Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 08 грудня 2023, питання №98432 400₴

Могут ли отменить право собственности на авто?

Я и мой сын вступили в право собственности после смерти (23.03.2022)моего мужа (сын общий) на машину, купленна во время брака(за два года до смерти), есть ещё мать мужа, она отписала свою часть в мою пользу. Есть ещё дочь от первого брака, которая не подавала заявление о вступление в права собственности. Она сейчас хочет взять копию свидетельства о смерти и подать в суд о заявлении своих прав. Правомочна ли она?

Відповіді юристів (6)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Вітаю, Ольго!

    Я и мой сын вступили в право собственности после смерти (23.03.2022)моего мужа (сын общий) на машину, купленна во время брака(за два года до смерти), есть ещё мать мужа, она отписала свою часть в мою пользу. Есть ещё дочь от первого брака, которая не подавала заявление о вступление в права собственности. Она сейчас хочет взять копию свидетельства о смерти и подать в суд о заявлении своих прав. Правомочна ли она?

    По суті - так, вона має право звернутися зараз до суду із заявою про поновлення строку для прийняття спадщини. Якщо суд задовольнить її заяву, вона оформить документи нотаріусу. Виникає певний дисонанс у тому, що, як я розумію, Ви вже отримали свої документи про право спадщини.

    Але що відбулось?

    Автомобіль було придбано Вами з чоловіком за час шлюбу, відповідно він вважається Вашої спільної сумісної власністю і належав Вам по 50 %. Ваші 50 % після смерті чоловіка - неподільні і належить тільки Вам.

    Відповідно відбувалося спадкування лише 50 % транспорного засобу.

    Якщо заповіту не було, спадкування відбувалося за законом. Відповідно до статті 1261 Цивільного кодексу України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

    Таким чином, спадкоємця мали бути:

    - Ви;

    - Ваш спільний син;

    - Мати померлого чоловіка (відмовилась);

    - Донька від першого шлюбу.

    Відповідно вона мала право реалізувати спадщину після смерті батька, а тому зараз за умови правильності дій теоретично може відновити своє право.

    Знову ж таки, зараз питання лише про встановлення поважності причин пропустку строку, чи визнає суд їх поважними. Це питання...

    Успіхів! Всього доброго Вам.!

    Корнійчук Євген Іванович
    10%

    Доброго дня, може відсудити якщо поновить строк пропуску спадщини. У вашому випадку рекомендую подарувати автомобіль комусь іншому.

    Відсутність предмету спору унеможливлює вирішення справи по суті незалежно від обґрунтованості позову, а відповідно і здійснення ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів осіб.

    Суд закриває провадження у справі у зв'язку з відсутністю предмета спору,

    Турчин Ярослав Александрович
    12.5%

    ЗДРАВСТВУЙТЕ, ОЛЬГА! ФОРМАЛЬНО ОНА МОЖЕТ ПОДАТЬ ИСК В СУД., чтоб ей восстановили сроки для принятия наследства. Тогда имущество может быть перераспределено или Вас могут обязать выплатить ей компенсацию за ее долю.

    Но для того, чтоб восстановить сроки нужны очень веские причины. Например, что она не знала о смерти отца и потому пропустила шестимесячный срок, чтоб принять наследство.

    Вам же нужно подумать о доказательствах обратного.

    Распечатка звонков Ваших ей (можно взять у оператора или в электронном кабинете пользователя у оператора)..

    Свидетели, что она была на похоронах и т.д.

    Прожать / подарить и т.д. авто не вариант. Уже было куча судебных решений, где с таких умников взыскивали деньги по рыночной стоимости доли от авто. Все эти хитрости 90-х уже давно в судах не прокатывают... как и не ходить на суд и т.д.

    50% авто Ваши как жены. 50% распределяемая доля Вашеготмужа как наследство.

    Формально она может претендовать на 12.5% от авто (4 наследника).

    Если Вы не выделяли свою долю как жена, а не как наследник - зря. Если будет обжалование в суде долей в наследстве, можете это сделать.

    С уважением, юрист Ярослав Турчин.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Ольга!

    Оскільки донька Вашого чоловіка на день смерті була спадкоємицею першої черги, вона разом із Вами, Вашим сином та матір'ю чоловіка мала рівні права з усіма перерахованними особами.

    Тобто, щоправда чисто теоретично, вона може звернутись до суду із позовною заявою про отримання своєї частки майна, що залишилось у спадок від спадкодавця.

    Проте для того їй прийдеться поновлювати строки подання заяви до нотаріуса про отримання спадщини.

    Відповідно до ст. 1269 ЦК України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах – уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини. Для прийняття спадщини встановлений строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Спадщина відкривається у день смерті особи.

    У разі якщо особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК України.

    Вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд дослідив поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. Варто зазначити, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

    Поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема:

    1) тривала хвороба спадкоємців;2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна;3) складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними;4) перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України;5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

    Особисто в мене є великі сумніви, що доньці Вашого чоловіка вдасться задовільнити вимоги суду, і останній дозволить їй отримати додатковий строк для прийняття спадщини.

    Тому, на мою думку, Вам, скорше за все, особливо перейматись цією ситуацією не варто, бо у доньки нічого не вийде. Знаю це з власної практики участі у таких справах.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    13.8%

    Доброго дня!

    Спочатку дочці Вашого чоловіка потрібно у судовому порядку поновити строки прийняття спадщини.

    Для встановлення додаткових строків для прийняття спадщини суд досліджує поважність причини їх пропуску.

    Поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини вважаються причини, пов'язані з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення дій для прийняття спадщини, а саме:

    • тривала хвороба спадкоємця;
    • перебування спадкоємця тривалий час за межами України (факт проживання за межами України сам по собі не свідчить про наявність об'єктивних, непереробних перешкод для звернення із заявою про прийняття спадщини, оскільки це не позбавляє можливості подати заяву про прийняття спадщини поштою. Крім того, вчинення нотаріальних дій за кордоном покладається на консульські установи України, а у випадках, передбачених чинним законодавством, - на дипломатичні представництва України. Мають бути відповідні докази, які підтвердять поважну причину неможливості з'явитись до цих установ (постанова Верховного Суду від 12.04.2021 у справі № 589/1863/13-ц);
    • велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна;
    • складні умови праці, які, зокрема, пов'язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними;
    • перебування спадкоємця на строковій службі у складі Збройних Сил України (постанова Верховного Суду від 26.06.2019 у справі № 565/1145/17) тощо.

    При цьому суд бере до уваги саме письмові докази - довідки медичних установ про стан здоров'я та проходження курсу лікування, про перебування особи у відрядженні чи за межами України, інші документи, що містять відомості про обставини, які перешкоджали зверненню спадкоємця до нотаріальної контори у встановлені строки.

    Належними відповідачами у спорах про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини є спадкоємці, які прийняли спадщину.

    Ви можете подати відзив на позов вказавши, що дочка знала про смерть спадкодавця та не вступила у спадок без поважних причин.

    Досить велика ймовірність, що суд їй відмовить у поновленні строків.

    Якщо ж суд прийме рішення на користь дочки чоловіка, відповідно їй буде належати 1/4 від частки майна чоловіка.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Токмач Галина Николаевна
    13.8%

    Вітаю!

    КЦС ВС у постанові від 10 травня 2023 року у справі № 761/22937/18 визначив момент виникнення в особи права власності на автомобіль. Зокрема, зазначається, що: «положеннями частини першої статті 334 ЦК України щодо переходу права власності на рухоме майно <…> не передбачено в імперативному порядку, що право власності на таке рухоме майно переходить до набувача транспортного засобу з моменту здійснення його державної реєстрації. <…> Право власності на рухоме майно переходить до набувача відповідно до умов укладеного договору, що узгоджується з принципом свободи договору відповідно до статей 6, 627, 628 ЦК України. Якщо договором не передбачено особливостей переходу права власності у конкретному випадку шляхом вчинення певних дій, воно переходить з моменту передання транспортного засобу».

    У цій справі позивач придбав транспортний засіб у відповідача. У той самий день автомобіль знято з обліку, позивачу передано свідоцтво про його реєстрацію. Позивач не встиг зареєструвати автомобіль протягом 10 днів через незначні недоліки транспортного засобу і сторони домовилися відстрочити його передачу. Пізніше позивач дізнався, що автомобіль знову зареєстровано за відповідачем та неодноразово відчужено третім особам. У зв'язку з цим позивач звернувся з позовом, зокрема, про витребування з незаконного володіння у його власність транспортного засобу, який він придбав у відповідача.

    Суди попередніх інстанцій відмовили в задоволенні позовної вимоги про витребування автомобіля із чужого незаконного володіння, оскільки витребувати майно з чужого володіння може тільки власник, а позивач:

    • не довів набуття права власності на спірний автомобіль;
    • не надав доказів (розрахункового документа), який посвідчує факт купівлі спірного транспортного засобу та здійснення фінансової операції (сплати коштів); автомобіль позивачу передано не було, відмітки про оцінку транспортного засобу немає;
    • не здійснював реєстрацію придбаного транспортного засобу у встановленому законом порядку.

    Верховний Суд дійшов висновку, що оскільки автомобіль позивачу від відповідача переданий не був, то за встановлених обставин справи і відсутності посилання сторін на те, що умовами договору був передбачений інший момент переходу права власності на спірний автомобіль, суди зробили обґрунтований висновок про те, що позивач не набув права власності на спірний автомобіль. Як наслідок, немає підстав для задоволення позову в частині витребування майна з чужого незаконного володіння.

    Разом з тим суди помилково вважали, що перехід права власності залежить, зокрема, і від реєстрації, від здійснення оплати. Тому судові рішення в частині відмови в задоволенні цієї позовної вимоги ВС замінив в мотивувальній частині.

    Всього найкращого!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України