Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 02 січня 2024, питання №99584 250₴

Чи маю я право на відтермінування мобілізації?

Маю дитину-інваліда до 18 років. В свідоцтві як доглядач вписано жінку. Чи маю я право на відтермінування мобілізації?

Відповіді юристів (6)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    16.8%

    Доброго дня, Андрію!

    Так, маєте право на відстрочку, як батько, який виховує неповнолітню дитину з інвалідністю, в незалежності від того, хто вписаний доглядачем чи опікуном.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;

    {Частину першу статті 23 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 339-VIII від 21.04.2015; в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}".

    Якщо виникне необхідність явки до ТЦК, Ви повинні подати до останнього заяву про надання відстрочки у зв'язку з інвалідністю дитини. До заяви потрібно буде додати наступні нотаріально завірені копії документів:

    свідоцтво про народження дитини,

    свідоцтво про шлюб,

    документ, що підтверджує інвалідність дитини.

    Заяву потрібно буде підготувати у двох примірниках, на одному з яких представник ТЦК повинен проставити вхідний номер, дату та підпис. Це буде свідчати про те, що Вашу заяву зареєстровано. Також раджу подати заяву одразу при явці до військкомату, ще до проходження ВЛК, на яке Вас, скорше за все, направлять.

    Якщо представник ТЦК буде відмовляти у прийнятті Вашої заяви з підтверджувальними документами, Ви можете направити останню Укрпоштою, замовним листом з описом вкладення.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    16.8%

    Доброго дня, пане Андрію!

    Ви маєте право на відстрочку незалежно від того хто вписаний у документ про інвалідність. Головне це факт виховання.

    Ви зможете оформити відстрочку на підставі статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” , згідно якої не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років.

    Вам необхідно подати до ТЦК такі документи:

    1. Заява про відстрочку

    2. Свідоцтво про народження дитини

    3. Свідоцтво про шлюб

    4. Документ про інвалідність дитини

    Згідно ст. 141 Сімейного кодексу батько і мати мають рівні права та обов'язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебувають вони у шлюбі.

    Згідно статті 151 Сімейного кодексу батьки мають переважне право перед іншими особами на особисте виховання дитини.

    Обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів!

    Мамай Ірина Євгеніївна
    16.8%

    ВІтаю,

    Маєте право на відстрочку. Тільки це має бути належним чином оформлено в ТЦК. Без оформлення ви лише право маєте, однак не відстрочку.

    Для цього потрібно звернутися до ТЦК із заявою, де ви стоїте на обліку (за місцем вашої приписки). Вас відправлять на ВЛК, за умови, що вона пройдена більше 5 років назад.

    До заяви варто долучити наступні документи:

    1. Свідоцтво по народження дитини

    2. Довідка ЛКК щодо інвалідності дитини

    3. Довідку щодо виплати допомоги у зв'язку з інвалідністю дитини

    4. Свідоцтво про шлюб (якщо ви у шлюбі з матір'ю дитини).

    Заяву здати в ТЦК таким чином, щоб у вас залишилася відмітка з датою прийняття такої заяви

    Звертайтесь.

    З повагою, адвокат, МАМАЙ Ірина

    Кирда Вячеслав Володимирович
    16.8%

    Вітаю Вас!

    Маю дитину-інваліда до 18 років. В свідоцтві як доглядач вписано жінку. Чи маю я право на відтермінування мобілізації?

    Не зовсім зрозуміло, що Ви маєте на увазі під словом "відтермінування". Ви маєте гарантоване право на повну відстрочку від мобілізації.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років.

    ...

    Те, що в документах про інвалідність вписана мати - не грає жодної ролі. Для оформлення відстрочки від мобілізації Вам потрібно підготувати заяву про оформлення відстрочки, до якої додати: свідоцтво про шлюб з матір'ю дитини, документи про спільне проживання з дитиною, про інвалідність дитини, Ваш військово-обліковий документ.

    Втім, для отримання відстрочки Вам скоріше за все доведеться пройти медичний огляд ВЛК.

    Успіхів. Всього доброго Вам. З повагою.

    Пономаренко Наталія
    16.8%

    Доброго дня, шановний Андрій!

    Якщо Ви перебуваєте з дружиною у офіційному шлюбі, проживаєте з дочкою та її матір'ю однією сім'єю, то Ви маєте законне та 100 % право на відстрочку від мобілізації за абзацом 6 частини першої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років.

    При цьому належними документами, що підтверджують в ТЦК Ваше право на відстрочку від мобілізації є:

    • Свідоцтво про народження дитини;
    • Свідоцтво про шлюб (додатково можна взяти у відділі ДРАЦС витяг з реєстру щодо шлюбу, бо бувають питання в ТЦК накшталт - "А докажіть, що ви не розлучені і свідоцтво чинне");
    • Документи, що підтверджують встановлення інвалідності дитині (довідка МСЕК, пенсійне посвідчення, посвідчення соцзахисту);
    • Документи, що підтверджують спільне проживання (Витяги з реєстру територіальних громад про проживання за однією адресою).

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко

    Турчин Ярослав Александрович
    16%

    ВІТАЮ ВАС, пане АНДРІЙ!

    Абзацом шостим частини першої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", у чинній на сьогодні редакції, визначено, що не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років.

    ОТЖЕ, Ви маєте право на відстрочку від мобілізації за підставою - виховання дитини з інвалідністю віком до 18 років.

    Незважаючи на наявність права на відстрочку, все ж рекомендую до ТЦК з"являтися лише за викликом за належним чином врученою повісткою.

    Для того, щоб отримати відстрочку при явці до ТЦК Ви маєте подати заяву про відстрочку, яку зареєструвати належним чином ДО проходження медичної комісії (ВЛК). Дуже розповсюджена наразі схема серед працівників ТЦК - так, так, ми бачимо, що у Вас є заява на відстрочку - все потім, все після медичного огляду ВЛК... Як наслідок після визнання на ВЛК Вас придатним до мобілізації - одразу виписується повістка на відправку до військової частини чи навчального центру.

    Тому, у такі "ігри воєнкомів" краще не гратися і наполягати на належній реєстрації заяви на відстрочку.

    Якщо відмовляються, то це перший дзвіночок того, що проти Вас можуть застосувати усі можливі важелі протиправних дій ТЦК. Тобто мобілізувати силою.

    Певним захистом від цього є направлення заяви про відстрочку через відділення УДППЗ "Укрпошта" з описом вкладення та повідомленням про вручення (паперовим, а не смс).

    Якщо заяву не отримають поштою і вона повернеться з відміткою "за закінченням терміну зберігання"(це теж зараз є розповсюдженою схемою серед канцелярських працівників ТЦК) - то єдиний варіант - це направлення заяви електронною поштою з супровідним листом (копія в Міністерство оборони України) - повідомленням про порушення ТЦК Закону України "Про звернення громадян" щодо незабезпечення державним органом чи установою прийому та реєстрації звернень.

    Перелік поштових адрес та електронних адрес ТЦК за гіперпосиланням. https://www.mil.gov.ua/kontakti/oblasni-vijskomati...

    ЗРАЗОК ЗАЯВИ НА ВІДСТРОЧКУ НАВОДЖУ ТУТ та додаю у файлі формату Microsoft WORD.

    До ___ТЦК та СП

    ___

    ___

    прізвище, імʼя, по батькові

    Адреса місця проживання: ___

    ___

    Тел. ___

    ЗАЯВА про відстрочку від призову за мобілізацією

    Я, ___, повідомляю, що моя неповнолітня дитина ___ має інвалідність ___ групи. Ми виховуємо нашу дитину разом із дружиною.

    Відповідно до абз. 6 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років.

    Такі чоловікиу зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою.

    Оскільки на моєму утриманні та вихованні перебуває дитина з інвалідністю віком до 18 років, і я не маю бажання бути призваним на військову службу, я не підлягаю призову та маю право на відстрочку в порядку та спосіб, передбачені законодавством.

    З мотивів наведеного, відповідно до абз. 6 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», а також керуючись приписами Законів України «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів»,

    ПРОШУ:

    Надати мені передбачені законодавством документи про відстрочку від призову за мобілізацією, як батьку, що виховує дитину з інвалідністю до 18 років відповідно до абз. 6 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

    У випадку відмови – прошу оформити відмову в письмовій формі для надання мені можливості оскаржити її у встановленому Законом порядку.

    Додатки (нотаріально засвідчені копії):

    1. Свідоцтва про шлюб та витягу з ДРАЦС щодо чинності шлюбу.

    2. Свідоцтва про народження дитини.

    3. Документів, що підтверджують статус дитини до 18 років як особи з інвалідністю.

    4. Докази проживання з дитиною однією сім"єю (за наявності).

    «___» ___ 2024 р.___ /___/

    З повагою, юрист Ярослав Турчин


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України