Задайте питання юристу

833 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 15 березня 2024, питання №103686 240₴

Чи може обмежено придатний бути відправлений у складі штурмової бригади на нуль?

Мене мобілізували в ЗСУ у 2022р як обмежено придатного. Про це є запис датований 2022р. у військовому квитку . ( проблеми зі спиною)(обмежено придатний ст.64 б графа II Наказ МОУ N 402). Під час слкжби в мене з'явилися додаткові проблеми з колінами ( є підтвердження діагностикою МРТ-розрв меніска і т.п.). Зараз я потрапив у своїй частині у списки кандидатів в штурмову бригаду. Потрібна допомога в написанні рапорту на відмову і чи є законні підстави направляти мене на нуль у складі штурмової бригади враховуючи вище сказане?

Відповіді юристів (7)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    14.2%

    Доброго дня, Ярославе!

    У відповідності з підпунктом г) пункту 20.3 глави 20 розділу ІІ Наказу МОУ №402 від 14 серпня 2008 року Про затвердження Положення про військово-лікарську експфертизу в Збройних Силах України:

    "г) "Обмежено придатний до військової служби"

    Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.".

    Виходячи з логіки зазначеного пункту Положення та фізичних особливостей кожного окремого військовослужбовця в більшості випадків особам цієї категорії категорично заборонена важка фізична праця, я також надмірні емоційно-психологічні навантаження!

    В таких випадках Ви у статусі військовослужбовця можете:

    по-перше, вимагати роз'яснення незаконного наказу командира;

    по-друге, оскаржувати такий наказ до вищого командування або ж прямо до суду!

    Отже, Вас не мають права вносити у списки штурмової бригади, оскільки у Наказі МОУ чітко зазначені підрозділи в яких обмежено придатні не можуть проходити військову службу. Який з Вас може бути боєць у штурмовій бригаді з вираженими проблемами зі спиною?

    Тому, пропоную Вам написати рапорт на ім'я командира з приводу роз'яснення наказу, виконання якого, з огляду на Ваш стан здоров’я, може загрожувати Вашому життю і порушує Ваші конституційні права. Зразок такого рапорту прикладаю до своєї відповді.

    Паралельно можна написати скаргу на дії командира до вищестоячого командування.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    14.2%

    Доброго дня, обмежено придатні не мають право нести службу у бойових частинах.

    Це передбачено наказом 402

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08

    Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у Десантно-штурмових військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах (за винятком підрозділів забезпечення). Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, ТЦК та СП, установах, організаціях, навчальних закладах.

    Пишіть рапорт на перевід. Або відмовляйтеся виконувати бойові завдання, у такому разі буде яка відповідальність відсутня. Тому що ви не маєте право знаходитися у бойовій частині.

    Стаття 19. Конституції України Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством

    Дерій Владислав Олегович
    14.2%

    Доброго дня!

    Згідно довідки ВЛК Ви є обмежено придатним до військової служби у ДШВ та придатні до служби лише у частинах (підрозділах) забезпечення, ТЦК та СП, установах, організаціях, навчальних закладах. (Абзац другий підпункту "г" пункту 20.3 глави 20 розділу ІІ Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України)

    Відповідно до закону військовослужбовці мають право звертатись до свого командування з рапортом по різним питанням: звільнення з військової служби, направлення на ВЛК, отримання лікування, надання відпустки тощо.

    Вам потрібно подати рапорт про різке погіршення стану здоров'я, що унеможливлює Ваше проходження військової служби та виконання покладених на Вас обов'язків.

    Ви можете відмовитись від виконання наказу, але скоріш за все командування розціне даний поступок як непокору і в такому випадку доведеться відстоювати свої право у судовому порядку.

    Проте, згідно статті 37 розділу І, частини І «Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України» підлеглий має право звернутися до командира з проханням уточнити наказ.

    Про виконання або невиконання наказу військовослужбовець зобов’язаний доповісти командирові (начальникові), який віддав наказ, і своєму безпосередньому командирові (начальникові), а також вказати причини невиконання наказу або його несвоєчасного (неповного) виконання. Якщо військовослужбовець розуміє, що він неспроможний виконати наказ своєчасно та у повному обсязі, він про це зобов’язаний доповісти вищезазначеним особам негайно.

    Саме тому у випадках невпевненості у можливості виконати наказ раджу писати рапорт про уточнення наказу, обов’язково в ньому зазначаючи про те, що Ви НЕ відмовляється виконувати наказ, а просто по стану здоров'я не в змозі виконувати покладені обов'язки.

    Стаття 41 Кримінального кодексу України визначає, що наказ або розпорядження є законними, якщо вони віддані відповідною особою в належному порядку та в межах її повноважень і за змістом не суперечать чинному законодавству та не пов'язані з порушенням конституційних прав та свобод людини і громадянина. Тобто виконанню підлягає тільки законний наказ.

    Явно злочинним слід вважати наказ, злочинний характер якого очевидний, зрозумілий як для того, хто його віддає, так і для того, кому він адресований, а також для інших осіб. Тобто злочинність такого наказу повинна бути очевидною і не викликати сумнівів.

    Не підлягає кримінальній відповідальності особа, яка відмовилася виконувати явно кримінально протиправний наказ або розпорядження. Також зауважу, що виконавець наказу може бути звільнений від відповідальності, якщо він не усвідомлював і не міг усвідомлювати злочинність наказу. У такому випадку відповідальності підлягає тільки особа, що віддала кримінально протиправний наказ.

    Крім того, Ви можете подати скаргу на командира за перевищення службових повноважень до вищестоящого командування.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    14.2%

    Вітаю Вас!

    Яка Ваша посада?

    Справа в тому, що сама по собі наявність висновку ВЛК про обмежену придатність не свідчить про те, що Ви не можете потрапити до зони бойових дій. Ще й як можете, і це абсолютно законно. Але Ви не можете в зоні бойових дій брати участь в тим самих бойових діях, оскільки стану Вашого здоров'я може відповідати лише посада, не пов'язані з цим.

    Іншими словами, керувати ТЗ (водій) в зоні бойових дій, як правило, особа може. Тут все залежить від Вашої посади. Якщо вона матеріально-технічого призначення, цілком можуть направити Вас до зони бойових дій. Якщо вона бойова, терміново подавайте рапорт на ВЛК для визначення придатності до військової служби за спеціальністю.

    З повагою!

    Богун Сергій Павлович
    14.2%

    Доброго дня.

    Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у Десантно-штурмових військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах (за винятком підрозділів забезпечення). Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, ТЦК та СП, установах, організаціях, навчальних закладах. Одночасно з постановою про обмежену придатність до військової служби ВЛК приймає постанову про придатність до військової служби за військовою спеціальністю.

    Постанови військово – лікарської комісії щодо військовослужбовців, які визнані непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку або непридатними до військової служби у мирний час, обмежено придатними у воєнний час, ПОВИННІ БУТИ РЕАЛІЗОВАНІ НЕГАЙНО.

    Якщо постанова ВЛК не реалізована та в стані здоров'я оглянутого, незалежно від терміну, за його заявою або висновками лікарів закладів охорони здоров’я (установ) виникли зміни, то проводиться повторний медичний огляд.

    Згідно статті 18 розділу 1 частини 1 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України військовослужбовці перебувають під захистом держави і мають усю повноту прав і свобод, закріплених Конституцією України.

    Згідно статті 19 розділу 1 частини 1 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України держава гарантує військовослужбовцям та членам їх сімей соціальний і правовий захист відповідно до законів та прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів.

    Відповідно до частини 1 статті 11 Закону України «Про соціальний та правових захист військовослужбовців та членів їх сімей» турбота про збереження та зміцнення здоров’я військовослужбовців – обов’язок командирів (начальників).

    Згідно п.п. 110-113 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України усі військовослужбовці мають право надсилати заяви чи скарги або особисто звертатися до посадових осіб, органів військового управління, органів управління Служби правопорядку, органів, які проводять досудове слідство, та інших державних органів у разі:

    - прийняття незаконних рішень, дій (бездіяльності) стосовно них командирами (начальниками) або іншими військовослужбовцями, порушення їх прав, законних інтересів та свобод;

    - незаконного покладення на них обов’язків або незаконного притягнення до відповідальності.

    Заява чи скарга з інших питань службової діяльності подається безпосередньому командирові (начальникові) тієї особи, дії якої він оскаржує, а в разі, якщо особи, які подають скаргу, не знають, з чиєї вини порушені їх права, заява чи скарга подається в порядку підпорядкованості. У такому самому порядку подаються пропозиції.

    Напишіть рапорт на ім’я безпосереднього командира за підпорядкованістю з проханням забезпечити негайну реалізацію рішення військово – лікарської комісії.

    Пономаренко Наталія
    14.2%

    Доброго ранку, Ярославе!

    Формально - так, може. Оскільки існує фактор того, що Військово-лікарські комісії в Україні у більшості своїй складаються із лікарів, а лікарі в документації, включаючи військово-медичну - повністю некомпетентні, тож майже завжди в постанові ВЛК не вказано обмеження придатності до служби, тобто в яких конкретно родах військ особа не може служити та які обмеження має по навантаженням, стройовій службі тощо.

    Відсутність чітких приписів начальник / посадова особа ТЦК, командир військової частини чи підрозділу розглядає як такий, що дає йому право взагалі ігнорувати обмежену придатність та кидати військовозобов'язаного (військовослужбовця) куди захоче.

    Така система. Тому завжди попереджаю громадян України - вирішуйте питання неспроможності постанов ВЛК ТЦК та СП перед мобілізацією, а не після. Після вже може бути пізно і командир цілком законно використає цю шпарину для вирішення своїх завдань, ігноруючи справедливість, здоровий глузд та інші речі, які в армії значення не мають.

    У Вашому випадку треба писати рапорт на проходження гарнізонної ВЛК у зв'язку з погіршенням стану здоров'я.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко

    Турчин Ярослав Александрович
    15%

    ВІТАЮ ВАС, ТЕЗКО! Нажаль Наказ МОУ прописаний таким чином, що формально можуть відправити. Проте, цьому має передувати ВЛК ДШВ де Вас мають визнати придатним до служби в ДШВ.

    Яке було рішення ВЛК під час мобілізації?! Складно оцінювати 100 % ситуацію не знаючи Вашу статтю Розкладу хвороб.

    Обмежено придатний і все?! - Тоді ВЛК грубо порушила Ваші права та Порядок проведення військово-лікарської експертизи у ЗСУ, оскільки фактично Вас мобілізували в бойовий підрозділ в порушення того, що Ви обмежено придатні до служби у воєнний час і зовсім не факт, що здатні бути за станом здоров"я "штурмменом". В рішенні ВЛК мало бути чітко зазначено обмеження щодо родів військ та служби, яку Ви можете виконувати. Обмежено придатний це фактично як інвалідність і МСЕК. Мають бути чіткі рекомендації щодо працездатності. В іншому випадку таке рішення медично нікчемне, але юридично чинне, бо його ніхто не скасував і не оскаржив.

    Нажаль оскаржувати мобілізацію вжепізно, як то кажуть "Пізно пить водичку Боржомі"... а от поставити питання яким чином обмежено придатних відправляють на нуль чи у спецпідрозділи - це можна. Бо це взагалі ганьба, особливо на фоні заяв пана Президента про 31 тисячу загиблих.

    За загальним неписаним правилом - Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, – непридатні до служби у високомобільних десантних військах (чинне визначення за Положенням про ВЛЕ у ЗСУ - "десантно-штурмові війська"), плавскладі, морській піхоті, спецспорудах.

    Але оскільки це правило НЕПИСАНЕ, то іноді мають місце зловживання.

    Наразі Вам непогано було б подати рапорт про направлення Вас на госпітальну / гарнізонну ВЛК для встановлення Вашої придатності до служби в бойовому підрозділі. Вас зобов"язані відправити на ВЛК ВДВ, але чи роблять зараз коли на фронті підгорає - не можу сказати.

    Відправлення обмежено здатного на нуль - це фактично замах на вбивство... бо не усі здорові та придатні витягують це... а не зовсім здоровими затикати дірки у військових проблемах - то зовсім вже ганьба!

    При медичному огляді військовослужбовців та інших контингентів у воєнний час ВЛК приймаються постанови такого змісту, зокрема: "Обмежено придатний". Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, посади, віку, фактично виконуваної роботи, пристосованості до нього минулого медичного огляду, в постанові в довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладу, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.

    Немає прямої заборони щодо направлення обмежено придатного військовослужбовця в ту частину, яка виконує поставленні їй завдання "на нулі", або близько до нього. Це пов'язано з тим, що в законодавстві немає чіткого визначення "бойова частина". Але в разі такого направлення, повинні виконуватись такі умови:

    1. Військовослужбовець з обмеженою придатністю не може бути направлений на службу в морську піхоту та в десантно-штурмові війська.

    2. В постанові ВЛК, якою було встановлено обмежену придатність, повинно бути чітко зазначено: які види служби, які посади протипоказані такому військовослужбовцю з урахуванням стану його здоров'я.

    3. Посада та вид служби повинен бути пов'язаним з діяльністю саме забезпечення військової частини. Тобто не може бути посада стрілок, гранатометник тощо. При цьому Вас не можуть направити на виконання робіт, пов'язаних з фізичною працею: облаштування бліндажів, окопів і т.д.

    Якщо три умови виконуються, це означає, що у діях військового керівництва немає ознак порушення законодавства.

    У разі якщо хоч одна з умов не виконується, потрібно подати письмовий рапорт на ім'я командира частини та просити перевестися на посаду, яка відповідає стану здоров'я.

    У разі ігнорування рапорту можна зателефонувати на гарячу лінію Міністерства оборони, тел. 0-800-500-42 (щоденно з 09.00 до 18.00 крім суботи та неділі), та зареєструвати скаргу. Також можна написати скаргу до Оперативного командування, якому підпорядкований Ваш підрозділ або одразу до Генерального штабу чи Міністерства оборони України.

    ОТЖЕ, Вам слід наполягати на переведенні на посаду, яка відповідає Вашому стану здоров"я, а у разі відмови - заручившись зверненням до лікаря військової частини - наполягати на проходженні ВЛК у зв"язку з зарахуванням у бойовий підрозділ, служба на штатній військовій посаді в якому не сумісна з Вашим станом здоров"я, оскільки Ви обмежено придатні до служби.

    У разі, якщо медичний працівник допустить бездіяльність та проігнорує Ваше звернення - можна звертатися на нього зі скаргою до Командуванням медичних сил ЗСУ.

    *Гаряча лінія Командування Медичних сил Збройних Сил України (044) 230-73-64.

    Загальний телефон КМС ЗСУ Тел.: 044 522 8358

    W4m-1QXtJyK.pngkms_zsu@post.mil.gov.ua

    Адекватному командиру Ви не потрібні в бою, бо більше проблем ніж зисків... Звісно такі командири не усі... Тож може бути по-різному. Бажано, щоб до вирішення питання у разі бездіяльності Вашого командира В/ч підключилися і Ваші родичі з притомним адвокатом, що спеціалізується на військовому праві. Але Ви мене зовсім не здивували. Чернігів та Суми пробивають у цьому питанні чергове дно.

    Усі свої дії робіть офіційно. Пишіть рапорти, копії за можливості фотографуйте та відправляйте родичам, щоб потім не було казочок - що "не було нічого і він сам захотів на нуль". Рапорт передається по команді, тобто безпосередньому командиру і саме він має вжити заходи для його реєстрації та дати йому рух "на гору".

    У разі порушення Вашого права на рапорт, погроз Вам чи тиску у зв"язку з намаганням реалізувати свої права - Ваші родичі мають право звертатися із заявами про злочин до Військової служби правопорядку ЗСУ (це така собі поліція в армії) або до військової прокуратури.

    Ужгородський зональний відділ Військової служби Правопорядку (0312-671-633)Західне Тер.управління Військової служби правопорядку (м. Львів) (032-255-47-36), (032)239-82-07

    Гаряча лінія Головного управління Військової служби правопорядку у Збройних Силах України (044) 454-73-08 у робочий час, (044) 4547303 у неробочий час.

    Військова служба правопорядку Збройних Сил України: e-mail: och_vsp@mil.gov.ua

    Телефон довіри ВСП (044) 454-73-08 у робочий час, (044) 454-73-03 (у неробочий час, оперативна група Головного управління Військової служби правопорядку Збройних Сил України).

    Закарпатська спеціалізована прокуратура у сфері оборони Західного регіону

    Закарпатська обл., м. Ужгород, вул. Бращайків, 2, а/с-10с, 88000

    тел. чергового (0312)61-76-64

    тел. гарячої лінії (0312)61-76-64

    З питань надання психологічної та іншої підтримки

    Головне управління морально-психологічного забезпечення Збройних Сил України (044) 230-74-02.

    Телефон довіри групи по роботі з особовим складом Тилу (044) 483-10-13.

    Телефон довіри управління персоналу КСП ЗСУ (044) 481-59-41.

    Перед направленням до таких підрозділів Вас зобов"язані направити на ВЛК відповідного роду військ, а саме на ВЛК Десантно-штурмових військ.

    2.7. ВЛК Десантно-штурмових військ

    2.7.1. На ВЛК Десантно-штурмових військ покладається:

    • медичний огляд військовослужбовців Десантно-штурмових військ, кандидатів на навчання у ВВНЗ, резервістів частин (підрозділів) Десантно-штурмових військ за наявністю медичних показань - поповнення з числа військовозобов’язаних та військовослужбовців, яке прибуває у з’єднання з ТЦК та СП, з інших родів військ (сил), ВВНЗ;
    • аналіз та узагальнення результатів огляду військовослужбовців Десантно-штурмових військ.

    2.7.2. У разі коли під час медичного огляду військовослужбовців встановлено діагноз, ВЛК Десантно-штурмових військ встановлює причинний зв’язок захворювання, травми, контузії, каліцтва, поранення згідно з главою 21 розділу II цього Положення.

    2.7.3. ВЛК приймає постанови, наведені в главі 20 розділу II цього Положення. Постанови ВЛК Десантно-штурмових військ розглядаються, переглядаються, контролюються, скасовуються, затверджуються штатною ВЛК регіону в порядку, установленому цим Положенням.

    Положення про військово-лікарську експертизу у ЗСУ передбачає окремі вимоги до придатності для десантно-штурмових підрозділів та ін. специфічних родів військ та бойових підрозділів армії.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text

    В особливий період медичний огляд військовослужбовців Десантно-штурмових військ проводиться з метою визначення придатності до військової служби у Десантно-штурмових військах один раз на 24 місяці за графами Розкладу хвороб та графою 4 ТДВ «А» або графою 10 ТДВ «Б».

    15.3. Військовослужбовці із захворюваннями, при яких застосовуються відповідні статті (пункти статей) Розкладу хвороб, які передбачають індивідуальну оцінку придатності до військової служби, в мирний час визнаються непридатними до служби в Десантно-штурмових військах.

    {Главу 15 розділу II доповнено новим пунктом 15.3 згідно з Наказом Міністерства оборони № 466 від 01.08.2011; в редакції Наказу Міністерства оборони № 457 від 08.08.2023}

    15.4. Медичний огляд військовослужбовців Десантно-штурмових військ проводиться відповідно до пункту 6.8 глави 6 цього розділу.

    Військовослужбовцям, які вперше проходять медичний огляд з метою визначення ступеня придатності до служби в Десантно-штурмових військах, додатково виконується рентгенографія придаткових пазух носа, в подальшому зазначене дослідження виконується за медичними показаннями.

    Яким чином Вас - обмежено придатного відправлять на ВЛК спецвійськ я складно собі уявляю.

    Проте, це не заважає Вам вже зараз ініціювати проходження ВЛК гарнізону - подавши відповідний рапорт.

    ЗРАЗКИ РАПОРТІВ, ЯКІ НАДАЄ САЙТ, ЯКИЙ ФАКТИЧНО ВХОДИТЬ ДО СТРУКТУРИ МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ ТА З САЙТУ ЮРИДИЧНА СОТНЯ ДОДАЮ до відповіді у файлі WORD

    Додаток 10. Рапорт для отримання направлення на ВЛК

    Турбота про військовослужбовцяhttps://turbota.mil.gov.ua

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України