Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 16 березня 2024, питання №103747 250₴

Актуальність зняття з військового обліку (з виключенням)

Я постараюсь максимально стисло та інформативно пояснити суть того, що мене цікавить.

Закон не має зворотної дії, начебто, проте в наш час не зайвим буде орієнтуватись та бути готовим відстояти свої права, для цього мені потрібно чітко аргументувати свою позицію, для цього звертаюсь до вас.

Я є інвалідом з дитинства 2 групи, а також особою що постраждала в наслідок чорнобильської катастрофи 1 категорії.
В 2014 році я отримав «тимчасове» посвідчення (замість військового квитка) доречі слово «тимчасове» закреслено ручкою, памʼятаю як тоді мені сказали не переймайся, так треба і тепер це повноцінний військовий квиток))
Видане по ст.67 п.А. НАК. МОУ 402-08р. Не придатний з виключенням.

В 2021 році на черговій комісії МСЕК отримав перегляд і мені було присвоєно 3 групу інвалідності пожиттєво. Повʼязану з ЧАЕС 1 категорії.
Тоді ж я звертався в військомат, думав отримаю повноцінний військовий квиток, ні, бланків не було, на той же квиток мені поставили нову печатку і ще раз продублювали напис про зняття з в/о з виключенням. Наказ той же, військовий комісар, ПІБ - підпис - печатка.
Підсумуємо:
Станом на зараз я є особою постраждалою в наслідок чорнобильської катастрофи 1 категорії з 3 групою інвалідності пожиттєво.
На руках маю військовий квиток у вигляді «тимчасове» посвідчення про не придатність з виключенням з військового обліку. Оновлене в 2021 році.

Тепер безпосередньо питання яке мене цікавить:
- актуальність даного військового квитка станом на зараз?
- необхідність знову йди до тцк аби оновлювати дані в той час коли я знятий з обліку з виключенням.
- в разі якщо мене зупинять на вулиці, або на блокпостах і будуть намагатись вручити повістку для оновлення даних, ігноруючи вищевказані аргументи, які мої дії?

Вибачте за стільки тексту, проте для мене важливо було висловити свою думку і сформулювати питання. Буду вдячний за відповідь.

Відповіді юристів (5)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Згідно законодавства Ви не підлягаєте мобілізації.

    Це передбачено ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    У Вас статус особи з інвалідність пожиттєво.

    Вам не має про що турбуватися.

    Щодо Вашого статусу - Ви наразі визнані непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку. Тобто наразі не є військовозобов'язаним.

    Проходження повторного ВЛК не буде.

    У разі вручення повістки вона підлягатаме аналюванню.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    50%

    Вітаю Вас!

    Тепер безпосередньо питання яке мене цікавить:- актуальність даного військового квитка станом на зараз?

    Дане тимчасове посвідчення військовозобов'язаного є актуальний документом, не хвилюйтеся, можете не ходити до ТЦК та СП.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 30 грудня 2022 р. № 1487 Київ

    Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    20. Військовий облік ведеться на підставі даних паспорта громадянина України та військово-облікових документів.

    Військово-обліковими документами є:

    для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;

    для військовозобов’язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;

    для резервістів - військовий квиток.

    МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    21.11.2017 № 610

    Про тимчасове посвідчення військовозобов’язаного

    2. Тимчасові посвідчення, виготовлені та видані військовозобов’язаним до набрання чинності цим наказом, вважаються дійсними.

    3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

    - необхідність знову йди до тцк аби оновлювати дані в той час коли я знятий з обліку з виключенням.

    Навіщо? Ви вже невійськовозобов'язаний, не підлягаєте мобілізації. Вам не можуть і не мають ніякого права навіть вручити повістку про явку, не говорячи про мобілізацію або ВЛК. Втім, на жаль, повістку можуть вручити будь-кому, в чому не один раз пересвідчувався на своїй практиці. Думаю це і стало предметом Вашого питання та мотивуючим фактором звернутися до юристів платформи. Тим не менше, це не повинно Вас хвилювати. Ви визнані непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку один раз, остаточно. Жодних переглядів по неправильній процедурі чи щось на кшталт цього - порушення Конституції та законів України.

    Чинне законодавство не передбачає права ставити виключених з обліку за станом здоров'я на повторний військовий облік за бажанням окремих нешанованих українцями громадян, не хвилюйтеся. Органи державної влади, на відміну від громадян, сповідують принцип - дозволено все, що прямо передбачено законом.

    Якщо Ви маєте на руках всі документи про виключення з військового обліку - Вам немає про що турбуватися. Ви не зобов'язані виконувати незаконні дії та вимоги органів влади та їх посадових осіб. Ви вже невійськовозобов'язаний!

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141)

    Стаття 58. Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    - в разі якщо мене зупинять на вулиці, або на блокпостах і будуть намагатись вручити повістку для оновлення даних, ігноруючи вищевказані аргументи, які мої дії?

    Ви просто відмовляєтесь від отримання повістки під приводом того, що Ви є невійськовозобов'язаним та не підлягаєте ні військовому обліку, ні тим більше мобілізації.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Віталію!

    Ви не підлягаєте мобілізації оскільки були визнані ВЛК непридатним до проходження військової служби з виключенням з військового обліку. Виключені з військового обліку за станом здоров'я поновленню на обліку не підлягають.

    Щодо Ваших питань.

    - актуальність даного військового квитка станом на зараз?

    Ваше тимчасове посвідченя є таким самим актуальним військово-обліковим документом, як і військовий квиток.

    Відповідно до статті 20 Постанови КМУ "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів":

    "Військово-обліковими документами є:

    для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;

    для військовозобов’язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;

    для резервістів - військовий квиток".

    - необхідність знову йди до тцк аби оновлювати дані в той час коли я знятий з обліку з виключенням.

    Вам не потрібно йти до ТЦК і оновлювати дані, оскільки Ви вже не є військовозобов'язанною особою. Знаходячись у вищезгаданому статусі Ви більше ніякого відношення не маєте ані до ВЛК, ані до ТЦК, ані до військової служби.

    - в разі якщо мене зупинять на вулиці, або на блокпостах і будуть намагатись вручити повістку для оновлення даних, ігноруючи вищевказані аргументи, які мої дії?

    Якщо будуть намагатись вручити повістку за наявності в Вас підтверджувальних документів про те, що Ви виключені з обліку, відмовляйтесь від останньої, оскільки відповідні дії представників ТЦК однозначно будуть незаконними. Вам не потрібно хвилюватись з цього приводу, так як невійськовозобов'язанна особа за відмову від повістки не несе жодної відповідальності.

    Згідно пункту 10 статті 1 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу ".

    "Громадяни України, які приписані до призовних дільниць або перебувають у запасі Збройних Сил України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України чи проходять службу у військовому резерві, зобов’язані:

    прибувати за викликом районного (об’єднаного районного), міського (районного у місті, об’єднаного міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (далі - відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки), Центрального управління або регіонального органу Служби безпеки України, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки України для оформлення військово-облікових документів (посвідчень призовника, військових квитків, тимчасових посвідчень військовозобов’язаних), приписки, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на збори військовозобов’язаних та резервістів".

    Відповідно до статті 22 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію":

    Стаття 22. Обов’язки громадян щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації

    1. Громадяни зобов’язані:

    з’являтися за викликом до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язані, резервісти Служби безпеки України - за викликом Центрального управління або регіонального органу Служби безпеки України, військовозобов’язані, резервісти Служби зовнішньої розвідки України - за викликом Служби зовнішньої розвідки України) для взяття на військовий облік військовозобов’язаних чи резервістів, визначення їх призначення на особливий період.

    2. Громадяни, які перебувають у запасі і не призвані на військову службу або не залучені до виконання обов’язків щодо мобілізації за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, під час мобілізації, можуть бути відповідно до закону залучені до виконання робіт, які мають оборонний характер".

    Отже, як бачите до Вас вищезгадані норми вже не мають ніякого відношення, оскільки Ви не знаходитесь у запасі, так як були виключені з обліку, а взяти Вас повторно на військовий облік не мають права.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    - актуальність даного військового квитка станом на зараз?

    На жаль, через неправомірні дії працівників військомату Ваше тимчасове посвідчення військовозобов'язаного підлягає заміні.

    Згідно пункту 4 Порядку виготовлення, видачі та знищення тимчасового посвідчення військовозобов’язаного заміні підлягають тимчасові посвідчення:

    • втрачені чи зіпсовані військовозобов’язаними;
    • у яких не залишилось місця для внесення інформації.

    Виправлення у тимчасовому посвідченні не допускаються.

    - необхідність знову йди до тцк аби оновлювати дані в той час коли я знятий з обліку з виключенням.

    Без крайньої необхідності йти до ТЦК не потрібно. Якщо Ви виключені з військового обліку - Ви є невійськовозобов'язаним.

    Поновити Вас на військовому обліку та направити на ВЛК не мають права, адже згідно п.2 ч.1 ст.37 "Про військовий обов'язок і військову службу" взяти на військовий облік можуть громадян, які ЗНЯТІ за наказом МОУ, а Ви є ВИКЛЮЧЕНИМ з військового обліку згідно ЗАКОНУ, підтвердженням цього є відповідна відмітка у військово-обліковому документі, а згідно законодавства діючого на сьогоднішній день поновлення на військовому обліку виключених з нього – не передбачене.

    Відповідно до ст. 19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    Відповідно до статті 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    Відповідно до абзаців першого-четвертого пункту 5 мотивувальної частини Рішення Конституційного Суду України про офіційне тлумачення статей 58, 78, 79, 81 Конституції України та статей 243-21, 243-22,243-25 Цивільного процесуального кодексу України (у справі щодо несумісності депутатського мандата) від 13 травня 1997 року № 1-зп/1997

    Стаття 58 Конституції України закріплює один з найважливіших загальновизнаних принципів сучасного права - закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. Це означає, що вони поширюють свою дію тільки на ті відносини, які виникли після набуття законами чи іншими нормативно-правовими актами чинності.

    Закріплення названого принципу на конституційному рівні є гарантією стабільності суспільних відносин, у тому числі відносин між державою і громадянами, породжуючи у громадян впевненість у тому, що їхнє існуюче становище не буде погіршене прийняттям більш пізнього закону чи іншого нормативно-правового акта. Принцип незворотності дії в часі поширюється також на Конституцію, яка є Основним Законом держави (Преамбула Конституції України).

    Виняток з цього принципу допускається лише у випадках, коли закони та інші нормативно-правові акти ПОМ'ЯКШУЮТЬ АБО СКАСОВУЮТЬ відповідальність особи.

    У Вас немає обов’язків військовозобов’язаного тому Вас не можуть притягнути до відповідальності за небажання проходити ВЛК або відмову від повістки. Тим більше, що вручення таких повісток буде незаконним.

    Ви маєте право на перетин кордону! Вам потрібно мати закордонний паспорт, тимчасове посвідчення військовозобов'язаного та довідку ВЛК про непридатність з виключенням з військового обліку. Проте, через те, що в ТП є виправлення, хоч і не з Вашої вини, прикордонники можуть зобов'язати Вас надати належний документ.

    - в разі якщо мене зупинять на вулиці, або на блокпостах і будуть намагатись вручити повістку для оновлення даних, ігноруючи вищевказані аргументи, які мої дії?

    Ви можете відмовитись від повістки у зв'язку з тим, що Ви є невійськовозобов'язаним.

    Вам взагалі не потрібно хвилюватись, адже до адміністративної відповідальності можуть притягнути лише військовозобов'язаних.

    На жаль, якщо приймуть законопроєкт №10449, то у період дії воєнного стану громадяни України віком від 18 до 60 років, які перебувають на військовому обліку або зняті (виключені) з військового обліку, зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ разом з документом, що посвідчує особу, та пред’являти їх за вимогою уповноваженого представника районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейського, а також представника Державної прикордонної служби України у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України.

    Тому, якщо у Вас в тимчасовому посвідченні є виправлення до Вас можуть бути зайві питання зі сторони ТЦК чи поліцейських.

    Проте, за крайньої необхідності Ви можете його замінити на належний військово-обліковий документ.

    Мобілізувати Вас не можуть, адже Ви є невійськовозобов'язаним та ще й особою з інвалідністю.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Пономаренко Наталія
    50%

    Доброго дня, шановний Віталій!

    - актуальність даного військового квитка станом на зараз?

    У Вас належний військово-обліковий документ. Жоден закон і підзаконний акт не передбачає порядок і обов'язок обміну такого документа у зв'язку з тим, що у світлій головіч чергового Президента України виникла думка змінити форму чи опис військового квитка. Навіть військові квитки радянського зразка для військово-облікових цілей наразі чинні та дійсні.

    - необхідність знову йди до тцк аби оновлювати дані в той час коли я знятий з обліку з виключенням.

    Жоден закон чи підзаконний акт не пердбачає обов'язку невійськовозобов'язаним оновлювати свої дані, проходити підтвердження статусу чи щось інше. Виключення з обліку має безстроковий характер і не обмежене у часі.

    - в разі якщо мене зупинять на вулиці, або на блокпостах і будуть намагатись вручити повістку для оновлення даних, ігноруючи вищевказані аргументи, які мої дії?

    Ваші дії у разі намагання протиправно вручити Вам повістку - не намагатися викладати свиням вищу математику, без конфліктів взяти повістку і викинути її у найближчий смітник, адже Ви не є військовозобов'язаним і такі повістки Вас ні до чого не зобов'язують. Вони є нікчемні відносно Вас.

    Звісно зараз дуже часто точаться інсценуації ТЦК та безвідповідальних суддів України щодо поновлення на військовому обліку шляхом видання відповідного наказу керівника ТЦК про скасування раніше існуючого наказу про виключення з обліку. Промовчу про юридичну грамотність таких дій. Після того, що витворяє пан президент, з Конституційним Судом України - вже дивуватись чомусь даремно.

    Але для того, щоб Вас притягати до якоїсь відповідальності, Вас мають належним чином повідомити (поставити до відома) про таке рішення і про зміну Вашого статусу.

    До цього - Вам зробити не можуть нічого. Навіть штраф виписати за неявку..

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України