у порядку та розмірах, визначених його статутом.

    Рішення правління чи голови кооперативу про прийняття до кооперативу підлягає затвердженню загальними зборами його членів. Порядок прийняття такого рішення та його затвердження визначається статутом кооперативу.

    Статутом Гаражного кооперативу може бути передбачено, що спадкоємці члена кооперативу, що помер, мають переважне право на вступ до Кооперативу і набувають членства в Кооперативі на підставі поданої ними до Правління кооперативу заяви на ім`я Голови кооперативу.

    Тому, в першу чергу потрібно проаналізувати Статут кооперативу. Зверніться до керівника ГК з проханням надати статут ГК.

    Ви можете спробувати відразу подати заяву на вступ як спадкоємець члена кооператива та додати необхідні документи: копію свого паспорта та довідку про ідентифікаційний номер, копію свідоцтва народження, копію свідоцтва про смерть батька, копію свідоцтва про право на спадщину.

    Якщо отримаєте відмову - її потрібно проаналізувати та за необхідності оскаржити.

    Можливо у Вас є знайомий член кооперативу, який має змогу отримати Статут та надати Вам його для ознайомлення.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Відмова керівника ГК у членстві вашому сину є неправомірною.

    Вимагайте надання письмової відповіді керівника ГК.

    Проаналізуйте статут ГК. У ньому повинні бути чітко прописані умови членства, в тому числі й щодо переоформлення гаража.

    Напишіть офіційну заяву на вступ до ГК. У заяві чітко сформулюйте свою вимогу та пошліться на норми законодавства, які підтверджують ваше право на членство.

    Якщо не допоможе - звертайтесь до суду.

    Пономаренко Наталія
    50%

    Доброго дня, шановна Ольга!

    Звісно такі дії керівництва кооперативу мають сумнівну законність, але всеодно бажано переоформити право власності на гараж.

    При цьому - гаражні кооперативи та інші споживчі та професінй спілки і їх аналоги - це пережиток радянського періоду та 90х років в Україні. Жодної користі від перебування в цих напівшахрайських організаціях немає і на право власності в таких організаціях ніяким чином не впливає членство в них.

    Щодо умов і правил членства закон мовчить. Це визначається Статутом такого кооперативу. Тож треба аналізувати його норми.

    Якщо членство в кооперативах необхідне для отримання певних комунальних послуг (електроенергія, охорона тощо), то власник об'єкта нерухомості має право вимагати укладення з ним договору на надання таких послуг, а у разі відмови - звернутися безпосередньо до постачальника таких послуг з метою укладення такого договору.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України