Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 29 листопада 2023, питання №97716

Звільнилась з роботи за власним бажанням. Забрати трудову книжку фізично не можу,бо знаходжусь за кордоном. Відділ кадрів повідомив,що вона буде зберігатися у них. Але через місяць часу вони відправили її поштою. Отримати ніхто не може,бо я за кордоном. Чи правомірні дії кадрової служби?

Звільнилась з роботи за власним бажанням. Бо з початку війни виїхала за кордон (була у декретній відпустці). Трудову книжку фізично забрати не могла,бо я не в Україні,про що і повідомила відділ кадрів. Вони надали мені відповідь,що трудову книжку будуть зберігати в себе, допоки я не повернусь. Але через місяць відправили трудову книжку на пошту, не повідомивши мені про це(відділення відкрилось не більше трьох місяців тому,я взагалі не знаю де те відділення). Чи правомірні дії кадрової служби? Які мої подальші дії,щоб не втратити свою трудову книжку?

Відповіді юристів (5)

    Винограденко Антон Анатолійович
    Винограденко Антон Анатолійович 5 місяців тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Доброго дня!

    Дії роботодавця щодо трудових книжок визначено Інструкцією про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту України від 29.07.1993 р. № 58 (далі – Інструкція №58).

    Згідно з п. 4.1 Інструкції №58 власник або уповноважений ним орган (далі — роботодавець) зобов’язаний видати працівнику його трудову книжку у день звільнення із внесеним до неї записом про звільнення.

    Якщо працівник відсутній на роботі в день звільнення, то роботодавець у цей день надсилає працівникові поштове повідомлення з вказівкою про необхідність отримання трудової книжки у зв’язку зі звільненням.

    Бажано надсилати таке повідомлення «рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення» - листа працівником, оскільки у разі виникнення трудового спору, у роботодавця буде до­датковий доказ щодо відсутності його вини у затримці видачі пра­цівнику трудової книжки.

    Можна запросити від працівника його згоду на пересилання трудової книжки поштою на вказану ним адресу.

    Отримавши від працівника таку згоду із зазначенням адресу, роботодавець, керуючись пунктом 4.2 Інструкції № 58, надсилає працівникові трудову книжку на адресу, вказану працівником.

    Якщо письмової згоди на пересилання трудової книжки по­штою роботодавцем не отримано, то слід керуватися нормами пункту 6.2 Інструкції № 58, відповідно до яких трудові книжки та їх дублікати, що не були одержані працівниками при звільненні, зберігаються протягом двох років окремо від інших трудових книжок працівників, які перебувають на роботі. Піс­ля цього строку не затребувані трудові книжки (їх дублікати) зберіга­ються в архіві протягом 50 років, а по закінченні зазначеного строку їх можна знищити в установленому порядку.

    Таким чином трудову книжку можна пересилати поштою лише за письмовою згодою працівника (п. 4.2 Інструкції №58).

    Після закінчення строків зберігання на Укрпошта трудова книжка повернётся відправник (вашому роботодавця). В свою чергу я би рекомендував вам зв'язатися з роботодавцем і узгодив би адресу на яку вислати вам трудову книжку шляхом надання вами письмової згоди на це.

    • Маргарита Клієнт 5 місяців тому

      Дякую за відповідь.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Маргарита!

    .Ви повинні були дати згоду на пересилання ТК поштою. За втрату Вашої трудової книжки роботодавець може понести відповідальність.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Маргарита Клієнт 5 місяців тому
      1. Дякую за інформацію.
      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Прошу! За потреби звертайтесь.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України