Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 15 березня 2024, питання №103688 250₴

Оновлення даних невійськовозобовʼязаном

Доброго дня. У 2014 проходив початкову комісію для постановки на облік (11 клас школи), отримав посвідчення про приписку, у якому вказано що я непридатний до в/с по статті 61а по закону 402 і поставлений штамп в паспорт «Невійськовозобовʼязаний». Чи накладаються на мене обмеження щодо виїзду за кордон та чи можуть мене змусити перепроходити ВЛК? Дякую.

Відповіді юристів (10)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас!

    Доброго дня. У 2014 проходив початкову комісію для постановки на облік (11 клас школи), отримав посвідчення про приписку, у якому вказано що я непридатний до в/с по статті 61а по закону 402 і поставлений штамп в паспорт «Невійськовозобовʼязаний». Чи накладаються на мене обмеження щодо виїзду за кордон та чи можуть мене змусити перепроходити ВЛК?

    Загалом стаття 61А передбачає визнання особи непридатною до військової служби з виключенням з військового обліку. Такі особи мають повне право на виїзд за кордон. Але у Вас вбачаю, як мінімум, 2 проблеми:

    1. Наскільки я бачу, це приписне свідоцтво, тобто Ви не маєте належного військово-облікового документу.

    2. Наскільки я розумію, висновок про непридатність з виключенням з обліку не звучить у Вашому документі, лише щодо непридатності.

    3. Ви не маєте довідки ВЛК, якому Вас було визнано непридатним.

    Ось маючи такі проблеми не гарантований Вам сказати, що Вас точно пропустять. Питання залишилося відкритим.

    Щодо мобілізації, то Вам не можуть і не мають ніякого права навіть вручити повістку про явку, не говорячи про мобілізацію або ВЛК. Втім, на жаль, повістку можуть вручити будь-кому, в чому не один раз пересвідчувався на своїй практиці. Думаю це і стало предметом Вашого питання та мотивуючим фактором звернутися до юристів платформи. Тим не менше, це не повинно Вас хвилювати. Ви визнані непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку один раз, остаточно. Жодних переглядів по неправильній процедурі чи щось на кшталт цього - порушення Конституції та законів України.

    Чинне законодавство не передбачає права ставити виключених з обліку за станом здоров'я на повторний військовий облік за бажанням окремих нешанованих українцями громадян, не хвилюйтеся. Органи державної влади, на відміну від громадян, сповідують принцип - дозволено все, що прямо передбачено законом.

    Якщо Ви маєте на руках всі документи про виключення з військового обліку - Вам немає про що турбуватися. Ви не зобов'язані виконувати незаконні дії та вимоги органів влади та їх посадових осіб. Ви вже невійськовозобов'язаний!

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141)

    Стаття 58. Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    Ніхто не може відповідати за діяння, які на час їх вчинення не визнавалися законом як правопорушення.

    Аби все ж вирішити питання повністю або хоча б спробувати це зробити, можна спробувати наступне:

    1. Вам звернутися із заявою до ТЦК про видачу такої довідки або витягу з засідання військово-лікарської комісії (направити заяву поштовим зв'язком і звісно самостійно нікуди не йти).

    2. Подати до ТЦК та СП адвокатський запит про підтвердження виключення Вас з військового обліку за станом здоров'я та/або з наданням відповідної довідки.

    З повагою!

    • Михайло Клієнт місяць тому

      > Наскільки я розумію, висновок про непридатність з виключенням з обліку не звучить у Вашому документі, лише щодо непридатності.

      Напевно, на зворотньому боці приписного посвідчення стоїть штамп "Взятий на облік у Вінницькому ОМВ м.Вінниця", в колонці "знятий з обліку" - порожньо.

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Надав Вам свої думки з приводу цього нижче.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    Поновити Вас на військовому обліку та направити на ВЛК не мають права, адже згідно п.2 ч.1 ст.37 "Про військовий обов'язок і військову службу" взяти на військовий облік можуть громадян, які ЗНЯТІ за наказом МОУ, а Ви є ВИКЛЮЧЕНИМ з військового обліку згідно ЗАКОНУ, підтвердженням цього є відповідна відмітка у військово-обліковому документі, а згідно законодавства діючого на сьогоднішній день поновлення на військовому обліку виключених з нього – не передбачене.

    Відповідно до ст. 19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    Відповідно до статті 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    Відповідно до абзаців першого-четвертого пункту 5 мотивувальної частини Рішення Конституційного Суду України про офіційне тлумачення статей 58, 78, 79, 81 Конституції України та статей 243-21, 243-22,243-25 Цивільного процесуального кодексу України (у справі щодо несумісності депутатського мандата) від 13 травня 1997 року № 1-зп/1997

    Стаття 58 Конституції України закріплює один з найважливіших загальновизнаних принципів сучасного права - закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. Це означає, що вони поширюють свою дію тільки на ті відносини, які виникли після набуття законами чи іншими нормативно-правовими актами чинності.

    Закріплення названого принципу на конституційному рівні є гарантією стабільності суспільних відносин, у тому числі відносин між державою і громадянами, породжуючи у громадян впевненість у тому, що їхнє існуюче становище не буде погіршене прийняттям більш пізнього закону чи іншого нормативно-правового акта. Принцип незворотності дії в часі поширюється також на Конституцію, яка є Основним Законом держави (Преамбула Конституції України).

    Виняток з цього принципу допускається лише у випадках, коли закони та інші нормативно-правові акти ПОМ'ЯКШУЮТЬ АБО СКАСОВУЮТЬ відповідальність особи.

    Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, а органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    У Вас немає обов’язків військовозобов’язаного тому Вас не можуть притягнути до відповідальності за небажання проходити ВЛК або відмову від повістки. Тим більше, що вручення таких повісток буде незаконним.

    Ви маєте право на перетин кордону! Вам потрібно мати закордонний паспорт, військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного та довідку ВЛК про непридатність з виключенням з військового обліку.

    Який у Вас військово-обліковий документ та чи маєте довідку ВЛК про непридатність до військової служби?

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Богун Сергій Павлович
    20%

    Доброго дня.

    Згідно Положення №402 стаття 61 Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби, служби у військовому резерві :

    а) зі значними порушеннями функцій

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    Ви маєте право на безперешкодний виїзд за кордон оскільки Ви визнані непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку.

    Михайло Клієнт місяць тому

    > Наскільки я розумію, висновок про непридатність з виключенням з обліку не звучить у Вашому документі, лише щодо непридатності.

    Напевно, на зворотньому боці приписного посвідчення стоїть штамп "Взятий на облік у Вінницькому ОМВ м.Вінниця", в колонці "знятий з обліку" - порожньо.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Михайло!

    Ну ось і я про це. Вас то визнали непридатним до військової служби з виключенням з обліку, принаймні стаття 61А це передбачає, але не довели це до кінця, через що Вам зараз потрібно витрачати час та зусилля на розплутування цього клубка.

    З таким документом Вас не пропустять через кордон, впевнений на 99%.

    Треба витребовувати документи з ТЦК та СП.

    З повагою.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Михайле!

    Ваша ситуація неоднозначна.

    У відповідності з роз'ясненнями ДПСУ від 2.02.23 року виїзд чоловіка, якщо він визнаний непридатним до служби з виключений з військового обліку можливий, за певних умов. В роз'сненнях зокрема зазначено:

    "За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (якщо особа у встановленому порядку оформила інвалідність)

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 16 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо особи, знята з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку)

    Чоловіки, які мають документи з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) з відміткою/записом «знятий з військового обліку» – дана відмітка/запис не підтверджує ані інвалідність, ані непридатність до військової служби у воєнний час за станом здоров’я, а тому рекомендуємо звернутися до ТЦК та СП;

    Обмежено придатні у військовий час – не можуть перетинати кордон.

    Остаточне рішення буде прийматися в пункті пропуску представниками Державної прикордонної служби України за результатами вивчення всіх документів та з’ясування усіх обставин та фактів".

    Отже для виїзду в такому випадку достатньо, крім закордонного паспорту, мати:

    відмітку у військово-обліковому документі з визначенням "непридатний до військової служби із виключенням з військового обліку",

    довідку з аналогічним рішенням ВЛК.

    В той самий час у Вас є певні проблеми, які можуть зіграти негативну роль у Вашому безперешкодному перетині кордону в даний момент.

    Перша проблема полягає в тому, що Ваша відмітка в військово-обліковому документі не співпадає з тою, яка потрібна для виїзду.

    Друга проблема, як я зрозумів, у відсутності самої довідки ВЛК. Тож її прийдеться отримувати в ТЦК, де Ви тоді були на обліку, шляхом подання запиту. Запит можете зробити Ви або Ваш адвокат.

    Третя проблема є в часі, який пройшов з моменту проходження ВЛК - 9 років, як також у Вашому віці, коли це сталося. В цьому випадку ТЦК може направити Вас на проходження повторного обстеження, і це, на жаль, буде законно.

    Отже ситуаці треба вивчати більш предметно, аби не "нарубити дрова" необережним чи помилковим кроком.

    Пропоную для початку отримати шляхом подання запиту довідку ВЛК про Вашу непридатність (Додаток 4), а потім вже вирішувати, який алгоритм дій обрати.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    По-перше, Вам повинні були видати військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

    По-друге, у Вас повинна стояти відмітка про виключення з військового обліку.

    Тому, Вам потрібно звертатись до ТЦК з вимогою надати довідку ВЛК та належний військово-обліковий документ.

    За кордон з посвідченням про приписку да призовної дільниці та без відмітки про виключення виїхати не вдасться.

    Пономаренко Наталія
    20%

    Доброго ранку, шановний Михайло!

    Враховуючи, що у 2013 - 2014 рр. у військових питаннях творилося Бог знає що, то кожен військкомат видавав папірці замість належних військово-облікових документі, які заманеться. З повним ігноруванням форми, змісту та приписів закону, інших речей.

    Якщо у Вас це Тимчасове посвідчення військовозобов'язаного або хоча б "Замість військового квитка" - це одне. В іншому випадку Вам не світить не те, що виїзд за межі України, а й можливо навіть отримання виключення з обліку у разі звернення до ТЦК за належним військово-обліковим документом. В умовах воєнного стану вимоги щодо придатності значно суворіші, як і оцінка медичних документів та станів.

    Якщо у Вас в 2014 році було законно встановлено діагноз без будь-яких "допомог" і стан здоров'я не покращився, що підтверджується оглядами у лікарів після 2014 р., то можете спробувати отримати належний документ. Але передбачаю, що квиток Вам зараз не видадуть, бо брак бланків, а от Тимчасове посвідчення замість цього документу - можуть.

    Оскільки всеодно всіх відправлять на уточнення даних, то вже дочекайтесь поки приймуть закон про мобілізацію новий.

    Хоча можете спробувати й зараз. Якщо у Вас реальний діагноз, то маю сумнів, що вже настільки ТЦК буде зловживати, щоб Вас в армію відправити.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України