Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 27 листопада 2023, питання №97642

Як купити авто на українській реєстрації, якщо воно разом з власником за кордоном?

Вітаю! Маю купувати авто, але власник разом з автомобілем за кордоном. Авто буде переганяти моя подруга, що саме потрібно для того, щоб їй перетнути Польський кордон на цьому авто? Генеральну довіреність власник авто робить на мене в консульстві.
Дякую!

Відповіді юристів (2)

    Турчин Ярослав Александрович

    Вітаю Вас, Анастасія! Наявності реєстраційного свідоцтва на авто цілком достатньо і для польської, і для української митниці, щоб не було проблем з вивезенням / ввезенням авто. Ну і звісно, щоб авто не було в розшуку.

    Всі інші довіреності та таке інше - не мають жодного значення, бо вони в будь-якому разі без апостиля і нотаріального перекладу на мову країни в якій буде використовуватись - не дійсні. Щиро кажучи посадові особи більше контролюють наявність Зеленої карти (договору міжнародного страхування), ніж довіреностей.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Для формального переходу права власності на автомобіль необхідно оформити договір купівлі-продажу або будь-який інший, який передбачає перехід права власності на автомобіль, та провести перереєстрацію в сервісному центрі МВС. Тільки такі дії означають формальну зміну власника автомобіля.

    Видача довіреності не означає передачу власності на автомобіль. Це лише право користуватися та розпоряджатися автомобілем (якщо це передбачено).

    Наявна багата судова практика по справах, коли покупці «по довіреності» намагалися в суді довести, що вони є власниками автомобіля. Верховний Суд чітко і неоднозначно пояснив — це не так.

    Довіреність не гарантує жодних прав власності. Більше того, власник завжди має можливість відкликати довіреність та вимагати повернення автомобіля.

    Тому потрібно купувати автомобіль з переоформленням в сервісному центрі. Також при передачі коштів оформіть розписку. Попередньо перевірте автомобіль по реєстрах арешту та розшуку.

    Детальніше з ризиками про купівлю авто по довіреності можете ознайомитися за посиланням https://sud.ua/ru/news/sudebnaya-praktika/188874-p...

    Крім того частиною третьою статті 238 ЦК України передбачено, що представник не може вчиняти правочин від імені особи, яку він представляє, у своїх інтересах або в інтересах іншої особи, представником якої він одночасно є, за винятком комерційного представництва, а також щодо інших осіб, встановлених законом.

    Тобто, якщо довіреність на складена на Вас - Ви не можете оформити договір купівлі-продажу авто на себе.

    Проте, Ви можете передати Ваші повноваження частково або в повному обсязі іншій особі.

    Для перетину кордону Вашій подрузі достатньо свідоцтва про реєстрацію авто (техпаспорта).

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України