Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 21 листопада 2023, питання №97149

Требование начальника вернуть деньги

Сообщил начальнику об увольнении, после чего он сообщил что мне должны прийти "лишение" 7 к из которых 5 я должен их вернуть ему на карту. Что я и сделал. Но у меня появилась сомнения что эти деньги могут быть не моими.

Відповіді юристів (4)

    Богун Сергій Павлович

    Якщо просто - Вас "розвели" на гроші. При звільненні з Вами роботодавець проводить повний розрахунок. Замовте довідку. Там побачите всю суму, що підлягала виплаті. "Лишніх" грошей там не побачите.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Тарасе!

    Це явно незаконні дії з боку Вашого роботадавця. При звільненні з Вами проводять розрахунок в якому не можуть бути зайві гроші.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Явно незаконні дії і дивно, що Ви так легко на них погодились. Думаю, це чесно зароблені Вами кошти і Ви даремно пішли на цю авантюру.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!

    Турчин Ярослав Александрович

    ВІТАЮ Вас, Тарасе! Це незаконно, але практикується. Особливо, якщо бухгалтер "тук тук сам відкрию" і їм легше не переробляти документи, а щось там повертати по карткам. Звісно гроші повертати керівнику (власник він же чи інша особа?) не слід було. Це я так розумію приватна установа? Якщо власник інший, то можете повідомити власника, що в нього фактично вкрали гроші і вивели їх через Вас.

    В будь-якому разі це незаконно.. і фактичний обнал.

    Якщо вже пройшов звітний квартал з моменту Вашого звільнення, то можете у особовій справі на порталі Пенсійного фонду України подивитись нараховану Вам офіційно суму зарплати. https://portal.pfu.gov.ua/User/Account/ActivateUse...

    А можете дійсно попросити довідку про доходи. Можете навіть попросити довідку з цифровим підписом на свою електронну пошту. 21 століття на дворі.. хай прогресують.

    ЯКЩО виявиться, що Вас ошукали, то При бажанні можете навіть подати на керівника до суду та стягнути гроші як набуті без правових підстав (ст. 1212 Цивільного кодексу України).. Ви в принципі формально можете це зробити навіть, якщо не ошукали... але це вже питання моралі, а не юридичне.

    Був у мене такий клієнт... теж на роботі розказували, що не повернуть трудову книжку, поки звільнений працівник не поверне гроші надміру сплачені. Як наслідок роботодавець заплатив по суду 99500 грн. за затримку видачі трудової. Як то кажуть - понти виявились дорожче грошей не в приказці, а в реальному житті.

    На майбутнє. НІКОЛИ, нікому нічого не повертайте на особисту картку. Зараз не ті часи.

    Ви вчинили як порядна людина. Так чинити не слід. Бо знову таки не ті часи.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України