Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 16 березня 2024, питання №103728 400₴

Смена места жительства

Здравствуйте!
Подскажите пожалуйста
Мне необходимо сменить прописку себе и ребенку. Но есть нюансы
Владельцем жилья где я хочу прописаться вместе с дочерью является отец моего мужа
С мужем в браке официально 4 года, есть ребенок 3 года

Отец не против Но есть нюанс
Дом является дуплекс Поделён на 2 части На квартиру А и квартиру Б
Дворы и входы у нас разные.
У отца есть договор о праве властности , тех паспорт и домавая книга, договор дарения ( прикреплю файл)

Скажите нужно ли согласия на мою прописку и прописку ребенка от наших соседей Так как дом общий но владельцы квартир разные ?

Как правильно нам оформить прописку в данной ситуации ?
Возможно сделать её через Дію ?

Відповіді юристів (7)

    Пономаренко Наталія
    15%

    Доброе утро, уважаемая Валентина!

    К сожалению без согласия совладельца дома ничего не выйдет. Несмотря на условное деление на квартиры, дом является общей собственностью и позиция судов Украины однозначна по этому вопросу почему-то. При этом для регистрации в многоквартирном доме, почему-то согласие всех совладельцев дома не нужно. Но законы пишем не мы, а люди без высшего юридического образования, которые не прислушиваются к специалистам и реализуют лишь своё видение или видение своих хозяев.

    Увы, в Украине за более чем 50 лет не решён вопрос "половинщиков" в цивилизованном русле и это часто приносит очень много проблем.

    Попробуйте договориться с совладельцем. Ведь ему тоже нужно будет когда-то кого-то зарегистрировать в жилье или снять с регистрации.

    Теперь юридическая сторона дела.

    С Вашего позволения перейду на державну мову.

    01.12.2021 набув чинності Закон України від 05.11.2021 №1871-IX "Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні" (далі - Закон №1871-IX), яким урегульовані відносини у сфері надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання (перебування) фізичних осіб в Україні, встановлює порядок надання таких послуг та порядок внесення, обробки, обміну відповідними відомостями в електронних реєстрах, базах даних для надання таких послуг.

    За змістом статті 2 Закону №1871-IX декларування місця проживання особи - повідомлення особою органу реєстрації адреси свого місця проживання шляхом надання декларації про місце проживання в електронній формі з використанням Єдиного державного веб-порталу електронних послуг з подальшим внесенням такої інформації до реєстру територіальної громади; реєстрація місця проживання (перебування) особи - внесення за заявою про реєстрацію місця проживання (перебування), поданою особою в паперовій формі, до реєстру територіальної громади інформації про місце проживання (перебування) особи.

    Згідно зі статтею 3 Закону №1871-IX декларування та реєстрація місця проживання (перебування) особи здійснюється з метою:

    1) створення умов для реалізації прав особи, зокрема виборчих прав, права на участь у місцевому самоврядуванні, на отримання соціальних, публічних послуг, у випадках, передбачених законом;

    2) ведення офіційного листування та здійснення інших комунікацій з особою;

    3) використання знеособлених даних реєстрів територіальних громад для обґрунтованого розроблення органами державної влади та органами місцевого самоврядування програм економічного і соціального розвитку адміністративно-територіальних одиниць, визначення правомочності зборів жителів територіальної громади, для статистичних, наукових та інших потреб у визначених законом та актами Кабінету Міністрів України випадках.

    В силу частини шостої статті 5 Закону №1871-IX реєстрація місця проживання (перебування) особи здійснюється за заявою такої особи, поданою в паперовій формі до органу реєстрації або через центр надання адміністративних послуг, за адресою житла будь-якої форми власності.

    За змістом статті 9 Закону №1871-IX у разі реєстрації місця проживання (перебування) особи під час особистого відвідування органу реєстрації (у тому числі через центр надання адміністративних послуг) подається заява про реєстрацію місця проживання (перебування) за формою, затвердженою Кабінетом Міністрів України /частина перша/.

    До заяви про реєстрацію місця проживання (перебування) особи додаються:

    1) паспортний документ особи або довідка про звернення за захистом в Україні, або документ, що посвідчує особу без громадянства, з особистими даними; (...);

    3) документи, що підтверджують право на проживання (перебування) в житлі, адреса якого реєструється для проживання (перебування) (відомості про житло (документи), що підтверджують право власності на житло, рішення суду, яке набрало законної сили, про надання особі права на вселення до житла, визнання за особою права користування житлом, жилим приміщенням, договір найму (піднайму, оренди) або інші документи, визначені Кабінетом Міністрів України); (...) /частина друга/.

    У разі відсутності документів, передбачених пунктом 3 частини другої цієї статті, реєстрація місця проживання особи здійснюється за згодою власника (співвласників) житла, уповноваженої особи житла /абзац перший частини третьої/.

    Забороняється вимагати для реєстрації місця проживання (перебування) подання особою відомостей та/або документів, не передбачених цим Законом /частина сьома/.

    Відповідно до частини першої статті 11 Закону №1871-IX особа, яка декларує або реєструє своє місце проживання (перебування) у житлі, яке не є власністю (співвласністю) такої особи, та за відсутності документів, що підтверджують право на проживання в цьому житлі, під час подання заяви про реєстрацію місця проживання (перебування) або декларації про місце проживання надає згоду власника (співвласників) житла чи уповноваженої особи житла на декларування або реєстрацію особою свого місця проживання (перебування) за адресою цього житла у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. У разі декларування або реєстрації місця проживання особою, яка є власником (співвласником) цього житла, згода інших співвласників або інших осіб, місце проживання яких зареєстровано / задекларовано в цьому житлі, не вимагається.

    У силу пункту 3 частини першої статті 12 Закону №1871-IX орган реєстрації відмовляє у внесенні до реєстру територіальної громади інформації про задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) особи у разі, якщо особа подала документи або відомості, передбачені цим Законом, не в повному обсязі.

    Так само, пунктом 35 Порядку декларування та реєстрації місця проживання (перебування), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07.02.2022 №265 (надалі - Порядок), для реєстрації місця проживання (перебування) особа або її законний представник (представник), уповноважена особа житла або уповноважена особа спеціалізованої соціальної установи, закладу для бездомних осіб, іншого надавача соціальних послуг з проживанням подає:

    1) заяву за формою згідно з додатками 2, 3 і 8;

    2) паспортний документ особи або довідку про звернення за захистом в Україні (для осіб, які реєструють місце перебування); (...)

    5) документи, що підтверджують: право на проживання (перебування) в житлі, зокрема свідоцтво про право власності, ордер, договір оренди (найму, піднайму), договір найму житла у гуртожитку (для студентів), рішення суду, яке набрало законної сили, про надання особі права на вселення до житлового приміщення, визнання за особою права користування житловим приміщенням або права власності на нього, права на реєстрацію місця проживання або інші підтверджуючі документи.

    У разі відсутності зазначених документів реєстрація місця проживання (перебування) особи здійснюється за згодою власника (співвласників) житла, наймача та членів його сім`ї, уповноваженої особи житла (зазначені документи та згода не вимагаються під час реєстрації місця проживання (перебування) малолітніх та неповнолітніх дітей за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) батьків або законних представників (представників), або одного з них; (...).

    А відповідно до підпункту 3 пункту 87 Порядку, орган реєстрації відмовляє в декларуванні/реєстрації місця проживання (перебування), знятті із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) у разі, коли особа не подала або подала не в повному обсязі необхідні документи або відомості.

    Правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб (частина перша статті 316 Цивільного кодексу України).

    Згідно з частиною першою статті 317 Цивільного кодексу України власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

    Правомочність володіння слід розуміти як передбачену законом (тобто юридично забезпечену) можливість мати (утримувати) в себе певне майно.

    Правомочність користування означає передбачену законом можливість використовувати, експлуатувати майно, отримувати від нього корисні властивості, його споживання.

    Правомочність розпорядження означає юридично забезпечену можливість визначення і вирішення юридичної долі майна шляхом зміни його належності, стану або призначення (відчуження за договором, передача у спадщину, знищення, переробка і т. ін.).

    Аналізуючи складові правомочності права власності у контексті спірних відносин слід виходити з того, що надання особою, яка є власником житла, дозволу на реєстрацію місця проживання особи стосується права користування майном.

    Відповідно до частини першої статті 356 Цивільного кодексу України власність двох чи більше осіб із визначенням часток кожного з них у праві власності є спільною частковою власністю.

    Статтею 319 Цивільного кодексу України передбачено, що власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

    Усім власникам забезпечуються рівні умови здійснення своїх прав.

    Основні засади здійснення права спільної часткової власності визначені у статті 358 Цивільного кодексу України.

    Так, частиною першою статті 358 Цивільного кодексу України передбачено, що право спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їхньою згодою.

    Відповідно до частини другої цієї статті, співвласники можуть домовитися про порядок володіння та користування майном, що є їхньою спільною частковою власністю.

    Отже, закріплена у пункті 35 Порядку вимога про необхідність надання згоди на реєстрацію місця проживання особи співвласниками житла обумовлена особливостями реалізації правомочності володіння, користування та розпорядження майном (житлом), що перебуває у спільній часткові власності, суть яких полягає у тому, що здійснення будь-яких юридично значимих дії, пов`язаних із здійсненням права власності, вимагає отримання згоди інших осіб, яким належить це майно.

    Таким чином, при реєстрації місця проживання особи в житлі, яке перебуває у спільній власності, згода інших співвласників є обов`язковою.

    Подібний висновок щодо застосування зазначених вище норм права у спірних відносинах наведено у постанові Верховного Суду від 27.02.2020 у справі №522/8166/17, що враховується судами України при вирішення таких спорів, з огляду на приписи частини п`ятої статті 242 КАС України.

    Саме до такого висновку прийшов наприклад Полтавський окружний адміністративний суд у справі № 440/418/23, ухваливши 31 березня 2023 року відповідне Рішення суду.

    https://reyestr.court.gov.ua/Review/110060943

    Додатково хочу звернути увагу на те, що суд зазначив у своїх мотивах по справі окремо.Це може бути внагоді.

    Суд враховує, що у заяві від 06.01.2023 відсутня згода співвласника житлового будинку ОСОБА_4 на реєстрацію місця проживання (перебування) позивача, до заяви документів про право власності на 1/2 частину житлового будинку не додано.

    При цьому слід зауважити, що позивач, як органу реєстрації, так і до суду не надав доказів звернення до співвласника житла з метою отримання від нього згоди на реєстрацію місця проживання ОСОБА_1 у такому житлі.

    Крім того, у поданій до суду позовній заяві позивач не посилався на обставини, що ускладнювали б та/або унеможливлювали отримання ним такої згоди (зокрема, відсутність співвласника за місцем реєстрації, ухилення ним від надання згоди, необґрунтована відмова у наданні такої згоди тощо).

    З цих підстав суд дійшов висновку, що орган реєстрації правомірно відмовив ОСОБА_1 у реєстрації місця проживання, адже позивач не виконав вимоги закону та не надав органу реєстрації згоду співвласника на проведення цих дій.

    Отже, якщо існує конфліктна ситуація з сусідом, або місцезнаходження його невідоме - то питання слід вирішити в судовому порядку. Для цього суду необхідно хоча б надати докази спроб вирішити питання з сусідом - співвласником, тобто докази направлення йому листа з пропозицією надати згоду на реєстрацію місця проживання в житлі. Доказом направлення такогго листа є:

    1. Опис вкладення.

    2. Доказ направлення рекомендованого поштового відправлення через УДППЗ "Укрпошта" (поштова накладна / квитанція).

    3. Повідомлення про вручення листа або довідка на конверті з штампом пошти, що лист повернуто за закінченням термінів зберігання.

    В іншому випадку - нажаль ніяк Ви не зареєструєтесь. Хоча Конституційний Суд України майже 25 років тому і вказав, що усілякі "прописки" та забюрократизовані "реєстрації", інші форми - є фактично адміністративним закріпаченням громадян та грубим порушенням права на свободу пересування, але де вже те верховенство Конституції та права, де вже той Конституційний Суд України у правовій державі, коли "Конституція на паузі" у пана Президента і для держави існують лише ті статті, які дають право вимагати щось з громадян України.

    Вибачте за невтішну новину, але краще одразу знати як воно є, ніж витрачати час та мати ілюзії, що ситуацію з легкістю можна вирішити.

    Для того, щоб зареєструвати Ваше місце проживання на відповідній заяві, яку Вам може видати ЦНАП - треба зробити погоджувальний підпис усіх співвласників. Щоб співвласники не йшли до ЦНАПу, такі підписи мають бути посвідчені нотаріально. Хоча я не бачу особливої різниці, що в ЦНАП йти, що до нотаріуса, але за гроші.

    Ще є один лайфхак, який пропоную своїм клієнтам, якщо співвласники нерухомості проблемні, або відсутні - наприклад померли, а у право власності за ними ніхто не вступив ще.

    Виключенням з правил, коли необхідна згода співвласника є прописка / реєстрація САМОГО СПІВВЛАСНИКА.

    Тобто, якщо батько Вашого чоловіка подарує Вам хоча б 1 квадратрий метр у цьому житлі, то Ви будете вважатися співвласницею і матимете право зареєструвати у житлі себе та свою дитину.

    Крім того, якщо Ваш чоловік зареєстрований у цьому житлі, то він може зареєструвати свою дитину без згоди власників, адже місце реєстрації неповнолітньої дитини визначається за місцем проживання / реєстрації одного із батьків або обох з них.

    З повагою та розумінням, адвокат Наталія Пономаренко

    Дерій Владислав Олегович
    15%

    Доброго дня!

    Якщо дім має одну адресу, то не звачаючи на два різні входи та дві квартири - він вважається одним об'єктом нерухомості, який перебуває у спільній частковій власності.

    Скажите нужно ли согласия на мою прописку и прописку ребенка от наших соседей Так как дом общий но владельцы квартир разные ? Как правильно нам оформить прописку в данной ситуации ?

    Вам потрібно надати документи, що підтверджують право проживання в квартирі або згоду всіх співвласників житла. Змінити місце проживання своє та дитини Ви можете це через ЦНАП. Для цього потрібно, щоб Ви та співвласники особисто (можна через своїх представників по довіреності або надавши нотаріальну згоду на реєстрацію місця проживання) прибули в ЦНАП та подали заяву про зміну реєстрації місця проживання. Співвласникам обов'язково потрібно мати документ, що підтверджує право власності на нерухомість.

    Якщо Ви реєструєте місце проживання дитини не за однією адресою з батьком дитини - Вам потрібно отримати його згоду, адже у разі реєстрації місця проживання батьків за різними адресами, місце проживання дитини, яка не досягла 14 років, реєструється разом з одним із батьків за письмовою згодою другого з батьків у присутності особи, яка приймає заяву, або на підставі засвідченої в установленому порядку письмової згоди другого з батьків

    Згідно пункту 35 Порядок декларування та реєстрації місця проживання (перебування).

    Для реєстрації місця проживання (перебування) особа або її законний представник (представник), уповноважена особа житла або уповноважена особа спеціалізованої соціальної установи, закладу для бездомних осіб, іншого надавача соціальних послуг з проживанням подає:

    1) заяву за формою згідно з додатками 2, 3 і 8;

    2) паспортний документ особи або довідку про звернення за захистом в Україні (для осіб, які реєструють місце перебування);

    3) свідоцтво про народження (для дітей віком до 14 років), крім іноземців та осіб без громадянства, або документ про реєстрацію народження, виданий компетентним органом іноземної держави і легалізований у встановленому порядку, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України;

    4) довідку про реєстрацію особи громадянином України (у разі здійснення вперше реєстрації місця проживання дитини віком до 14 років, у свідоцтві про народження якої зазначено, що батьки або один із батьків є іноземцем чи особою без громадянства);

    5) документи, що підтверджують:

    право на проживання (перебування) в житлі, зокрема свідоцтво про право власності, ордер, договір оренди (найму, піднайму), договір найму житла у гуртожитку (для студентів), рішення суду, яке набрало законної сили, про надання особі права на вселення до житлового приміщення, визнання за особою права користування житловим приміщенням або права власності на нього, права на реєстрацію місця проживання або інші підтверджуючі документи. У разі відсутності зазначених документів реєстрація місця проживання (перебування) особи здійснюється за згодою власника (співвласників) житла, наймача та членів його сім’ї, уповноваженої особи житла (зазначені документи та згода не вимагаються під час реєстрації місця проживання (перебування) малолітніх та неповнолітніх дітей за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) батьків або законних представників (представників), або одного з них.

    6) відомості або документ, що підтверджує сплату адміністративного збору (не подається у разі здійснення реєстрації місця перебування);

    7) військово-обліковий документ (для громадян України, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку).

    Возможно сделать её через Дію ?

    Так, Ви можете подати заяву про зміну місця проживання свого та Вашої дитини віком до 14 років через ДІЮ https://diia.gov.ua/services/zmina-miscya-prozhiva...

    Співласники майна отримають повідомлення в кабінеті громадянина на diia.gov.ua та на пошті про необхідність надати згоду на реєстрацію Вашого місця проживання у їхній нерухомості. Згода надається електронним підписом усіма співвласниками майна. Право власності на житло має бути внесено до Реєстру нерухомості (з 2013 року). Майно відобразиться в ДІЇ, якщо воно зареєстроване у Державному реєстрі речових прав після 2013 року і немає помилок у записі щодо нього. Співвласники можуть внести майно в реєстр, звернувшись до реєстратора, або скористатися послугою Державна реєстрація прав на нерухоме майно.

    Отже Ви можете скористатися даною послуго, якщо:

    для зміни свого місця проживання:

    • маєте РНОКПП;
    • ви є невійськовозобовʼязаною особою;
    • ви та співвласники майна маєте електронний підпис;
    • співвласники майна мають РНОКПП;
    • право власності на житло внесено до Реєстру нерухомості (з 2013 року);

    для зміни місця проживання дитини:

    • Ви та інший з батьків дитини маєте РНОКПП;
    • маєте кваліфікований електронний підпис;
    • є згода іншого з батьків, якщо місце проживання батьків різне.

    В результаті Ваше місце проживання та Вашої дитини буде змінено. За необхідності можете замовити витяг про місце проживання.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    15%

    Доброго дня, Валентина!

    Судячи з договору дарування, який представлений Вами у додатку до Вашого питання, будинок, де Ви збираєтесь зареєструвати своє проживання, має двох співвласників. Це, в свою чергу, означає, що для Вашої прописки в цьому будинку потрібна згода сусідів.

    Тепер перейдемо на мову закону. Якщо житло перебуває у спільній сумісній власності кількох людей для реєстрації місця проживання вимагається згода всіх співвласників нерухомого майна. Якщо власників квартири декілька, реєстрація місця проживання особи здійснюється за згодою всіх власників/співвласників даного житла.

    Статтею 358 ЦК України передбачено, що право спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їхньою згодою відповідно до ч. 2 ст. 369 ЦК розпорядження майном, що є у спільній сумісній власності, здійснюється за згодою всіх співвласників.

    За положеннями ст. 13 Конституції України, усі співвласники квартири (будинку) мають рівні права на користування і володіння, тобто вселення інших осіб має відбувались за взаємною згодою. Реалізація права власності однією особою не може шкодити праву власності іншої особи. Право спільної власності обмежено спеціальними нормами закону, унаслідок чого кожен із співвласників зобов’язаний реалізувати своє право власності з урахуванням прав та інтересів інших співвласників та за взаємною згодою. Таким чином, при реєстрації місця проживання осіб, які не є співвласниками житлового приміщення, працівники органу реєстрації місця проживання громадян роз’яснюють про необхідність надання письмової згоди інших співвласників.

    Те саме підтверджується частиною шостою статтею 9 Закон України від 05.11.2021 №1871-IX "Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні"

    "У разі реєстрації місця проживання (перебування) особи під час особистого відвідування органу реєстрації (у тому числі через центр надання адміністративних послуг) подається заява про реєстрацію місця проживання (перебування) за формою, затвердженою Кабінетом Міністрів України /частина перша/.

    До заяви про реєстрацію місця проживання (перебування) особи додаються:

    1) паспортний документ особи або довідка про звернення за захистом в Україні, або документ, що посвідчує особу без громадянства, з особистими даними; (...);

    3) документи, що підтверджують право на проживання (перебування) в житлі, адреса якого реєструється для проживання (перебування) (відомості про житло (документи), що підтверджують право власності на житло, рішення суду, яке набрало законної сили, про надання особі права на вселення до житла, визнання за особою права користування житлом, жилим приміщенням, договір найму (піднайму, оренди) або інші документи, визначені Кабінетом Міністрів України); (...) /частина друга/.

    У разі відсутності документів, передбачених пунктом 3 частини другої цієї статті, реєстрація місця проживання особи здійснюється за згодою власника (співвласників) житла, уповноваженої особи житла /абзац перший частини третьої/".

    Згідно частини першої статті 11 згаданого Закону:

    "особа, яка декларує або реєструє своє місце проживання (перебування) у житлі, яке не є власністю (співвласністю) такої особи, та за відсутності документів, що підтверджують право на проживання в цьому житлі, під час подання заяви про реєстрацію місця проживання (перебування) або декларації про місце проживання надає згоду власника (співвласників) житла чи уповноваженої особи житла на декларування або реєстрацію особою свого місця проживання (перебування) за адресою цього житла у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. У разі декларування або реєстрації місця проживання особою, яка є власником (співвласником) цього житла, згода інших співвласників або інших осіб, місце проживання яких зареєстровано / задекларовано в цьому житлі, не вимагається."

    ТЕПЕР ПРО ВАШ АЛГОРИТМ ДІЙ ДЛЯ РЕЄСТРАЦІЇ МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ:

    1. Згідно пункту 7 частини частини першої Закону "Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні" для реєстрації місця проживання Вам необхідно звернутись до органу реєстрації, тобто до виконавчого органу сільської, селищної або міської ради на території територіальної громади, на яку поширюються повноваження відповідної ради.

    Згідно пункту 27 Постанови КМУ про "Деякі питання декларування і реєстрації місця проживання та ведення реєстрів територіальних громад" реєстрація місця проживання (перебування) особи здійснюється під час особистого відвідування органу реєстрації (у тому числі через ЦНАП (центр надання адміністративних послуг) за адресою житла незалежно від форми власності.

    2. Для реєстрації місця проживання (перебування) треба подати такі документи (перелік повний):

    • заяву за формою згідно з додатками 2, 3 і 8 до Порядку;

    • свідоцтво про народження (для дітей віком до 14 років);

    • документи, що підтверджують:
    • відомості або документ, що підтверджує сплату адміністративного збору (не подається у разі здійснення реєстрації місця перебування);
    • військово-обліковий документ (для громадян України, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку);
    • письмова згода відповідного іпотекодержателя або довірчого власника (у разі перебування житла в іпотеці, довірчій власності як способу забезпечення виконання зобов’язань);
    • документ, що підтверджує повноваження особи як представника, крім випадків, коли заява подається законним представником малолітньої дитини (пункт 35 Порядку).
    • Нотаріально завірена згода Ваших сусідів.
    ЩОДО ВИКОРИСТАННЯ ЗАСТОСУНКУ ДІЯ.

    Для цього, як мінімум, Ви та співласники будинку повинні мати електронний підпис.

    Поки що, цією послугою можуть скористатись лише жінки, діти та чоловіки не призовного віку (до 25 та від 60 років). Також не можна змінити адресу в зоні бойових дій або на тимчасово окупованій території. Для зміни місця проживання через застосунок Дія необхідно:

    • Перейти у розділ “Послуги” в застосунку Дія (Android чи iOS);
    • Обрати послугу “Місце проживання” та натиснути “Почати”;
    • Натиснути “Своє” та обрати адресу свого об’єкта нерухомості або ж натиснути “У житлі іншого власника”;
    • Вказати свій контактний номер телефону та електронну пошту;
    • Якщо ви проживаєте не у власному житлі, то треба зробити запит на дані власника дому через QR-код або за посиланням. Власник житла має визначити адресу та підтвердити запит в Дії на зміну місця проживання протягом 24 годин.
    • Далі підписати заяву за допомогою Дія.Підпис та сплатити адміністративний збір за допомогою Google Pay/Apple Pay або за даними банківської картки.

    Рішення про зміну місця реєстрації надійде вашу електронну пошту протягом одного дня.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович
    15%

    Доброго дня.

    Ваше питання зокрема врегулюване Законом України "Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні".

    Згідно з Законом особа, яка декларує або реєструє своє місце проживання (перебування) у житлі, яке не є власністю (співвласністю) такої особи, та за відсутності документів, що підтверджують право на проживання в цьому житлі, під час подання заяви про реєстрацію місця проживання (перебування) або декларації про місце проживання надає згоду власника (співвласників) житла чи уповноваженої особи житла на декларування або реєстрацію особою свого місця проживання (перебування) за адресою цього житла у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. У разі декларування або реєстрації місця проживання особою, яка є власником (співвласником) цього житла, згода інших співвласників або інших осіб, місце проживання яких зареєстровано / задекларовано в цьому житлі, не вимагається.

    У разі декларування місця проживання особи згода власника (співвласників) житла, уповноваженої особи житла надається в порядку, передбаченому частиною п’ятою статті 8 цього Закону.

    У разі якщо особа не є власником (співвласником) житла, за адресою якого декларується місце її проживання, декларування місця проживання особи здійснюється за згодою власника (співвласників) житла, уповноваженої особи житла, яка надається в електронній формі засобами Єдиного державного веб-порталу електронних послуг та зазначається в декларації про місце проживання під час її формування. Відомості, передбачені частиною другою цієї статті, згода власника (співвласників) житла не вимагаються у разі декларування місця проживання дітей за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання їхніх батьків або інших законних представників чи одного з них.

    Оскільки майно перебуває у спільній власності Вам необхідно отримати для реєстрації згоду іншого співвласника.

    Корнійчук Євген Іванович
    10%

    Доброго дня, якщо адреса на будинку одна, тоді вам треба буде брати згоди від співвласників. Якщо дім один , а адреси різні номера квартир. Тоді дозвіл не потрібно.це можно зробити онлайн у дії або вам треба з власником майна звернутися у ЦНАП.

    https://diia.gov.ua/news/povertayemo-odnu-z-najbil...

    Кирда Вячеслав Володимирович
    15%

    Вітаю Вас, Валентино!

    Чи є рішення органу місцевого самоврядування про присвоєння окремої адреси?

    З доданого Вами правочину вбачається, що скоріше за все мова йде про один об'єкт нерухомого майна, і відповідно потрібно буде згода власників іншої частини нерухомості. Але можливо раніше Ви проводили виділ майна та до цього присвоювали нерухомості окрему адресу. За Вашими словами, мова йде про квартиру "А" та квартиру "Б".

    Втім, цей момент потрібно дослідити більш детально, оскільки якщо все таки мова йде про один об'єкт нерухомості, потрібна згода співвласників. Як це зробити? Дуже просто, зверніться за консультацією до працівників ЦНАПу, які перевірять ці моменти та погодять або відмовлять Вам у реєстраційній послузі.

    ЗАТВЕРДЖЕНО постановою Кабінету Міністрів України від 7 лютого 2022 р. № 265

    ПОРЯДОК декларування та реєстрації місця проживання (перебування) декларування та реєстрації місця проживання (перебування)

    11. У разі коли особа не є власником (співвласником) житла, за адресою якого декларується місце її проживання, декларування місця проживання особи здійснюється за згодою власника (співвласників) житла, уповноваженої особи житла, яка підтверджується електронним підписом, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису та відображається в декларації під час її формування. Згода власника (співвласників) житла не вимагається у разі декларування місця проживання дітей віком до 18 років за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання їх батьків або інших законних представників чи одного з них.

    ...

    Опція зміни місця реєстрації в Дії також є.

    Для зміни місця проживання потрібно мати податковий номер, ID-картку або закордонний паспорт у застосунку "Дія"

    Алгоритм дій:

    • зайдіть у "Дію" та натисніть Послуги - Зміна місця реєстрації;
    • виберіть потрібну послугу - Змінити своє місце реєстрації чи Зареєструвати іншу людину у своєму житлі;
    • перегляньте перелік відомостей, які знадобляться для отримання послуги, і натисніть Почати.

    Щоб зареєструватися у власному житлі, потрібно:

    • вибрати адресу, за якою ви хочете зареєструватися;
    • перевірити або заповнити контактні дані та дані про військовий облік;
    • уважно перевірити заяву - підписати "Дія.Підписом" - сплатити адміністративний збір.

    Щоб зареєструватися в чужому житлі, потрібно:

    • натиснути "У житлі іншого власника";
    • перевірити або заповнити контактні дані та дані про військовий облік;
    • поділитися QR-кодом або посиланням із власником;
    • власник має обрати адресу, контактні дані та підписати заяву.

    З повагою!

    Турчин Ярослав Александрович
    15%

    ЗДРАВСТВУЙТЕ, ВАЛЕНТИНА! В случае с предоставленным к анализу объектом недвижимости, если нет нотариального договора между совладельцами - "половинщиками" о порядке пользования, к сожалению, Вы не сможете "прописаться" (зарегистрировать место жительства) в этом жилье.

    Увы, несмотря на то, что Ваш дом якобы поделен на два отдельных жилья, номера ему не присвоены разные, а квартира 1, квартира 2 - только внутренняя идентификация для целей удобства оплаты ЖКХ.

    Из предоставленного Вами договора чётко следует, что это один дом.

    Обычно "половинщики" в подобных случаях заключают нотариальный договор о порядке управления и пользования общей частичной собственностью. В таком договоре определяют взаимное согласие каждой стороны на регистрацию в принадлежащей части жилья третьих лиц. Тогда не нужно дёргать друг-друга и звать в ЦНАПы при каждой регистрации.

    Согласно гражданскому праву Украины совладелец НЕ ИМЕЕТ ПРАВО ни вселить, ни зарегистрировать в жилье, ни сдать его в аренду НИКОМУ без согласия всех совладельцев.

    Единственное исключение - несовершеннолетние дети совладельца.

    Особенности долевой собственности определены в главе 26 (ст.ст. 355 - 372) ГК Украины.

    Согласно ч. 1 ст. 355 ГК Украины, Имущество, находящееся в собственности двух или более лиц (совладельцев), принадлежит им на праве общей собственности (общее имущество).

    В соответствии с ч. 1 ст. 356 ГК Украины, Собственность двух или более лиц с определением долей каждого из них в праве собственности является общей долевой собственностью.

    Осуществление права собственности регламентировано статьей 358 ГК Украины:

    1. Право общей долевой собственности осуществляется совладельцами по их согласию.

    2. Совладельцы могут договориться о порядке владения и пользования имуществом, которое является их общей долевой собственностью.

    3. Каждый из совладельцев имеет право на предоставление ему во владение и пользование той части общего имущества в натуре, которая соответствует его доле в праве общей долевой собственности. В случае невозможности этого он имеет право требовать от других совладельцев, которые владеют и пользуются общим имуществом, соответствующей материальной компенсации.

    4. Если договор между совладельцами о порядке владения и пользования общим имуществом в соответствии с их долей в праве общей частичной собственности удостоверенный нотариально, он является обязательным и для лица, которое приобретет впоследствии долю в праве общей долевой собственности на это имущество.

    Согласно ст. 359 ГК Украины, Плоды, продукция и доходы от использования имущества, находящегося в общей долевой собственности, поступают в состав общего имущества и распределяются между совладельцами в соответствии с их долей в праве общей долевой собственности, если иное не установлено договоренностью между ними.

    Статья 360 ГК Украины предусматривает, что Совладелец соответственно своей доли в праве общей долевой собственности обязан участвовать в расходах на управление, содержание и сохранение общего имущества, в уплате налогов, сборов (обязательных платежей), а также нести ответственность перед третьими лицами по обязательствам, связанным с общим имуществом.

    Согласно ч. 1, 2 ст. 362 ГК Украины, 1. При продаже доли в праве общей долевой собственности совладелец имеет преобладающее право перед другими лицами на ее покупку по цене, объявленной для продажи, и на других равных условиях, кроме случая продажи с публичных торгов.

    2. Продавец доли в праве общей долевой собственности обязан письменно уведомить других сособственников о намерении продать свою долю, указав цену и другие условия, на которых он ее продает. Если другие совладельцы отказались от осуществления преимущественного права покупки или не осуществят этого права относительно недвижимого имущества на протяжении одного месяца, а относительно движимого имущества - в течение десяти дней со дня получения ими извещения, продавец вправе продать свою долю другому лицу.

    В соответствии с ч. 1, 2 ст. 364 ГК Украины, 1. Совладелец имеет право на выделение в натуре доли из имущества, находящегося в общей долевой собственности.

    2. Если выделение в натуре доли из общего имущества не допускается согласно закону или является невозможным (часть вторая статьи 183 настоящего Кодекса), совладелец, который желает выдела, имеет право на получение от других совладельцев денежной или другой материальной компенсации стоимости его доли. Компенсация совладельцу может быть предоставлена только с его согласия.

    ВЫВОД. До упорядочивания права собственности или решения вопроса собственности иным путём Вы не сможете зарегистрировать своё место жительства в этом жилье.

    Такими методами (иными путями) могут быть:

    • Заключение нотариального договора о порядке владения и пользования имуществом, которое является их общей долевой собственностью (согласно ч. 2 ст. 358 Гражданского кодекса Украины);
    • Выделение части имущества в натуре по решению суда или по договору совладельцев, удостоверенному нотариусом с последующим присвоением в Управління державного архітектурно-будівельного контролю Дніпровської міської ради для получения соответствующего решения на присвоение новых адресов имуществу. Например, Измайловская 7-А и 7-Б;
    • Действительно экстравагантный, но тоже допустимый вариант - чтоб отец Вашего мужа отписал (подарил) 1/100 из своей доли в 54/100 домовладения на Вас. Тогда Вы как совладелец будете иметь право прописаться в жилье без согласия других совладельцев и прописать в нём свою несовершеннолетнюю дочь.

    К сожалению Украина по-прежнему относится к Европе лишь географически и у нас государство и люди уклоняются упорядочивать вопросы совместной собственности на бытовом уровне. В Европе с этим как-то проще. Как и нет такого позорища с прописками. Ну да у них и военкоматов нет, и управленцы на низовом уровне - на своих местах. Видимо потому.

    С уважением, юрист Ярослав Турчин (г. Гамбург, Германия)


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України