Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 11 января 2024, вопрос №99958

Заповіт на неповнолітню дитину в 100% обʼємі майна

Доброго дня.
Як правильно оформити заповіт на приватний будинок, набутий в шлюбі, на випадок смерті двох або одного з батьків на користь неповнолітнього (на даний момент) сина.
Річ у тому, що у мене (дружини) є двоє батьків пенсіонерів. У чоловіка - повнолітня дитина від першого шлюбу. Всі вони є наслідувачами частини цього будинку у разі смерті одного або одного з батьків.
Яким чином треба оформити заповіт, щоб приватний будинок у спадок залишився тільки сину?

Ответы юристов (3)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня, Юлія!

    Якщо Ви хочете, щоб майно повністю належало сину Вам краще оформити договір дарування.

    Адже якщо Ви оформите заповіт, то Ваші батьки матимуть обов'язкову частку на спадкове майно.

    Відповідно до ст. 1241 Цивільного кодексу України, малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов'язкова частка).

    Непрацездатні громадяни - особи, які досягли встановленого Законом "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" віку, що дає право на призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, та дострокової пенсії, або особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв'язку з втратою годувальника відповідно до Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

    Тобто, Ваші батьки є пенсіонерами, тому вважаються непрацездатними, відповідно вони мають право на обов'язкову частку незалежно від того на кого складений заповіт.

    З повагою, Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів!

    Богун Сергій Павлович

    В заповіті заповідач зазначає Вашого сина як спадкоємця будинку.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Юлія!

    Раджу Вам оформити договір дарування на Вашого сина, оскільки заповіт все одно не надасть йому повне володіння будинком, оскільки непрацездатні батьки будуть мати обов'язкову частку.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України