Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 31 жовтня 2023, питання №95901

Реєстрація шлюбу в місцях позбавлення волі

Доброго дня.Мій наречений надіслав мені бланк заяви на реєстрацію шлюбу,свою частину він заповнив.Чи потрібно мені,після заповнення своєї частини бланку,звернутися до відділу РАЦС за своїм місцем проживання, для завірення правильності своїх паспортних даних і даної заяви? Наречений знаходиться в місцях позбавлення волі.Дякую

Відповіді юристів (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Вікторія!

    Відповідно до пункту 18 глави 2 розділу ІІІ Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні державна реєстрація шлюбу із засудженими, які відбувають покарання в установах виконання покарань, проводиться відділом державної реєстрації актів цивільного стану за місцезнаходженням цієї установи на загальних підставах, передбачених законодавством України.

    З метою подання заяви про державну реєстрацію шлюбу до органу державної реєстрації актів цивільного стану адміністрація установи виконання покарань забезпечує засуджену особу бланком заяви про державну реєстрацію шлюбу (додаток 7) встановленої форми.

    Засуджений заповняє бланк заяви в тій частині, яка стосується його.

    Після заповнення вищезазначеної заяви засудженим, начальник установи виконання покарань:

    • звіряє вказані в заяві відомості з паспортом або паспортним документом, який міститься в особовій справі засудженого;
    • засвідчує справжність його підпису відповідно до статті 78 Закону України «Про нотаріат»;
    • направляє цю заяву особі, з якою засуджений бажає зареєструвати шлюб, а також повідомляє найменування та адреса відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцезнаходженням установи виконання покарань, у якому може бути проведена державна реєстрація шлюбу.

    При погодженні на державну реєстрацію шлюбу із засудженим особа заповнює отриману заяву в тій частині, що стосується її, у відділі державної реєстрації актів цивільного стану (далі – відділ ДРАЦС) за місцезнаходженням установи виконання покарань . Також заяву засудженого та заяву з відомостями про себе, справжність підпису на якій має бути нотаріально засвідчено, може бути направлена поштою до відділу ДРАЦС, якщо особа, яка погодилась на державну реєстрацію шлюбу із засудженим, не може через поважні причини особисто подати отриману заяву

    Відділ ДРАЦС, який отримав заяву (заяви) про державну реєстрацію шлюбу, призначає дату та час державної реєстрації шлюбу, про що заздалегідь повідомляє наречених, а також адміністрацію установи виконання покарань, у якій утримується засуджена особа, яка бажає зареєструвати шлюб.

    Відповідно до статті 32 Сімейного кодексу України шлюб реєструється після спливу одного місяця від дня подання особами заяви про реєстрацію шлюбу. За наявності поважних причин керівник відділу ДРАЦС дозволяє реєстрацію шлюбу до спливу цього строку.

    Якщо наречені не можуть з'явитися з поважної причини для проведення державної реєстрації шлюбу у встановлений день, строк такої реєстрації переноситься за їх письмовою заявою на інший день.

    Строк перенесення державної реєстрації шлюбу не може перевищувати одного року від дня подання відповідної заяви.

    Якщо наречені не з'явилися для проведення державної реєстрації шлюбу і не повідомили про причину неявки протягом трьох місяців з дня подання відповідної заяви, заява втрачає чинність.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України