Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 11 листопада 2023, питання №96578

Матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань військовослужбовцям

Доброго дня. Я військовослужбовець.Написав рапорт на виплату, додав довідку МСЕК де записано "Захворювання так, пов' язане із захистом Батьківщини" та встановлено 2 групу інвалідності внаслідок війни, мені відмовили... Чи це є правомірно?
Дякую.

Відповіді юристів (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Андрію!

    Ви отримали від командира частини відмову у виплаті допомоги у письмовому вигляді? З якої причини Вам було відмовлено?

    Згідно з пункотом 6 окремого доручення Міністра оборони України від 01.02.2023 року № 2683/з:

    "Отримати допомогу в розмірі місячного грошового забезпечення можна виключно за наявності таких підстав:

    • смерть військовослужбовця та/або його дружини (чоловіка), дітей, батьків;
    • поранення військовослужбовця під час виконання завдань під час воєнного стану;
    • у разі наявності у військовослужбовця інвалідності, отриманої внаслідок поранення (контузії, травми, каліцтва), пов’язаного із захистом Батьківщини;
    • порушення стану здоров’я військовослужбовця, перебування його на лікуванні, реабілітації, що підтверджено відповідними медичними документами (виписний епікриз, довідка про захворювання, постанова військово-лікарської комісії), а саме:
    • онкологічне захворювання (хірургічне лікування, променева та/або хімієтерапія);
    • захворювання на туберкульоз, ВІЛ/СНІД, вірусний гепатит B, C;

    • безперервне перебування на лікуванні, реабілітації або у відпустці для лікування у зв’язку із хворобою (сумарно більше як 30 днів поспіль) внаслідок травм, захворювань нервової, серцево-судинної систем, опорно-рухового апарату та інших захворювань органів і систем з тяжким перебігом або наслідками, що потребують проведення багатоетапного хірургічного лікування, протезування втраченої кінцівки (кінцівок), ендопротезування, трансплантації органів, індивідуального догляду, протирецидивного лікування з довготривалим застосуванням дорогих лікарських засобів;
    • сім’ям військовослужбовців, які захоплені в полон (крім військовослужбовців, які здалися в полон добровільно) чи заручниками, а також інтерновані в нейтральних державах або визнані безвісно відсутніми".

    Відповідно до Розділу XXIV Наказу МОУ "Про затвердження Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам":

    ."Виплата матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань:

    1. Військовослужбовцям, крім військовослужбовців строкової військової служби, один раз на рік надається матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань у розмірі, що не перевищує їх місячного грошового забезпечення.

    9. Виплата матеріальної допомоги здійснюється за рапортом військовослужбовця на підставі наказу командира (начальника), а командиру (начальнику) - наказу вищого командира (начальника) за підпорядкованістю із зазначенням у ньому розміру допомоги".

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України