Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 10 січня 2024, питання №99864 250₴

Зняття з військового обліку в іншому місті

Доброго дня, підкажіть будь ласка, як правомірно потрібно діяти в такій ситуації - мені вручили повістку, я пройшов ВЛК, та маю на руках рішення про виключення з обліку. На цей час в мене ще залишилось приписне, я приписан в іншому місті.
Пішов до тцк, спочатку сказали, що треба сплатити штраф за не змінене приписне, потім мене поставлять на облік і знимуть. Але потім все призупинили, сказали їхати до міста прописки, там платити штраф, отримувати новий квиток, зніматися, їхати назад, ставати тут в місті і тут зниіматися....
Як діяти, чи може є якісь норми та укази, якими керуючись можно все по місту вирішити?

Відповіді юристів (4)

    Дерій Владислав Олегович
    25.2%

    Вітаю Вас, Дмитре!

    На жаль, по місту не вийде. Для зняття (виключення) з військового обліку Вам потрібно особисто прибути до ТЦК, де стоїте на військовому обліку та актуалізувати облікові дані.

    Згідно пункту 81 Правил військового обліку. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, підрозділах Служби зовнішньої розвідки здійснюється за їх особистої присутності (крім випадків, визначених у пункті 15 цього Порядку). При цьому взяття на військовий облік, зняття або виключення з нього здійснюється за умови наявності паспорта громадянина України та військово-облікових документів, визначених у пункті 20 цього Порядку.

    Районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, органи СБУ, підрозділи Служби зовнішньої розвідки беруть на військовий облік, знімають або виключають з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, у яких відсутні військово-облікові документи, лише після відновлення зазначених документів.

    Щоб Вас виключили з військового обліку Вам необхідно прибути до ТЦК де Ви стоїте на обліку, отримати тимчасове посвідчення військовозобов'язаного (можливо доведеться сплатити штраф), надати довідку ВЛК про виключення з військового обліку.

    Виключити з військового обліку Вас може ТЦК, де Ви стоїте на обліку.

    Згідно пункту 3.8. Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про тимчасову непридатність або непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку підлягає затвердженню штатною ВЛК. Копія довідки видається особі, яка пройшла медичний огляд.

    Це означає, що Вам на руки повинні були видати копію довідки ВЛК про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку, вона повинна бути затверджена штатною ВЛК.

    Якщо Ви поїдете до ТЦК, де стоїте на військовому обліку без довідки ВЛК - Вас можуть повторно направити на медогляд, адже у них немає інформації щодо проходження Вами ВЛК.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25.2%

    Доброго дня, Дмитре!

    Дійсно, ситуація трохи заплутана, оскільки для постановки на облік в ТЦК на новому місці та виключення з нього за станом здоров'я Вам треба було б спочатку знятися з обліку у військоматі, де Ви перебували на обліку раніше.

    Згідно порядку, передбаченого статтею 23 постанови Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 про «Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів»:

    "Призовники, військовозобов’язані та резервісти в разі зміни адреси їх місця проживання або інших персональних даних зобов’язані особисто в семиденний строк повідомити про такі зміни відповідним органам, де вони перебувають на військовому обліку, зокрема у випадках, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 7 лютого 2022 р. № 265 “Деякі питання декларування і реєстрації місця проживання та ведення реєстрів територіальних громад”, через центри надання адміністративних послуг та інформаційно-комунікаційні системи.

    Призовники, військовозобов’язані та резервісти, які не актуалізували інформацію про себе в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, особисто у семиденний строк з дня внесення змін до персональних даних прибувають із паспортом громадянина України та військово-обліковими документами до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки, який організовує та веде військовий облік на території адміністративно-територіальної одиниці, для взяття їх на військовий облік, зняття з військового обліку або внесення змін до їх облікових даних.".

    Подібна плутанина, невільним учасником якої стали і Ви, відбувається перш за все через повну неврегульованність питання щодо військоматів, які мають право викликати до себе повісткою військовозобов'язаних. Істотною причиною цього також можна вважати війну, яка розкидала людей, часто проти їх волі, по різних куточках України, а в багатьох випадках і далеко за її межі.

    Отже, здавалося б, Ви повинні були пройти ВЛК та отримати статус непридатного до служби з виключенням з обліку у своєму "рідному" ТЦК, де Ви стояли на обліку і отримували приписне, але, як я собі розумію, через зміну місця проживання все сталося зовсім в іншому місці.

    Втім, нічого страшного не відбулося. Рішення ВЛК, яке доречі повинні були надати у вигляді довідки і Вам (це Ваше право закріплено у пункті 3.8. Положення про військово-лікарську експертизу), буде чинним і у військоматі, до якого Ви прибудете для зняття з обліку. Якщо Вам не дали на руки таку довідку ВЛК, то Ви маєте право вимагати її шляхом подання заяви з цього приводу (те саме, але швидче і більш ефективно може зробити за Вашим проханням і адвокат, подавши відповідний запит до ТЦК).

    Військомат, звичайно, притягне Вас до адміністративної відповідальності у вигляді невеликого (близько 800 грн) штрафу по статті 210 КУпАП за порушення правил обліку, оскільки, як я зрозумів, Ви вчасно на змінили приписне на військовий квиток чи тимчасове посвідчення, коли Вам виповнилось 27 років, і Ви повинні були отримати статус військовозобов'язаного.

    Проте проходити повторну ВЛК Вам не прийдеться однозначно!

    Отже після сплати штрафу, Вам повинні по ідеї видати військово-обліковий документ та виключити Вас з обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до служби.

    Після того Ваш статус військовозобов'язаного буде автоматично скасовано, й, відповідно, Вам ніде більше не прийдеться вставати на військовий облік, та й взагалі мати щось до діла з ТЦК та СП.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    25.2%

    Доброго дня, для зняття з військового обліку вам треба особисто звертатися до ТЦК де ви перебуваєте на обліку. Нажаль , іншим способом дане питання не вирішити.

    Так як, у вас не має військового квитка, вас забов'яжуть пройти Влк. Тому перед відвідуванням, підготуйте всі свої медичні документи, історію хвороби.

    У будь в якому разі , lбез нагайної потреби не рекомендую ходити до ТЦК. У разі отримання повістки, поважна причина не явки лікарняний.

    Також , хотілось би проаналізувати ваш діагноз, щоб впевнитись, що ви дійсно повинні бути виключені з військового обліку.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    24.4%

    Вітаю Вас!

    Доброго дня, підкажіть будь ласка, як правомірно потрібно діяти в такій ситуації - мені вручили повістку, я пройшов ВЛК, та маю на руках рішення про виключення з обліку. На цей час в мене ще залишилось приписне, я приписан в іншому місті.Пішов до тцк, спочатку сказали, що треба сплатити штраф за не змінене приписне, потім мене поставлять на облік і знимуть. Але потім все призупинили, сказали їхати до міста прописки, там платити штраф, отримувати новий квиток, зніматися, їхати назад, ставати тут в місті і тут зниіматися...

    Як діяти, чи може є якісь норми та укази, якими керуючись можно все по місту вирішити?

    Ситуація доволі заплутана, а тому давайте розбиратися з нею більш детально. Наскільки я розумію, Ви перебуваєте на військовому обліку зараз в 2 місцях - за місцем реєстрації та в місті, де Вами було отримано повістку. Чи є відмітку у приписному свідоцтві про те, що Вас взято на облік по місцю отримання повістки? Вам видали на руки висновок ВЛК про визнання Вас непридатним до військової служби з виключенням з обліку? Він затверджений штатною ВЛК?

    Якщо так і з висновком ВЛК все в порядку - дійсно Вам потрібно їхати до ТЦК, в якому Ви із самого початку перебуваєте на військовому обліку, оформлювати собі належний військово-обліковий документ та вимагати проставлення у ньому інформації про визнання Вас непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку. Але вони, відверто кажучи, мають повне праов направити Вас на проходження військово-лікарської комісії. Виходить фактично "замкнуте коло". Треба розбиратися з Вашими документами.

    Або хоча б оформлювати новий військово-обліковий документ та зніматися з обліку на підставі переїзду до нового місця проживання. До речі, Ви отримали повістку випадково, чи проживаєте там на постійній основі?

    У ситуації треба розбиратися, багато іксів зараз.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України