Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 23 ноября 2023, вопрос №97328 800₴

Виїзд сина за кордон з бабусею інвалідом

Я військовослужбовець, маю матір інваліда ІІ групи. Моєму синові 24 роки і я хочу, щоб він з бабусею виїхав за кордон. Що для цього потрібно і чи вдасться це йому? Мій батько помер, з дружиною я розлучений. Син проживає та прописаний з бабусею за однією адресою. Дякую.

Ответы юристов (15)

    Иванюк Руслан Эдуардович
    Иванюк Руслан Эдуардович 5 месяцев назад

    Юрист, г. Киев, 7 лет опыта

    Вітаю. має право

    особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду. Акт встановлення факту здійснення догляду за особою з інвалідністю I чи II групи складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;

    Богун Сергій Павлович

    Для цього Вашому синові необхідно оформити постій огляд над бабусею.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, син може виїхати, але для цього потрібно мати такі документи:

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда бабусі

    Акт про встановлення факту догляду, його можно отримати звернувшись у виконком міської ради за місцем реєстрації бабусі.

    Закордонні паспорти.

    Це передбачено правилами перетину кордону

    П.2.1

    особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду. Акт встановлення факту здійснення догляду за особою з інвалідністю I чи II групи складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням

    З повагою, Правозахисник Корнійчук Євген Іванович, маю всі необхідні знання та навички для вирішення питань будь якої складності.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Відповідно до п. 2-1 Правил перетинання державного кордону України, У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду.

    Таким чином, синові для виїзду потрібно буде надати, окрім закордонних паспортів,

    - рішення (довідку) органу соціального забезпечення про призначення компенсації (допомоги, надбавки) на догляд за бабусею

    або

    посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики бабусі та

    -акт встановлення факту здійснення догляду.

    Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    75%

    Доброго дня, Єгоре!

    Виїзд Вашого сина з бабусею цілком можливий!

    Згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України, Ваша підстава для виїзду та перелік документів, необхідних для того, зазначені наступним чином:

    21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    "особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю І чи ІІ групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності документів (посвідчення, довідки)

    про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд

    або документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду.

    Акт встановлення факту здійснення догляду за особою з інвалідністю І чи ІІ групи складається на підставі звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю І чи ІІ групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;"

    Отже для виїзду за кордон, крім закордонного паспорту, Вашому синові треба мати на руках такі документи:

    документ, який підтверджує інвалідність Вашої матері (посвідчення інваліда або пенсійне посвідчення) та акт встановлення факту здійснення догляду. Останній можна отримати, подавши відповідну заяву до виконавчого органу міської чи сільської ради.

    або

    довідку про отримання компенсації за догляд на непрофесійній основі. Відповідну компенсацію можливо отримати, звернувшись до територіального управління соцзахисту. Проте цей шлях, можливо, буде більш довгим та складнішим, оскільки призначення данної компенсації залежить від середньомісячного доходу членів родини.

    Окрім цього Вашій матері прийдеться отримати довідку ЛКК форми 080-4, яка буде підтверджувати необхідність постайного догляду за нею. Направлення на ЛКК вона може отримати у сімейного лікаря. Якщо відповідної довідки не буде, Ваш син, навряд чи, зможе отримати акт встановлення факту здійснення догляду або ж довідку про отримання компенсації за догляд на непрофесійній основі.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Степанов Михайло Леонідович

      Ні якої Довідки ЛКК не потрібно. достатньо докуметів про інвалідність. Посвідчення інваліда або пенсійне. та акт про факт здійснення постіного догляду. Довідка ЛКК форми 080- це ваша фантазія, яке полягає в маніпуляціїдля звернення клієнта.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Читайте уважніше мою відповідь. Довідка ЛКК потрібна буде сину для того, аби отримати акт встановлення факту здійснення догляду чи компенсації на догляд. І це не моя фантазія.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Можливо в Вас була практика отримання відповідних документів, щодо особи, яка не потребує постійного догляду?

        • Степанов Михайло Леонідович

          Не оправдуйтесь де ви тут зазначаєте що довідка ЛКК потрібна для оформлення догляду. Новий абзац нове речення. Тут ви щось наплутали, а не я.

          Окрім цього Вашій матері прийдеться отримати довідку ЛКК форми 080-4, яка буде підтверджувати необхідність постайного догляду за нею. Направлення на ЛКК вона може отримати у сімейного лікаря. Якщо відповідної довідки не буде, Ваш син, навряд чи, зможе отримати акт встановлення факту здійснення догляду або ж довідку про отримання компенсації за догляд на непрофесійній основі.

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Я саме це і зазначаю. Читайте уважніше! Якщо довідки ЛКК не буде, син не зможе отримати відповідні документи. Так і написано в моїй відповіді.

            Якщо відповідної довідки не буде, Ваш син, навряд чи, зможе отримати акт встановлення факту здійснення догляду або ж довідку про отримання компенсації за догляд на непрофесійній основі.

    • Егор Клиент 5 месяцев назад

      Син звернувся до сільської ради. Відповіли, що, дійсно,без ЛКК акт йому не нададуть. В мене є знайомі в лікарні, будемо робити матері довідку, а потім вже брати акт.

    Степанов Михайло Леонідович

    Вітаю Вас.має право на виїзд , треба оформити догляд у соціальній службі і отримати посвідчення або отримати акт про встановлення факту догляду.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    пункт 2.1 особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду. Акт встановлення факту здійснення догляду за особою з інвалідністю I чи II групи складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Ваш син може виїхати у супроводі Вашої мами, але якщо він здійснює догляд за нею.

    Згідно пункту 2-1 поставнови КМУ «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України» У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду.

    Вашому сину для виїзду з бабусею за кордон необхідні такі документи:

    1. Закордонні паспорти

    2. Документ про інвалідність бабусі(посвідчення особи з інвалідністю, пенсійне посвідчення або довідка про отримання пільг).

    3. Акт встановлення факту здійснення догляду

    Також Ваш син зможе виїхати за кордон якщо матиме посвідчення про отримання компенсації за догляд. Проте отримати такий документ буде складніше та довше чим Акт встановлення факту здійснення догляду, адже буде враховуватися середньомісячний сукупний дохід на сім'ю, який не повинен превищувати прожитковий мінімум.

    Якщо у довідці МСЕК Вашої мами не зазначено про необхідність здійснення постійного догляду - в першу чергу потрібно звернутись до сімейного лікаря закладу охорони здоров’я та отримати направлення на лікарсько-консультативну комісію.

    Після отримання висновку (довідки) ЛКК про потребу у постійному догляді за Вашою мамою син може оформити компенсацію за догляд або Акт встановлення факту здійснення догляду.

    Для отримання Акта встановлення здійснення догляду – сину необхідно звернутися з відповідною заявою до виконавчих органів міської ради (можна відправити поштою) та додати до неї

    • копії паспортів та ІПН;
    • документи, що підтверджують родинні зв'язки,
    • копію документа, що підтверджує інвалідність;
    • копію висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді
    • документ про спільне проживання.

    Перелік документів для отримання Акту затверджується відповідною радою, точний перелік можна знайти у відповідному рішенні ради. Акт складається протягом 5 днів.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів!

    Пономаренко Наталія

    Вітаю Вас, Єгоре!

    Нажаль, державна прикордонна служба не розрізняє поняття військовозобов'язаний, який підлягає мобілізації, та призовник - особа у віці від 18 до 27 років, яка не підлягає мобілізації, адже може бути призвана лише на строкову службу, яка не проводиться у воєнний час.

    Судова практика з цього приводу також негативна. Адже і суди, не будучи фахівцями у військовому праві, не розуміють в чому проблема і різниція між військовозобов'язаним та призовником.

    Формально Ваш син не може бути обмежений у виїзді, але фактично ситуація інша і не випускають усіх від 18 до 60 років. Оскаржувати ж в судовому порядку особливого сенсу немає.

    Як в цьому випадку діяти - однозначних рецептів ніхто не дасть.

    Як варіант - оформити догляд на непрофесійній основі. Але зараз існує негласне розпорядження по соціальним службам не оформляти такий догляд чоловікам, які планують на такій підставі уникнути мобілізації. Тож доведеться пояснювати, що особа не намагається уникнути мобілізації, адже не є військовозобов'язаним до 27 років.

    особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групиНеобхідні документи: документи (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду.

    Особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду. Акт встановлення факту здійснення догляду за особою з інвалідністю I чи II групи складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду.

    На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

    Такий акт про встановлення факту догляду видає уповноважений орган чи комісія, визначена органом місцевого самоврядування.

    Якщо повідомите населений пункт, в якому проживає ваша мама, то зможу повідомити процедуру видачі такого акту в вашому населенному пункті більш розлого.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Вітаю, Єгоре!

    Яспа військовослужбовець, маю матір інваліда ІІ групи. Моєму синові 24 роки і я хочу, щоб він з бабусею виїхав за кордон. Що для цього потрібно і чи вдасться це йому? Мій батько помер, з дружиною я розлучений. Син проживає та прописаний з бабусею за однією адресою.

    Теоретичні шанси є, але потрібно мати перелік документів, який вимагає постанова КМУ № 57. Про це зараз і поговоримо. Свою відповідь я надаю, виходячи з того, що Ваша матір має 2 групу інвалідності та відсутній висновок ЛКК про потребу в догляді. Виходжу саме з цим мотивів, оскільки, як показує практика, особи з 2 групою інвалідності не мають права на отримання відповідного висновку ЛКК про потребу в постійному сторонньому догляді.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 27 січня 1995 р. № 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    ...

    особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України,

    ЗА НАЯВНОСТІ: 1) документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд

    АБО 2) документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду.

    Акт встановлення факту здійснення догляду за особою з інвалідністю I чи II групи складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;

    ЩО ЦЕ ОЗНАЧАЄ. У ВАШОГО СИНА Є НАСТУПНІ ВАРІАНТИ:

    1. ОФОРМИТИ ЗА БАБУСЕЮ ПОСТІЙНИЙ ДОГЛЯД ЧЕРЕЗ ОРГАНИ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ. В ЦІЛОМУ. ЯКЩО ВІН НЕ Є ПРАЦЕВЛАШТОВАНИМ, ЦЕ МОЖЛИВО ЗРОБИТИ. АЛЕ САМА ПО СОБІ ПРОЦЕДУРА ДОВОЛІ НЕ ПРОСТА.

    2. В ДОДАТОК ДО ПЕНСІЙНОГО АБО ІНШОГО ПОСВІДЧЕННЯ МАТЕРІ ПРО ІНВАЛІДНІСТЬ ОТРИМАТИ АКТ ВСТАНОВЛЕННЯ ФАКТУ ЗДІЙСНЕННЯ ДОГЛЯДУ.

    ПОРЯДОК ВИДАЧІ ТАКОГО АКТУ РІЗНИТЬСЯ ЗАЛЕЖНО ВІД ОКРЕМО ВЗЯТОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ. ОДНІ ДІЙСНО ВИМАГАЮТЬ ВИСНОВОК ЛКК ПРО ПОТРЕБУ В ПОСТІЙНОМУ ДОГЛЯДІ, ІНШІ - НІ.

    НАВІТЬ ЯКЩО ВАМ ВДАСТЬСЯ ОФОРМИТИ НА НЬОГО АКТ ВСТАНОВЛЕННЯ ФАКТУ ЗДІЙСНЕННЯ ДОГЛЯДУ, Я Б ОФОРМИВ ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ ПРО ПРИЧИНУ ВИЇЗДУ, НАПРИКЛАД ДЛЯ ОБСТЕЖЕННЯ АБО ЛІКУВАННЯ ЗА КОРДОНОМ. ТАК, ЦЬОГО НЕ ВИМАГАЄ ЧИННЕ ЗАКОНОДАВСТВО, АЛЕ ПРОЦЕДУРА ВИЇЗДУ У ДАНІЙ СИТУАЦЇІ СКЛАДНА. ГОВОРЮ З ПРАКТИКИ, ОСКІЛЬКИ МАЮ ДОСВІД СУПРОВОДУ ОСІБ, ЯКІ ПОТРЕБУЮТЬ ПОСТІЙНОГО ДОГЛЯДУ АБО ЯКИЙ ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ ВНУКАМИ.

    Фактично це все. Документи дійсно можливо отримати. Зорієнтуйте з приводу того, про який регіон йде мова, і можливо порядок видачі АВФЗД певною громадою оприлюднений і ми одразу зможемо його переглянути. Також можна спробувати отримати консультацію в соцзахисту.

    Успіхів. Всього доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України