Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 16 листопада 2023, питання №96883

Можно ли подписывать контракт со штрафом

В контракте есть возможность штрафа в случае разглашения конф. информации, это нормально? Как они должны доказать это нарушение?

Відповіді юристів (4)

    Богун Сергій Павлович

    Відповідальність за розголошення комерційної таємниці це не є чимось не звичайним.

    Комерційною таємницею є інформація, яка є секретною в тому розумінні, що вона в цілому чи в певній формі та сукупності її складових є невідомою та не є легкодоступною для осіб, які звичайно мають справу з видом інформації, до якого вона належить, у зв'язку з цим має комерційну цінність та була предметом адекватних існуючим обставинам заходів щодо збереження її секретності, вжитих особою, яка законно контролює цю інформацію.

    Комерційною таємницею можуть бути відомості технічного, організаційного, комерційного, виробничого та іншого характеру, за винятком тих, які відповідно до закону не можуть бути віднесені до комерційної таємниці.

    Контракт передбачає використання поліграфа. Законодавством це не предбачено. Ця умова є дискримиційною по відношенню до Вас.

    Як правило розголошення комерційної таємниці доводиться в суді.

    Що стосується штрафу та його розміру - вирішувати підписувати чи не підписувати Вам з такоюумовою в контракті.

    Як на мене він занадто великий.

    • Закарлюка  Ніна Сергіївна
      Закарлюка Ніна Сергіївна 6 місяців тому

      Адвокат, м. Київ, 5 років досвіду

      Доброго вечора, Владиславе! Так , це нормальна практика, оскільки кожна господарська діяльність окремої компанії має свої особливості та специфіку наявної інформації, яка підлягає охороні. Однак відповідальність за розголошення комерційної таємниці передбачена тільки у судовому порядку.
    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Владиславе!

    Так сторона контракту має на це право, а друга сторона має прраво не погоджуватирсь на цю умову договору.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богданов Микита
    Богданов Микита 6 місяців тому

    Юрист, м. Київ, 10 років досвіду

    Добрый день. Да, наличие штрафа, это нормальная практика. Но взыскание этого штрафа, будет в судебном порядке. Там вторая чторона и должна доказать вашу вину.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України