Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Интеллектуальная собственность, 04 декабря 2023, вопрос №98168

Чи є порушення з боку універу?

Доброго дня. Я за кордоном, в Німеченні. Хочу забрати свій диплом магістра та диплом бакалавра який подавав у 2021 році для вступу (УкрДУЗТ), університет відмовляється віддавати диплом без підписаного обхідного, а обхідний не підпишуть без виписки з воєнкомату. Чи є можливість якось забрати всі документи з вузу? Чи замовити якісь дублікати в Німеченну, чи в іншу країну? Потрібні документи для оформлення трудоустройства або вступу до німецького універу.

Ответы юристов (3)

    Турчин Ярослав Александрович

    Вітаю Вас! Такі дії вищого навчального закладу є протиправними, оскільки на відміну від паспорту, який є власністю держави, дипломи та інші документи про освіту - є Вашою власністю та утримання таких документів без достатніх правових підстав - ЗЛОЧИН!

    Ви маєте повне право делегувати повноваження по отриманню документів в закладі вищої освіти уповноваженому представнику за довіреністю. Обхідний лист - лише внутрішній документ закладу, який підтверджує факт відсутності претензій до Вас збоку структурних підрозділів закладу. На роботі, вибачте, при звільненні теж заповнюється обхідний лист, але ніколи не чув, щоб особам, які вимагають звільнити їх і не заповнюють обхідний лист - не видавали трудову книжку та ін.документи. Якщо такі дії допускалися - потім були дуже дорогі проблеми у роботодавців.

    Ось цікава стаття про обхідні листи при звільненні з роботи. Можете ознайомитись https://trudovi.org.ua/analytics/obkhidnyy-lyst-pr...

    В принципі в даному випадку можна за аналогією діяти.

    Правова позиція Верховного суду у справі № 359/2642/16-ц від 10.10.2018р. нагадує горе-кадровикам України «…Неподання обхідних листків, незавершення дорученої роботи, інші обставини не звільняють власника або уповноважений ним орган від обов’язку припинити трудовий договір і провести з працівником повний розрахунок та видати йому оформлену трудову книжку».

    Аналогічно і з навчанням.

    Жодний нормативно-правовий акт в Україні не передбачає необхідність оформлення обхідних листів, а тим більше ОСОБИСТОГО підписання якихось обхідних листів чи інших дій... а особливо ОТРИМАННЯ дозволів з якогось там воєнкомату (ТЦК) про це. Якщо є наказ ректора про Ваше відрахування, то документи утримуються у закладі - незаконно. Якщо ректор не видає наказ з підстав незаповнення якогось обхідного листа - це теж протизаконно.

    1. Ви можете звернутися до ректора з письмовим мотивованим листом і вимогою видати належні Вам документи про освіту - Вашому представнику за довіреністю.

    Привласнення документів - є складом кримінального правопорушення, відповідальність за яке передбачена статтею 357 Кримінального кодексу України.

    При цьому незнання чи нерозуміння законів не звільняє від відповідальності. Про це бажано нагадати шановному ректору закладу вищої освіти у листі.

    Крім того, можете зазначити, що Ви залишаєте за собою право та будете вимушені інформувати про подібну "ганьбу" засоби масової інформації України та ЄС, що не дуже гарно позначиться на репутації навчального закладу як рудименту радянської епохи, який лише декларує участь у європейському шляху України до ЄС, на практиці демонструючи підходит та бюрократію часів Єжова, Берії та Сталіна!

    Додатково можна позначити, що Ви маєте право звернутися до суду з позовом щодо стягнення з закладу - збитків, пов"язаних із неможливістю Вашого працевлаштування, внаслідок неправомірного утримання документів про освіту. При цьому, збитки можуть обраховуватися за мінімальною заробітною платою Німеччини, а не України. А В Німеччині - це щонайменше 2000 євро/місяць (з 01.01.2024 року буде більше). Не переконаний, що заклад погодиться в інтересах "воєнкоматівської шизофренії" в країні настільки прохудити свій бюджет.

    2. Ви так само маєте право замовити та отримати дублікати документів про освіту, виписавши довіреність на свого представника. Таку довіреність можна оформити у консульстві України, тоді її не потрібно буде апостилювати, або у німецького нотаріуса, але тоді треба буде здійснювати її Апостилювання за законами Німеччини, а так само в Україні здійснювати нотаріальний переклад.

    Порядок оформлення дублікатів документів про вищу освіту роз"яснювали в Міністерстві освіти і науки України.

    https://mon.gov.ua/ua/news/yak-otrimati-dublikat-d...

    Крім того, у разі, якщо у Вас є підстави для оформлення в Німеччині залишення на постійне проживання - рекомендую оформити його. Тоді у ВНЗ не буде будь-яких можливостей стверджувати про Ваші якісь там "обов"язки перед військовим обліком", адже особи, які постійно не проживають в Україні - не підлягають військовому обліку.

    Але розпочати все ж рекомендую з написання мотивованого листа пану ректору. І домогтися письмової відповіді на якій підставі утримують Ваші документи, вчиняючи злочин. Нагадую, що вищий учбовий заклад - це не держава в державі, не удільне князівство з ректорською монархією і навіть не місто-держава Ватикан... а тому у ньому не діють псевдозакони закладу, які дають право будь-кому порушувати конституційні та законні права громадян України.

    Як правило письмового звернення до ректора, написаного офіційно, а не наручно через "ректорських секретарш", "деканів" та таке ін., як це люблять у вищих учбових закладах України,- достатньо для того аби "царі та цариці" в кадрових підрозділах закладів освіти прийшли до тями та почали діяти не на власний "царський" розсуд, а як того вимагає закон та принцип верховенства права!

    Якщо не складно, повідомте чим завершиться Ваш кейс. Дуже цікаво відслідковувати розв"язки подібних ситуацій.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Дмитре!

    Для відповіді на Ваше питання треба, як мінімум, бачити контракт з ВНЗ.

    Втім Ви можете оформити довіренність на особу в Україні, яка б виконала за Вас вимоги ВНЗ. Зробити це можна в українському консульстві країни перебування.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Дії незаконні - це факт. Але яким чином змусити їх повернути Ваші документи, це питання. Я б радив скласти довіреність на іншу особу, яка від Вас спробує отримати документи. Якщо відмовлять, тоді подаєте вмотивовану заяву на ім'я ВУЗу, отримуєте відповідь. Якщо вона негативна, тоді позов до суду.

    Успіхів.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України