Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 05 січня 2024, питання №99670 250₴

Переоформити квартиру на маму

Маю квартиру у новобудові. Право власності від 11.2022. Хочу квартиру переоформити на маму. Як це зробити ? Та скільки буде коштувати, цікавлять недорогі варіанти.

Відповіді юристів (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Олександре!

    Ви можете оформити на матір договір дарування.

    Договір дарування - це домовленість, за якою одна сторона (дарувальник) передає або зобов'язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність (частина перша статті 717 ЦК України).

    Договір дарування належить до безоплатних правочинів, за умовами якого обдаровуваний не має перед дарувальником будь-якого зобов’язання матеріального характеру.

    Договір дарування вважається укладеним з моменту передання майна (реальний договір), окрім випадків, коли дарувальник зобов'язується передати обдаровуваному майно у майбутньому (консенсуальний договір).

    Момент набуття права власності за договором визначений стаття 334 ЦК України, залежно від предмету договору. Тобто право власності на майно за договором, який підлягає нотаріальному посвідченню, виникає у набувача з моменту такого посвідчення або з моменту набрання законної сили рішенням суду про визнання договору, не посвідченого нотаріально, дійсним.

    Права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації, виникають з дня такої реєстрації відповідно до закону.

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/Договір_дарування

    Оскільки Ви даруєте квартиру своїй матері, яка є для Вас родичем першого ступеня спорідненності, то платити податки їй буде не потрібно.

    Єдине, що прийдеться зробити, так це оцінку нерухомості (більшість нотаріусів її вимагають) та заплатити 1% держмита з вартості нерухомості. Як також, до Ваших витрат будуть належати саме послуги нотаріуса з оформлення правочину. В цілому мінімальна вартість оформлення дарчої 8000-1000 грн.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Пономаренко Наталія
    20%

    Доброго дня, шановний Олександре! В будь-якому разі відчуження нерухомого майна можливе лише за нотаріально посвідченим правочином.

    Це може бути:

    • договір купівлі-продажу
    • договір дарування

    Ціна приблизно одна й та сама. Різниця лише в тому, що у Вашому випадку договір купівлі-продажу буде вдаваним, адже фактично ніхто гроші за квартиру платити не буде. Тож я б рекомендувала зупинитись на договорі дарування.

    ВІдповідно до ст. 717 Цивільного кодексу України, договір дарування - це документ, що підтверджує передання права власності від дарувальника до обдаровуваного на безоплатній основі, тобто безоплатно.

    Передати право власності на майно можна як одразу, так і в майбутньому з прописаними умовами для настання подарунка (весілля, народження дитини тощо). У будь-якому разі квартира або будинок передаються обдаровуваному безоплатно, без очікування чогось натомість. Якщо нерухомість дарують одному з подружжя у шлюбі, другий з подружжя не має права претендувати на неї.

    Договір дарування укладається тільки в письмовій формі й обов'язково оформляється та засвідчується нотаріусом.

    Якщо Ви знаходитесь за межами України - то для цього Вам потрібно, щоб Ваша мама теж була там де Ви і можливо було оформити договір у Консульстві за правилами вчинення нотаріальних дій.

    Якщо Ви в Україні, то найбільш дешевий варіант - звернутися до державної нотаріальної контори, яка має право в умовах воєнного стану здійснювати засвідчення угод з цінними речами.

    Враховуючи, що Ви є родичами першого ступеню споріднення, то податки за будь-якою з угод Ви не сплачуєте.

    У приватного нотаріуса такі послуги будуть вартувати близько 10 тисяч гривень.

    При цьому слід врахувати, що скоріш за все не вдасться уникнути оцінки майна перед відчуженням за будь-якою з угод.

    У державного нотаріуса дещо дешевше, адже не такі розцінки на послуги. Проте, слід враховувати, що оцінку нерухомого майна (від 1000 грн.), державне мито і за реєстрацію в державному реєстрі сплачувати доведеться і у державного, і у приватного нотаріуса.

    Якщо Ви плануєте здійснити відчуження житла на користь мами через побоювання за нові "диктаторські закони 2024 року", то рекомендую не витрачати гроші, адже конфіскувати майно за небажання служити в армії - це нереально і скоріше Янукович знову стане Призедентом України, ніж це станеться в нашій державі.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    Самим оптимальним варіантом буде дарування квартири.

    Договір дарування обов'язково потрібно нотаріально посвідчити.

    ПДФО та військовий збір сплачувати не потрібно, адже Ви даруєте нерухомість мамі (члену сім'ї першого ступеня споріднення)

    Для оформлення договору Ви, крім паспорта та коду, серед основних повинні мати при собі такі документи:

    • правовстановлюючий документ на об’єкт нерухомості;
    • довідку про осіб, зареєстрованих на даній житлоплощі;
    • акт оцінки об’єкта нерухомості;
    • письмову згоду другого з подружжя на проведення операції (якщо нерухомість придбана в шлюб);
    • якщо в квартирі зареєстровані Ваші діти потрібен дозвіл органу опіки та піклування.

    Ви з мамою обов’язково повинні бути присутніми при оформленні угоди. Коли договір буде укладено, нотаріус оформляє витяг з Реєстру майнових прав на маму. У цей момент Ви втрачаєте право власності на нерухомість, а Ваша мама набуває їх. На останньому етапі нотаріус видає мамі договір дарування та виписку на її ім’я з державного реєстру про реєстрацію права власності на дану нерухомість.

    До основних витрат належать

    • послуги нотаріуса (як правило, у державного нотаріуса розцінки менші чим у приватного)
    • оцінка нерухомості
    • держмито 1 % від вартості квартири

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та гарного дня!

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, вам треба звертатися до нотаріуса за місцем знаходження.

    Самий найдешевший спосіб це оформлення дарчої.

    Вам знадобляться такі документи,

    Паспорт код свій та мами, документи на право власності.

    Це у межах повноважень нотаріуса. Ви можете звернутися до нотаріату України за більш детальною консультацією зателефонувавши на гарячу лінію

    (044) 271 17 86

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас!

    Маю квартиру у новобудові. Право власності від 11.2022. Хочу квартиру переоформити на маму. Як це зробити ? Та скільки буде коштувати, цікавлять недорогі варіанти.

    Найпростішим варіантом переходу права власності від Вас до матері у даній ситуації буде договір дарування. Оскільки Ви маєте першу ступінь споріднення, сплачувати традиційні 5 % податків не потрібно. По суті Ви заплатите лише за оформлення договору (послуги нотаріуса в сумі 5000-7000 грн, хоча ціни насправді індивідуальні, це треба з'ясовувати наперед у кожного нотаріуса, а потім зупиняти свій вибір на конкретному), оцінка нерухомості та 1 % держмита.

    По часу це також найбільш оптимальний варіант, тому раджу Вам зупинитися саме на ньому.

    Успіхів. Всього доброго Вам. З повагою.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України