Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

24 листопада 2023, питання №97393

Відмова у видачі акта встановлення фактичного догляду

Мама інвалід 1 групи, я проживаю з нею і зареєстровані на одній адресі. Подав усі необхідні документи на видачу акта встановлення фактичного догляду, але нам дали відмову посилаючись на постанову #57. Чи законна ця відмова? Чи можливо отримати цей акт?

Відповіді юристів (18)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Руслане!

    На що саме у Постанові КМУ "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України" посилаються при наданні Вам відмови? Цей акт потрібен Вам для перетину кордону чи для відстрочки?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Руслан Клієнт 5 місяців тому

      Акт потрібний для оформлення відстрочки.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        В Вашій сім'ї є інші працездатні особи, які можуть утримувати Вашу матір?.

        • Руслан Клієнт 5 місяців тому

          Немає, рідна сестра живе за кордоном, батько помер. Дружину не враховую.

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Той факт, що сестра знаходиться за кордоном не відміняє її обов'язку утримувати свою непрацездатну матір. Вона ж не є пенсіонером або інвалідом?

            • Руслан Клієнт 5 місяців тому

              Сестра не є інвалідом і пенсіонером, проте вона немає можливості це робити. У моїй ситуації є можливість оформити відстрочку?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Як ще один варіант... Ви не думали про можливе оформлення державної компенсації по догляду? Навіть одна тільки довідка про компенсацію забезпечить Вам стовідсотковий виїзд. Але в даному випадку треба дивитись на доходи у кожного члена сім'ї на місяць, бо в законі є певні обмеження на цей рахунок.

        • Руслан Клієнт 5 місяців тому

          Думав, консультувався в соцзахисті та підраховували. Мої доходи перевищують прожитковий мінімум на кожного члена сім'ї. Тому компенсацію мені не погодять. Але мене не виїзд зараз цікавить а оформлення права на відстрочку.

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            По-перше, компенсація дає право і на виїзд, і на відстрочку.

            По-друге, відмову у видачі акту можна оскаржувати до вищого виконавчого органу або до сулу.

            • Руслан Клієнт 5 місяців тому

              Так, про оскарження видачі акта я знаю. Хочу поцікавитись, чи допомагаєте правильно скерувати оскарження? На скількдієве це осеарження на даний час? І яка вартість послуг формування та направлення такого оскарження?

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Дієвість оскарження залежить від багатього факторів:

            законності відмови з боку виконкому в лиці ТЦСЗ,

            повноти зібраних Вами документів та їх відповідності вимогам закону,

            якості самої скарги тощо.

            І так, я маю досвід у виконанні такої роботи. Вартість моїх послуг обговорювати тут публічно я не можу. Проте у сайту є функціонал, який дозволяє це зробити у приватному форматі.

    • Руслан Клієнт 5 місяців тому

      Посилаються на те що у нас зареєстроване спільне проживання.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Це саме те про що я зазначав у своїй другій відповіді. Вам не потрібен акт для перетину кордону з матір'ю інвалідом І групи, оскільки Ви маєте спільне місце реєстрації, тому Вам його і не надали.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Ви хочете оформити відстрочку або отримати його для виїзду за кордон?

    • Руслан Клієнт 5 місяців тому

      Я хочу оформити відстрочку.

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Зрозумів. Нічого страшного, в моїй практиці ми багато разів отримували такі Акти, але подавали їх до ТЦК. Головне, що даний Акт встановлює конкретний факт.

        Успіхів.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Руслане, даний акт видається особам, які збираються перетинати кордон.

    Згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України, Ваша підстава для виїзду та перелік документів, необхідних для того, зазначені наступним чином:

    21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують

    родинні зв’язки,

    інвалідність,

    а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка),

    або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка),

    або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

    Отже, якщо в Вас спільне місце реєстрації, то акт для перетину кордону Вам не потрібен. Можливо причина в цьому.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня, Руслане!

    Вам відмовили тому що згідно пункту 11.1 рішення Львівської міської ради https://www8.city-adm.lviv.ua/Pool/Info/doclmr_1.NSF/(SearchForWeb)/B778AE34B73F75DAC22589240034F02B?OpenDocument Ви маєте однакове місце реєстрації з мамою, яка є особо з інвалідністю.

    Якщо Ви або мама зміните місце реєстрації - Вам Акт видадуть.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України