Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 15 березня 2024, питання №103714 600₴

ФОП та декретна відпустка

Чи може моя дружина ФОП піти у декретну відпустку по пологах? Зараз вона знаходиться на 27 тижні вагітності.

Відповіді юристів (5)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Так, може.

    Жінка-підприємець, якщо вона сплачувала страхові внески, має право на отримання допомоги по вагітності та пологам з Пенсійного фонду України , як і звичайні працівниці (ст. 19 Закону про загальнодержавне соцстрахування від 23.09.1999 № 1105). Адже вона сплачувала єдиний соціальний внесок (ЄСВ) «за себе», перебуваючи на єдиному податку чи загальній системі. Отримати виплати з ПФ вона має право незалежно від того, чи буде оформляти відпустку в податковій, чи ні, і незалежно від системи оподаткування.

    Якщо дружина протягом року не сплачувала ЄСВ вона не вважається застрахованою особою, тому декретні вона можа отримати лише в соцзахисті, як для жінки, що не працює. В такому разі розмір декретних виплат встановлено на рівні 25% від прожиткового мінімуму для працездатної особи з розрахунку на місяць.

    Для оформлення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами необхідно отримати листок тимчасової непрацездатності (лікарняний) від лікаря, в якого жінка стоїть на обліку.

    Електронні лікарняні у стандартному порядку оформляються з 30-го тижня вагітності.

    У разі ускладнення пологів чи народження 2-х і більше дітей листків непрацездатності буде два: один стандартний на 126 днів і другий на 14 днів, який буде наданий після пологів (п. 6.2 про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність з Інструкції з наказу МОЗ від 13.11.2001 № 455). Тобто, листок непрацездатності «вагітність і пологи» від працівниці ― перший крок до оформлення лікарняних.

    Отже, першим кроком отримуємо підтвердження реєстрації е-лікарняного.

    Існує Інструкція МОЗ від 13.11.2001 № 455, де рекомендовано лікарю надавати лікарняний у загальному випадку з 30-го тижня вагітності. Листок виписується одразу на 126 календарних днів. Якщо буде продовження через складні пологи – дадуть ще один листок на 14 днів після пологів.

    Другий крок – отримуємо SMS-сповіщення про реєстрацію е-медичного висновку. Після отримання SMS, можна також здійснити перевірку наявності у Вас лікарняного у електронному кабінеті на сайті Пенсійного фонду. Потрібно виписати всі необхідні дані для подальшого заповнення документів: номер е-лікарняного, дати початку та закінчення непрацездатності. Перевірити слід на всяк випадок правильність власних даних – ПІБ, ІПН.

    Третій крок – складаємо рішення щодо призначення матеріального забезпечення (уповноважений – це сама ФОП). З 2023 року це довільна форма, але можна за основу взяти форму протоколу рішення уповноваженого з постанови ФСС від 19.07.2018 р. № 13. При цьому термін «уповноважений з соцстрахування» у рішенні можна не вживати, так як з 2023 року їх немає (ч..3 ст. 22 Закону №1105).

    Четвертий крок – готуємо пакет документів для отримання грошової виплати. Перелік документів досить широкий, але кожен документ можна отримати зараз онлайн. Вам не потрібно іти в податкову, пенсійний чи інші установи. Про те, як оформити все онлайн та які саме документи необхідні – розповідаю далі та надаю детальні інструкції.

    Перелік документів, які необхідно подати у ПФУ:

    • Заповнена та підписана заява-розрахунок, також потрібно додати електронний варіант заяви.
    • Копія паспорту, ідентифікаційного коду.
    • Копія трудової книжки.
    • Довідка про відкриття спеціального рахунку в банку (ІВАN) – для цього, вам потрібно звернутись у відділення банку, де відкритий Ваш рахунок для ФОП та відкрити додатковий спеціальний рахунок для отримання коштів з ПФУ (у зв’язку з вагітністю та пологами).
    • Копія Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.
    • Довідка про сплату ЄСВ (або квитанції про сплату ЄСВ за останній рік (в т.ч. за місяць в якому подається заява у ПФУ). Отримати довідку можна в податковій. ДПС має надати довідку безкоштовно. Для отримання довідки до ДПС слід подати заяву у довільній формі. Заява може бути письмова або ж електронна. Форми такої заяви у Електронному кабінеті немає, тому її слід спершу роздрукувати (написати), підписати, відсканувати та відправити до ДПС через функцію листування в Електронному кабінеті. Якщо виявиться борг, то його слід сплатити та отримати довідку заново. Рекомендуємо спершу замість довідки подати до Фонду копії квитанцій про сплату ЄСВ, адже вони згадуються як альтернативний варіант у згаданому листі Фонду і це буде трохи простіше.

    З Алгоритмом дій та зразками докуметів можете ознайомитись за посиланням: https://www.golovbukh.ua/article/7596-dekret-dlya-...

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Жінка-ФОП, якщо вона сплачувала страхові внески, має право на отримання допомоги по вагітності та пологам з ПФУ, як і звичайні працівниці (ст. 19 Закону про загальнодержавне соцстрахування від 23.09.1999 № 1105).

    Для оформлення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами необхідно отримати листок тимчасової непрацездатності (лікарняний) від лікаря, в якого жінка стоїть на обліку.

    Електронні лікарняні у стандартному порядку оформляються з 30-го тижня вагітності. Листок виписується одразу на 126 календарних днів.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Олеже!

    Для оформлення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами Вашій дружині необхідно отримати листок тимчасової непрацездатності від лікаря, в якого вона стоїть на обліку.

    Електронні лікарняні у стандартному порядку оформляються з 30-го тижня вагітності.

    Інструкцією МОЗ від 13.11.2001 № 455, рекомендовано лікарю надавати лікарняний у загальному випадку з 30-го тижня вагітності. Листок виписується одразу на 126 календарних днів. Якщо буде продовження через складні пологи – дадуть ще один листок на 14 днів після пологів.

    Далі Ваша дружина отримує SMS-сповіщення про реєстрацію е-медичного висновку. Після цього, можна також здійснити перевірку наявності у неї лікарняного у електронному кабінеті на сайті Пенсійного фонду (для входу потрібен електронний ключ). Дружині необхідно буде виписати всі необхідні дані для подальшого заповнення документів: номер е-лікарняного, дати початку та закінчення непрацездатності.

    Після цього потрібно скласти рішення щодо призначення матеріального забезпечення (уповноважений – це ФОП). З 2023 року це довільна форма, але можна за основу взяти форму протоколу рішення уповноваженого з постанови ФСС від 19.07.2018 р. № 13. При цьому термін «уповноважений з соцстрахування» у рішенні можна не вживати, так як з 2023 року їх вже не існує.

    Наступний крок – це підготовка пакету документів. В пакет повинні увійти:

    Заповнена та підписана заява-розрахунок, також потрібно додати електронний варіант заяви.

    Копія паспорту, ідентифікаційного коду.

    Копія трудової книжки.

    Довідка про відкриття спеціального рахунку в банку (ІВАN) – для цього, вам потрібно звернутись у відділення банку, де відкритий Ваш рахунок для ФОП та відкрити додатковий спеціальний рахунок для отримання коштів з ПФУ (у зв’язку з вагітністю та пологами).

    Копія Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

    Довідка про сплату ЄСВ (або квитанції про сплату ЄСВ за останній рік (в т.ч. за місяць в якому подається заява у ПФУ). Отримати довідку можна в податковій. ДПС має надати довідку безкоштовно. Для отримання довідки до ДПС слід подати заяву у довільній формі.

    Тепер щодо самого розрахунку суми декретних. ФОП сплачує ЄСВ у сумі, яку визначає сам (як на спрощеній, так і на загальній системах оподаткування). Зазвичай це мінімальний ЄСВ, який становить 22% від суми мінімальної зарплати.

    Згідно з п. 9-19 розд. VIII Закону України від 08.07.2010 р. № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» підприємці мають право не нараховувати, не обчислювати і не сплачувати ЄСВ за себе з 01.03.2022 року і протягом усього часу до скасування воєнного стану в Україні, а також протягом 12 місяців після його припинення/скасування.

    Проте коли ФОП не сплачує ЄСВ «за себе», він не може вважатися застрахованою особою в цей період у розумінні Закону України № 2464-VI. Тобто ті місяці, за які соціальний внесок не сплачувався, не зараховуються людині до страхового стажу для призначення пенсії в майбутньому. Окрім того, така жінка-ФОП втрачає право на отримання від ПФУ допомоги по вагітності та пологах, а також допомоги по тимчасовій непрацездатності.

    Втім у таких жінок-підприємиць є можливість отримати грошову допомогу по вагітності та пологах від органів соціального захисту. Ці виплати врегульовані постановою КМУ від 27.12.2001 р. № 1751 «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми», яка встановлює право на державну допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами вагітним жінкам (у тому числі неповнолітнім), які не застраховані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, і зокрема жінкам, зареєстрованим як суб’єкти підприємницької діяльності, які не беруть участі в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Проте сума цієї допомоги значно менше «декретних» від ПФУ – 25% розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатної особи, з розрахунку на місяць

    Насамкінець Пенсійний фонд проводить перевірку заяви протягом 10 робочих днів та після цього виносить рішення про виплату.

    Після отримання декретних протягом місяця до Пенсійного фонду необхідно подати повідомлення про виплату коштів застрахованим особам. Повідомлення можна надіслати листом з описом вкладення або в електронному вигляді.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, на полиши треба йти з 30 тижня.

    Допомога у зв'язку з вагітністю та пологами (декрет) у ФОП оформляється на підставі лікарняного листа.

    Тривалість декретної відпустки становить 126 календарних днів (70 календарних днів до пологів та 56 календарних днів після).

    Для оформлення допомоги необхідно:

    • отримати лікарняний листок. Його виписують за місцем спостереження за вагітною. З 2021 року запрацювала система електронних лікарняних, тепер можна не отримувати лікарняний у паперовому вигляді;
    • відкрити спеціальний рахунок на виплату декретних. Такий рахунок можна відкрити у будь-якому банку. Звичайний рахунок підприємця не підійде;
    • подати довідкову декларацію з єдиного податку з додатком 1 за поточний період, де зазначаються нарахування щодо ЄСВ за цей період (у декларації та доповненні вказується період з початку року або дати реєстрації ФОП, якщо реєстрація була цього року, та по місяць реєстрації лікарняного (включно));
    • зайти до кабінету на порталі Пенсійного фонду. Обрати категорію «Заява-розрахунок зі сплати за листками непрацездатності». Сформувати заяву-розрахунок та прикріпити (у форматі PDF): Виписку ФОП з ЄДР та Витяг з ЄП, квитанції про сплату ЄСВ, довідку про відсутність заборгованості з ЄСВ, звітність за попередній рік;
    • заповнити розрахунок, підписати та відправити. За результатами розгляду розрахунку прийде відповідь, прийнятий він чи ні.

    Розрахунок декретних проводиться так:

    • спочатку визначається середній дохід за день: сума з якої сплачувалось ЄСВ за 12 місяців ділиться на середню кількість днів на місяць за попередні 12 місяців (30,44);
    • далі середній дохід протягом дня множиться на кількість днів, зазначених у лікарняному (126).

    При цьому середній дохід за день у 2023 році не може бути меншим: січень-грудень — 220,11 грн. І, якщо ФОП платив мінімальний ЄСВ, розмір декретних становитиме – 27733,86 грн.

    Пенсійний фонд проводить перевірку заяви протягом 10 робочих днів та після цього виносить рішення про виплату.

    Після отримання декретних протягом місяця до Пенсійного фонду необхідно подати повідомлення про виплату коштів застрахованим особам. Повідомлення можна надіслати листом з описом або в електронному вигляді.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Загалом можливо, якщо вона сплачувала єдиний соціальний внесок (ЄСВ) і відповідно вважається застрахованою особою.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування

    Стаття 1. Визначення термінів

    1. У цьому Законі нижченаведені терміни вживаються в такому значенні:

    ...

    3) застрахована особа - фізична особа, яка відповідно до законодавства підлягає загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню і сплачує (сплачувала) та/або за яку сплачується чи сплачувався у встановленому законом порядку єдиний внесок;

    Тобто Вашій дружині допомога по вагітності та пологах надається за умови, що вона перебуває у статусі застрахованої особи і не має заборгованості зі сплати єдиного внеску за період до видачі листка непрацездатності (за місяці розрахункового періоду, а також місяць видачі листка непрацездатності), та це підтверджується документально (довідкою з територіального фіскального органу про відсутність заборгованості зі сплати єдиного внеску та копіями відповідних Податкових декларацій, до яких включено інформацію про нарахований єдиний внесок, а також копіями платіжного документа про сплату єдиного внеску).

    Загалом можна розглянути 3 варіанти можливості отримання допомоги?

    1) ФОП сплачував ЄСВ за себе. Якщо ЄСВ сплачено за всі місяці розрахункового періоду та в місяці настання страхового випадку, то ФОП є застрахованою особою й має право на отримання допомоги від ПФУ при настанні страхового випадку.

    2) ФОП не сплачував ЄСВ за себе. Тут усе просто: немає сплати ЄСВ у місяцях розрахункового періоду та в місяці настання страхового випадку — немає допомоги від ПФУ.

    Чи міг ФОП не платити ЄСВ? Так. Наприклад, тимчасово з 01.03.2022 протягом дії воєнного стану та протягом 12 місяців після завершення воєнного стану будь-який ФОП має право не сплачувати ЄСВ за себе. Тож

    3) якщо ФОП не сплачує ЄСВ за себе, він не є застрахованою особою і тому не має права на лікарняні

    Що стосується отримання допомоги по вагітності та пологах, то її все ж таки можна отримати попри несплату ЄСВ. Але не від ПФУ, а від органу соцзахисту населення. Проте сума допомоги буде мізерною - 25 % прожитмінімуму для працездатної особи з розрахунку на місяць.

    Процедура отримання непрацездатних виплат

    Умовно її можна представити такими кроками.

    Крок 1. Після звернення до лікаря чекаємо, коли у е-лікарняного в електронному кабінеті ФОП на вебпорталі ПФУ з’явиться статус «Готово до сплати». Саме після цього е-лікарняний можна брати до опрацювання. Перевірте правильність даних, зазначених у лікарняному.

    Крок 2. Формуємо довідку ОК-5 на порталі ПФУ. Обчислюємо загальний страховий стаж та страховий стаж за останні 12 місяців (див. статтю «Визначаємо страховий стаж» // «Податки & бухоблік», 2023, № 95) і приймаємо рішення про призначення собі страхових виплат (див. ч. 1 ст. 24 Закону № 1105).

    Прийняте рішення про призначення виплат можна оформити розпорядженням. Приклад його оформлення наведений у статті «Уповноважені із соціального страхування» // «Податки & бухоблік», 2023, № 95.

    Що стосується оплати днів хвороби саме ФОП, то

    ПФУ оплачує таку непрацездатність лише з 6-го дня. Перші 5 календарних днів ФОП хворіє за свої

    Наприклад, якщо лікарняний тривав 15 календарних днів, то ПФУ оплатить календарні дні хвороби з 6-го по 15-й день.

    Якщо ж листок непрацездатності видано у зв’язку з доглядом за хворою дитиною, то він оплачується за рахунок ПФУ з 1-го дня хвороби дитини.

    Також повністю за рахунок ПФУ оплачуються всі дні лікарняного у зв’язку з вагітністю та пологами. Детально про порядок оплати лікарняних — у статті «Право на лікарняні та допомогу по вагітності та пологах» // «Податки & бухоблік», 2023, № 95.

    Крок 3. Самостійно розраховуємо суму лікарняних / допомоги по вагітності та пологах та складаємо довідку з розрахунком у довільній формі. Допоможуть у цьому питанні статті «Лікарняні та допомога по вагітності та пологах: розрахунковий період», «Середньоденна зарплата: дні та виплати в розрахунку», «Непрацездатні виплати: розрахунок і обмеження» // «Податки & бухоблік», 2023, № 95.

    Зверніть увагу на такі нюанси. Розрахунковий період ФОП визначають за загальними правилами та підраховують загальну кількість календарних днів у ньому.

    У розрахунку будуть суми, з яких сплачено ЄСВ. Наприклад, якщо ФОП сплачував у розрахунковому періоді ЄСВ у розмірі мінімального страхового внеску, то розрахунок проводимо з мінімальної зарплати, з якої такі внески рахували.

    Також ураховуйте обмеження щодо максимальної та мінімальної сум соцвиплат (див. статтю «Непрацездатні виплати: розрахунок і обмеження» // «Податки & бухоблік», 2023, № 95).

    Крок 4. Надсилаємо податківцям декларацію з ЄСВ-додатком з типом «Звітна» та додатковою позначкою «Довідкова». У загальному випадку такий додаток буде заповнений з січня відповідного року по місяць настання непрацездатності (включно). Спрощенці подають декларацію єдиноподатника, загальносистемники — декларацію про майновий стан та доходи.

    Весь ЄСВ за себе, зазначений в ЄСВ-додатку, повинен бути сплаченим.

    Крок 5. Надсилаємо до податкової запит для отримання довідки про відсутність заборгованості з ЄСВ, включаючи місяць настання непрацездатності. Таку довідку мають надати безкоштовно, у паперовій або електронній формі (на вибір ФОП).

    Запит про надання довідки подаємо в довільній формі. Підписуємо його, скануємо і відправляємо податківцям через Електронний кабінет (розділ «Листування з ДПС»).

    Крок 6. У разі потреби (якщо раніше не було) оформлюємо у банку як ФОП «Картку для соцвиплат». Це — спеціальний рахунок для зарахування непрацездатних та інших соцвиплат (ч. 2 ст. 26 Закону № 1105).

    Крок 7. Складаємо заяву-розрахунок для отримання лікарняних / допомоги по вагітності та пологах. Її складають онлайн на вебпорталі ПФУ. До заяви-розрахунку прикріплюють, зазвичай (у PDF): довідку ОК-5; довідкову звітність; довідку про відсутність заборгованості з ЄСВ, отриману від податківців (див. крок 5); копії платіжок про сплату ЄСВ за місяці поточного року, за які ще не відзвітували; розрахунок лікарняних (допомоги по вагітності та пологах) у довільній формі. Разом з тим інколи податківці просять надати ще додаткові документи.

    Крок 8. Після надходження коштів від ПФУ на спецрахунок знімаємо їх готівкою або перераховуємо на свій особистий (непідприємницький) рахунок. Витрачати гроші безпосередньо зі спецрахунку не можна.

    Крок 9. Звітуємо щодо отриманих непрацездатних виплат. Для цього протягом місяця після їх отримання направляємо повідомлення про виплату коштів через електронний кабінет на вебпорталі ПФУ.

    Більш детальна інформація тут: https://factor.academy/blog/fop-i-likarnyani-dopom...

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України