Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Нотариат, 06 ноября 2023, вопрос №96251 240₴

Продаж мисливської зброї якщо власник закордоном

Доброго дня.
Ситуація: у власності є зареєстрована вогнепальна зброя. Власник знаходиться закордоном.

Чи можливо здійснити продаж/купівлю зброї без приїзду власника в Україну? Можливо, оформлення якоїсь довіреності на іншу особу, аналогічно довіреності на авто і т.п.?

Якщо так, то які саме мають бути документи (довіреність, оформлена закордоном і нотаріально заверений переклад і т.п.)?

Ответы юристов (5)

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин 5 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Щодо оформлення довіреностей усіх видів , Вам необхідно звернутися до будь-якого нотаріуса у регіоні перебування. або у консульстві надалі в Україні ваш представник перекладає у нотаріуса на державну мову та посвідчує переклад. І вчиняє всі дії у ваших інтересах.

    Генеральна довіреність – це документ, який дозволяє власнику нерухомості доручити її продаж довіреним особам. Такі особи мають право розпоряджатись нерухомістю на свій розсуд, представляти в державних, нотаріальних органах інтереси власника, пов'язані з відчуженням нерухомості, отримувати за неї кошти.

    Час складання: від 30 хвилин

    Нотаріальна копія: за домовленістю

    Документи для фізичної особи:

    Паспорт, ІПН

    Документи для представника юридичної особи:

    Протокол та наказ, (або інші документи, що підтверджують повноваження підписувача), Статут, виписка і печатка, Паспорт та ІПН підписанта

    Варто уточнити, що поняття "ГЕНЕРАЛЬНА ДОВІРЕНІСТЬ" не зафіксоване в українському законодавстві (НЕМАЄ ТАКОГО ПОНЯТТЯ «ДОВІРЕНІСТЬ НА ВСЕ»). Зазвичай під ним розуміють передачу широкого кола повноважень іншій особі. УСІ ПЕРЕДАНІ ПОВНОВАЖЕННЯ ПОВИННІ ЗАЗНАЧАТИСЯ В ДОВІРЕНОСТІ.

    ---

    Якщо довіреність видана на авто вкажіть - право керування , перереєстрації , право передоручення , право виїзду закордон, у разі якщо авто остаточно таким чином продано самий широкий спектр повноважень і строк від 3 до 5-ти років дії довіреності

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Іване!

    Продаж зброї у відсутність її власника неможливий, в тому числі за довіренностю.

    Це питання врегульоване Наказом Міністерства внутрішніх справ України "Про затвердження Інструкції про порядок виготовлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної, пневматичної, холодної і охолощеної зброї, пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та патронів до них, а також боєприпасів до зброї, основних частин зброї та вибухових матеріалів" від 21.08.1998 № 622.

    У пункті 12.15 Наказу зокрема зазначено:

    "Дозволено оформлення документів в органах (підрозділах) поліції про передачу мисливської вогнепальної (за наявності основних частин зброї), пневматичної, холодної (у тому числі поміщеної в колекцію) і охолощеної зброї, пристроїв від одного власника іншому, а також переоформлення мисливської вогнепальної (за наявності основних частин зброї), пневматичної, холодної (у тому числі поміщеної в колекцію) і охолощеної зброї та пристроїв від особи, яка їх успадкувала після смерті власника, особі, що має дозвіл органів (підрозділів) поліції на їх придбання, яке здійснюється в порядку, визначеному пунктами 12.2-12.5 цієї глави.

    {Пункт 12.15 глави 12 розділу II в редакції Наказів Міністерства внутрішніх справ № 749 від 07.08.2013, № 459 від 16.06.2020; із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства внутрішніх справ № 590 від 19.09.2022}".

    Для продажу або перереєстрації зброї, пристроїв (продовження терміну дії дозволу на їх зберігання та носіння), які придбані відповідно до законодавства, до органів поліції власник персонально подає у дозвільну систему наступні документи:

    • заяву про продовження терміну дії дозволу;

    медичну довідку;

    • платіжний документ (платіжне доручення, квитанцію) з відміткою банку, відділення поштового зв'язку або коду проведеної операції про внесення коштів за надання відповідної платної послуги.

    Також власник зброї пред’являє договір страхування. Власниками пристроїв до заяви додаються документи, які підтверджують статус особи щодо права їх придбання, зберігання і носіння.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович
    20%

    ВІТАЮ ВАС, ІВАН! Формально - так, можете, але є певне "але". Питання правочинів та відчуження власності регулює Цивільне законодавство України, а не обідрана інструкція МВС, яка фактично 20 років в неконституційний спосіб узурпує владу щодо обігу майна громадян, яке не вилучено законами України з цивільного обігу. Питання обігу зброї має вирішувати ЗАКОН, а не інструкція МВС.

    ВІдповідно до статті 41 Конституції України, Право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом. Недоторканість власності гарантоване ст. 41 Конституції та в цілому третьою книгою Цивільного кодексу.

    Згідно з пунктом 7 частини першої статті 92 Конституції України Виключно законами України визначаються правовий режим власності.

    ВІдповідно до статті 178 Цивільного кодексу України, Об´єкти цивільних прав можуть вільно відчужуватися або переходити від однієї особи до іншої в порядку правонаступництва чи спадкування або іншим чином, якщо вони не вилучені з цивільного обороту, або не обмежені в обороті, або не є невід´ємними від фізичної чи юридичної особи.

    Види об´єктів цивільних прав, перебування яких у цивільному обороті не допускається (об´єкти, вилучені з цивільного обороту), мають бути прямо встановлені у законі.

    Види об'єктів цивільних прав, які можуть належати лише певним учасникам обороту або перебування яких у цивільному обороті допускається за спеціальним дозволом (об'єкти, обмежено оборотоздатні), встановлюються законом.

    Вилученими з цивільного обороту вважаються об´єкти, що не можуть бути предметом угод і іншим способом переходити від одного до іншого в межах цивільно-правових відносин. Такі об´єкти повинні бути прямо зазначені в законі.

    Але наразі говоримо про реалії та фактичний стан речей обігу цивільної, в т.ч. мисливської зброї в Україні, який нажаль не має нічого спільного із законом і законністю.

    Хоча Ви і маєте право на відчуження майна та укладення правочинів за довіреністю, але в Україні усі роки відсутній закон про обіг зброї чи закон, який вилучав би зброю з цивільного обороту.

    Тому Міністерство внутрішніх справ України, зловживаючи становищем правоохоронного органу раніше, а наразі центрального органу влади, що здійснює координацію діяльності Національної поліції України - зловживаючи своїм монопольним становищем реєстратора цивільної мисливської зброї, фактично узурпував право регулювання питання обігу зброї в Україні своїми підзаконними актами, що десятки років сприймається державою та суспільством за допустиму практику... а тому дозвільні органи можуть не визнати перехід права на зброю, бо вони як правило "тупі", некомпетентні", завзяті до хабарів та для них власна інструкція й збагачення на посаді має більше значення, ніж закон та якісь там права людини.

    При цьому інші правоохоронні органи регулють питання зброї на свій лад... Наприклад співробітники СБУ мають право на носіння вогнепальної зброї на підставі свого службового посвідчення. Таке саме право мають співробітники та військовослужбовці підрозділів Управління державної охорони. Право на носіння та застосування зброї "для себе - коханих" поліція урегулювала вже Законом України "Про національну поліцію". В іншому питання обігу зброї цивільного, військового та спеціального призначення в Україні не урегульовано законом, як це передбачено Конституцією України.

    Зважаючи, що питання обігу зброї як об"єкта цивільних прав в Україні не регулюється законом, а чиниться за "звичаєвим правом" легітимного беззаконня - у випадку небажання МВС визнати перехід права на зброю за цивільним правочином, новому власнику зброї доведеться оскаржувати відмову в реєстрації зброї дозвільною системою МВС - в судовому порядку.

    Маємо те, шо маємо... іншого не маємо.

    Крім наведеного, слід враховувати, що МВС із введенням воєнного стану в Україні ввело своїм "царським указом" - Наказом МВС від 01.03.2022 № 170 "Про особливості видачі громадянам України дозволу на придбання, зберігання та носіння мисливської зброї та набоїв до неї під час дії воєнного стану" додаткове регулювання питання обігу зброї, в т.ч. мисливської. Тож без військового квитка та фактично "дозволу воєнкома" ніхто нікому ніякі дозволи на зброю не переоформить і не оформить вперше... Ну хіба що покупець є наближеною до діючої влади особою, яку мобілізувати ніяк не можна )))

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня, Іване!

    Зброя є одним із видів майна, яке обмежено в обороті.

    Продати мисливську рушницю можна 2 способами: через спеціалізований збройовий магазин або переоформити на іншу фізичну особу. Власник може уповноважити іншу особу щоб подати заяву та документи на продаж або переоформлення зброї.

    Відповідно до пункту 1.5 глави 1 розділу І Інструкції Для отримання в органах (підрозділах) поліції визначених цією Інструкцією дозволів особисто або через представника фізична особа подає заяву (додаток 1) (далі - заява), уповноважена особа (представник) підприємства, установи, організації, фізична особа - підприємець подає клопотання (додаток 2) (далі - клопотання) в паперовій чи електронній формі.

    До заяви (клопотання) додаються документи, перелік яких визначений цією Інструкцією, для прийняття рішення про надання відповідного дозволу.

    Документи подаються:

    • особисто фізичною особою або уповноваженою особою (представником);
    • через оператора поштового зв’язку (рекомендованим листом з описом вкладення та з повідомленням про вручення поштового відправлення), що передбачає наступне відвідування заявником органу (підрозділу) поліції у призначений день і час;
    • особисто в електронній формі через електронний кабінет інформаційного сервісу «Єдине вікно для громадян» центральної підсистеми єдиної інформаційної системи МВС або засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (за технічної можливості), після чого документи в паперовій формі, які є додатками до заяви (клопотання), передаються протягом трьох робочих днів до відповідного органу (підрозділу) поліції, зокрема, через оператора поштового зв’язку (рекомендованим листом з описом вкладення та з повідомленням про вручення поштового відправлення).

    Згідно пункту 6.2. Інструкції Продаж мисливської вогнепальної нарізної, гладкоствольної зброї, боєприпасів до неї, пневматичної, холодної та охолощеної зброї, пристроїв та патронів до них здійснюється магазином з торгівлі зброєю, а переоформлення зброї, пристроїв від власника (у тому числі від спадкоємця) до іншої особи, яка має дозвіл на їх придбання,- органом (підрозділом) поліції. Переоформлення зброї, основних частин зброї, пристроїв органом (підрозділом) поліції здійснюється після пред’явлення належної власнику зброї, основних частин зброї, пристроїв.

    Про всі вчинені дії, пов’язані з обігом зброї, боєприпасів до неї, основних частин зброї, пристроїв, патронів до пристроїв, предметів і матеріалів, а також з їх власниками, вносяться відповідні відомості в ЄРЗ.

    Після продажу (переоформлення) зброї, боєприпасів до неї, основних частин зброї, пристроїв, патронів до них, предметів і матеріалів магазин з торгівлі зброєю (орган (підрозділ) поліції) вносить у ЄРЗ інформацію про їх продаж (переоформлення), видає покупцю витяг з Єдиного реєстру зброї про придбання зброї, боєприпасів до неї, основної частини зброї, пристрою, патронів до пристрою, предметів і матеріалів (далі - Витяг з ЄРЗ про придбання зброї, предметів) (додаток 10) та засобами ЄРЗ повідомляє про це відповідний орган (підрозділ) поліції, у якому покупцем було оформлено дозвіл на їх придбання.

    Згідно пункту 12.4. Інструкції Для продажу зброї, основних частин зброї, пристроїв через магазин з торгівлі зброєю їх власник отримує направлення на комісійний продаж в органі (підрозділі) поліції за місцем реєстрації зброї, основних частин зброї, пристроїв.

    Для прийняття Рішення про надання направлення на комісійний продаж у порядку, визначеному пунктом 1.5 глави 1 розділу І цієї Інструкції, подається заява про його надання.

    Якщо відомості про зброю, основні частини зброї, пристрої, які направляються на комісійний продаж, не внесено в ЄРЗ, власником додатково подаються такі документи:

    • дозвіл на зберігання та носіння зброї, основних частин зброї, пристроїв;
    • довідка про огляд технічного стану і відстріл нарізної зброї, її основних частин, пристрою, видана установами Експертної служби МВС, або довідка про огляд технічного стану мисливської гладкоствольної зброї, її основних частин, охолощеної зброї, газових пістолетів (револьверів), видана установами Експертної служби МВС.

    Рішення про надання направлення на комісійний продаж приймається органами (підрозділами) поліції у строк, що не перевищує п’яти робочих днів від дня подачі документів.

    На підставі Рішення про надання направлення на комісійний продаж формується направлення на комісійний продаж.

    Після надання органом (підрозділом) поліції направлення на комісійний продаж магазин з торгівлі зброєю, до якого здано зброю, основні частини зброї, пристрої, протягом доби змінює інформацію в ЄРЗ про місце зберігання зброї, основних частин зброї, пристроїв, залишаючи при цьому незмінною інформацію про власника. Придбання зброї, основних частин зброї, пристроїв, зданих на комісійний продаж, здійснюється в загальному порядку, визначеному цією главою.

    Для прийняття Рішення про переоформлення зброї, основних частин зброї, пристроїв із власника на іншу особу в порядку, визначеному пунктом 1.5 глави 1 розділу І цієї Інструкції, до органу (підрозділу) поліції подаються такі документи:

    • заява;
    • довідка про огляд технічного стану і відстріл нарізної зброї, її основних частин, пристрою, видана установами Експертної служби МВС не пізніше як за 60 календарних днів до дня звернення (якщо такої інформації немає в ЄРЗ), або довідка про огляд технічного стану мисливської гладкоствольної зброї, її основних частин, охолощеної зброї, газових пістолетів (револьверів), видана установами Експертної служби МВС не пізніше як за 60 календарних днів до дня звернення (якщо такої інформації немає в ЄРЗ);
    • платіжний документ (платіжне доручення, квитанція) з відміткою банку, відділення поштового зв’язку або коду проведеної операції про внесення коштів за надання відповідної платної послуги.

    Перед продажем (переоформленням) зброї, основних частин зброї, пристроїв магазин з торгівлі зброєю (орган (підрозділ) поліції) ідентифікує особу, яка бажає придбати зброю, основні частини зброї, пристрої, на підставі документів, що посвідчують її особу, та перевіряє в ЄРЗ інформацію про наявність у такої особи діючого дозволу на придбання відповідної зброї, основних частин зброї, пристроїв.

    Отже, власник мисливської зброї по довіреності (оформлену у консульстві або у іноземного нотаріуса з нотаріальним перекладом на державну мову) може уповноважити іншу особу подати документи на продаж або переоформлення зброї.

    Справа в тому, що для переоформлення зброї її потрібно надати для огляду до поліції, тому потрібно, щоб довірена особа, мала дозвіл на носіння, перевезення та зберігання зброї.

    Згідно пункту 12.12 Інструкції Дозволяється за погодженням з органами (підрозділами) поліції, де зареєстрована зброя, основні частини зброї та пристрої, тимчасове їх зберігання без права використання в іншого члена сім'ї або найближчої близької особи, а в разі їх відсутності - в органах (підрозділах) поліції або в інших громадян, які мають відповідні дозволи на зберігання особистої зброї на час тривалого (понад три місяці) відрядження, перебування на військових зборах або проходження власником строкової служби у Збройних Силах України при дотриманні встановлених правил її зберігання. В ЄРЗ та особових справах у паперовій формі власників робиться запис про передачу зброї, основних частин зброї на тимчасове зберігання.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Крикун Сергій  Павлович
    20%
    Крикун Сергій Павлович 5 месяцев назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    "ІНСТРУКЦІЯ про порядок виготовлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної, пневматичної, холодної і охолощеної зброї, пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та патронів до них, а також боєприпасів до зброї, основних частин зброї та вибухових матеріалів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0637-98#Text) (Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 7 жовтня 1998 р. за № 637/3077):

    "1.5. Для отримання в органах (підрозділах) поліції визначених цією Інструкцією дозволів особисто або через представника фізична особа подає заяву (додаток 1) (далі - заява), уповноважена особа (представник) підприємства, установи, організації, фізична особа - підприємець подає клопотання (додаток 2) (далі - клопотання) в паперовій чи електронній формі.

    До заяви (клопотання) додаються документи, перелік яких визначений цією Інструкцією, для прийняття рішення про надання відповідного дозволу.

    Документи подаються:

    особисто фізичною особою або уповноваженою особою (представником);

    через оператора поштового зв’язку (рекомендованим листом з описом вкладення та з повідомленням про вручення поштового відправлення), що передбачає наступне відвідування заявником органу (підрозділу) поліції у призначений день і час;

    особисто в електронній формі через електронний кабінет інформаційного сервісу «Єдине вікно для громадян» центральної підсистеми єдиної інформаційної системи МВС або засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (за технічної можливості), після чого документи в паперовій формі, які є додатками до заяви (клопотання), передаються протягом трьох робочих днів до відповідного органу (підрозділу) поліції, зокрема, через оератора поштового зв’язку (рекомендованим листом з описом вкладення та з повідомленням про вручення поштового відправлення)...

    У разі подання документів через уповноважену особу (представника) в заяві (клопотанні) зазначаються відомості про неї (нього) та до переліку документів додається документ, що підтверджує повноваження такої (такого) уповноваженої особи (представника), а також відомості паспорта громадянина України (паспорта громадянина України з безконтактним електронним носієм, паспорта громадянина України для виїзду за кордон) або посвідки на постійне проживання (прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дата, місце народження, задеклароване/зареєстроване місце проживання (перебування) (далі - місце проживання), серія та/або номер, ким, коли виданий паспорт (посвідка) (далі - паспортні дані)), від імені якого подаються документи...

    Документи подаються до органу (підрозділу) поліції, уповноваженого приймати відповідні рішення, згідно з цією Інструкцією за місцем проживання фізичної особи (місцем провадження суб’єктом господарювання відповідного виду господарської діяльності).

    6.2... Продаж мисливської вогнепальної нарізної, гладкоствольної зброї, боєприпасів до неї, пневматичної, холодної та охолощеної зброї, пристроїв та патронів до них здійснюється магазином з торгівлі зброєю, а переоформлення зброї, пристроїв від власника (у тому числі від спадкоємця) до іншої особи, яка має дозвіл на їх придбання,- органом (підрозділом) поліції. Переоформлення зброї, основних частин зброї, пристроїв органом (підрозділом) поліції здійснюється після пред’явлення належної власнику зброї, основних частин зброї, пристроїв...

    Після продажу (переоформлення) зброї, боєприпасів до неї, основних частин зброї, пристроїв, патронів до них, предметів і матеріалів магазин з торгівлі зброєю (орган (підрозділ) поліції) вносить у ЄРЗ інформацію про їх продаж (переоформлення), видає покупцю витяг з Єдиного реєстру зброї про придбання зброї, боєприпасів до неї, основної частини зброї, пристрою, патронів до пристрою, предметів і матеріалів (далі - Витяг з ЄРЗ про придбання зброї, предметів) (додаток 10) та засобами ЄРЗ повідомляє про це відповідний орган (підрозділ) поліції, у якому покупцем було оформлено дозвіл на їх придбання...

    12. Придбання, зберігання та носіння, перевезення мисливської вогнепальної нарізної і гладкоствольної зброї, бойових припасів до неї, основних частин зброї, пневматичної, охолощеної та холодної зброї, пристроїв та патронів до них громадянами...

    12.4...Для прийняття Рішення про переоформлення зброї, основних частин зброї, пристроїв із власника на іншу особу в порядку, визначеному пунктом 1.5 глави 1 розділу І цієї Інструкції, до органу (підрозділу) поліції подаються такі документи:...

    12.5. Для прийняття Рішення про надання дозволу на зберігання та носіння мисливської нарізної, гладкоствольної, пневматичної, холодної, охолощеної зброї, пристроїв у порядку, визначеному пунктом 1.5 глави 1 розділу І цієї Інструкції, подаються такі документи:...

    12.15. Дозволено оформлення документів в органах (підрозділах) поліції про передачу мисливської вогнепальної (за наявності основних частин зброї), пневматичної, холодної (у тому числі поміщеної в колекцію) і охолощеної зброї, пристроїв від одного власника іншому, ...".

    ---

    Доброго дня, пане Іване! Справа в тому, що крім права на переоформлення зброї на іншу особу не особисто власником, а його представником, необхідно також дозвіл на носіння цієї зброї (з міста зберігання до органу поліції для переоформлення), якого, як вбачається, у представника немає. Тому переоформлення зброї через представника я вважаю неможливим, суперечить даній Інструкції. Я вже не пишу про доступ представника до зброї (чомусь дане питання Інструкцією не врегулюване).


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України