Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 11 січня 2024, питання №99947 250₴

Чи може чоловік звільнитись від військової служби якщо дружина інвалід 3 групи

Чи може чоловік звільнитися від військової служби Якщо дружина має інвалідність 3 групи? чи можливе переміщення по Україні або виїзд закордон.

Відповіді юристів (11)

    Корнійчук Євген Іванович
    16.8%

    Доброго дня, так чоловік має право на звільнення з військової служби та на перетин кордону. Це у тому разі, якщо чоловік був мобілізований.

    Звільнення передбачено ст 26. ЗУ про військову службу та військовий обов'язок

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#n469

    наявність дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи

    Для звільнення вам потрібно подати рапорт на ім'я командира військової частини про звільнення з військової служби, до рапорту додати нотаріально завірені копії таких документів

    Свідоцтво про шлюб

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда жінки

    Висновок МСЕК + акт огляду.

    Щоб звільнення було бистрішим, рекомендую щоб жінка написала звернення на ім'я комісара тцк яким вас було мобілізовано з проханням вашого звільнення.

    Для перетину кордону вам потрібно мати такі документи

    Закордонні паспорти

    Свідоцтво про шлюб

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда жінки

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF

    особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю і супроводжують таких дружину (чоловіка) для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність

    Кирда Вячеслав Володимирович
    16.8%

    Вітаю Вас!

    Станом на зараз - так, маєте повне право на звільнення. Інше питання - яким чином військова частина буде поводити себе в ситуації, коли ось-ось III група дружини буде відмінена для оформлення відстрочки та звільнення. Очевидно, що можуть опиратися, але повинні діяти виключно на підставі, в межах повноважень та у спосію, що передбачені Конституцією та законами України (стаття 19 Конституції України).

    Буквально в кінці минулого року отримати як позитивне, так і негативне рішення для двох різних військовослужбовців з аналогічної підстави. Тому якось так.. Все одно, документи однозначно потрібно збирати та подавати рапорт.

    Якщо звільнитесь, зможете виїхати за кордон разом з дружино, станом на зараз законодавство це дозволяє.

    Успіхів. З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    16.8%

    Доброго дня, Ірина!

    Звільнення з військової служби за наявності дружини інваліда будь якої групи передбачено тільки для військовослужбовців, які були мобілізовані. Наприклад, у контрактників такої підстави для звільнення не має.

    Отже, якщо чоловік був мобілізований, то він має право на звільнення за наявності у дружини ІІІ групи інвалідності.

    Питання звільнення з військової служби військовослужбовців під час воєнного стану регулюються статтею 26 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про військовий обов'язок і військову службу». Потрібне я виділив жирним шрифтом.

    Ця стаття з останніми змінами надає перелік підстав для звільнення з військової служби. Зокрема про підстави звільнення під час воєнного стану в ній зазначено наступне:

    «1. Звільнення військовослужбовців з військової служби здійснюється:

    …2) під час воєнного стану:

    г) через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу):

    "у зв’язку з наявністю дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;".

    Для звільнення чоловіку необхідно подати рапорт на ім'я командира та додати до нього наступні нотаріально завірені копії документів:

    свідоцтва про шлюб,

    паспорта дружини,

    документа, що підтверджує інвалідність дружини.

    Після звільнення чоловіку потрібно буде мати підстви для відстрочки.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в абзаці 11 частини 1 згаданної статті зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;".

    Отже, чоловік буде мати підставу для відстрочки у зв'язку з інвалідністю дружини ІІІ групи тільки у разі, якщо вона не має інших осіб, які відповідно до чинного законодавства повинні її утримувати. Такими особами можуть бути працездатні батьки та діти.

    Щодо виїзду за кордон.

    Чоловік буде мати право на перетин кордону супроводжуючи дружину інваліда ІІІ групи.

    Згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України, Ваша підстава для виїзду та перелік документів, необхідних для того, зазначені наступним чином:

    21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю і супроводжують таких дружину (чоловіка) для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують

    родинні зв’язки,

    інвалідність;".

    ВИСНОВОК:

    Чоловік має право на звільнення та на виїзд за кордон за наявності у дружини ІІІ групи інвалідності. Щодо відстрочки, то тут все буде залежити від обставин, які я зазначив вище.

    Проте, все це діє станом на сьогодня, оскільки у ВР знаходиться законопроект, який взагалі передбачає скасування відстрочки та звільнення за такої підстави, як наявность у дружини інвалідності ІІІ групи, відповідно до цього буде заборонений виїзд за межі країни на цій підставі.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Ірина Клієнт 4 місяці тому

    Не уточнила, чоловік не військовослужбовець. Повістки не отримував. Ніколи не служив. Просто на даний момент неможливе пересування навіть по Україні. В нього є нотаріальний договір з минулою дружиною що у нього на утриманні їх старша дочка. Але цей документ ніхто навіть дивитись не хоче (ТЦК, та транзитний митний контроль) розмова навіть не йде про перетин кордону, а більше про вільне пересування по Україні

    • Дерій Владислав Олегович

      Якщо чоловік військовозобов'язаний , то щоб його не мобілізували він повинен мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

      Утримання однієї дитини не є підставою для відстрочки.

      Згідно абзацу 11 частини 1 статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

      Такий обов’язок мають інший із подружжя,працездатні батьки та повнолітні працездатні діти.

      Дружина, чоловік повинні матеріально підтримувати один одного (стаття 75 Сімейного кодексу України)

      Батьки зобов'язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дітей , які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати. (стаття 198 Сімейного кодексу України)

      Повнолітні діти зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги. (стаття 202 Сімейного кодексу України)

      Непрацездатні громадяни - пенсіонери або особи з інвалідністю, або особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону.

      Тому чоловік матимете право на відстрочку, якщо відсутні інші працездатні особи, які зобов’язані утримувати дружину або вони є непрацездатними.

      Ризик отримати повістку є будь-де.

      У разі вручення повістки під особистий підпис - чоловіку необхідно підготувати та надати ТЦК такий пакет документів:

      • заява про відстрочку
      • свідоцтво про шлюб
      • документ про інвалідність дружини
      • відомості про батьків дружини та дітей

      Подавати заяву до ТЦК потрібно в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від чоловіка заяву: печатку/підпис та дату прийому. Він цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

      Якщо з самого початку заяву не реєструють - відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного

      ---

      Іншою підставою для відстрочки є – абзац 10 частини 1 статті 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» згідно якої, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

      Дана підстава для відстрочки не передбачає вимоги бути єдиним працездатним членом сім'ї, який має обов'язок утримувати дружину з інвалідністю. Проте, повинна бути довідка МСЕК або ЛКК про потребу дружини у сторонньому догляді

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Якщо чоловік не військовослужбовець, то для нього варто задіяти або абзац 11, або абзац 10 статті 23 про яку йшлося вище. В останньому випадку підстава для відстрочки звучить наступним чином:

      «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

      зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

      {Абзац десятий частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}".

      Що стосується абзацу 10, то для відстрочки на цій підставі необхідно аби дружина звернулась до сімейного лікаря та отримала направлення на проходження ЛКК. Після проходження цієї комісії вона повинна мати довідку форми 080-4 про потребу у постійному догляді. Згідно Закону цієї довідки та свідоцтва про шлюб буде достатньо для отримання відстрочки.

      Те саме стосується права на виїзд за кордон, яке врегульоване Правилами перетину кордону. Про цю підставу на виїзд я також писав у першій відповіді.

      Я сподіваюсь, що Ви зареєстровані за однією адресою і живете разом.

      Інших проблем у чоловіка я не бачу.

      Для отримання відстрочки чоловік повинен підготувати заяву до ТЦК та, додавши до неї підтверджувальні документи, звернутись до ТЦК персонально. Після того, як чоловік отримає належним чином оформленну відстрочку, він зможе вільно пересуватись по Україні та виїжджати за кордон.

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      Ірино!

      Дякую за уточнення.

      Ваш чоловік має повне право на відстрочку від мобілізації., але потрібно довести факт відсутності інших працездатних осіб по Вашій лінії. Його законодавча підстава для відстрочки - абзац 11 частини першої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

      ЗАКОН УКРАЇНИ

      Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

      Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

      Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

      ...

      які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

      Дуже часто постає питання в тому, чи потрібно оформлювати постійний догляд (опіку), або іншим чином доводити своє право на відстрочку. Відповідь на це питання проста: НІ, НІЧОГО ЦЬОГО РОБИТИ НЕ ПОТРІБНО. Оформлення опіки, постійного догляду, спільна реєстрація – нічого цього не потрібно.

      Але треба розібратися в тому, чи є хтось у Вас окрім нього.

      Що стосується виїзду за кордон, ось з цим справа зовсім інша. Ваш чоловік наразі може не мати права на відстрочку, але Ви можете виїхати за кордон. Отримувати додаткові документи із ТЦК не потрібно, від слова зовсім. Він просто може супроводжувати Вас, поки що це дозволяє постанова КМУ.

      КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

      від 27 січня 1995 р. № 57 Київ

      Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України

      2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

      ...

      особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю і супроводжують таких дружину (чоловіка) для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність.

      Але тут потрібно розуміти, чи маєте Ви пенсійне посвідчення по інвалідності або інше посвідчення.

      ВИСНОВОК: раджу Вам виїхати за кордон. Наразі це найкраший для Вас варіант.

      Всього доброго. Успіхів! З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    16.8%

    Доброго дня!

    Так, можливе звільнення з військової служби якщо чоловік був мобілізований.

    Якщо чоловік проходить службу за контрактом наявність інвалідності у дружини не є підставою для звільнення.

    Переміщення можливе якщо буде згода та відношення командира частини на переміщення.

    Поки змін у законодавстві не відбулося, тому чоловік має право на виїзд за кордон у супроводі дружини з будь-якою групою інвалідності.

    Підстава для звільнення зі служби -пп. «Г » п.2 ч.4 ст. 26 ЗУ «Про військовий обов'язок і військову службу»

    Під час дії воєнного стану військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації звільняються з військової служби у зв’язку з наявністю дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

    Для звільнення необхідно написати рапорт на ім'я командира частини та додати до нього документи, що підтверджують підстави для звільнення.

    Документи, які необхідно підготувати для військовослужбовця:

    1. Рапорт

    2. Свідоцтво про одруження (нотаріальна копія)

    3. Документ, що підтверджує інвалідність дружини –це може бути довідка МСЕК, посвідчення інваліда або пенсійне посвідчення (нотаріальна копія).

    4. Копію паспортів

    Питання про переведення військовослужбовців в іншу частину здійснюється на підставі Інструкції про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, Наказ Міністерства оборони України №170 від 10.04.2009 р.

    Для переведення військовослужбовець має подати рапорт, документи які підтверджують підстави переведення (сімейні обставини, висновок ВЛК), відношення - згода командира частини, який приймає на військову службу. Потім командир в/ч готує подання на переведення. І далі за результами приймається рішення (наказ) військового керівника про переведення.

    Переміщення по службі в іншу місцевість військовослужбовців, які мають потребу за станом свого здоров’я або за станом здоров’я членів сімей змінити місце служби і проживання, а також за сімейними обставинами та з інших поважних причин, або на нижчу на один ступінь посаду за ініціативою військовослужбовця (крім військовослужбовців, які займають посади, за якими передбачені військові звання старший лейтенант або молодший сержант (старшина 2 статті)) провадиться на особисте прохання відповідно до підпунктів 2, 3 пункту 82 Положення за рапортом військовослужбовця, поданим за підпорядкуванням.

    Сімейними обставинами та іншими поважними причинами для переміщення військовослужбовця можуть бути хвороба члена його сім’ї, якщо така хвороба згідно з висновком військово-лікарської або лікарсько-експертної комісії перешкоджає військовослужбовцю проходити службу в даній місцевості чи проживати в ній членові його сім’ї.

    Крім рапорту військовослужбовця, підставами для прийняття рішення щодо його переміщення за станом здоров’я, сімейними обставинами чи з інших поважних причин є постанова (висновки) військово-лікарської та лікарсько-консультативної комісій, акт обстеження сімейного стану, документи, що підтверджують наявність і вік дітей, наявність житла, розміри доходів тощо.

    Згідно пункту 2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України:

    У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю і супроводжують таких дружину (чоловіка) для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність

    Для виїзду за кордон Вам обхідно підготувати такі документи:

    1. Закордонні паспорти

    2. Свідоцтво про шлюб

    3. Документ про інвалідність дружини,

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!

    Пономаренко Наталія
    16.8%

    Доброго дня, шановна Ірино! За діючою редакцією Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" чоловік у разі наявності у дружини інвалідності (незалежно від групи) - має право на відстрочку від мобілізації на військову службу.

    Посилання на буцімто новий закон - вже не актуальні, адже сьогодні цей непотріб (законопроект № 10378 від 25.12.2023), підготовлений Урядом України - Верховна Рада повернула в Уряд на доопрацюваня. Цю інформацію підтвердив голова фракції монобільшості Давид Арахамія. Власне як я і передрікала, що цей проект ніколи не буде прийнятий у будь-якій редакції.

    https://www.pravda.com.ua/news/2024/01/11/7436772/

    Щодо отримання відстрочки, то Вам слід підготувати необхідні документи та завчасно подати / зареєструвати заяву на відстрочку в ТЦК, щоб не опинитися в ситуації, коли Вас ошукають і вручать бойову повістку на відправку в ЗСУ.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко

    Турчин Ярослав Александрович
    16%

    ВІТАЮ ВАС, пані ІРИНА! Майже всі чоловіки, яким не пощастило залишитись в Україні та які не обслуговують політичний режим - у такій ситуації. Про свободу треба було думати раніше, коли обирали "диктатора" на владу по приколу. А зараз так, хочеш вільно ходити - армія забезпечить таке право, але не факт, що надовго. Тож тут кожен має обирати сам... чи гарно ходити по Україні з перспективою лежати у труні, або почекати поки наведуть порядок в державі, обмеживши свої пересування крайніми потребами. А хто чого хоче, то вже така справа... державі не цікава.

    Як би там не було, згідно абзацу 11 частини 1 статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

    Отже, для формального права на відстрочку за цією підставою треба мати докази:

    • інвалідності офіційної дружини (довідка МСЕК, пенсійне посвідчення, інше посвідчення про пільги для інвалідів; свідоцтво про шлюб);
    • відсутності у дружини інших осіб, які за законом зобов"язані її утримувати (працездатні батьки, які не досягли пенсійного віку або працездатні повнолітні діти);

    Звісно зразок заяви на відстрочку я Вам надам, але одразу кажу, що ТЦК вже дуже сильно налаштовані на новий законопроект від Кабінету Міністрів України, яким прибирається право на відстрочку у осіб з інвалідністю ІІІ групи. І поки до цих знаних "інтелектуалів у камуфляжі" по команді дійде, що цей законопроект все і не буде проголосований Парламентом в такій редакції, то може пройти немало часу. А вже з осені люди ждуть право на відстрочку, яке їм не надавали, очікуючи зміни у порядку мобілізації.

    Тож чи нададуть Вам право по діючому закону - ніхто 100 % не скаже. Ну не підете ж Ви судитися з ТЦК. Тим більше вони майже завжди праві в очах суддів адміністративних судів, які всі роки знаходяться під корупційним ковпаком і у разі прийняття рішень, які не потрібні виконавчій владі чи формування практики судової на користь людей - одразу виникають маски-шоу від СБУ і реалізація тих оперативних матеріалів, які в них є майже на кожного суддю, які не безгрішні, потрапивши на свої посади.

    Дистанційно отримати відстрочку не вдасться, адже система ТЦК заряджана на зноходження "наівних, які готові спілкуватися" та тих, хто надіється на можливість реалізації свої прав у демократичних умовах. При забезпеченні хоч комусь хоч колись можливості дистанційно вирішити питання з ТЦК, вся країна заб"є на їх виклики і буде спілкуватися через адвокатів... тоді втрачається весь сенс залякувань, викрадень на вулицях та інших методів роботи "тилових бандитів, що неправомірно носять бойову форму".

    Медичний огляд обов"язковий відповідно до порядків Міністерства оборони України, тож його уникнути теж не вдасться, хоча це б значно розвантажило ВЛК, якби ТЦК не слало туди усіх підряд. Але вони роблять огляд на випадок, що у кожного з вас відпаде право на відстрочку і вони зможуть вас таки мобілізувати у перспективі.

    Для оформлення відстрочки Вам перш за все оновлять данні (сформувати облікову картку в Реєстрі військовозобов"язаних) та запропонують оформити військовий квиток (якщо він не був оформлений раніше), а для цього відправлять на ВЛК для встановлення придатності до військової служби.

    Так от, щоб не було ексцесів з визнанням придатним і врученням бойової повістки на виході з ВЛК - Ви маєте подати заяву на відстрочку та документи в нотаріально засвідчених копіях ДО проходження ВЛК, а не після. Заява має бути належним чином зареєстрована, щоб потім її не викинули у смітник і сказали, що нічого не було. У разі відмови ставити відмітку про реєстрацію на Вашому екземплярі - можна вже відправляти документи поштою та електронною поштою на офіційну адресу ТЦК.

    Адресу свого ТЦК можете знайти за посиланням https://www.mil.gov.ua/kontakti/oblasni-vijskomati...

    Інших варіантів себе убезпечити немає. Так, Ви можете взяти з собою в ТЦК адвоката (якщо знайдеться такий сміливий і його пустять до ТЦК як псевдорежимного об"єкту - без повістки), але це по-перше може спровокувати негативну реакцію співробітників ТЦК, по-друге, ТЦКшні працівники могли увійти в такий кураж від вседозволеності та безнаказанності, що начхають і на адвоката. Буває всяке. І чим далі у ліс...

    А тому, пропоную пояснити чоловікові, що дитячі крики "Хочу бути вільною людиною у вільній країні і вільно пересуватися" - не на часі. Бо реалії такі, що немає ні вільних людей, ні вільної країни, ні права на вільне пересування, узурповане Державною прикордонною службою України на підстави неконституційної бумажки від Уряду, який з перевищенням повноважень обмежив дію законів на території України. Це реальність воєнного часу, яку треба або прийняти і забезпечити своє право на життя і його збереження, або воювати з вітряними млинами як Дон Кіхот, з нульовим ефектом та ризиком бути знищеним системою за протидію "лінії партії".

    З повагою та розумінням,

    юрист-правозахисник Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня скажу одразу, що легше виїхати за кордон ніж отримати відстрочку.

    Для перетину кордону вам потрібно мати такі документи

    Закордонні паспорти

    Свідоцтво про шлюб

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда жінки

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF

    особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю і супроводжують таких дружину (чоловіка) для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність

    у разі отримання повістки під особистий підпис, чоловік повинен з'явитися до ТЦК та подати заяву на ім'я комісара ТЦК про надання відстрочки від мобілізації. Додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Свідоцтво про шлюб

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда жінки

    Витяг з ратцс про відсутність дітей або свідоцтво про народження

    Пенсійне посвідчення або свідоцтво про смерть батьків.

    Треба буде довести відсутність інших осіб.

    за законом догляд повинні здійснювати батьки та діти.

    Прецездатними не вважаються пенсіонери та інваліди, діти віком до 18 років.

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України