Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 10 января 2024, вопрос №99912

Чи є шанс Оскарження заповіту

Підскажіть будь ласка, чи є шанс оскаржити заповіт?
Моя бабуся мала сина (мого батька), він помер. Тобто я в першій черзі на спадщину.
Бабуся жила сама, і до неї ходила соціальний працівник приблизно з 2016 до 2020 року. В 2020 році бабуся оформила заповіт на володіння паєм на соціального працівника, а через 2 місяці її сестра забрала її жити до себе і до самої смерті бабусі наглядала за нею.
У бабусі ще з 2016 року почались проблеми з памʼяттю, останні 3-4 роки взагалі було погано з пам"яттю і практично були відсутні навички самообслуговування.Бабуся останнім часом не впізнавала навіть сестру у якої вона жила.
І ось бабуся померла, сестра бабусі пішла до нотаріуса вступити в спадщину, і тільки тут виявилось, що бабуся в 2020 році написала заповіт на пай на соціального працівника. На момент написання заповіту, в неї вже були проблеми з памʼяттю, але зовні це не було помітно.
Документи (паспорт та документи на пай) сестра бабусі так і не знайшла, вона поновлювала її паспорт, і документи на пай .
Чи можна якось оскаржити заповіт, оформлений на соціального працівника? Беручи до уваги те, що жодного запису в медичній картці, який би підтверджував погіршений стан бабусі немає. Чи можна оформлювати спадщину на соціального працівника ?
Дуже дякую за відповідь

Ответы юристов (4)

    Богун Сергій Павлович

    Теоретично шанси є. Однак конкретну відповідь можна буде дати лише після детального вивчення питання.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ірина!

    Оскільки пай був власністю Вашої бабусі, то вона мала право оформити заповіт на будь яку особу.

    Щодо оскарження, можна спробувати, проте для цього потрібно буде довести, що бабуся знаходилась в тому стані здоров'я, якій не дозволяв їй оформлювати заповіт або її примусили до такого оформлення.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 3 месяца назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Доброго вечора. У Вас є відносно мало шансів виграти внаслідок оскарження в суді чинності заповіту. Для успішного для Вас провадження в суді мають бути прямі докази на Вашу користь. Прямі докази прямо вказують на наявність певного факту.

    Якщо дієздатність особи не було обмежено в судовому порядку та її не було визнано недієздатною, то правочини, вчинені нею, мають юридичну силу, якщо їх не було визнано судом недійсними за позовом зацікавленої особи.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    За законодавством України кожен громадянин має право на свій розсуд вирішувати долю належного йому майна, а також заповідати його.

    Так, відповідно до ст. 534 Цивільного кодексу (ЦК) кожен громадянин може залишити за заповітом усе своє майно або частину його (не виключаючи предметів звичайної домашньої обстановки і вжитку) одній або кільком особам, як тим, що входять, так і тим, що не входять до кола спадкоємців за законом, а також державі або окремим державним, кооперативним та іншим громадським організаціям.

    Заповіт може бути посвідчений як державним, так і приватним нотаріусом, що не впливає на його юридичну силу. В тих населених пунктах, де немає нотаріусів, право посвідчення заповітів згідно з статтею 37 Закону України "Про нотаріат" мають посадові особи сільських, селищних, міських рад. Заповіти громадян України, що перебувають за кордоном, можуть бути посвідчені посадовими особами консульських установ України.

    Потрібно також знати, що право заповідати належить тільки дієздатним громадянам. Перевірка дієздатності особи, що звернулася за вчиненням нотаріальної дії, є обов’язком нотаріуса. Дієздатність за віком перевіряється за паспортом або іншим документом, що посвідчує особу. В повному обсязі дієздатність у громадян виникає з досягненням повноліття. Однак недієздатною може виявитися і повнолітня особа. Тому, якщо у нотаріуса виникають сумніви щодо дієздатності заповідача, він вправі відкласти вчинення нотаріальної дії та встановити, чи не виносилося судом рішення про визнання заповідача недієздатною особою.

    У процесі посвідчення заповіту нотаріус зобов’язаний встановити дійсне волевиявлення особи та роз’яснити правові наслідки його укладення. Реалізація заповіту багато в чому залежить від правильності його складання. Розпорядження заповідача мають бути викладені ясно і чітко, з тим щоб не викликати сумнівів або суперечок після його смерті, та містити вказівку лише на те майно та майнові права, які підлягають успадкуванню. При посвідченні заповіту нотаріус не зобов’язаний перевіряти, чи є в наявності те майно, яке в ньому вказане.

    Тому, якщо заповіт належним чином оформлений, нотаріус перевірив дієздатність та волевиявлення заповідача - оскаржити заповіт буде мало шансів.

    Адже Вам в суді потрібно буде доводити, що бабуся на той час мала проблеми зі здоров'ям, а соціальний працівник скористалася станом бабусі у власних цілях.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України