Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Підприємницьке право, 29 листопада 2023, питання №97725

Чи потрібне ФОПу ПРРО, якщо у списку є КВЕДи для яких воно потрібне, але вони не використовуються?

Добрий день, скажіть будь ласка, якщо у мене є кведи, працюючи по яким потрібне ПРРО, але найближчий рік у мене тільки онлайн послуги і їх я не буду використовувати, тому ПРРО не ставлю. Так можна, чи треба ті кведи видаляти тоді?

Відповіді юристів (13)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Христина!

    .РРО потрібно там, де є готівкові платежі. Якщо оплата відбувається з рахунку IBAN на рахунок IBAN, то наявність РРО не є обов'язковою.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Христина Клієнт 5 місяців тому

      Дуже дякую вам за відповідь, цей момент мені зрозумілий, але в мене в основному оплата через систему wayforpay, де перерахунок коштів буде виключно на мій рахунок IBAN, а мене іншого і немає.Але це питання досі не однозначне для мене. Бо з одного боку, якщо слухати роз'яснення Дорянського Романа (..начальник відділу контролю за готівковими операціями...), то у такому випадку в мене також немає розрахункової операції, хоча це є інтернет еквайринг, бо клієнта відсилає на вікно оплати, де треба вказувати дані своєї платіжної карти і тобто я приймаю до сплати картки, бо сама це ініціюю даючи таке посилання wayforpay і у мене з ним договір і це вже наз. розрахунковою операцією. Тут я трохи заплуталась.

      Але я керуюся двома пунктами статті 9. ЗАКОНу УКРАЇНИ: Реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій, та розрахункові книжки не застосовуються:

      12) якщо в місці отримання товарів (надання послуг) операції з розрахунків у готівковій формі не здійснюються (склади, місця зберігання товарів, оптова торгівля тощо); ( Посилаючись на цю норму, податківці стверджують: якщо фізичний контакт між продавцем і покупцем відсутній (товар/послуга передається виключно через Інтернет), то РРО застосовувати не потрібно. )

      14) при здійсненні розрахунків за послуги у разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів (чим і є система wayforpay).

      У мене наразі тільки інформаційно-консультаційні послуги онлайн, тобто не має місця оплати послуги і фізичного контакту і навіть якби це і була розрахункова операція -через систему wayforpay, то всерівно я можу ПРРО не застосовувати.

      Якщо я тут все правильно зрозуміла, то мене хвилює тільки одне питання, якщо у мене списку КВЕДІВ є якийсь квед де ПРРО буде необхідне, але я зараз не веду по ньому діяльність, це на щось впливає?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Христина! Якщо приймаєте оплату через інтернет-банкінг за надання саме послуг, то РРО не потрібен.

        Ось посилання на статтю з цього приводу https://buhplatforma.com.ua/article/8150-oplata-ch...

        • Христина Клієнт 5 місяців тому

          Дуже вам дякую, гарного дня!

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Прошу, Христина! Вдачі Вам!

    Винограденко Антон Анатолійович
    Винограденко Антон Анатолійович 5 місяців тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Доброго дня! Питання трохи не зрозуміло але зроблю припущення, що ви маєте на увазі те, що ви маєте КВЕДи щодо торгівлі медичними товарами (наданням лікарських послуг), та/або побутовою технікою, та/або ювелірними виробами.

    У вашому випадку немає необхідності видаляти такі КВЕДи, тому що наявнсть таких КВЕДів прямо не впливає на необхідність застосовувати РРО.

    РРО потрібно застосовувати у випадку наявності "розрахункових операцій".

    • Христина Клієнт 5 місяців тому

      Дуже дякую вам за відповідь, ні таких кведів немає, я розробляю трансформаційні ігри онлайн і колись думаю зробити паперову версію і це вже типу буде продаж товару через пошту і я не зможу вже користуватися цим пунктом 14) при здійсненні розрахунків за послуги у разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів (чим і є система wayforpay).

      Бо це вже не буде виключно послуги, але я це буду робити найшвидше, наприклад, через рік і у мене у списку зараз наявні такі кведи: (крім основного - 63.99 Надання інших інформаційних послуг, н.в.і.у.)

      32.40 Виробництво ігор та іграшок

      47.91 Роздрібна торгівля, що здійснюється фірмами поштового замовлення

      або через мережу Інтернет

      47.99 Інші види роздрібної торгівлі поза магазинами

      +

      82.30 Організування конгресів і торговельних виставок

      68.10 Купівля та продаж власного нерухомого майна

      68.20 Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого

      нерухомого майна

      • Винограденко Антон Анатолійович
        Винограденко Антон Анатолійович 5 місяців тому

        Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

        Wayforpay - це інтернет-еквайринг і РРО потрібно використовувати. Не дивлячись на те, що гроші в кінці кінців приходять на ваш розрахунковий рахунок.

        Але як ви правильно зазначили, пункт 14 ст. 9 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування" та послуг слід розуміти так, що РРО/ПРРО можуть не застосовуватись під час здійснення розрахунків за послуги з використанням банківських систем дистанційного обслуговування банків та/або сервісів переказу коштів банків чи небанківських фінансових установ.

        Ви, як суб’єкт господарювання, можете не застосовувати РРО/ПРРО у випадку проведення розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів, тобто коли суб’єкт господарювання за місцем надання послуг не здійснює прийом від споживачів готівки, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо. Але якщо у вас були розрахунки за послуги НЕВИКЛЮЧНО (хоча б 1 раз) за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів, тобто коли суб’єкт господарювання за місцем надання послуг (а продаж паперових версій гри - це, як ви розумієте, не "послуги", а "продаж товару") не здійснює прийом від споживачів готівки, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо - то і "пільгу" яка передбачена пунктом 14 ст. 9 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування" ви втрачаєте, нажаль.

    Христина Клієнт 5 місяців тому

    Дуже дякую за відповідь, а скажіть будь ласка, якщо за інформаційні послуги клієнти мені будуть оплачувати через систему wayforpay, а за паперову версію гри на рахунок IBAN напряму за реквізитами і це хоч товар, але я не буду мати розрахункової операції. То так можна працювати без ПРРО? Чи всетаки факт присутності у моїй діяльності товару (навіть якщо він оплачується на IBAN і нема обов'язку реєструвати ПРРО через це) анульовує мені оцей пункт 14 ст 9 про послуги. Надіюсь ви мене зрозуміли)

    • Винограденко Антон Анатолійович
      Винограденко Антон Анатолійович 5 місяців тому

      Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

      Ні, в такому випадку вам потрібно проводити через РРО частину розрахунків, які здійснюються через wayforpay, а частину розрахунків, які здійснюються шляхом перерахування коштів на IBAN можете НЕ проводити через РРО.

      "Чи всетаки факт присутності у моїй діяльності товару (навіть якщо він оплачується на IBAN і нема обов'язку реєструвати ПРРО через це) анульовує мені оцей пункт 14 ст 9 про послуги" - Не зовсім так. Факт присутності НЕВИКЛЮЧНО оплат за послуги (у вашому випадку таким фактом буде оплата на IBAN за товар) засобами дистанційного обслуговування (в т.ч. wayforpay) лишає вас "пільги", яка передбачена пунктом 14 ст 9 зазначеного Закона.

      Я би на вашому місці, якщо б хотів працювати зовсім без РРО, зробив би наступним чином: перевів би всі оплати без виключення на оплату на IBAN і повністю виключив би з цієї схему застосування будь-якого інтернет-еквайрингу (маю на увазі wayforpay).

    Христина Клієнт 5 місяців тому

    Я так і думала, дуже вам дякую, тепер в мене повний порядок в голові на наступні 2 роки діяльності, якщо не буде інших змін в законах)) Я це розумію - про оплату все на IBAN, але нажаль нема такої можливості, в мене основна суть діяльності це онлайн послуга, яка автоматизована в ботах і оплата також, щоб не комунікувати з кожним клієнтом окремо і вручну все робити))) Гарно вам дня!

    Винограденко Антон Анатолійович
    Винограденко Антон Анатолійович 5 місяців тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Вам також гарного дня! Буду вдячний гарному відгуку щодо роботи юристів на даному сервісі.

    Доречі (НЕ на правах реклами) у wayforpay є дуже вдале на мій погляд програмне РРО (https://help.wayforpay.com/view/446189895) яки самостійно і в автоматичному режимі буде фіскалізувати всі платежі, які проходять через wayforpay, ознайомтесь, можливо це вам підійде.

    Христина Клієнт 5 місяців тому

    Так, там хороший ПРРО, як буде нагальна потреба, то саме це я і зроблю. Однозначно у мене чудовий відгук, всім розкажу про цей сервіс!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України